- Germania trebuie să comande rapid noi tancuri Leopard, după ce s-a angajat să trimită 14 tancuri proprii în Ucraina, a declarat Boris Pistorius.
- „De unde vin banii – pentru a o spune în termeni casual, sincer, nu-mi pasă”, a adăugat Pistorius.
- Cancelarul Olaf Scholz a anunțat săptămâna trecută că tancurile de luptă fabricate în Germania vor fi trimise trupelor de la Kiev.
UPDATE ORA 23:00
Fostul fotbalist al echipei Chelsea și al Ucrainei, Andriy Shevchenko, a cerut Comitetului Internațional Olimpic (CIO) să interzică sportivilor ruși și belaruși să participe la Jocurile Olimpice din 2024.
Într-o postare pe Facebook, Shevchenko a cerut CIO să „condamne ferm” războiul de „agresiune” al Rusiei și să nu permită sportivilor ruși și belaruși să concureze „până când războiul din Ucraina nu se va încheia”.
UPDATE ORA 22:00
Ucraina a semnat un acord cu UE privind participarea sa la programul privind piața unică, a declarat prim-ministrul său, Denys Shmyhal. Potrivit Comisiei Europene, acordul va oferi Ucrainei sprijin pentru întreprinderi, facilitând accesul la piețe, un mediu de afaceri favorabil, o creștere durabilă și internaționalizare.
UPDATE ORA 21:00
Cel puțin trei persoane au fost ucise după ce o rachetă rusească a lovit miercuri seară orașul ucrainean Kramatorsk, distrugând o clădire de apartamente și avariind alte nouă.
Poliția a declarat că apartamentele au fost lovite de o rachetă tactică Iskander-K la ora locală 21.45, după ce rapoartele anterioare au descris un atac cu rachete. Printre morți se numără un soț și o soție și un pensionar în vârstă de 61 de ani, a cărui fiică era încă dată dispărută. De asemenea, 18 persoane au fost rănite.
UPDATE ORA 20:00
Vladimir Putin a făcut amenințări nucleare voalate la adresa Occidentului ca răspuns la faptul că națiunile occidentale au furnizat Ucrainei tancuri. Președintele rus a comparat lupta de astăzi împotriva Ucrainei și a aliaților săi occidentali cu victoria Rusiei împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, într-un discurs care a marcat 80 de ani de la bătălia de la Stalingrad din Rusia.
UPDATE ORA 19:00
Un exercițiu comun al forțelor aeriene dintre Belarus și Rusia, care a durat două săptămâni, s-a încheiat, a anunțat joi Ministerul belarus al Apărării.
„Exercițiul tactic comun de zbor” a avut ca scop „asigurarea securității statului Uniunii” și a fost „exclusiv de natură defensivă”, a precizat ministerul pe canalul său oficial Telegram. Exercițiile aviatice au avut loc în Belarus în perioada 16 ianuarie – 1 februarie.
UPDATE ORA 18:00
Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Occidentul amenință „din nou” Rusia cu tancurile de luptă Leopard de fabricație germană.
„Cei care târăsc țările europene, inclusiv Germania, într-un nou război cu Rusia, în special prin declararea iresponsabilă a acestui lucru ca un fapt împlinit, cei care se așteaptă să învingă Rusia pe câmpul de luptă, se pare că nu înțeleg că un război modern cu Rusia va fi complet diferit pentru ei. Nu ne trimitem tancurile la granițele lor, dar avem cu ce să răspundem. Și nu se va termina cu utilizarea vehiculelor blindate”, a declarat el, vorbind la un eveniment organizat în orașul Volgograd, din sud-vestul Rusiei, pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a victoriei sovietice în bătălia de la Stalingrad.
UPDATE ORA 17:00
Un centru internațional pentru urmărirea penală a „crimei de agresiune” din Ucraina va fi înființat la Haga, a anunțat joi șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Rusia trebuie să fie trasă la răspundere în instanță pentru crimele sale odioase. Procurorii din Ucraina și din Uniunea Europeană lucrează deja împreună. Colectăm probe și, ca un prim pas, sunt încântată să anunț că la Haga va fi înființat un centru internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune din Ucraina”, a declarat președintele Comisiei Europene la Kiev, vorbind alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
UPDATE ORA 16:00
Președintele Volodimir Zelenski a cerut joi Uniunii Europene să adopte ,,mai rapid” noi sancțiuni împotriva Rusiei, la aproape un an de la începutul invaziei rusești în Ucraina.
,,Vedem astăzi că ritmul sancțiunilor în Europa a încetinit puțin”, a declarat Zelensky la o conferință de presă la Kiev, alături de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. ,,Cu cât mai repede și mai calitativ va fi îndeplinită această sarcină, cu atât mai aproape vom fi de înfrângerea agresiunii rusești”, a spus el.
UPDATE ORA 15:00
Potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, plafonul de 60 de dolari pentru prețul de export al petrolului rusesc stabilit de UE, G7 și Australia la începutul lunii decembrie ,,costă deja Rusia aproximativ 160 de milioane de euro pe zi”.
La începutul lunii decembrie, UE a instituit, de asemenea, un embargo asupra țițeiului rusesc transportat pe mare. Această măsură va fi extinsă duminică la achiziționarea de produse petroliere rafinate rusești, iar țările G7 vor plafona, de asemenea, prețul acestor produse.
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a acuzat Occidentul că sprijină Ucraina pentru a pune capăt ,,chestiunii rusești” . El a vizat-o în special pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată în prezent în vizită la Kiev. În ultimul an, Kremlinul a încercat să prezinte războiul din Ucraina ca fiind echivalentul luptei URSS împotriva nazismului.
UPDATE ORA 14:00
În timpul vizitei sale în Ucraina, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE plănuiește sancțiuni împotriva Moscovei cu ocazia aniversării invaziei în Ucraina.
UPDATE ORA 13:00
AJUTOR NORVEGIAN
Prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Stoere a anunțat joi, 2 februarie, că țara sa va crește cheltuielile din fondul său suveran de investiții, unul dintre cei mai mari investitori din lume, în următorii ani pentru a sprijini ajutorul militar și civil acordat Ucrainei. Deși nu a fost specificată valoarea ajutorului, acesta va fi multianual.
UPDATE ORA 12:00
DEAL
O filială a General Atomics și-a anunțat intenția de a livra drone de luptă sofisticate Ucrainei. Aceste dispozitive avansate ar putea fi furnizate Ucrainei pentru un dolar simbolic. Compania așteaptă doar să primească undă verde din partea guvernului american.
UPDATE ORA 11:00
În ultima sa actualizare a situației, publicată joi, 2 februarie, Ministerul britanic al Apărării consideră că rolul Rusiei ca ,,exportator de arme de încredere este probabil să fie slăbit de invazia sa în Ucraina și de sancțiunile internaționale” .
,,O lipsă de componente este posibil să afecteze producția de echipamente pentru export, cum ar fi vehicule blindate, elicoptere de atac și sisteme de apărare aeriană” , se arată în raportul de informații.
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a acuzat joi Occidentul că sprijină Ucraina pentru a pune capăt „chestiunii rusești” , nominalizând-o pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată în vizită la Kiev.
Doamna von der Leyen „a spus că rezultatul războiului trebuie să fie înfrângerea Rusiei, și o asemenea înfrângere încât să nu se mai ridice timp de decenii” , a declarat Serghei Lavrov într-un interviu televizat. „Nu este acesta rasism, nazism și o încercare de a rezolva problema rusă? .
Lavrov: Toată lumea dorește încheierea conflictului cu Ucraina, dar factorul timp nu
Rusia dorește ca conflictul cu Ucraina să se încheie, dar factorul timp nu este cel principal, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
,,Cu toții vrem să se încheie, dar nu factorul timp este cel care contează aici, ci factorul substanță, factorul calitate al acelor rezultate pe care le oferim poporului nostru, acelor oameni care vor să rămână parte din cultura rusă și pe care junta de la Kiev i-a deposedat de tot ce este rusesc timp de mulți ani cu încurajarea Occidentului” , a declarat ministrul într-un interviu acordat canalului de televiziune Russia 24 și RIA Novosti.
EXPULZARE
Patru diplomați ruși, dintre care doi acreditați la Națiunile Unite la Viena, urmează să fie expulzați de Austria, a anunțat joi Ministerul de Externe într-un comunicat transmis AFP.
Aceștia au acționat într-o ,,manieră incompatibilă cu statutul lor diplomatic” , a precizat sursa citată. Expulzarea diplomaților este foarte rară în Austria, o țară neutră, în mod tradițional apropiată de Rusia înainte de invazia din Ucraina.
UPDATE ORA 10:00
VIZITĂ SIMBOLICĂ
Mai mulți înalți funcționari UE se află în vizită la Kiev joi, 2 februarie. 12 persoane sunt așteptate să se deplaseze pentru a discuta despre asistența militară, financiară și politică acordată Kievului de către UE.
Călătoria, care este extrem de simbolică în perioada premergătoare primei aniversări a invaziei rusești, are ca scop reiterarea sprijinului Europei pentru Ucraina. Delegația UE urmează să se întâlnească cu membri ai guvernului ucrainean. Vineri, șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, și președintele celor 27 de lideri naționali ai UE, Charles Michel, se vor întâlni cu președintele Volodimir Zelenski.
UPDATE ORA 09:00
Lovitura rusă care a lovit o clădire de apartamente din Kramatorsk s-a soldat miercuri cu doi morți și aproximativ 20 de răniți, potrivit unui ultim bilanț.
,,Cel puțin opt clădiri de apartamente au fost avariate, dintre care una a fost complet distrusă. Este posibil ca oamenii să fie sub dărâmături”, a declarat poliția din Donețk.
,,Mai mult de 100 de polițiști lucrează la locul atacului „, a precizat acesta. Jurnaliștii AFP au văzut două cadavre acolo unde salvatorii curățau dărâmăturile. ,,Oameni pașnici sunt morți și sub dărâmături” , a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski după atacul cu rachete.
,,Aceasta este realitatea zilnică a vieții în țara noastră. O țară la limita răului absolut” , a spus el. Orașul Kramatorsk este situat în regiunea de est a Donețkului. Separatiștii susținuți de Kremlin controlează parțial această regiune industrială, inclusiv principalul său oraș, Donețk, din 2014. După ce a declarat regiunea ca fiind rusă anul trecut, Moscova încearcă acum să o cucerească complet.
UPDATE ORA 08:00
O companie americană din domeniul apărării a anunțat miercuri că vrea să furnizeze Ucrainei două drone de luptă sofisticate pentru doar un dolar simbolic și a cerut guvernului american să aprobe acest acord.
General Atomic Aeronautical Systems, o filială a General Atomics, a declarat că a cerut insistent de luni de zile Washingtonului să livreze Ucrainei puternicele sale drone Grey Eagle și Reaper (cunoscute și sub numele de ,,drone ucigașe”), care sunt folosite de forțele armate americane în operațiuni de supraveghere și atacuri țintite în Afganistan, Siria, Irak și alte zone de conflict.
Aceste drone, care se pot deplasa pe distanțe lungi la altitudine medie, se numără printre tehnologiile care ar putea consolida capacitățile de apărare ale Ucrainei în războiul cu Rusia, potrivit producătorului.
UPDATE ORA 07:00
Rusia sărbătorește joi cea de-a 80-a aniversare a victoriei sovietice în bătălia de la Stalingrad, un punct de cotitură major în cel de-al Doilea Război Mondial și un simbol al patriotismului susținut cu forță redobândită de Vladimir Putin în plină ofensivă în Ucraina.
Celebrările au loc într-un moment de lupte violente între forțele ruse și soldații ucraineni în fosta republică sovietică, scena de mai bine de un an a unei ofensive rusești lansate, potrivit Kremlinului, pentru a ,,demilitariza” și „denazifica” țara vecină.
Președintele rus se va deplasa la Volgograd pentru a lua parte la festivități, potrivit Kremlinului.
UPDATE ORA 06:00
Kremlinul a declarat miercuri că potențiala livrare de rachete cu rază mai lungă de acțiune către Ucraina de către Statele Unite ,,nu va schimba cursul evenimentelor” și că Rusia își va continua ofensiva cu orice preț.
UPDATE ORA 05:00
Ministrul ucrainean al apărării: Rusia plănuiește o ofensivă majoră pentru a marca un an de la începutul războiului
Rusia plănuiește o ofensivă majoră care să coincidă cu aniversarea unui an de la războiul din Ucraina pe 24 februarie, potrivit ministrului apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, citat de The Guardian.
Oficialul militar ucrainean a avertizat că Rusia va apela la un contingent mare de trupe mobilizate. Referindu-se la mobilizarea generală a Rusiei a 300.000 de soldați în septembrie anul trecut, el a susținut că cifrele de la graniță sugerează că dimensiunea reală ar putea fi mai aproape de 500.000.
„Nu ne subestimăm inamicul. Oficial, au anunțat 300.000, dar când vedem trupele la granițe, conform evaluărilor noastre, acestea sunt mult mai numeroase” , a spus Oleksii Reznikov.
Președintele ucfrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele ruse încearcă să obțină câștiguri pe care le-ar putea revendica la ocazia „aniversarea” unui an de la invazia din februarie 2022.
„S-a remarcat o creștere certă a operațiunilor ofensive ale ocupanților pe frontul din estul țării noastre. Situația a devenit mai dură” , a spus Volodimir Zelenski.
Potrivit lui Oleksii Reznikov ofensiva va fi probabil concentrată în două zone: în estul țării, unde s-au dus lupte grele în ultimele săptămâni și în sud.
UPDATE ORA 04:00
O rachetă rusească a lovit un bloc de locuințe din Kramatorsk provocând zeci de victime
Cel puţin două persoane au fost ucise şi 21 rănite, de o rachetă rusească care a lovit miercuri, 1 februarie, în jurul orei 21.45, un cartier rezidențial din Kramatorsk, în estul Ucrainei, scriu publicațiile Obozrevatel și Ukrainska Pravda.
„Ocupanții ruși au lovit cu o rachetă o clădire de locuințe cu patru etaje situată în centrul orașului și au distrus-o complet. Salvatorii, oamenii legii și serviciile comunale lucrează la fața locului pentru a sorta molozul clădirii distruse și a căuta supraviețuitori”, a transmis Pavlo Kirilenko, șeful administrației locale.
UPDATE ORA 03:00
Borrell afirmă că trimiterea de avioane de luptă în Ucraina nu se află pe agenda UE
Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a respins ideea trimiterii de avioane de vânătoare în Ucraina, calificând-o drept o chestiune „extrem de controversată”, scrie cotidianul El Pais, citat de The Kyiv Independent.
Pe 25 ianuarie, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că, după ce Occidentul a dat undă verde furnizării de tancuri moderne Ucrainei, printre noile sarcini ale Kievului se numără obținerea de avioane de luptă de tip occidental.
Criticii susțin că reticența aliaților de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16 și rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune va împiedica Kievul să lanseze o contraofensivă majoră și să elibereze restul teritoriului ucrainean. Lipsa Ucrainei de avioane și rachete avansate va prelungi probabil războiul de agresiune al Rusiei și se va solda cu mii de morți.
Nu au existat discuții la nivel înalt între Ucraina și SUA cu privire la furnizarea de avioane de luptă F-16, dar livrarea unor astfel de aeronave Kievului nu poate fi exclusă în viitor, a relatat Politico la 31 ianuarie, citând oficiali americani.
UPDATE ORA 02:00
Italia anunţă că noul ajutor pentru Ucraina va include probabil arme pentru apărarea împotriva atacurilor cu rachete
Viitorul pachet de ajutor militar al Italiei pentru Ucraina va include „probabil” „arme de apărare împotriva atacurilor cu rachete rusești”, a declarat miercuri ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, la CNN. Crosetto a subliniat că Italia s-a angajat să satisfacă solicitările Ucrainei de arme pentru a-și consolida apărarea, dar a refuzat să ofere detalii. Ministrul apărării a mai spus că orice decizie privind apărarea aeriană va fi luată împreună cu Parisul.
Guvernul italian lucrează la cel de-al șaselea pachet de sprijin militar pentru această țară devastată de război, a declarat pentru CNN biroul de presă al ministerului italian al Apărării.
Italia a aprobat până în prezent cinci pachete de sprijin militar pentru apărarea Ucrainei.
Ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, a anunțat marți că Franța va trimite încă 12 obuziere Caesar în Ucraina, pe lângă cele 18 obuziere pe care Parisul le-a livrat deja Kievului.
În cadrul unei conferințe de presă la Paris, alături de omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, Lecornu a precizat că Danemarca s-a angajat, de asemenea, să ofere Ucrainei 19 obuziere de fabricație franceză.
Ministrul francez a declarat că o altă prioritate este instruirea trupelor ucrainene și că 2.000 dintre acestea vor fi antrenate în Franța până în vară.
UPDATE ORA 01:00
Lituania va antrena 1.600 de soldați ucraineni
Lituania a alocat 4 milioane de euro pentru a contribui la instruirea unui număr total de 1.600 de soldați ucraineni în cursul anului 2023, a declarat pe 1 februarie ministrul Apărării din această țară, Arvydas Anusauskas, transmite The Kyiv Independent.
Aproximativ 121 de militari ucraineni sunt în prezent în curs de pregătire în Lituania, a precizat oficialul. De asemenea, presa germană a relatat că Uniunea Europeană intenționează să antreneze în total 30.000 de soldați ucraineni.
Cel mai recent pachet de ajutor militar al Lituaniei pentru Ucraina include zeci de tunuri antiaeriene L-70, două elicoptere Mi-8 și muniție, a declarat Anusauskas la 19 ianuarie.
Potrivit lui Anusauskas, valoarea totală a pachetului este de 125 de milioane de euro.
Germania trebuie să comande rapid noi tancuri Leopard, după ce s-a angajat să trimită 14 tancuri proprii în Ucraina, a declarat miercuri ministrul Apărării din această țară, Boris Pistorius.
„Factorul decisiv pentru mine este că trebuie să comandăm noi tancuri, și nu într-un an, ci rapid, astfel încât producția să poată începe și să putem planifica câte noi Leoparduri vom avea disponibile – și când”, a declarat Pistorius reporterilor într-o vizită în orașul Augustdorf, scrie CNN.
„De unde vin banii – pentru a o spune în termeni casual, sincer, nu-mi pasă. Ceea ce contează este că vom livra rapid”, a adăugat Pistorius.
Cancelarul Olaf Scholz a anunțat săptămâna trecută că tancurile de luptă fabricate în Germania vor fi trimise trupelor de la Kiev, după intensificarea presiunilor internaționale conduse de Statele Unite, Polonia și un bloc de alte națiuni europene, care au cerut Berlinului să își intensifice sprijinul militar pentru Ucraina.