• Un accident semnificativ” a dus la întreruperi de energie electrică pe scară largă pentru orașul Odesa din sudul Ucrainei, unde infrastructura a fost afectată de loviturile rusești.
  • Aproape 500.000 de persoane au rămas fără curent electric.
  • Guvernul va transporta în oraș o centrală electrică cu turbină cu gaz donată de Statele Unite.

ORA 23.00

Liderii militari ucraineni par să se pregătească pentru o ofensivă brutală de primăvară. Veteranul producător CNN Tim Lister tocmai s-a întors de pe frontul de est al Ucrainei împreună cu reporterul Fred Pleitgen și fotograful Matthias Somm. El a declarat pentru Fredericka Whitfield de la CNN că un comandant militar a spus că adevăratul război nici măcar nu a început încă.

Există semne pe care le-am văzut pe linia frontului că (acesta) începe deja să se întâmple. Este prologul marii ofensive”, a declarat Lister.

ORA 22.00

Forțele ruse ar fi confiscat și ars cărți ucrainene în bibliotecile publice și școlare din regiunea Luhansk, a declarat Centrul Național de Rezistență Ucraineană. Luhansk a fost una dintre cele patru regiuni anexate toamna trecută de Rusia, într-un proces ilegal în conformitate cu dreptul internațional. În prezent, regiunea este condusă de separatiștii susținuți de Rusia, care au revendicat-o sub numele de Republica Populară Luhansk”.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

Într-o declarație postată duminică pe site-ul său, Centrul Național de Rezistență, care este condus de Forțele Speciale ucrainene, a declarat că au fost confiscate cărți din colecțiile bibliotecilor publice și școlare” din regiunea din estul Ucrainei.

ORA 21.00

Orașul Bakhmut din estul țării, aflat în conflict, este încă o fortăreață”, a declarat duminică ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov.

Este încă un simbol”, a declarat Reznikov în timpul unei conferințe de presă la Kiev. Menținerea continuă a Ucrainei asupra orașului este considerată un simbol al rezistenței țării. În timpul unei călătorii la Washington DC în decembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în fața parlamentarilor americani că lupta pentru Bakhmut va schimba povestea tragică a războiului nostru pentru independență și libertate”.

ORA 20.00

Iranul și Rusia caută să construiască o fabrică în Rusia care ar putea furniza peste 6.000 de drone de concepție iraniană pentru războiul din Ucraina, potrivit unor rapoarte.

The Wall Street Journal afirmă că cele două guverne merg mai departe cu planurile și că o delegație iraniană a mers în Rusia în ianuarie pentru a vizita locul planificat. A existat o controversă cu privire la furnizarea de drone de către Iran, care au făcut ravagii în zonele civile și infrastructura ucraineană de la începutul războiului.

ORA 19.00

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va vizita Mali în această săptămână, într-o călătorie care, potrivit guvernului țării din Africa de Vest, va consolida legăturile în domeniul apărării și securității.

Aceasta va fi prima vizită a unui ministru rus de externe în Mali și face parte dintr-un efort al Moscovei de a-și extinde influența asupra țărilor din Africa. Continentul a rămas divizat în cadrul voturilor ONU privind invazia Ucrainei, Mali abținându-se la un vot din octombrie pentru a condamna Rusia.

ORA 18.00

Ucraina nu va folosi armele cu rază de acțiune mai lungă promise de SUA pentru a lovi teritoriul rusesc și va viza doar unitățile rusești din teritoriul ucrainean ocupat, a declarat duminică ministrul apărării, Oleksii Reznikov.

SUA au confirmat vineri că o nouă rachetă care ar dubla raza de atac a Ucrainei a fost inclusă într-un pachet de ajutor militar american de 1,8 miliarde de lire sterline pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva forțelor rusești, relatează Reuters.

ORA 17.00

Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că se pregătește să arunce în aer clădiri din orașul Kramatorsk din estul Ucrainei, apoi să acuze Moscova că a comis crime de război și că a vizat civili într-o operațiune cu steag fals. Ministerul Apărării nu a furnizat nicio dovadă pentru aceste afirmații, pe care le-a prezentat într-o postare distribuită duminică pe rețelele de socializare, relatează Reuters.

ORA 16.00

Ucraina se așteaptă la o posibilă ofensivă majoră a Rusiei în această lună, dar Kievul are rezervele necesare pentru a reține forțele Moscovei, chiar dacă nu toate ultimele provizii militare ale Occidentului vor fi sosit la timp, a declarat duminică ministrul ucrainean al apărării.

În cadrul unei conferințe de presă, oficialul Oleksii Reznikov a declarat că Rusia ar putea lansa noul atac în februarie din motive simbolice, în jurul primei aniversări a invaziei sale, dar că resursele Moscovei nu sunt pregătite din punct de vedere militar, relatează Reuters.

ORA 15.00

Procurorul general al Germaniei a declarat duminică că biroul său a colectat sute” de dovezi care arată crime de război comise de forțele rusești în Ucraina, făcând apel la un efort internațional pentru a-i aduce pe lideri în fața justiției.

În acest moment ne concentrăm asupra crimelor în masă de la Bucha și a atacurilor asupra infrastructurii civile din Ucraina”, a declarat procurorul Peter Frank pentru ziarul Welt am Sonntag.

ORA 14.00

Fostul premier israelian Naftali Bennett a declarat într-un interviu că Vladimir Putin i-a făcut o promisiune că nu va încerca să-l ucidă pe Volodimir Zelenski, în timpul unei călătorii la Moscova, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut.

În cadrul unui podcast cu jurnalistul israelian Hanoch Daum, publicat duminică, Bennett a declarat că a primit asigurări de la Putin că viața președintelui ucrainean va fi în siguranță în timpul unei vizite secrete în capitala rusă în martie anul trecut, care avea ca scop medierea în primele zile ale războiului.

ORA 13.00

Ucraina a exportat 5,5 milioane de tone metrice de cereale în ianuarie, o scădere semnificativă a volumului față de luna precedentă, a anunțat duminică Ministerul Agriculturii din această țară.

Exportul total de cereale a scăzut cu 1,3 milioane de tone din cauza reținerilor și obstrucționării trecerii navelor de ieșire din țară de către Rusia, relatează Kyiv Independent. Potrivit ministerului, Ucraina a exportat 15,4 milioane de tone de porumb și 9,7 milioane de tone de grâu din iulie până în ianuarie.

ORA 12.00

Interdicția UE privind produsele petroliere rafinate rusești intră în vigoare

Uniunea Europeană face încă un pas important în direcția reducerii legăturilor sale energetice cu Rusia. Blocul celor 27 de state membre interzice produsele petroliere rafinate rusești, cum ar fi motorina, și se alătură SUA și altor aliați în impunerea unui plafon de preț pentru vânzările către țările non-occidentale.

Interdicția Europei intră în vigoare duminică, după embargoul impus de aceasta asupra cărbunelui și a majorității petrolului din Rusia. Măsura este menită să reducă și mai mult dependența de energia rusă și plățile în vistieria de război a Kremlinului, pe măsură ce se apropie aniversarea invaziei din Ucraina, relatează Associated Press.

ORA 11.00

Forțele rusești ar fi confiscat cărți ucrainene din bibliotecile și școlile din estul ocupat al orașului Luhansk și le-ar fi ars în centrale termice, potrivit Centrului Național de Rezistență, o organizație condusă de forțele speciale ucrainene.

În Rovenki, ocupată de ruși, cărțile ucrainene, în special literatura, sunt arse în masă, potrivit raportului, pe care The Guardian nu îl poate verifica imediat.

Anterior, se pare că reprezentanților ruși din Luhansk ocupat li s-a ordonat să confiște 365 de ediții de cărți ucrainene din școlile și bibliotecile din regiune, relatează Kyiv Independent.

ORA 10.00

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, va fi probabil demis din funcția de ministru săptămâna viitoare, a anunțat astăzi publicația ucraineană Ukrainska Pravda, citând surse guvernamentale și militare.

Se pare că înlocuitorul său probabil va fi Kyrylo Budanov, șeful agenției de informații militare ucrainene HUR, au declarat sursele. O sursă anonimă a confirmat pentru Kiev Independent că este foarte probabil ca Reznikov să fie înlocuit în viitorul foarte apropiat.

ORA 09.00

Înarmarea Ucrainei este singura cale spre pace, afirmă ministrul britanic de externe

Ajutarea înarmării Ucrainei, astfel încât aceasta să se poată apăra împotriva Rusiei, este cea mai rapidă cale pentru a obține pacea, a declarat ministrul britanic de externe James Cleverly într-un articol publicat duminică.

ORA 08.00

Ucraina a anunțat că a respins sâmbătă un nou asalt rusesc asupra orașului Bakhmut, aflat în conflict în estul țării, în timp ce a suferit noi bombardamente în regiunea Donețk. În discursul său de seară, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a recunoscut că situația se înăsprește.

ORA 07.00

Portugalia a devenit ultima țară care a declarat că va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, a declarat premierul António Costa. A fost făcut un inventar al stocurilor sale, iar Lisabona a cerut Germaniei piese pentru a ajuta la repararea acestora, astfel încât să poată fi trimise în Ucraina.

ORA 06.00

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a autorizat țara să înceapă să folosească banii confiscați de Rusia pentru a ajuta Ucraina, potrivit presei americane. Banii ar urma să provină din activele confiscate de la oligarhul rus Konstantin Malofeyev, după inculparea acestuia în aprilie pentru presupuse evaziuni de sancțiuni, a adăugat el.

ORA 05.00

Mai mult de 18,1 milioane de treceri de frontieră au avut loc din Ucraina de la începutul invaziei Rusiei, în februarie 2022, potrivit datelor ONU.

ORA 04.00

Numărul soldaților ruși din jurul orașului Mariupol din sudul țării a crescut cu aproximativ 10.000-15.000, potrivit unui consilier al primarului orașului. Petro Andriușcenko a scris pe Telegram că aceasta înseamnă că numărul total de trupe este acum de aproximativ 30.000. Aceștia sunt staționați în satele din district.

ORA 03.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit Marii Britanii pentru instruirea soldaților ucraineni în utilizarea tancurilor Challenger 2 pe care le-a donat Ucrainei.

Zelenski a declarat că și-a exprimat recunoștința față de prim-ministrul britanic Rishi Sunak în timpul unei convorbiri telefonice de sâmbătă.

ORA 02.00

Ucraina va lupta pentru a păstra orașul Bahmut din estul țării, intens disputat, atât timp cât va putea, a declarat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

ORA 01.00

Franța și Italia vor trimite un sistem de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune în Ucraina în această primăvară, au declarat miniștrii apărării din cele două țări. Sistemul poate viza drone, rachete și avioane de luptă.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un accident semnificativ” a dus la întreruperi de energie electrică pe scară largă pentru orașul Odesa din sudul Ucrainei, unde infrastructura a fost afectată de loviturile rusești, potrivit premierului ucrainean Denys Shmyhal.

Un accident tehnologic a avut loc astăzi în Odesa la una dintre substațiile de înaltă tensiune care au fost avariate în mod repetat după atacul rusesc anterior”, a declarat Shmyhal într-o postare pe Facebook.

Aproape 500.000 de persoane au rămas fără curent electric în urma acestui „accident grav”, potrivit unui oficial local. Maksym Marchenko, șeful administrației militare din regiunea Odesa, a declarat pe canalul său oficial Telegram că „toate serviciile și instalațiile sunt implicate”.

Pagubele sunt complexe și foarte grave, așa că este prea devreme pentru a oferi previziuni calitative privind finalizarea reparațiilor”, a declarat Marchenko, adăugând că energia termică, canalizarea și alimentarea cu apă funcționează normal.

Generatoare vor fi livrate în regiunea Odesa în termen de 24 de ore, potrivit lui Marchenko. De asemenea, guvernul va transporta în oraș o centrală electrică cu turbină cu gaz donată de Statele Unite. Având în vedere situația, guvernul ucrainean s-a reunit sâmbătă pentru o ședință de urgență și a decis să formeze un sediu guvernamental de 24 de ore, axat pe protejarea aprovizionării cu energie a țării, potrivit lui Shmyhal.

Shmyhal a subliniat că „principala sarcină” a guvernului este acum de a „revigora infrastructura critică și clădirile cu mai multe apartamente” din Odesa, adăugând că încălzirea acestor clădiri depinde de alimentarea cu energie electrică, scrie CNN.

Ministrul ucrainean al energiei și șeful companiei de utilități Ukrenergo s-au îndreptat amândoi spre oraș pentru a ajuta la refacerea infrastructurii energetice, a adăugat Shmyhal. Stațiile care oferă adăposturi de urgență vor rămâne deschise 24 de ore pe zi pentru a-i ajuta pe cei afectați din Odesa, a precizat premierul.