• Germania va oferi Slovaciei două baterii de apărare antiaeriană Mantis pentru a-și proteja granița estică cu Ucraina.
  • Bateriile antiaeriene valorează aproximativ 120 de milioane de euro.
  • Oferta Germaniei include, de asemenea, un radar cu o rază de acțiune de 100 de kilometri și instruire pentru soldați, a precizat Kakascikova.

UPDATE ORA 23.00

Ucraina ar putea câştiga războiul în decurs de un an, dacă Occidentul va furniza avioane de luptă, afirmă Ben Hodges, fost general american de rang înalt, citat de Sky News. În ciuda rapoartelor potrivit cărora forţele ruseşti au făcut mici progrese datorită unei noi ofensive, un fost general american comandant în Europa a insistat că Ucraina ar putea obţine o victorie relativ rapidă dacă Occidentul îi va furniza avioane de luptă.

UPDATE ORA 22.00

Trupele rusești au lansat 71 de rachete de croazieră și șapte drone Shahed de joi seara, a declarat șeful armatei ucrainene, generalul Valerii Zaluzhnyi. Armata ucraineană au declarat că au doborât 61 de rachete de croazieră și cinci drone. Se crede că rachetele au fost lansate de bombardierele strategice Tu-95 ale lui Vladimir Putin și de navele marinei din Marea Neagră.

UPDATE ORA 21.00

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că eforturile occidentale de a izola țara sa au fost un fiasco, în timpul unor remarci făcute în cadrul unui eveniment după ce s-a întors dintr-un turneu de aproape o săptămână în Africa. Moscova construiește relații mai puternice cu țări din Africa, Orientul Mijlociu, Asia-Pacific și din alte părți, a declarat Lavrov diplomaților ruși la ministerul său.

Recomandări

NOUL PROGRAM DE GUVERNARE
DEZVĂLUIRILE PAPEI
COMISIA CONTRA TIKTOK
DIN TEXAS, SPRE MARTE
VINE BRADUL LA TINE
STARMER SPRIJINĂ UCRAINA

UPDATE ORA 20.00

Slovacia poate începe procesul de discuții privind livrarea de avioane de luptă MiG-29 către Ucraina, a declarat premierul Eduard Heger.

Reuters l-a citat pe Heger, care a declarat: „Președintele ucrainean mi-a cerut să livrez MiG-urile. Acum, pentru că a venit această cerere oficială, procesul de negocieri poate fi demarat.”

„Discuțiile vor fi interne și, de asemenea, cu Comisia Europeană, pentru că Slovacia ar putea obține rambursarea livrării”, a adăugat el.

Ministrul său al apărării, Jaroslav Nad, a declarat că țara sa nu mai are nevoie de avioane și că ar putea fie să le vândă, fie să le dea Ucrainei. Încă nu a fost luată nicio decizie, a adăugat el.

UPDATE ORA 19.00

Autoritățile române au negat afirmația Ucrainei potrivit căreia o rachetă rusească a traversat vineri spațiul aerian al țării membre NATO. În urma unui comentariu al generalului suprem al Ucrainei, Ministerul român al Apărării a afirmat într-o declarație că avioanele sale de luptă și radarul care a urmărit racheta au arătat că aceasta nu s-a apropiat la mai mult de 35 de kilometri de granița României.

UPDATE ORA 18.00

Autoritățile ucrainene au desfășurat vineri o operațiune de percheziție pe scară largă la birourile Serviciului Vamal de Stat, potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

SBU a afirmat că a identificat aproximativ 50 de „entități economice” care ar fi ajutat funcționarii vamali să pună în aplicare scheme ilegale și a blocat operațiunile acestora. Operațiunea a fost realizată în comun de SBU, Biroul de Stat de Investigații (DBR) și Parchetul General.

UPDATE ORA 17.00

Guvernul elvețian a respins cererea Madridului de a reexporta în Ucraina două tunuri antiaeriene fabricate în Elveția, invocând o încălcare a legii privind materialul de război din această țară, a declarat vineri pentru CNN Secretariatul de Stat elvețian pentru Afaceri Economice (SECO).

„Din același motiv am refuzat anul trecut o cerere similară din partea Danemarcei și Germaniei”, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al SECO, Fabian Maienfisch.

Elveția are o lege federală strictă care reglementează reexportul de arme și alte materiale de război fabricate în Elveția.

UPDATE ORA 16.00

„Din păcate, există victime” : Volodimir Zelenski denunță loviturile cu rachete rusești

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre loviturile cu rachete rusești într-o postare pe Telegram.

Astăzi inamicul a tras cel puțin 70 de rachete într-un nou atac masiv. Cel puțin 60 au fost doborâte” , a declarat el. În detaliu, armata ucraineană a vorbit despre 71 de rachete, dintre care 61 au fost doborâte.

Țintele lor erau civili și infrastructura civilă. Din păcate, unele rachete și-au atins ținta. Din păcate, există victime. Condoleanțele mele rudelor și prietenilor lor” , a deplâns Zelenski.

Mai multe rachete rusești au trecut prin spațiul aerian al Republicii Moldova și al României” , a reiterat el, deși România a negat acest lucru. Moldova a confirmat survolarea teritoriului său.

UPDATE ORA 15.00

Meloni critică din nou invitația lui Zelenski la Paris

Premierul italian Giorgia Meloni a criticat din nou vineri invitația adresată miercuri președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la sediul președinției franceze.

,,Dacă aș fi fost invitată la Palatul Elysée pentru întâlnirea cu Zelenski, aș fi sfătuit să nu aibă loc această întâlnire, pentru că ceea ce ne interesează în primul rând în Ucraina este să dăm un mesaj de unitate” , a declarat ea într-o conferință de presă în marja summitului european de la Bruxelles.

,,Nu mă interesează să apar într-o fotografie cu care nu sunt de acord. La Paris, au fost doi președinți europeni, 25 au fost dați dispăruți” , a declarat ea vineri.

UPDATE ORA 14.00

Alerte de raid aerian au fost declarate în întreaga Ucraină, pentru a doua oară astăzi, în urma celor două atacuri cu rachete de mai devreme.

UPDATE ORA 13.00

România spune că o rachetă rusă a zburat la 35 km nord-est de granița sa

Ministerul român al Apărării a declarat că o rachetă rusă lansată de pe o navă din apropierea Crimeei în această dimineață a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova înainte de a lovi Ucraina, la aproximativ 35 km nord-est de granița României.

UPDATE ORA 12.00

Ministerul român al Apărării a declarat inițial că nu poate confirma informațiile, dar într-o declarație ulterioară a precizat că sistemele de supraveghere au detectat ceea ce părea a fi o rachetă de croazieră lansată de pe o navă rusă în apropiere de Crimeea, dar că aceasta nu a intrat în spațiul aerian românesc.

UPDATE ORA 11.00

Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a declarat că Kievul a avut posibilitatea de a doborî rachetele rusești deasupra României și Republicii Moldova, dar nu a făcut acest lucru.

UPDATE ORA 10.00

Republica Moldova îl convoacă pe ambasadorul rus în legătură cu incidentul cu rachete

Reuters a anunțat că Moldova l-a convocat pe ambasadorul rus în legătură cu incidentul cu rachete din această dimineață, în care Moldova spune că cel puțin o rachetă a survolat spațiul său aerian în drum spre Ucraina.

UPDATE ORA 09.00

Rapoarte că două rachete rusești au trecut în spațiul aerian al Republicii Moldova și al României

Două rachete rusești au traversat vineri spațiul aerian al României și al Republicii Moldova înainte de a intra în Ucraina, a afirmat un general ucrainean de rang înalt. Ministerul român al Apărării a declarat că nu a confirmat încă aceste informații.

Valeriy Zaluzhnyi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, a declarat că două rachete Kaliber lansate din Marea Neagră au intrat în spațiul aerian al Republicii Moldova, apoi au zburat în spațiul aerian românesc, înainte de a reintra în Ucraina în punctul în care se întâlnesc granițele celor trei țări.

UPDATE ORA 08.00

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a discutat vineri cu șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, despre probleme de securitate nucleară, în timpul vizitei acestuia la Moscova.

Cei doi bărbați au acordat o atenție deosebită situației de la centrala nucleară Zaporizhzhia din sudul Ucrainei, relatează Reuters, susține agenția de presă Tass.

UPDATE ORA 07.00

SUA și Marea Britanie emit o sancțiune comună istorică împotriva unei bande de infractori cibernetici cu sediul în Rusia

Guvernul american și cel britanic au sancționat împreună șapte persoane care lucrau cu Trickbot, o bandă de criminalitate informatică cu sediul în Rusia și care are legături cu serviciile de informații rusești.

Persoanele sancționate au folosit Trickbot, un virus troian, pentru a fura date financiare prin infectarea a milioane de computere din întreaga lume, inclusiv cele ale unor întreprinderi americane.

Trickbot a evoluat recent într-o suită de programe malware care a oferit grupului Trickbot capacitatea de a viza spitale și centre de sănătate în timpul perioadei de vârf a pandemiei COVID-19. Trei unități medicale din Minnesota s-au numărat printre cele atacate.

UPDATE ORA 06.00

Invazia rusă a dăunat alimentației copiilor, afirmă prima doamnă ucraineană

Prima doamnă Olena Zelenska a declarat că devastarea cauzată de invazia rusă a luat un an de alimentație sănătoasă elevilor din Ucraina.

Se spune adesea că războiul a luat un an de viață de la fiecare dintre noi, ucrainenii. În acest caz, putem spune că a luat un an de nutriție sănătoasă de la copiii noștri”, a declarat Zelenska în timpul unei reuniuni la Kiev privind reforma nutriției școlare.

Scopul reuniunii a fost de a elabora o strategie de atragere a investițiilor străine pentru a ajuta la reconstrucția instituțiilor de învățământ din țară, potrivit biroului președintelui ucrainean.

UPDATE ORA 05.00

Ungaria va continua să ofere asistență umanitară și financiară Ucrainei, potrivit secretarului de stat ungar pentru comunicare internațională, Zoltan Kovacs, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul ungar Viktor Orbán s-au întâlnit joi la Bruxelles.

UPDATE ORA 04.00

Antreprenorul militar privat Wagner va trebui să caute noi luptători dincolo de sistemul penitenciar din Rusia, un teren fertil de recrutare în ultimele nouă luni, potrivit șefului său Evgheni Prigojin.

Oligarhul rus nu a oferit niciun motiv pentru această decizie, dar iată câteva explicații plauzibile pentru această schimbare de direcție:

  • Este posibil ca numărul de recruți să se fi redus: După ce au fost înscriși între 40.000 și 50.000 de deținuți din închisorile din Rusia, este posibil ca numărul de voluntari din închisori să se fi redus atât de mult încât campania să nu mai fie eficientă.
  • Este posibil ca Ministerul Apărării să fi intervenit: Este, de asemenea, posibil ca modul Wagner de război – în ciuda bombardamentelor lui Prigozhin – să nu se mai încadreze în planurile Ministerului Apărării. Luptătorii Wagner care au fost recrutați din închisorile rusești, intervievați de CNN, au declarat că unitățile lor nu au avut niciodată vreo interacțiune cu forțele regulate rusești, chiar dacă a existat sprijin de artilerie pentru unele asalturi Wagner.
  • Este posibil ca campania deținuților să fi epuizat finanțele lui Wagner: Companiile lui Prigozhin au trebuit să cumpere arme și alte echipamente pentru recruții din închisori, să îi antreneze în tabere din Rusia și în teritoriul ocupat din regiunea Luhansk din estul Ucrainei, să îi transporte în zonele de luptă și să îi hrănească.

UPDATE ORA 03.00

Marek Magierowski, ambasadorul polonez în Statele Unite, a exprimat joi un sentiment de urgență pentru înarmarea Ucrainei în vederea unei noi ofensive rusești. Fostul președinte rus și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a declarat că Rusia va crește producția de tancuri de luptă principale ca răspuns la livrările de vehicule blindate avansate către Ucraina. Polonia s-a oferit să trimită avioane militare în Ucraina, cu condiția ca și alți aliați din NATO să facă același lucru.

UPDATE ORA 02.00

Forțele rusești și-au intensificat eforturile ofensive în regiunea Lugansk în ultima săptămână, cu o ușoară creștere a operațiunilor în apropiere de Kupyansk și Liman, potrivit Statului Major ucrainean.

UPDATE ORA 01.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat recunoștința pentru tot sprijinul pe care țara sa l-a primit până acum din partea Uniunii Europene, în cadrul unui summit desfășurat joi în Belgia.

În timpul reuniunii, el a făcut apel la aderarea la UE, a cerut mai multe tancuri moderne și rachete cu rază lungă de acțiune pentru Kiev. În cursul zilei de joi, Regele Philippe al Belgiei a avut o audiență cu Zelenski la Palatul Regal din Bruxelles.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Germania va oferi Slovaciei două baterii de apărare antiaeriană Mantis pentru a-și proteja granița estică cu Ucraina, a declarat joi ministrul slovac al apărării. Slovacia va primi aceste baterii în mod gratuit și permanent” , a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Martina Kakascikova, pentru Agenția France-Presse, scrie Le Monde.

Antrenamentul soldaților slovaci în utilizarea acestui sistem de armament va începe în lunile următoare” , a postat joi pe Facebook ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad. Cu toate acestea, ministerul nu a precizat data exactă a livrării sistemului către Slovacia, stat membru UE și NATO. Potrivit Nad, bateriile antiaeriene valorează aproximativ 120 de milioane de euro.

Oferta Germaniei include, de asemenea, un radar cu o rază de acțiune de 100 de kilometri și instruire pentru soldați, a precizat Kakascikova.