• Duminică seara, rușii au lansat un UAV de recunoaștere și mai multe baloane cu reflectoare de colț deasupra regiunii Dnipropetrovsk.
  • Comandamentul Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat acest lucru într-o postare pe Facebook, relatează Ukrinform.
  • Apărarea antiaeriană a comandamentului aerian „Est” a tras împotriva UAV-ului inamic. Rezultatul este în curs de verificare” , se arată în mesaj.

UPDATE ORA 24:00

Noua ofensivă majoră a Rusiei, confirmată luni de secretarul general al NATO

Un general de rang înalt din Ucraina vorbește despre ajutor și instruire cu comandantul american al NATO

Cel mai înalt general ucrainean și cel mai înalt comandant al armatei americane în Europa au discutat despre ajutorul militar și instruirea forțelor ucrainene într-o conversație telefonică luni, în ajunul unei reuniuni a aliaților Kievului la Bruxelles, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit Reuters.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Ministerul a precizat într-o declarație pe canalul său Telegram că Valeriy Zalujni, comandantul suprem al forțelor armate ucrainene, a împărtășit viziunea sa asupra victoriei cu comandantul suprem al forțelor NATO combinate din Europa, generalul american Christopher Cavoli.

UPDATE ORA 23:00

Reznikov anunță viitoarele schimbări de personal din Ministerul Apărării.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat pe 13 februarie că vor exista noi viceminiștri în cadrul Ministerului Apărării, dar nu a menționat încă numele candidaților.

El a adăugat că schimbările sunt menite să „îmbunătățească eficiența muncii”, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE ORA 22:00

Autoritățile ruse „sabotează inspecțiile” vaselor care pleacă spre porturile ucrainene

Ministerul Infrastructurii din Ucraina a declarat că Rusia „sabotează inspecțiile” navelor care se îndreaptă spre porturile ucrainene pentru a încărca produse agricole, menționând că „numărul de nave noi care intră pentru încărcare continuă să scadă” în porturile din Odesa Mare, scrie CNN.

O astfel de dinamică în scădere se datorează acțiunilor Rusiei în zona de inspecție din Bosfor. Au trecut trei luni la rând de când rușii sabotează inspecțiile din motive nefondate și uneori absurde” , a susținut Ministerul Infrastructurii într-un comunicat pe rețelele de socializare.

În 12 februarie existau 145 de nave la rând pentru a fi inspectate de către Centrul Comun de Coordonare (JCC), iar 122 dintre acestea se îndreaptă către porturile ucrainene pentru a obține produse agricole, a spus Ministerul Infrastructurii.

CNN a contactat Centrul Comun de Coordonare, inițiativa ONU care supraveghează exportul de cereale ucrainene, pentru comentarii.

„Sperăm că problema inspecțiilor împiedicate va fi rezolvată de partenerii noștri și de întreaga lume civilizată”, se mai arată în comunicatul ministerului.

„Ucraina are dreptul la navigație în comerț liber în conformitate cu Convenția ONU privind dreptul mării, iar lumea are dreptul la acces continuu la alimente. Rusia trebuie să înceteze să-și impună politicile discriminatorii asupra lumii”.

UPDATE ORA 21:00

Forțele ruse bombardează Nikopol. Un civil a fost rănit

Forțele ruse au continuat să bombardeze Nikopol luni, 13 februarie, rănind un bărbat în vârstă de 69 de ani, a informat șeful Consiliului Oblastului Dnipropetrovsk, Mykola Lukashuk.

Obuzele rusești au afectat două întreprinderi private, trei clădiri rezidențiale și o clădire de utilități. În plus, în jur de 6 mașini și linii electrice au fost avariate. Nikopol, deținut de ucraineni, este situat peste râul Nipro, față în față cu orașul Enerhodar, care găzduiește cea mai mare centrală nucleară din Europa, care se află sub ocupație rusă din martie 2022.

Forțele ruse au folosit centrala ca bază pentru a lansa atacuri asupra teritoriului controlat de ucraineni.

O femeie în vârstă de 53 de ani a fost ucisă la Nikopol pe 12 februarie din cauza bombardamentelor rusești din zonă. De asemenea, bombardamentele rusești au rănit alte două femei aici, o persoană de 76 de ani și una de 88 de ani.

UPDATE ORA 20:00

AFRICA DE SUD

Fregata militară rusă Amiral Gorshkov” a acostat luni la Cape Town pentru exerciții navale comune în largul coastelor Africii de Sud, a anunțat consulatul general al Rusiei în Africa de Sud, în contextul în care antrenamentele au fost criticate.

Țara din sudul Africii a anunțat în ianuarie că va găzdui pușcași marini chinezi și ruși începând de vineri pentru un „exercițiu multilateral” de 10 zile și pentru a consolida relațiile” dintre cele trei țări. Pretoria a adoptat o poziție neutră de la începutul invaziei rusești în Ucraina, la 24 februarie 2022, refuzând să se alăture apelurilor occidentale de condamnare a acțiunilor Moscovei.

UPDATE ORA 19:00

Autoritățile ucrainene neagă că gruparea Wagner a capturat un oraș din apropierea Bahmut

La o zi după ce liderul grupului paramilitar Wagner a anunțat că trupele sale au capturat orașul ucrainean Krasna Hora, la câțiva kilometri nord de Bahmut, autoritățile ucrainene dezmint acest lucru.

Un purtător de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate Ucrainene a declarat pentru CNN că afirmația nu este adevărată” .

El a adăugat: Acolo se duc lupte. Îl ținem sub control. „

UPDATE ORA 18:00

Primarul Kievului vrea ca sportivii ruși să denunțe războiul pentru a participa la Jocurile Olimpice din 2024

Sportivii ruși ar trebui să ia poziție publică împotriva războiului din Ucraina dacă vor să li se permită să participe la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, a declarat luni primarul Kievului și fostul campion mondial de box Vitali Klitschko.

Sportivii ruși și bieloruși nu pot participa la Jocurile Olimpice de la Paris dacă nu spun Nu” războiului. Dacă o spun public, pot, dar le este frică” , a spus el.

Tuturor sportivilor ruși, spuneți-i guvernului vostru, președintelui rus să oprească acest război fără sens”, a adăugat primarul, afirmând că nu este posibil să fii „neutru când oameni, femei, copii sunt uciși”.

UPDATE ORA 17:00

Preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat luni dialogul şi sintonia sa cu Partidul Comunist al Federaţiei Ruse (PCFR), în timpul întâlnirii pe care a avut-o cu liderul veteran al acestei formaţiuni, Ghennadi Ziuganov, transmite agenţia EFE.

„Partidul Comunist al Federaţiei Ruse a fost mereu în avangardă şi a oferit autorităţilor la toate nivelurile soluţii pentru susţinerea şi garantarea securităţii ţării noastre, atât în prezent cât şi în viitor” , a spus Putin, potrivit paginii web a Kremlinului. El a subliniat că dialogul cu comuniştii este acum de două sau de trei ori mai necesar” .

Potrivit preşedintelui rus, Partidul Comunist rus aduce o contribuţie substanţială la dezbaterea politică, la căutarea de soluţii mai acceptabile şi raţionale pentru dezvoltarea ţării în sfera socială, economică, a apărării şi securităţii”. Asupra acestora niciodată nu au existat contradicţii între noi” , a remarcat liderul de la Kremlin.

Liderul comunist a vorbit la rândul său despre dialogul cu autorităţile ţării. Îl apreciem mai ales în vremurile actuale, când de fapt împotriva civilizaţiei noastre, împotriva întregii lumi ruse, s-a declarat o cruciadă şi un nou război” , a spus Ghennadi Ziuganov. Potrivit acestuia, pentru comuniştii ruşi importante sunt acum partidul Rusiei, suveranitatea şi independenţa sa” .

Întâlnirea lui Putin cu liderul comunist a fost prima din seria de consultări cu partidele parlamentare înaintea discursului pe care-l va susţine în plenul legislativului pe 21 februarie, înaintea împlinirii unui an de când a ordonat lansarea campaniei militare contra Ucrainei.

UPDATE ORA 16.00

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Rusia că intenționează să folosească sabotori străini pentru a răsturna guvernul țării sale, pentru a împiedica aderarea țării la UE și pentru a o folosi în războiul împotriva Ucrainei.

Comentariile lui Sandu au fost făcute după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat săptămâna trecută că țara sa a interceptat planuri ale serviciilor secrete rusești „pentru distrugerea Moldovei” – afirmații care au fost confirmate ulterior de oficiali ai serviciilor secrete moldovenești.

UPDATE ORA 15.00

Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a anunțat că se va afla astăzi în vizită la Minsk cu scopul de a menține „canalele de comunicare deschise”.

Într-o postare pe Facebook, Szijjártó a scris: „Evident, mulți mă vor ataca pentru această vizită, dar poziția noastră este clară: canalele de comunicare trebuie să fie menținute deschise. Dacă nu am fi făcut acest lucru, nu aș fi putut transmite mesajul unui apel la pace”.

UPDATE ORA 14.00

Rusia va cuceri 100% Kievul, Harkov și Odesa până la sfârșitul anului, afirmă liderul cecen Ramzan Kadîrov
Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei numit de Kremlin, a declarat că Moscova își va atinge obiectivele în Ucraina până la sfârșitul anului. Într-un interviu difuzat de televiziunea de stat rusă, Kadîrov a declarat că Rusia are forțele necesare pentru a cuceri capitala Kiev și că trebuie să captureze al doilea oraș al Ucrainei, Harkov, și principalul său port, Odesa.

UPDATE ORA 13.00

Livrările de arme rusești către India au fost în valoare de 13 miliarde de dolari în ultimii cinci ani, iar India a plasat comenzi de arme și echipamente militare de peste 10 miliarde de dolari, potrivit presei de stat ruse.

India este cel mai mare cumpărător de arme rusești din lume, reprezentând aproximativ 20% din portofoliul actual de comenzi al Moscovei, relatează Reuters. Aceasta nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, iar premierul său Narendra Modi a făcut apel la dialog și diplomație pentru a rezolva conflictul.

UPDATE ORA 12.00

Ucraina satisfăcea luni nevoile energetice ale consumatorilor după ce a efectuat reparații la rețeaua națională de energie electrică după ultimul val de lovituri aeriene rusești, a declarat ministrul Energiei, German Galushchenko.

Galushchenko a declarat că reparațiile de urgență au fost finalizate rapid după atacurile rusești de vineri care au lovit instalații energetice din întreaga țară.

UPDATE ORA 11.00

O persoană a fost ucisă peste noapte în Herson, în timp ce bombardamentele au avariat infrastructura feroviară
O persoană a fost ucisă în cursul nopții după ce Rusia a bombardat Herson, iar avariile la infrastructura feroviară au împiedicat trenurile din Kiev și Lviv să ajungă astăzi în oraș, potrivit rapoartelor de la Suspilne, radiodifuzorul de stat din Ucraina.

Aceasta a precizat că cinci zone din Herson au fost bombardate peste noapte și că trenurile din nordul și vestul Ucrainei vor fi nevoite să se oprească la Mykolaiv, iar pasagerii să se transfere cu autobuzul pentru a ajunge la Herson, după ce căile ferate au fost avariate.

UPDATE ORA 10.00

Maksym Kozytskyi, guvernatorul din Lviv, a postat pe Telegram pentru a spune că noaptea a trecut liniștit în regiunea sa și că 84 de persoane care au fost evacuate din estul Ucrainei au ajuns ieri la Lviv cu trenul, iar alte opt au sosit cu autobuzul.

UPDATE ORA 09.00

Agenția France-Presse a discutat cu Mark Cancian, consilier senior pentru programe de securitate la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, despre situația din Bakhmut. Bătălia pentru oraș, aflată acum în a șaptea lună, a fost lungă, sângeroasă și inutilă.

„Este o problemă clasică a primului război mondial”, a declarat Cancian. Când prima încercare a Moscovei de a încercui forțele ucrainene a eșuat, Rusia a continuat să atace, a spus el. Și chiar dacă vor reuși, a adăugat el, „nu va însemna nimic din punct de vedere operațional și strategic”.

UPDATE ORA 08.00

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului Wagner din Rusia, a declarat că forța de mercenari a cucerit satul Krasna Hora, la marginea de nord a orașului Bakhmut, aflat în conflict, în regiunea ucraineană Donețk. El a publicat, de asemenea, o scurtă înregistrare video, care aparent arată luptători Wagner lângă semnul de intrare în sat. The Guardian nu a putut verifica în mod independent faptul că satul a fost cucerit.

UPDATE ORA 07.00

Grupul de reflecție american Institute for the Study of War (ISW) a declarat că imaginile geolocalizate arată că forțele rusești au capturat cel puțin o parte din satul Krasna Hora, iar ucrainenii s-au retras probabil din acesta, potrivit ultimului său raport de informații.

UPDATE ORA 06.00

Apărarea Ucrainei rezistă de-a lungul liniei frontului din Donețk, cele mai aprige lupte fiind purtate pentru orașele Vuhledar și Maryinka, a declarat sâmbătă comandantul militar suprem al Kievului. Valerii Zaluzhnyi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, a declarat că Rusia desfășoară 50 de atacuri pe zi în regiunea Donetsk, în estul Ucrainei.

UPDATE ORA 05.00

Forțele rusești au înregistrat probabil cea mai mare rată de victime în ultimele două săptămâni, de la prima săptămână de la invazia din Ucraina, potrivit celei mai recente actualizări a informațiilor de apărare ale Ministerului britanic al Apărării. „Lipsa de personal instruit, de coordonare și de resurse pe tot frontul” se numără printre factorii care au dus la creșterea bruscă a numărului de victime ale Rusiei, potrivit raportului.

UPDATE ORA 04.00

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a pus la îndoială faptul că Polonia va putea furniza Ucrainei avioane de luptă. Prezent la emisiunea Sunday with Laura Kuenssberg de la BBC, Duda a declarat că trimiterea de avioane F-16 ar fi o decizie foarte serioasă care nu este ușor de luat.

UPDATE ORA 03.00

Iranul a introdus drone în Rusia folosind bărci și compania aeriană de stat, au dezvăluit surse. Cel puțin 18 dintre noile tipuri de drone armate avansate cu rază lungă de acțiune au fost livrate marinei rusești după ce ofițeri și tehnicieni ruși au efectuat o vizită specială la Teheran în noiembrie, unde li s-a prezentat o gamă completă de tehnologii iraniene.

UPDATE ORA 02.00

Fostul premier italian Silvio Berlusconi l-a acuzat din nou pe Volodimir Zelenski pentru războiul cu Rusia. „Nu m-aș fi dus niciodată să vorbesc cu Zelenski pentru că asistăm la devastarea țării sale și la măcelul soldaților și civililor săi”, a declarat Berlusconi duminică reporterilor. El a adăugat că, dacă Zelenski ar fi încetat să mai atace cele două republici separatiste din Donbas, războiul nu ar fi avut loc.

UPDATE ORA 01.00

Șeful Comitetului Internațional Olimpic a respins apelul lui Zelenski de a interzice sportivilor ruși participarea la Jocurile de la Paris din 2024. Luând cuvântul la Campionatele Mondiale de schi din Franța, Thomas Bach a declarat că, deși împărtășește durerea și suferința umană a sportivilor ucraineni, guvernele naționale nu ar trebui să decidă cine participă la evenimentele sportive internaționale.

Știrea inițială

Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, într-un comunicat, că rușii au lansat duminică seară cel puțin o dronă UAV de recunoaștere și mai multe baloane cu reflectoare unghiulare deasupra regiunii Dnipropetrovsk, conform Ukrinform.

Apărarea antiaeriană a comandamentului aerian „Est” a tras împotriva UAV-ului inamic. Rezultatul este în curs de verificare” , se arată în mesaj.

Anterior, Mikola Lukașuk, șeful Consiliului Regional Dnipropetrovsk a anunțat că dronele inamice încearcă din nou să atace regiunea Dnipropetrovsk.

„Drone din nou. Gardienii cerului sunt în defensivă. Fii atent, ai grijă de tine” , a scris Mikola Lukașuk. O alertă aeriană a fost declarată duminică în regiunile Harkov, Dnipropetrovsk, Poltava și Luhansk.