• Trupele ucrainene vor începe de luni antrenamentele cu tancurile Leopard, a anunțat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov.
  • Reznikov a avertizat, de asemenea, cu privire la o viitoare ofensivă rusă.
  • Ucraina nu este membră NATO, dar în acest război a devenit „o țară NATO de facto”, a spus el, primind arme, standarde și sisteme digitale.

ORA 23:00

Michael Kofman, directorul programului de studii despre Rusia din cadrul thinktank-ului CNA, a postat o serie de tweet-uri în care își expune părerea despre cursul actual al războiului din Ucraina.

El scrie că armata rusă a fost cea mai vulnerabilă la intrarea în iarnă, după ce s-a retras din Harkov în septembrie și din Herson în noiembrie. De atunci, mobilizarea parțială a lui Vladimir Putin „a ajutat la stabilizarea trupelor rusești și la crearea de rezerve”, spune el. „În consecință, Ucraina nu se mai bucură de un avantaj semnificativ în materie de resurse”.

ORA 22:00

Principala biserică catolică din Ucraina a declarat că va trece la un nou calendar în care Crăciunul va fi sărbătorit pe 25 decembrie, în loc de 7 ianuarie, ca parte a eforturilor Kievului de a rupe legăturile culturale cu Rusia.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Decizia Bisericii Greco-Catolice Ucrainene (UGCC) a fost salutată de ministrul culturii, Oleksandr Tkachenko, care a postat pe rețelele de socializare: „Această decizie este potrivită cu cerințele timpului nostru și ale opiniei publice.”

ORA 21:00

Charles Michel îl invită pe Volodimir Zelenski la ,,un viitor summit” al UE

Charles Michel, președintele Consiliului European, îl invită pe Volodimir Zelenski la un viitor summit” al celor 27, în condițiile în care Ucraina este oficial candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

ORA 20:00

Putin aprobă vânzarea diviziei de servicii financiare a Mercedes-Benz din Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat luni vânzarea diviziei locale de servicii financiare a Mercedes-Benz dealer-ului auto rus Avtodom, grupul auto german fiind aproape de vânzarea integrală a activelor sale din Rusia, conform Reuters.

Condiţiile financiare ale tranzacţiei nu au fost date publicităţii.

În martie, Mercedes-Benz a suspendat producţia la fabrica din Rusia şi a oprit exporturile în această ţară, iar în octombrie a anunţat că se retrage complet de pe piaţa rusă, vânzând participaţiile sale din Rusia unui investitor local.

Ieşirea face parte dintr-un exod al companiilor globale din Rusia după invadarea Ucrainei.

Luni, Putin a semnat ordinul prin care aprobă vânzarea Mercedes-Benz Bank Rus – divizia de servicii financiare din Rusia a Mercedes-Benz – către Avtodom, specializat în vânzările de maşini premium.

Reprezentanţii Avtodom şi-au exprimat speranţa că vor obţine permisiunea din partea unei comisii guvernamentale pentru finalizarea tranzacţiei care vizează toate activele Mercedes-Benz din Rusia, inclusiv fabrica de lângă Moscova.

Anul trecut, producţia auto a Rusiei a scăzut cu 67%, la doar 450.000 automobile, cel mai redus nivel de la destrămarea uniunii sovietice, în 1991.

ORA 19:00

Volodimir Zelenski nu se va mai adresa celui mai mare eveniment din showbizul italian – Festivalul muzicii italiene de la San Remo – într-un mesaj video, au anunţat luni organizatorii acestuia, în urma criticilor venite din partea întregului spectru politic, potrivit Reuters.

Festivalul de la San Remo, care se desfăşoară între 7 şi 11 februarie, este un eveniment organizat pentru prima dată în urmă cu peste 70 de ani, care atrage audienţe record la televizor şi care a inspirat mai celebrul concurs muzical Eurovision.

Zelenski urma să apară într-un mesaj video în seara de închidere, însă şeful programelor de divertisment în prime time de la RAI TV a declarat că prezentatorul festivalului, cunoscut sub numele de Amadeus, va citi în schimb o declaraţie a liderului ucrainean.

,,Preşedintele ne-a spus prin intermediul ambasadorului său că este fericit să îmi scrie o scrisoare şi că voi citi această scrisoare de pe scenă” , a declarat Amadeus într-o conferinţă de presă la care şeful programelor de divertisment în prime time de la RAI TV, Stefano Coletta, a luat de asemenea cuvântul.

Apariţia lui Zelenski la Festivalul de la San Remo stârnise un şir de comentarii critice din partea unei serii de personalităţi politice, precum şi o petiţie online care îndemna RAI să renunţe la idee. Luni după amiaza, aceasta strânsese aproape 95.000 de semnatari.

Vicepremierul italian Matteo Salvini s-a numărat printre cei care şi-au exprimat îndoielile cu privire la cât de potrivită este amestecarea divertismentului cu discuţii despre război şi moarte.

ORA 18:00

Șeful Wagner se dă mare în bombardier deasupra Ucrainei

Șeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, a apărut luni în ceea ce el a descris ca fiind un bombardier Su-24 care se întorcea de la un raid de bombardament asupra Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei.

Într-o înregistrare video, senzualul om de afaceri devenit lord este echipat cu o cască și o mască de pilot, în timp ce prin fereastră se poate vedea un peisaj nocturn în timp ce aeronava aterizează.

Am aterizat, am bombardat Bahmut” , a declarat Evgheni Prigojin în scurta înregistrare video postată pe Telegram de serviciul său de presă.

De asemenea, el l-a provocat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, spunând că marți se va urca la bordul unui avion de vânătoare MiG-29. Dacă vrei, ne vom întâlni în cer. Dacă avionul tău va avea întâietate, îl vei primi (pe Bakhmut) înapoi, altfel vom merge până la (râul) Nipru” , a spus el.

ORA 17:00

SPRE „UN RĂZBOI MAI AMPLU”

Șeful ONU și-a exprimat îngrijorarea în deschiderea unei Adunări Generale a ONU, temându-se că lumea se îndreaptă cu ochii deschiși” spre „un război mai amplu” .

ORA 16:00

AJUTOR NORVEGIAN

Guvernul norvegian s-a oferit să acorde un ajutor de 75 de miliarde de coroane (6,8 miliarde de euro) Ucrainei pe o perioadă de cinci ani, precum și asistență suplimentară pentru alte țări afectate de consecințele conflictului. ,,Propunem ca Norvegia să se angajeze la o contribuție pe termen lung pentru Ucraina” , a declarat premierul Jonas Gahr Støre în cadrul unei conferințe de presă.

În 2022, Norvegia a depășit Rusia ca fiind cel mai mare furnizor de gaze pentru Europa, pe fondul creșterii prețurilor, care au atins niveluri record în august, la peste 340 de euro pe MWh.

ORA 15.00

Se așteaptă ca Germania să trimită în curând tancuri Leopard 2 în Ucraina

Germania se așteaptă ca în curând să aibă suficiente angajamente din partea altor țări UE pentru a trimite tancuri de luptă principale Leopard 2 în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german.

Berlinul a promis 14 tancuri proprii Leopard 2A6 pentru efortul de război al Ucrainei și a acordat țărilor partenere permisiunea de a reexporta alte tancuri de luptă către Kiev. Acesta speră să asambleze două batalioane complete de tancuri Leopard în cooperare cu alte țări din UE.

ORA 14.00

Kremlinul afirmă că șeful AIEA nu se va întâlni cu Putin în vizita la Moscova

Kremlinul a declarat luni că șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, nu se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin în timpul vizitei sale la Moscova din această săptămână.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Grossi se va întâlni cu oficiali de la compania de stat pentru energie nucleară Rosatom și de la Ministerul de Externe și că Moscova se așteaptă la un dialog substanțial.

ORA 13.00

Ofensiva rusă se va concentra probabil pe Lugansk, Donețk și Zaporojie

Rusia ar putea chema 500.000 de persoane la serviciul militar în primăvara și vara anului 2023 pentru a sprijini operațiunile ofensive din estul și sudul Ucrainei, potrivit unui purtător de cuvânt al Direcției principale de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.

ORA 12.00

Președintele Zelenski ar putea participa săptămâna aceasta la summitul UE, potrivit unui raport

UE plănuiește ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să participe la un summit al liderilor săi în această săptămână, potrivit Financial Times, care a citat comentarii ale unor persoane informate cu privire la aceste planuri.

Sursele au subliniat că preocupările legate de securitate riscă însă să deraieze vizita președintelui. Un purtător de cuvânt al lui Zelenski a declarat pentru NBC News că din motive de securitate nu informează cu privire la evenimente viitoare cu participarea președintelui Ucrainei.

ORA 11.00

Nu se așteaptă nicio schimbare la Ministerul Apărării din Ucraina în această săptămână, spune un oficial de rang înalt

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat luni că nu vor fi anunțate schimbări de personal la Ministerul Apărării în această săptămână, deși a declarat anterior că ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, va fi înlocuit.

David Arakhamia, șeful blocului parlamentar al președintelui Volodymyr Zelenskiy, a declarat duminică că Reznikov va fi transferat pe un alt post ministerial. Luni, el a precizat că nu va avea loc o remaniere imediată.

ORA 10.00

Ministerul Apărării din Marea Britanie a comentat planurile Rusiei de a organiza alegeri în părțile anexate ale Ucrainei, afirmând că acestea continuă încercările Moscovei de a „rusifica” aceste zone.

La începutul lunii februarie, președintele Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko, a declarat că alegerile regionale vor avea loc în zonele nou anexate ale Ucrainei în cursul acestui an, la 10 septembrie. Aceasta este aceeași zi cu alte alegeri regionale din Federația Rusă.

Prin planificarea organizării alegerilor în zonele anexate ale Ucrainei în aceeași zi, aceasta „evidențiază ambiția conducerii de a prezenta aceste zone ca părți integrante ale Federației”, a declarat luni ministerul pe Twitter.

ORA 09.00

Tancurile canadiene Leopard 2 pentru Ucraina ajung în Polonia

Primul din cele patru tancuri de luptă Leopard 2 pe care Canada le oferă Ucrainei a sosit în Polonia, a anunțat în cursul nopții ministrul Apărării Naționale din această țară, Anita Anand, pe Twitter.

ORA 08.00

Donețk a fost scena unor lupte intense timp de mai multe luni, forțele ucrainene luptând cu unități regulate ale armatei ruse, precum și cu mercenari aparținând companiei militare private Wagner Group. În ultimele săptămâni, s-a văzut că forțele rusești au făcut câștiguri în jurul zonei Bakhmut, capturarea acesteia fiind un obiectiv-cheie pentru acestea.

ORA 07.00

Atacurile rusești din regiunea ucraineană Donețk au ucis patru persoane și au rănit alte 11, au declarat duminică oficiali, în timp ce rachetele din Harkov au făcut patru răniți.

ORA 06.00

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, ar urma să fie înlocuit în cadrul unei remanieri, potrivit unui deputat ucrainean de rang înalt.

David Arakhamia, liderul fracțiunii parlamentare a președintelui Volodimir Zelenski, a împărtășit știrea într-o declarație pe Telegram duminică.

Reznikov se află sub presiune de mai multe săptămâni în urma unor scandaluri de corupție la Ministerul Apărării.

ORA 05.00

Ucraina își auditează armata în contextul luptei anticorupție, afirmă ministrul apărării

Oficialii ucraineni vor efectua un audit intern complet al achizițiilor făcute de forțele armate ale țării, a declarat ministrul ucrainean al apărării, după o serie recentă de raiduri anticorupție.

ORA 04.00

Liderii militari ucraineni par să se pregătească pentru o ofensivă brutală de primăvară.

Veteranul producător CNN Tim Lister tocmai s-a întors de pe frontul de est al Ucrainei împreună cu reporterul Fred Pleitgen și fotograful Matthias Somm. El a declarat pentru Fredericka Whitfield de la CNN că un comandant militar a spus că adevăratul război nici măcar nu a început încă.

ORA 03.00

Forțele rusești ar fi confiscat și ars cărți ucrainene în regiunea ocupată Lugansk

Forțele ruse ar fi confiscat și ars cărți ucrainene în bibliotecile publice și școlare din regiunea Luhansk, a declarat Centrul Național de Rezistență Ucraineană.

Luhansk a fost una dintre cele patru regiuni anexate toamna trecută de Rusia, într-un proces ilegal în conformitate cu dreptul internațional. În prezent, regiunea este condusă de separatiștii susținuți de Rusia, care au revendicat-o sub numele de Republica Populară Lugansk.

ORA 02.00

Bahmut rămâne o fortăreață, afirmă ministrul ucrainean al apărării

Orașul Bahmut, aflat în conflict în estul țării, este încă o fortăreață, a declarat duminică ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov.

Menținerea în continuare a Ucrainei asupra orașului este percepută ca un simbol al rezistenței țării. În cadrul unei călătorii la Washington DC în decembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în fața legislatorilor americani că lupta pentru Bahmut va schimba povestea tragică a războiului nostru pentru independență și pentru libertate.

ORA 01.00

Un sat din Herson a luat foc duminică, potrivit administrației militare din regiune.

Satul Chornobaivka, situat în nord-vestul țării, a fost lovit de obuze rusești care au avariat șase clădiri rezidențiale, a precizat duminică administrația pe Telegram.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Trupele ucrainene vor începe de luni antrenamentele cu tancurile Leopard, a anunțat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov. Acesta s-a adresat reporterilor în timpul unei conferințe de presă la Kiev: Ne constituim rezervele și lucrăm la antrenarea mai multor trupe, la obținerea de arme occidentale.”

Reznikov a avertizat, de asemenea, cu privire la o viitoare ofensivă rusă. Ne așteptăm la o ofensivă. Suntem în februarie, iar rușii iubesc simbolismul. Ne așteptăm la această presiune din partea lor și suntem pregătiți”, a declarat el.

Dar tancurile nu sunt singurele arme de care Ucraina are nevoie pentru a se apăra de bombardamentele inamice. Potrivit lui Reznikov, aceasta are nevoie de arme cu rază lungă de acțiune care ajung la 150 de kilometri și care trebuie să fie mai eficiente și mai active”. Raza maximă de acțiune a artileriei actuale furnizate de Occident este de 144 km.

Joi, oficiali americani au declarat că se așteaptă ca SUA să anunțe un nou pachet de securitate pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 2,2 miliarde de dolari, care va include rachete cu rază mai lungă de acțiune, o premieră pentru această țară. Însă acestea nu vor ajunge la distanța pe care o cere Ucraina de teamă că armele cu rază mai lungă de acțiune – cum ar fi racheta ATACMS căutată – vor fi folosite pentru a lovi ținte din Rusia, ceea ce Reznikov a respins.

Vreau să subliniez că le promitem partenerilor noștri că nu vom folosi sisteme cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte pe teritoriul rusesc, ci doar pe teritoriul ucrainean pe care rușii l-au ocupat”, a asigurat el, potrivit CNN.

Referindu-se la ajutorul militar primit de Ucraina, Reznikov a declarat că li s-a dat aproape totul” în materie de arme, cu excepția avioanelor de luptă, pe care este sigur că le vor primi. Ucraina nu este membră NATO, dar în acest război a devenit o țară NATO de facto”, a spus el, primind arme, standarde și sisteme digitale. Singurul lucru care rămâne de făcut este să fim acceptați în alianța de drept”, a adăugat Reznikov.