• Președintele Volodimir Zelenski a declarat că situația din regiunile Donetsk și Luhansk din estul Ucrainei rămâne extrem de dificilă.
  • „Acestea sunt literalmente bătălii pentru fiecare metru de pământ ucrainean”, a declarat Zelenski.
  • Statul Major General ucrainean a declarat că forțele rusești continuă ofensivele aeriene și terestre în apropiere de Bakhmut, Shakhtarsk, Avdiivka și alte orașe din regiunea Donețk.

UPDATE ORA 23:00

Un general rus recent dat afară de Vladimir Putin a fost găsit mort într-o presupusă sinucidere. Generalul-maior Vladimir Makarov, în vârstă de 72 de ani, era șeful adjunct al unității antiextremism a poliției ruse.

El a condus acțiunile de reprimare a protestelor împotriva războiului din Ucraina. Rapoartele au susținut că acesta s-a împușcat. Un ziar rusesc independent, Moscow Times, l-a descris ca fiind principalul organizator al vânătorii” de activiști ai opoziției și jurnaliști incomozi”, într-un citat de pe un canal Telegram.

UPDATE ORA 22:00

Deși aliații NATO se așteaptă la un fel de negociere” cu Rusia în legătură cu războiul din Ucraina, ei sunt foarte concentrați pe obținerea a tot ceea ce au nevoie forțele militare ucrainene” între timp, a declarat ambasadorul Statelor Unite pe lângă alianța militară, Julianne Smith, pentru CNN.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

În ceea ce privește în mod specific Statele Unite, Smith a declarat miercuri, pentru Becky Anderson de la CNN, că „nu vede SUA lăsând piciorul de pe accelerație”. Văd un sprijin continuu”.

UPDATE ORA 21:00

Apărarea antiaeriană ucraineană a detectat miercuri șase „obiecte inamice” în spațiul aerian al capitalei ucrainene, majoritatea fiind doborâte, a anunțat Administrația militară a orașului Kiev.

Potrivit unor informații care sunt în curs de clarificare, acestea erau baloane deplasate de forța vântului”, a precizat aceasta pe canalul său Telegram. Ele ar putea fi echipate cu proiectoare sau cu echipamente de supraveghere, au precizat autoritățile de la Kiev, care au conchis că scopul lansării lor ar putea fi și acela de a culege informații despre apărarea antiaeriană ucraineană, pe lângă epuizarea” acesteia.

UPDATE ORA 20:00

Premierul suedez Ulf Kristersson a efectuat miercuri o vizită la Kiev, unde nu a exclus trimiterea de avioane de luptă în Ucraina, dar a avertizat că trebuie să se acționeze prin intermediul unei coaliții internaționale coordonate.

„Nu excludem nimic în acest moment”, a declarat Kristersson într-o conferință de presă comună alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Dar, în același timp, recunoaștem, de asemenea, faptul că avem nevoie de o coaliție internațională pentru a face alți pași.”

UPDATE ORA 19:00

Tensiunile cresc la granița dintre Belarus și Ucraina, pe fondul îngrijorărilor oficialilor ucraineni cu privire la o ofensivă de primăvară a Rusiei. În cadrul unui acces rar de la invazia Rusiei în Ucraina de anul trecut, o echipă CNN a vizitat granița de sud-vest a Belarusului, în apropiere de nord-vestul Ucrainei, însoțită de oficiali de frontieră de stat.

Frederik Pleitgen, de la CNN, și echipa sa au fost la 100 de metri de partea ucraineană, unde au văzut fortificarea zonei de frontieră cu sârmă ghimpată de către guvernul belarus, în cadrul unui tur de presă atent orchestrat și controlat cu strictețe.

UPDATE ORA 18:00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat miercuri invitația Kievului ca președintele american Joe Biden să viziteze Ucraina. Întrebat de un producător CNN dacă intenționează să se întâlnească în curând cu președintele american, Zelenski a răspuns: „Eu și președintele Biden ne întâlnim ocazional. Știți că l-am invitat pe președinte. Cred că va fi fericit să viziteze Ucraina dacă va avea ocazia. Acesta ar fi un semnal important de susținere a națiunii noastre”.

UPDATE ORA 17:00

Cel mai înalt diplomat al UE i-a îndemnat pe aliații Ucrainei să urmeze exemplul Germaniei și să livreze cât mai multe tancuri posibil și cât mai repede posibil.

Într-un interviu acordat miercuri postului german de televiziune Phoenix, Josep Borrell a declarat că ar fi dezamăgitor dacă, după ce au arătat cu degetul spre Germania pentru că nu a făcut nimic, aceste țări nu vor urma acum exemplul. Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe a subliniat că Ucraina are nevoie de toate tancurile pe care țările le pot elibera.

UPDATE ORA 16:00

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că Rusia continuă să verse un număr mare de oameni suplimentari în lupta din Ucraina, iar aceasta este puterea lor. El a adăugat că: „Acei oameni sunt slab antrenați și slab echipați și din această cauză vedem că înregistrează multe pierderi”, a spus Austin, dar SUA se așteaptă ca Rusia să continue această strategie de a arunca corpuri în luptă în ciuda lipsei lor de echipament. Austin a făcut aceste remarci în cadrul unei conferințe de presă de la sediul NATO din Bruxelles, miercuri.

UPDATE ORA 15:00

Ministrul britanic al Apărării estimează că 97% din armata rusă se află în Ucraina Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, estimează că aproape întreaga armată rusă se află în Ucraina, informează Ukrainska Pravda.

Wallace a declarat BBC Radio 4 că Rusia nu a fost capabilă să adune o singură forță „care să străpungă” apărarea Ucrainei. Mai degrabă, „am văzut doar un efort de a avansa”.

„Acest lucru a avut un cost uriaș pentru armata rusă. Estimăm acum că 97% din armata rusă, întreaga armată rusă, se află în Ucraina ”, a spus Wallace.

El a adăugat că Occidentul își consolidează propria securitate ajutând Ucraina să învingă Rusia în acest război.

„Dacă 97% din armata rusă este acum angajată în Ucraina, cu o rată de uzură foarte, foarte mare, și cu o potențială eficiență de luptă redusă cu 40%, și aproape două treimi din tancurile lor distruse sau avariate, acest lucru are un impact direct asupra securității Europei”, a declarat el.

UPDATE ORA 14:00

Acordul privind exporturile de cereale ucrainene – crucial pentru a stopa criza alimentară mondială – se află într-o situație dificilă” , a declarat șeful umanitar al ONU, Martin Griffiths, sperând că acesta va fi reînnoit pe 18 martie. Acest acord, încheiat în iulie 2022 între ONU, Ucraina, Rusia și Turcia, a contribuit la limitarea crizei alimentare mondiale grave provocate de invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

Potrivit oficialului UE, acordul privind cerealele funcționează în tandem” cu acordul ONU-Rusia privind exporturile de îngrășăminte rusești. Moscova s-a plâns că exporturile sale de îngrășăminte, un produs cheie pentru agricultura mondială, sunt blocate de facto, chiar dacă nu intră sub incidența sancțiunilor impuse de țările occidentale de la începutul războiului.

UPDATE ORA 13:00

PIERDERILE RUSIEI

Rusia a suferit o pierdere semnificativă de putere militară, inclusiv o mare parte din echipamentele sale cele mai moderne, iar Ucraina este în curs de modernizare, potrivit analizei anuale a institutului de apărare IISS. Publicarea ediției din 2023 a Balanței militare a Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS) vine la aproape un an de la începutul invaziei rusești în Ucraina, la 24 februarie 2022.

Institutul remarcă o schimbare în componența flotei rusești de blindate. Aproximativ jumătate din tancurile sale T-72B3 și T-72B3M și multe dintre T-80 au fost pierdute, astfel că armata rusă a trebuit să aducă în serviciu echipamente mai vechi pentru a compensa aceste pierderi. Potrivit IISS, Rusia a pierdut 6-8% din avioanele sale de luptă tactice, dar pierderile ajung la 10-15% pentru unele tipuri de aeronave.

UPDATE ORA 12:00

SANCȚIUNI ÎMPOTRIVA IRANULUI

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE va propune pentru prima dată sancțiuni care vizează operatorii economici iranieni implicați în războiul rusesc din Ucraina.

,,Pentru prima dată, propunem, de asemenea, sancționarea entităților iraniene, inclusiv a celor legate de Gărzile Revoluționare Iraniene” , a declarat Von der Leyen în fața deputaților UE la Strasbourg. Sancțiunile ar include noi interdicții comerciale și controale la exportul de tehnologie, inclusiv drone, elicoptere și rachete.

UPDATE ORA 11:00

BUGETUL NATO PENTRU APĂRARE

Țările NATO ar trebui să cheltuiască cel puțin 2% din PIB-ul lor pentru apărare, a declarat ministrul german al apărării la reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles. Cu toate acestea, Boris Pistorius a declarat că „cheltuirea a doar 2% nu va fi suficientă. Ea trebuie să fie baza pentru tot ceea ce urmează. Guvernul german discută în prezent acest lucru și va ajunge în curând la un acord.

UPDATE ORA 10:00

VICTIMELE RUSEȘTI, POTRIVIT KIEVULUI

Între 24 februarie 2022 și 15 februarie 2023, 139.770 de soldați ruși au murit în Ucraina, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate, adică 690 de morți în plus în 24 de ore. Pe rețelele sale de socializare, armata comunică în mod regulat despre pierderile suferite de inamic, mai puțin despre cele proprii. Iar potrivit armatei, numărul deceselor în Rusia este cel mai mare în februarie, cu o medie de 800 de morți pe zi.

UPDATE ORA 09:00

SITUAȚIA DIFICILĂ A COPIILOR UCRAINENI

Mii de copii ucraineni ar fi ajuns în lagăre de reeducare” rusești, potrivit unui raport american al Yale Humanitarian Research Lab, citat de The Guardian. În detaliu, cel puțin 6.000 de copii ar fi trecut prin unul dintre aceste centre în 2022, dintre care câteva sute ar fi fost reținuți acolo timp de săptămâni sau luni.

Ei au fost duși în 43 de tabere din Rusia, inclusiv în Crimeea și Siberia, pentru educație patriotică și militară pro-rusă” , potrivit raportului. Se pare că programul din aceste centre includea învățare academică, vizite la situri patriotice, interviuri cu veteranii și antrenament cu arme de foc.

UPDATE ORA 08:00

Trupele ruse au spart apărarea forţelor militare ucrainene în regiunea Lugansk, a anunţat miercuri dimineaţa Ministerul Apărării Federaţiei Ruse, potrivită Reuters.

,,În timpul ofensivei (…) trupele ucrainene s-au retras dezordonat pe o distanţă de până la trei kilometri de liniile pe care le ocupau anterior” , a anunţat ministerul rus pe Telegram.

,,Chiar şi a doua linie de apărare a inamicului, mai fortificată, nu a putut opri înaintarea armatei ruse”, adaugă ministerul de la Moscova.

Reuters menţionează că nu a putut verifica această relatare din surse independente.

Armata ucraineană a raportat înainte de aceasta bombardamente ruse tot mai intense de-a lungul liniei fontului, iar oficiali ucraineni au calificat situaţia drept dificilă, susţinând totodată că forţele militare ucrainene au reuşit să respingă atacurile ruse.

Ucraina şi-a îndemnat aliaţii să accelereze livrările de ajutor militar.

La ora actuală, Rusia deţine porţiuni din regiunile sudice Herson şi Zaporojie, inclusiv centrala nucleară, aproape toată regiunea Lugansk şi aproximativ jumătate din Doneţk, inclusiv capitala regională.

UPDATE ORA 07:00

Două avioane de luptă americane au interceptat patru avioane ruseşti în apropiere de Alaska, a anunţat Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD). Această interceptare „de rutină” a unor aeronave ruseşti, în special modele de bombardier greu Tu-95 şi avion de vânătoare Su-35, a avut loc luni, a indicat NORAD într-un comunicat.

„Avioanele ruseşti au rămas în spaţiul aerian internaţional şi nu au intrat în spaţiul aerian suveran american sau canadian” , a adăugat sursa citată, precizând că o astfel de activitate rusă „are loc în mod constant şi nu a fost considerată o ameninţare sau o activitate provocatoare” .

UPDATE ORA 06:00

Ministrul german al Apărării: Livrarea de avioane de luptă Ucrainei nu este o prioritate în acest moment

Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a declarat marţi că livrarea de avioane de luptă Ucrainei nu este o prioritate în acest moment, precizând că acest aspect va fi discutat cu siguranţă, relatează agenţia Reuters.

Securizarea spaţiului aerian al Ucrainei este prioritatea, a declarat el la canalul de televiziune german ARD.

„Doar atunci când cerul de deasupra Ucrainei va fi sigur în următoarele trei, patru luni, atunci se poate vorbi de următorii paşi” , a afirmat, de asemenea, ministrul german.

Problema livrării de avioane de luptă Ucrainei nu e acum cea mai urgentă, deşi e o discuţie care se poartă între aliaţi, urgent e să se livreze ce s-a promis deja, precum vehicule blindate şi tancuri, a declarat marţi dimineaţă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg a oferit acest răspuns când a fost întrebat înainte de o reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina dacă pregăteşte o decizie unanimă a NATO privind livrarea de avioane de luptă Ucrainei, după cum a solicitat premierul polonez Mateusz Morawiecki la reuniunea Consiliului European de săptămâna trecută.

UPDATE ORA 05:00

Rusia a plasat o parte din resursele sale nucleare pe submarine și pe nave ale Flotei de Nord, potrivit unui raport publicat de serviciile secrete norvegiene.

,,Dispozitivele nucleare au fost plasate pe submarine și pe navele de suprafață ale Flotei de Nord. Armele nucleare tactice reprezintă o amenințare deosebit de gravă în diferite scenarii operaționale, la care pot participa țările din NATO” , afirmă raportul Norvegiei.

UPDATE ORA 04:00

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, în mesajul său de marţi seară, un apel apăsat pentru urgentarea ajutorului occidental pentru Ucraina, în ziua în care la Ramstein, în Germania, a avut loc o nouă reuniune a ţărilor aliate Kievului care au discutat despre sprijinul militar ce urmează să fie acordat în continuare. Zelenski a anunţat că Ucraina, care face faţă unei ofensive relansate de ruşi în Donbas, pregăteşte, la rândul ei, o ofensivă şi se bazează pe sosirea cât mai rapidă a armamentului performant.

Zelenski a spus că „tendinţele de bază rămân neschimbate” , Ucraina a obţinut noi promisiuni de ajutor militar, dar nu a menţionat între ele avioanele mult dorite de Kiev. Totuşi, a subliniat că unele decizii luate la Ramstein trebuie să rămână secrete.

UPDATE ORA 03:00

Olanda și Danemarca nu vor furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei

Guvernele Olandei și Danemarcei au anunțat că niciuna dintre țări nu va livra tancuri Leopard-2, relatează ziarul german Welt.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că singurele tancuri pe care țara sa le-ar putea furniza, în teorie, sunt 18 tancuri Leopard-2 închiriate țării de la Germania. Ambele țări au decis că aceste tancuri nu sunt disponibile pentru Ucraina, citează Kyiv Independent.

Guvernul danez, care deține 44 de tancuri în arsenalul său, a declarat pentru Welt că nu va participa la coaliția de tancuri a Germaniei. Cu toate acestea, atât Olanda, cât și Danemarca au alocat resurse financiare pentru recondiționarea a 100 de tancuri Leopard-1 aflate în depozitele germane.

Finlanda nu a promis încă tancuri pentru Ucraina. Welt a făcut referire la un articol recent din Wall Street Journal din 9 februarie, în care un oficial NATO de rang înalt a fost citat spunând că, probabil, Finlanda nu va face un astfel de angajament până când nu i se va acorda statutul de membru NATO.

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat pe 14 februarie, după reuniunea în format Ramstein de la Bruxelles, că se lucrează pentru a se asigura că Finlanda va furniza tancuri. „Astăzi, ministrul (apărării) finlandez a spus că este foarte aproape de a lua o decizie”, a adăugat Blaszczak.

UPDATE ORA 02:00

Forțele rusești au bombardat marți de două ori spitalul din Herson

Forțele rusești au bombardat de două ori o unitate medicală din orașul Herson, situat în sudul țării, a anunțat marți Administrația militară din regiunea Herson, într-un comunicat, potrivit The Kyiv Independent.

Potrivit comunicatului, acoperișul uneia dintre clădiri a fost avariat, iar ferestrele au fost sparte de unda exploziei și de resturile de proiectile.

În momentul atacului, în spital se aflau 26 de pacienți și 7 angajați ai spitalului. Nicio persoană nu a fost rănită.

Orașul Herson este supus zilnic, de când a fost eliberat de forțele ucrainene în luna noiembrie, tirurilor de artilerie lansate dinspre malul estic al râului Nipru, ocupat de ruși.

UPDATE ORA 01:00

SUA pregătesc un pachet de sprijin, de 10 miliarde de dolari, pentru Ucraina

SUA pregătesc un nou pachet de sprijin, în valoare de 10 miliarde de dolari, pentru a ajuta guvernul de la Kiev, relatează Sky News.

Oficiali americani au declarat că administrația Biden pregătește mai multe anunțuri menite să arate sprijinul neclintit al SUA pentru Ucraina în preajma împlinirii unui an de la începutul războiului, săptămâna viitoare.

Printre acestea se numără noi sancțiuni împotriva Rusiei și un posibil pachet de sprijin de 10 miliarde de dolari, menit să ajute guvernul de la Kiev să continue să funcționeze.

Se așteaptă, de asemenea, ca administrația Biden să anunțe un alt pachet important de ajutor militar pentru Ucraina în zilele următoare, au declarat oficialii americani.

Noul pachet de ajutor militar nu va include avioanele de luptă F-16 pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut.

Sprijinul în valoare de 10 miliarde de dolari va consta în asistență bugetară directă pentru guvernul ucrainean, au adăugat oficialii american.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că situația din regiunile Donetsk și Luhansk din estul Ucrainei rămâne extrem de dificilă, scrie CNN.

„Acestea sunt literalmente bătălii pentru fiecare metru de pământ ucrainean”, a declarat Zelenski în discursul său zilnic de marți. Trebuie să apreciem semnificația acestor bătălii. Fiecare metru câștigat acolo înseamnă apărarea întregii noastre țări”.

Fiecare zi în care eroii noștri s-au ridicat în Bakhmut, în Vuhledar, în Maryinka și în alte orașe și comunități din Donbas reduce cu câteva săptămâni durata agresiunii rusești. Aici are loc acum distrugerea fără precedent a potențialului rusesc”, a adăugat Zelenski. Inamicul nu va putea să recupereze nimic din ceea ce pierde în Donbasul nostru”.

Anterior, Statul Major General ucrainean a declarat că forțele rusești continuă ofensivele aeriene și terestre în apropiere de Bakhmut, Shakhtarsk, Avdiivka și alte orașe din regiunea Donețk. Rachetele rusești au lovit infrastructura civilă din regiunea Donețk în două atacuri separate, soldate cu mai mulți civili răniți, a precizat acesta.