• Adjunctul secretarului de stat american Wendy Sherman a declarat că Statele Unite sunt din ce în ce mai îngrijorate” de parteneriatul dintre China și Rusia.
  • De asemenea, ea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la parteneriatele Rusiei cu Iranul și Coreea de Nord.
  • Sherman a spus că mesajul ei pentru cei care susțin Moscova este următorul: „Veți sfârși cu un albatros în jurul gâtului”.

UPDATE 24:00

,,O POLITICĂ DE RĂZBOI TOTAL”

,,Cinematograful (…) poate inspira și influența oameni care pot schimba lumea” , a declarat Volodimir Zelenski în deschiderea Berlinalei, care a decis să își îndrepte lumina reflectoarelor asupra Ucrainei.

,,Cultura și cinematografia nu pot fi în afara politicii, atunci când aceasta este o politică de agresiune, de crime în masă, de crimă, de teroare (…) o politică de război total, așa cum este cea a Rusiei” , a continuat președintele ucrainean, vorbind prin video.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...

Liderul se află în centrul documentarului eveniment al festivalului, ,,Superputere” , filmat de Sean Penn în plină invazie rusă, în urmă cu aproape un an, și care urmează să fie proiectat sâmbătă. Cel care a fost actor înainte de a fi ales președinte a mulțumit, de asemenea, festivalului german pentru că a programat mai multe filme ucrainene și pentru că și-a pictat Ursul de Aur în galben și albastru, culorile Ucrainei.

UPDATE 23:00

Putin va face anunțuri importante săptămâna viitoare

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, urmează să rostească un nou discurs despre starea națiunii în fața Adunării Federale a țării pe 21 februarie, primul de la 21 aprilie și de la începutul războiului din Ucraina. Putin ar putea face anunțuri importante marțea viitoare, potrivit unor informații recente din presă.

În timp ce confruntările se apropie de prima lor aniversare, zvonurile de la sfârșitul lunii ianuarie sugerau că liderul rus ar putea anunța în curând a doua mobilizare parțială. Potrivit CNN, Ministerul rus al Apărării ar putea chema încă 200.000 de persoane să se alăture eforturilor de război, fiind așteptată o schimbare a tacticii în sud-estul Ucrainei, unde au loc în prezent cele mai grele lupte.

În același timp, Rusia și Belarus ar putea anunța în mod oficial consolidarea integrării pe mai multe planuri în cadrul Statului Uniunii, ca răspuns la sancțiunile occidentale, potrivit afirmațiilor prezentate de Agenția telegrafică belarusă (BelTA) în urmă cu două zile.

În cele din urmă, Putin ar putea, de asemenea, să treacă la discuții despre aprofundarea în continuare a relațiilor Rusiei cu regiunile disputate Osetia de Sud și Abhazia, după cum însăși purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a confirmat la începutul acestei săptămâni că Moscova este interesată să sprijine eforturile acestora de a deveni state ,,autosuficiente” .


,,CONTRIBUIE LA O SOLUȚIE”

Palatul Elysée a confirmat că o vizită a lui Emmanuel Macron în China ,,în prima jumătate a anului” este într-adevăr ,,în pregătire”. ,,Este într-adevăr timpul să reluăm legătura cu autoritățile chineze” , a declarat președinția franceză jurnaliștilor, precizând că dorește să ,,dea un nou impuls” proiectelor bilaterale și dialogului, în special în ceea ce privește conflictul din Ucraina.

Emmanuel Macron speră în continuare să convingă China să ,,contribuie la o soluție” în conflictul din Ucraina prin presiuni asupra Rusiei, al cărei aliat apropiat rămâne Beijingul.

UPDATE 22:00

SE PREGĂTESC NOI SANCȚIUNI ÎMPOTRIVA RUSIEI

Statele Unite și aliații lor pregătesc noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru aniversarea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022, a declarat joi un oficial american de rang înalt.

,,Veți vedea în jurul datei de 24 un nou pachet mare de sancțiuni din partea Statelor Unite și a tuturor aliaților noștri parteneri din G7″ , a declarat reporterilor Victoria Nuland, secretar de stat adjunct pentru afaceri politice.

,,Aceste sancțiuni vor aprofunda și extinde în unele categorii măsurile pe care le-am luat deja, mai ales pentru a limita fluxul de tehnologie către industria de apărare rusă” , a spus ea. Șefii diplomațiilor din țările G7 urmează să se întâlnească în acest weekend în marja conferinței de securitate de la Munchen.


Comisia Europeană a anulat planurile de a introduce sancțiuni împotriva sectorului energetic civil rusesc și a companiilor care îl reprezintă, ca parte a celui de-al zecelea pachet de sancțiuni, potrivit unui raport publicat joi de Politico.

Diplomați familiarizați cu această chestiune au susținut că ultimul proiect al viitorului pachet de sancțiuni nu include sectorul nuclear. ,,Din păcate, sectorul nuclear nu este inclus în această propunere” , au declarat diplomații europeni, explicând că ,,Ungaria nu îl lasă să treacă, deoarece centrala lor nucleară este deținută de Rosatom și spun că produce 50% din aprovizionarea cu energie a țării” .

Următorul pachet de sancțiuni vine ca răspuns la eforturile continue ale Rusiei de război în Ucraina, care va împlini săptămâna viitoare prima aniversare.

UPDATE 21:00

NICI UN TERITORIU NU VA FI CEDAT MOSCOVEI, SPUNE V. ZELENSKI

Într-un interviu acordat BBC, Volodimir Zelenski a exclus să cedeze Rusiei vreun teritoriu al său în cazul unui acord de pace. Cedarea de terenuri ar însemna că Moscova ar putea ,,continua să revină” , a spus el. Pe de altă parte, livrările de arme occidentale reprezintă o garanție mult mai puternică a faptului că pacea va fi restabilită într-o zi, a declarat președintele ucrainean. ,,Desigur, armele moderne accelerează pacea. Armele sunt singurul limbaj pe care Rusia îl înțelege” , a spus el.

El a mai spus că ofensiva rusă așteptată în primăvară a început deja ,,pentru mai multe direcții” .

Considerând că forțele ucrainene sunt încă capabile să reziste și să pregătească o contraofensivă, el și-a reiterat apelurile pentru mai mult ajutor militar occidental.

SCHIMB DE PRIZONIERI

Rusia a declarat că a preluat 101 dintre militarii săi în cadrul unui schimb de prizonieri cu Ucraina, care a declarat că a obținut returnarea a 100 de soldați și a unui civil.

UPDATE 20:00

LUPTELE CONTINUĂ ÎN BHMUT

Evgheni Prigozhin, fondatorul grupului Wagner, a declarat joi, într-o înregistrare video postată online, că faptul că Wagner nu mai poate recruta prizonieri în schimbul unei amnistii este o ,,sângerare” pentru organizația sa, care se află pe linia întâi în Bahmut.

Într-o declarație pentru AFP, ofițerii ucraineni mobilizați în oraș au declarat joi că moralul rămâne ridicat, în pofida recentelor progrese rusești. ,,Trebuie să recunoaștem succesele inamicului. Există o armată rusă regulată aici” , a cărei artilerie trage ,,cu precizie” , a declarat Artiom, comandantul adjunct al unei unități ucrainene de grăniceri. Un alt ofițer, Iuri, a descris situația din Bakhmut ca fiind „stabilă”, refuzând în același timp să facă previziuni pentru viitor. ,,Rezistăm” , a adăugat el.

UPDATE 19:00

KAMALA HARRIS SOSEȘTE ÎN GERMANIA

Vicepreședintele american Kamala Harris a sosit vineri în Germania pentru Conferința de Securitate de la Munchen. ,,Mă voi consulta cu aliații și partenerii noștri cu privire la calea de urmat în Ucraina. După un an de război, alianța transatlantică rămâne puternică și unită” , a declarat ea pe Twitter.

UPDATE 18:00

,,AM ȘTIUT”

La un an după ce Rusia și-a început invazia în Ucraina, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a povestit pentru AFP cum a devenit sigur că ofensiva va fi lansată pe 24 februarie 2022.

,,M-am dus la culcare. Dar a fost o noapte foarte scurtă, pentru că știam că la un moment dat, în câteva ore, cineva mă va trezi și exact asta s-a întâmplat” , a declarat el pentru AFP într-un interviu acordat cu o săptămână înainte de prima aniversare a începerii războiului lansat de Vladimir Putin.

,,În jurul orei 4 dimineața, am fost sunat de șeful meu de personal. Mi-a spus scurt: sunt aici, ceea ce însemna că invazia începuse. Nu a fost o surpriză pentru noi, pentru că ne așteptam la asta.

ISRAEL

Israelul rămâne angajat față de suveranitatea și integritatea teritorială” a Ucrainei, a declarat șeful diplomației sale, Eli Cohen, cu ocazia primei vizite a unui ministru evreu în Ucraina de la invazia rusă de acum un an.

„Israelul se opune cu fermitate uciderii civililor nevinovați” , a declarat ministrul în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său ucrainean Dmytro Kouleba, după ce a vizitat anterior orașul martir Butcha, în apropiere de Kiev, și memorialul Babi Yar.

„Ucraina este recunoscătoare pentru tot sprijinul pe care Israelul și israelienii i l-au acordat în ultimul an. (…) Ne-am concentrat asupra modalităților de consolidare a relațiilor bilaterale, de creștere a asistenței și de abordare a provocărilor de securitate comune” , a declarat omologul său ucrainean pe Twitter.

UPDATE 17:00

JOE BIDEN ÎL PRIMEȘTE PE OLAF SCHOLZ

Joe Biden îl va primi pe cancelarul german Olaf Scholz pe 3 martie la Casa Albă, o ocazie de a reafirma legăturile profunde de prietenie” dintre cele două țări, a declarat purtătoarea de cuvânt a președintelui american.

Președintele american și invitatul său intenționează să discute în special despre sprijinul” lor pentru Ucraina, a precizat Karine Jean-Pierre într-un comunicat, în condițiile în care Berlinul și Washingtonul au încheiat recent discuții dificile privind livrarea de tancuri armatei ucrainene.

UPDATE 16.00

Un fragment de rachetă a fost găsit în Republica Moldova în urma celui de-al patrulea atac cu rachete rusești asupra Ucrainei, a anunțat Ministerul de Interne moldovean, potrivit publicației ucrainene Kyiv Post.

Rusia expulzează patru diplomați austrieci

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că expulzează patru diplomați austrieci, în semn de răzbunare după ce Viena a expulzat patru diplomați ruși la începutul acestei luni.

Într-o declarație, ministerul rus a declarat că Austria a făcut un „pas neprietenos și nejustificat” și că își distruge poziția anterioară de stat respectat, imparțial și neutru.

Măsura vine după ce ministerul de externe austriac a declarat că expulzează patru diplomați ruși pentru comportament incompatibil cu acordurile internaționale, un motiv adesea invocat în cazurile de spionaj.

UPDATE 15.00

Norvegia anunță un pachet de ajutor de 6,1 miliarde de lire sterline pentru Ucraina

Parlamentul Norvegiei a anunțat că va dona 75 de miliarde de coroane Ucrainei în cadrul unui pachet de sprijin pe cinci ani, ceea ce face din această țară bogată în petrol unul dintre cei mai mari donatori din lume pentru Kiev.

Banii vor fi împărțiți în mod egal între asistență militară și umanitară pe o perioadă de cinci ani, defalcați în 15 miliarde de coroane anual.

Pentru 2023, jumătate din pachet va finanța ajutorul militar acordat Ucrainei, iar restul va merge către asistența umanitară, deși această repartizare s-ar putea schimba în anii următori.

UPDATE 14.00

16 din cele 36 de rachete rusești au fost doborâte în timpul bombardamentelor de peste noapte, spun oficialii ucraineni

Rusia a lansat în total 36 de rachete de croazieră aeriene și maritime, rachete ghidate aer-sol și rachete anti-navă asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri, potrivit oficialilor ucraineni.

Cel puțin 16 au fost doborâte de bateriile ucrainene de apărare aeriană, a declarat forța aeriană ucraineană. Printre acestea, apărarea aeriană din sud a doborât opt rachete Kalibr lansate de pe o navă din Marea Neagră, au declarat oficialii ucraineni. Alte rachete au lovit nordul și vestul Ucrainei, precum și regiunile centrale Dnipropetrovsk și Kirovohrad.

UPDATE 13.00

Vicepreședintele american Kamala Harris se va întâlni cu lideri străini, printre care Olaf Scholz din Germania, președintele francez Emmanuel Macron și Rishi Sunak din Marea Britanie, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei și sancțiunile împotriva Rusiei, a anunțat Casa Albă.

UPDATE 12.00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulțumit joi Norvegiei pentru că a fost de acord să aprobe un pachet de ajutor bilateral de aproximativ 7 miliarde de dolari pe o perioadă de cinci ani.

Vorbind în fața parlamentarilor norvegieni prin legătură video, Zelenski a declarat că „sprijinul pe care Norvegia îl oferă țării noastre creează un precedent pentru un sprijin durabil”.

Pachetul, care a fost anunțat la 6 februarie, este cel mai mare program de ajutor pe care Norvegia l-a furnizat unei singure națiuni. Norvegia, un important exportator de petrol, și-a văzut veniturile guvernamentale crescând la niveluri record după invazia Rusiei în Ucraina, în timp ce prețul gazelor vândute către Europa a crescut vertiginos anul trecut.

UPDATE 11.00

Alexander Lukașenko, președintele Belarusului, a declarat că va ordona trupelor sale să lupte alături de aliatul Rusia doar dacă o altă țară va lansa un atac împotriva Belarusului, relatează agenția de presă de stat Belta.

Reuters relatează că Lukașenko, care a negat în repetate rânduri afirmațiile Kievului și ale Occidentului potrivit cărora țara sa ar putea fi târâtă și mai mult în conflictul din Ucraina de partea Moscovei, a mai spus că intenționează să se întâlnească vineri cu președintele rus, Vladimir Putin.

UPDATE 10.00

Elveția a lansat o procedură de confiscare a peste 130 de milioane de franci elvețieni legați de anturajul fostului președinte ucrainean, Viktor Ianukovici, destituit în 2014, potrivit Reuters.

UPDATE 09.00

Ministerul britanic al Apărării a raportat că ratele de ieșire din Rusia au crescut în ultima săptămână, după mai multe săptămâni de activitate mai liniștită, și că activitatea aeriană este acum aproximativ în linie cu rata medie zilnică observată din vara anului 2022.

De asemenea, Ministerul Apărării a raportat că Forțele Aerospațiale Ruse (VKS) continuă să desfășoare un număr similar de avioane în sprijinul operațiunii din Ucraina față de cel pe care îl au de mai multe luni.

UPDATE 08.00

Statele Unite au declarat că vor oferi 200 de milioane de dolari Republicii Cehe pentru modernizarea armatei și pentru înlocuirea echipamentelor pe care cehii le trimit în Ucraina, a anunțat ambasada americană.

Potrivit agenției de știri CTK, donația se adaugă celor 106 milioane de dolari promiși anul trecut.

UPDATE 07.00

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a întâlnit cu președintele polonez, Andrzej Duda, la sediul alianței din Bruxelles, Belgia.

Stoltenberg a reiterat că alianța puternică, formată din 30 de membri, va rămâne unită pentru a proteja și apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO.

UPDATE 06.00

Potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice, se estimează că Rusia a pierdut aproximativ jumătate din cele mai puternice tancuri de luptă în războiul său neprovocat împotriva Ucrainei.

Flota de tancuri de luptă principale T-72B3 și T-72B3M de dinainte de invazie a Rusiei se situează la aproximativ 50% din nivelul de dinainte de invazie, iar aceasta are aproximativ o treime din flota de tancuri T-80BV și T-80BU de dinainte de război, potrivit grupului britanic.

UPDATE 05.00

Daria Herasymchuk, comisar al președintelui Ucrainei pentru drepturile și reabilitarea copiilor, a declarat că forțele rusești au luat cu forța peste 16.000 de copii din Ucraina.

UPDATE 04.00

Forțele ucrainene au declarat miercuri că au distrus un lansator rusesc de rachete multiple care a tras cu arme termobarice în apropiere de orașul Vuhledar din regiunea Donețk, în estul Ucrainei.

Forțele ucrainene au publicat o înregistrare video cu o explozie puternică despre care au spus că a rezultat în urma atacului.

UPDATE 03.00

Tensiunea crește la granița dintre Belarus și Ucraina, în timp ce oficialii ucraineni avertizează asupra unei ofensive rusești de primăvară. Belarusul a fost folosit de Rusia ca una dintre rampele sale de lansare pentru invazia de acum un an.

UPDATE 02.00

Orașul Kiev își reia treptat operațiunile de transport public electric în comun în urma atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina, potrivit primarului.

Un total de 186 de troleibuze și 157 de tramvaie vor funcționa începând de joi, a declarat primarul Vitali Klitschko într-o postare pe Telegram.

UPDATE 01.00

Autoritățile regionale ucrainene au anunțat că trei persoane au fost ucise și 11 persoane au fost rănite miercuri într-un atac rusesc în orașul Pokrovsk, în estul regiunii Donețk. Unul dintre civilii grav răniți rămâne în spital.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Adjunctul secretarului de stat american Wendy Sherman a declarat miercuri că SUA sunt din ce în ce mai îngrijorate” de parteneriatul dintre China și Rusia – și de sprijinul Chinei pentru invazia Rusiei în Ucraina.

Evaluarea mea este că RPC (Republica Populară Chineză) încearcă atât să își sporească poziția în comunitatea internațională, spunând că este dispusă să medieze, cât și să ajute la încheierea acestei invazii îngrozitoare. Și, în același timp, se angajează în parteneriatul lor fără limite cu Rusia”, a declarat Sherman în cadrul unui eveniment la Brookings Institution. Și cu siguranță avem tot mai multe preocupări și îngrijorări în legătură cu acest parteneriat și cu sprijinul RPC pentru această invazie.”

China încearcă să aibă ambele variante”. De asemenea, ea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la parteneriatele Rusiei cu Iranul și Coreea de Nord, scrie CNN. Cu toate acestea, Sherman a spus că mesajul ei pentru cei care susțin Moscova este următorul: „Veți sfârși cu un albatros în jurul gâtului”.

„Ucrainenii vor aduce un eșec strategic pentru Putin. Iar acest lucru va crea o mulțime de probleme pentru cei care susțin această invazie profană în continuare”, a spus ea.