• Preşedintele ucrainean a sosit la Palatul Elysée, întâmpinat de Emmanuel Macron şi de cancelarul german Olaf Scholz.
  • Cei 3 şefi au susţinut o conferinţă de presă comună.
  • „Ucraina poate conta pe Franţa (…). Rusia nu poate şi nu trebuie să câştige”, a insistat Emmanuel Macron.

UPDATE 24:00

Joe Biden: „Putin nu are nicio șansă, a pierdut deja Ucraina”

Președintele american Joe Biden a declarat că președintele rus Vladimir Putin „a pierdut deja Ucraina”, adăugând că ajutorul acordat Ucrainei în timpul invaziei ruse este nelimitat, informează The Hill.

„Putin nu are nicio șansă, a pierdut deja Ucraina. Se gândea că, dacă invadează Ucraina, atunci, în primul rând, fiecare vorbitor de rusă l-ar întâmpina cu căldură și i-ar spune: „Intră”. 

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

În al doilea rând, el credea că NATO se va prăbuși, NATO nu va face nimic, îi va fi frică să acționeze. Nimic din toate astea nu se întâmplă” , a spus Joe Biden.

Întrebat dacă ajutorul acordat Ucrainei de SUA este nelimitat, președintele american a răspuns: „Da, este” .

UPDATE 23:00

AERONAVE DE LUPTĂ

Imediat ce a fost obținută livrarea de tancuri către Ucraina, președintele Zelenski le-a cerut aliaților săi avioane de luptă. O cerere care divizează tabăra occidentală, unii văzând în ea un flirt periculos cu ,,linia roșie” a cobeligeranței. În timp ce Londra nu a închis ușa în fața acestei posibilități, Moscova a avertizat deja asupra ,,răspunsului” său în cazul livrării de avioane către Kiev.

UPDATE 22:00

Primul blindat rusesc Terminator a fost distrus în Ucraina

Șeful Administrației Militare Regionale Luhansk, Serghei Gaidai, a transmis, joi, că armata ucraineană a distrus vehiculul de sprijin al tancurilor rusești „Terminator” lângă Kreminna, în regiunea Luhansk.

„Recent, rușii au promovat de pe canalul lor principal de propagandă TV un vehicul de luptă de sprijin pentru tancuri cu numele de „Terminator”. Atât de multe cuvinte frumoase despre faptul că mașina este aproape imposibil de distrus. Aproape” , a notat Serghei Gaidai.

Serviciul de presă al Ministerului Apărării din Ucraina a lansat un videoclip cu distrugerea blindatului și a precizat că a fost opera parașutiştilor brigăzii a 81-a aeropurtată și a brigăzii 95 de asalt aerian.

Blindat de tipul BMPT „Terminator” reprezintă una dintre cele mai moderne arme ale infanteriei rusești și este primul pierdut de ruși pe frontul din Ucraina.

UPDATE 21:00

Zelenski s-a întâlnit cu regele belgian Filip la Bruxelles

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi la Bruxelles cu regele belgian Philippe, în marja unui summit european, a anunțat Palatul Regal într-un tweet însoțit de o fotografie în care apar cei doi împreună.

,,Excelența Sa, președintele Republicii Ucraina, a fost primit în audiență” , a precizat Palatul. La întâlnire a participat și premierul belgian Alexander De Croo, cu care Zelenski s-a întâlnit mai devreme în cursul zilei la summitul UE.

Zelenski s-a întâlnit miercuri, la Londra, cu un alt monarh, Charles al III-lea.

https://twitter.com/MonarchieBe/status/1623746270346022913

UPDATE 20:00

JOCURILE OLIMPICE

Amenințările ucrainenilor de a boicota Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 dacă vor participa sportivi ruși și bieloruși contravin fundamentelor mișcării olimpice” , a declarat președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, într-o scrisoare dezvăluită joi de Comitetul Olimpic Ucrainean.

În acest răspuns, datat 31 ianuarie, la apelurile repetate ale Kievului de a exclude reprezentanți ai celor două țări, chiar și sub un steag neutru, Thomas Bach a mai spus că presiunea” ucraineană a fost percepută ca fiind extrem de regretabilă” de către marea majoritate” a diferiților actori olimpici, de la comitetele naționale la federațiile internaționale.

UPDATE 19:00

BIDEN ÎN UCRAINA? PREȘEDINTELE AMERICAN EXCLUDE POSIBILITATEA

Joe Biden a declarat joi că o călătorie în Polonia este posibilă” , dar a exclus o eventuală vizită în Ucraina, în contextul apropierii datei de 24 februarie, data la care Rusia a invadat țara anul trecut.

Este posibil să merg în Polonia, dar asta este tot” , a declarat președintele american ca răspuns la un reporter care l-a întrebat despre o posibilă deplasare în Ucraina. Nu am decis deocamdată când voi merge în Polonia, sau chiar dacă voi merge acolo. „

UPDATE 18:00

REPUBLICA MOLDOVA

Serviciile de informații din Republica Moldova au declarat joi că au detectat activități de „destabilizare” după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că a interceptat un plan rusesc privind Moldova, o fostă republică sovietică.

Pe baza informațiilor prezentate de partenerul nostru ucrainean și a datelor interne, confirmăm că am identificat activități menite să slăbească și să destabilizeze Republica Moldova” , a scris SIS într-un comunicat transmis către AFP.

UPDATE 17:00

SCADE TURISMUL ÎN RUSIA

Numărul de turiști în Rusia în 2022 a scăzut cu 96,1% ca urmare a sancțiunilor internaționale, au anunțat profesioniștii din industrie. Potrivit Asociației Operatorilor de Turism din Rusia (ATOR), care citează cifrele serviciilor de pază a frontierei ruse, doar 200.100 de turiști străini au intrat în Rusia anul trecut, de peste 25 de ori mai puțin decât nivelul de dinaintea pandemiei din 2019, când cifra a ajuns la peste 5 milioane de persoane.

Motivele sunt evidente: spațiul aerian închis între Rusia și marea majoritate a țărilor europene, precum și imposibilitatea de a utiliza în Rusia cardurile Visa și Mastercard emise de bănci străine” , a precizat ATOR într-un comunicat.

UPDATE 16:00

AVERTISMENT

În ceea ce privește problema livrărilor de arme, inclusiv avioane de luptă din partea Occidentului, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este vorba despre o implicare tot mai mare a Marii Britanii, Franței și Germaniei în conflictul dintre Rusia și Ucraina”.

Linia dintre implicarea lor directă și indirectă dispare” , a avertizat el. Acțiunile țărilor pe care le-am menționat contribuie la escaladarea militară .


VOM FACE MAI MULT

În cadrul unei conferințe de presă de după Consiliul European la care a participat Volodimir Zelenski, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat asigurări că UE va face mai mult” pentru a ajuta Ucraina. Lupta voastră este o luptă pentru independență, pentru democrație și pentru o Europă liberă” , a spus ea, înainte de a recunoaște că UE nu va putea niciodată să egaleze” sacrificiile ucrainenilor.

UPDATE 15.00

Noile sancțiuni europene împotriva Rusiei vor include noi interdicții de export în valoare de peste 10 miliarde de euro și se vor îndrepta împotriva propagandiștilor președintelui rus Vladimir Putin, a declarat joi președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în fața presei.

În timpul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, ea a declarat, potrivit Reuters:

Îi vom viza pe propagandiștii lui Putin, deoarece minciunile lor otrăvesc spațiul public din Rusia și din străinătate. Noile sancțiuni vor înfometa și mai mult mașina militară a Rusiei și vor zdruncina bazele economiei sale”.

UPDATE 14.00

Rusia a fost privată de găzduirea Campionatelor Mondiale de natație din 2025

Rusia a fost privată joi de găzduirea Campionatelor Mondiale de natație din 2025, iar Singapore a primit evenimentul din partea organismului de conducere al acestui sport.

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a cerut organismelor care guvernează sporturile să nu organizeze evenimente în Rusia, în urma invaziei țării în Ucraina. Rusia fusese inițial aleasă în 2019 pentru a găzdui evenimentul de la Kazan, care a organizat campionatele și în 2015.

UPDATE 13.00

Fondatorul trupei Pink Floyd, Roger Waters, a cerut miercuri o încetare imediată a focului, într-un discurs în fața Consiliului de Securitate al ONU.

Luând cuvântul la invitația ambasadorului rus la consiliu, Waters a cerut liderilor lumii să „schimbe cursul”, spunând:

„Din partea celor aproximativ 4 miliarde de frați și surori din această majoritate fără voce care, împreună cu milioanele de oameni din mișcarea internațională împotriva războiului, reprezintă un electorat uriaș, ajunge”.

UPDATE 12.00

Marea Britanie nu va trimite avioane de luptă în Ucraina dacă există riscuri pentru siguranța britanicilor, afirmă guvernul britanic

Marea Britanie este cu ochii pe „potențialele riscuri de escaladare” în momentul în care ia în considerare trimiterea de avioane de luptă în Ucraina, a declarat Downing Street pentru agenția de știri PA.

UPDATE 11.00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, vorbește în cadrul Consiliului European.

„Nu poți avea o Europă liberă fără o Ucraină liberă”, a declarat Zelenski, adăugând ulterior că trebuie luate măsuri suplimentare, inclusiv sancțiuni împotriva sectoarelor de drone, rachete și IT ale Rusiei.

„În Europa trebuie să faceți acest pas decisiv”, a adăugat el.

UPDATE 10.00

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a postat pe Twitter o fotografie cu el și cu președintele ucrainean Zelenski, spunând: „Bine ați venit acasă, bine ați venit în UE”.

UPDATE 09.00

Ministerul rus al Apărării a declarat joi că forțele sale continuă operațiunile ofensive în regiunea ucraineană Donețk și că au distrus patru depozite de artilerie, relatează Reuters.

În informarea sa zilnică, ministerul a precizat că a distrus, de asemenea, un sistem de radiolocație fabricat în SUA și un sistem de artilerie M109 Paladin.

UPDATE 08.00

Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, a calificat drept „nepotrivită” invitația lui Volodimir Zelenski la Paris, unde s-a întâlnit cu președintele francez, Emmanuel Macron, și cu cancelarul german, Olaf Scholz.

Presa italiană a speculat că excluderea lui Meloni de la întâlnirea și dineul care au avut loc miercuri seară la Palatul Elysée a fost un semn al izolării Italiei în Europa și al diviziunilor interne ale guvernului cu privire la sprijinul acordat Ucrainei devastate de război.

UPDATE 07.00

Secretarul de stat american Antony Blinken, întrebat despre cererea repetată a Kievului de avioane de luptă, a declarat că Washingtonul va continua să „facă aprecieri cu privire la ceea ce credem că are nevoie Ucraina și ce poate folosi cel mai eficient”.

UPDATE 06.00

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a promis că primele tancuri britanice Challenger 2 vor sosi luna viitoare, anunțând totodată că Marea Britanie va începe să antreneze piloții ucraineni pe avioane de luptă la standarde NATO.

UPDATE 05.00

Zelenski spune că va intensifica diplomația în încercarea de a obține avioane de luptă Typhoon

Ucraina își va intensifica diplomația” în ceea ce privește solicitarea de avioane Eurofighter Typhoon, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei conferințe de presă comune cu premierul britanic Rishi Sunak.

Zelenski a sugerat că decizia nu se află doar în mâinile Marii Britanii.

UPDATE 04.00

Ambasada Rusiei ironizează vizita lui Zelenski în Marea Britanie, după ce liderul ucrainean a obținut mai multă asistență militară.

Ambasada Rusiei la Londra a descris călătoria președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Marea Britanie, miercuri, drept un eveniment pripit”, spectacol de teatru”, eveniment de strângere de fonduri” și fost comediant cu un hanorac verde, acum în turneu prin Europa”.

Ca răspuns la faptul că Marea Britanie a declarat că analizează în mod activ” dacă să trimită avioane de luptă în Ucraina, ambasada a avertizat că Rusia va ști cum să răspundă la orice acțiune neprietenoasă a părții britanice”.

UPDATE 03.00

Primul batalion de tancuri Leopard 2 livrate de aliații occidentali ar putea ajunge în Ucraina până în martie sau aprilie anul acesta, potrivit ministrului german al apărării, Boris Pistorius.

UPDATE 02.00

Bombardamentele rusești par să se intensifice în părți din regiunea Harkov, recucerită de forțele ucrainene în septembrie anul trecut, precum și în alte zone din nordul Ucrainei. În apropiere de orașul Semenivka din nordul regiunii Cernihov, doi civili ucraineni au fost uciși miercuri într-un atac cu rachete.

UPDATE 01.00

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au subliniat sprijinul lor pentru Ucraina în timpul unei conferințe de presă comune care a avut loc miercuri. Macron și Scholz au afirmat în fața lui Zelenski că țările vor continua să ofere ajutor militar Ucrainei.

UPDATE 00.00

Volodimir Zelenski salută „unitatea continentală”, cu Emmanuel Macron și Olaf Scholz
În cadrul unei conferințe de presă la Elysée, președintele ucrainean s-a declarat „fericit să fie aici” pentru a consolida „unitatea noastră continentală”.

Macron dă asigurări că Ucraina „poate conta pe noi pentru a construi pacea”
„Vrem să construim pacea împreună, o pace care să facă dreptate Ucrainei, poporului ei, curajului ei (…) și care să facă posibilă construirea unui spațiu de securitate pentru toți”, a asigurat miercuri președintele Emmanuel Macron în timpul unei conferințe de presă cu omologul său ucrainean Volodymyr Zelensky.

„Ucraina poate conta pe noi pentru a construi pacea. Planul pe care l-ați propus este o bază esențială pentru discuții pe această cale care ar trebui să ne conducă la o conferință internațională de pace”, i-a spus el președintelui ucrainean.

Știrea inițială

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina și Regatul Unit au ajuns la un acord privind un pachet puternic de apărare”.

Am convenit asupra unui număr semnificativ de vehicule blindate și asupra furnizării de arme cu rază lungă de acțiune”, a declarat Zelenski pe contul său oficial de Telegram. Și am convenit să începem să antrenăm piloți ucraineni”.

Anunțul vine după ce Zelenski a efectuat prima sa vizită în Marea Britanie de la invazia rusă în țara sa, scrie CNN.

Cred că acesta este semnalul nostru clar – al Ucrainei și al Marii Britanii – că împreună nu numai că mergem, dar vom merge până la capăt spre victoria noastră comună”, a declarat el.