• „Cinematograful poate inspira și influența oameni care pot schimba lumea” , a declarat Volodimir Zelenski la deschiderea Berlinalei.
  • Liderul se află în centrul documentarului eveniment al festivalului, Superpower, filmat de Sean Penn în plină invazie rusă și care urmează să fie proiectat sâmbătă.
  • „Este foarte simbolic să ne aflăm la Berlin, orașul în care a căzut zidul” , într-o lume în care se construiește în prezent un alt zid împotriva libertății, a declarat o artistă iraniană, referindu-se la Ucraina, dar și la Iran.

UPDATE ORA 24:00

Un prim grup de peste 600 de soldați ucraineni a finalizat antrenamentul furnizat de SUA, inclusiv manevre la scară largă care ar putea ajuta Ucraina în viitoarele sale operațiuni împotriva Rusiei, a anunțat vineri Pentagonul.

,,Săptămâna aceasta, primul batalion ucrainean a finalizat antrenamentul cu arme combinate pe M2 Bradley (tanc de infanterie)” la o bază americană din Germania, a declarat purtătorul de cuvânt, generalul Pat Ryder.

,,Aproximativ 635 de ucraineni au finalizat cele aproape cinci săptămâni de antrenament, care au inclus sarcini de bază ale soldaților, cum ar fi tirul, dar și pregătire medicală” , a adăugat el.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

UPDATE ORA 23:00

,,MENȚINEȚI PRESIUNEA”

,,Există o unitate fără precedent (în sprijinul Ucrainei) și acest lucru trebuie să continue” , a declarat John Kirby vineri la LCI. ,,Este important să nu uităm curajul și determinarea ucrainenilor” , a mai spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

,,Trebuie să continuăm să punem presiune asupra lui Putin. El nu a atins niciun obiectiv” , a adăugat el cu tărie.

UPDATE ORA 22:00

OFENSIVA RUSĂ

,,Este greu de știut cu siguranță” , spune John Kirby, despre o viitoare ofensivă rusă. ,,Dar noi credem că există o pregătire, o întărire a forțelor în acest moment. Ar trebui să ne așteptăm la o ofensivă atunci când vremea se va îmbunătăți” , a continuat el.

Cu toate acestea, ,,nu știm deocamdată când va avea loc” , a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

,,Trebuie să profităm de timpul pe care îl avem pentru a-i echipa pe ucraineni”, a îndemnat el.

Biden își va reafirma sprijinul pentru Kiev în Polonia

Șeful departamentului de comunicare al Casei Albe, John Kirby, a declarat joi că președintele Joe Biden așteaptă cu nerăbdare vizita sa în Polonia, înainte de prima aniversare a invaziei ,,brutale și neprovocate” a Rusiei în Ucraina.

Kirby a declarat reporterilor că Biden va spune clar că SUA vor continua să sprijine Ucraina ,,atât timp cât va fi nevoie” în timpul călătoriei sale la Varșovia, săptămâna viitoare.

Biden urmează să se întâlnească cu omologul său polonez, Andrzej Duda, și să discute despre eforturile bilaterale și colective de sprijinire a Ucrainei și de întărire a descurajării NATO în Europa de Est. Cu toate acestea, nu există planuri ca Biden să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, a conchis Kirby.

UPDATE ORA 21:00

AERONAVE DE LUPTĂ

Liderul Partidului Laburist Britanic, Keir Starmer, a declarat că dorește să arate unitate cu guvernul britanic în ceea ce privește poziția sa privind furnizarea de avioane de luptă către Ucraina.

,,Guvernul a spus că ar trebui să facă parte din conversație, așa că nu o exclude. Cred că au dreptate și că trebuie să fie în linie cu NATO” , a declarat el, potrivit The Guardian.


AUCHAN

În tumult, după o anchetă a ziarului Le Monde publicată vineri, Auchan ,,neagă categoric” acuzațiile de a fi contribuit la efortul de război al Rusiei.

Potrivit unor documente obținute de cotidianul francez, de site-ul de investigații The Insider și de ONG-ul Bellingcat, o colecție de produse destinate armatei lui Vladimir Putin a fost organizată în cadrul filialei locale a Auchan în martie 2022.


Șeful grupului paramilitar rus Wagner a declarat vineri că trupele sale au cucerit orașul ucrainean Paraskoviyevka, un oraș care se învecinează cu Bhmut la nord, scena celei mai lungi bătălii din Donbass din ultimul an.

,,În pofida blocadei de muniții, a pierderilor grele și a luptelor sângeroase, băieții au cucerit întregul oraș Paraskoviyevka” , a declarat Evgheni Prigozhin, citat de serviciul său de presă.

UPDATE ORA 20:00

Moscova se îndoiește că ONU va fi un moderator de pace cu Kievul

Reprezentantul permanent al Rusiei la Națiunile Unite, Vasili Nebenzya, a subliniat vineri că Moscova are îndoieli când vine vorba ca ONU să acționeze în calitate de moderator pentru a ajunge la un acord de pace cu Kievul.

În timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, Nebenzya a declarat că Rusia nu poate avea încredere în organizația internațională, deoarece membrii occidentali nu au arătat nicio dorință de a construi ,,un sistem de securitate european și euroatlantic împreună cu Rusia” , ci mai degrabă s-au amestecat ,,în afacerile noastre interne”.

Oficialul rus a insistat că lumea occidentală nu demonstrează nicio dorință de a ,,trăi în pace și bună vecinătate” și și-a arătat ,,incapacitatea de a negocia”. El a susținut că Occidentul a creat ,,o stupină neonazistă și naționalistă la granițele [rusești]” și că acum ,,o agită”.

UPDATE ORA 19:00

Armata Africii de Sud a început vineri primele etape pregătitoare în largul coastelor sale pentru exerciții navale controversate cu Rusia și China, care provoacă ,,îngrijorare” la nivel internațional pe fondul războiului din Ucraina.

,,Fregata rusă a sosit la Durban. Nava chineză va sosi mai târziu. Suntem în faza de pregătire, principala manevră va avea loc pe 22 februarie” , a declarat pentru AFP o sursă militară.

Operațiunile la care participă peste 350 de soldați sud-africani urmează să continue până la 27 februarie în largul Durban, cel mai mare port sud-african din Oceanul Indian, și Richards Bay, la aproximativ 180 km mai la nord.

UPDATE ORA 18:00

CONTRIBUȚII UNICE

Kremlinul discută în prezent cu angajatorii ruși pentru a institui în următoarele săptămâni o ,,contribuție voluntară unică” din partea companiilor la bugetul federal, care este supus unei creșteri puternice a cheltuielilor în legătură cu intervenția militară din Ucraina.

,,Ne așteptăm ca această contribuție să fie de aproximativ 300 de miliarde de ruble” , adică 3,8 miliarde de euro la cursul de schimb actual, a declarat vineri ministrul rus de finanțe, Anton Siluanov, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya-24.


Belarus l-a convocat vineri pe însărcinatul cu afaceri al Poloniei, a restricționat accesul pe teritoriul său pentru camioanele poloneze și a anunțat expulzarea unui ofițer de legătură pentru a protesta față de decizia Varșoviei de a închide un important punct de trecere a frontierei.

Minskul a denunțat decizia poloneză de a închide punctul de trecere Bobrowniki, unul dintre cele trei, ca fiind ,,unilaterală” și ,,inumană” în fața însărcinatului cu afaceri polonez, care a fost convocat la Ministerul de Externe.

Ca răspuns, camioanele de marfă poloneze vor putea intra și ieși din Belarus doar prin frontiera comună, și nu vor mai putea trece prin alte puncte de trecere.

,,Toată responsabilitatea pentru deteriorarea condițiilor în care își desfășoară activitatea revine inițiatorului măsurilor restrictive, și anume actualului guvern al Poloniei” , a declarat Ministerul de Externe din Belarus.

UPDATE ORA 17:00

Șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kouleba, a acuzat vineri Auchan că a devenit o armă cu drepturi depline a agresiunii rusești” după publicarea unei anchete jurnalistice care acuză retailerul alimentar francez că a contribuit la efortul de război al Moscovei. Auchan s-a transformat într-o armă cu drepturi depline a agresiunii rusești. Intenționez să discut acest lucru cu omologul meu francez” Catherine Colonna, a declarat el.

Potrivit unei anchete publicate de ziarul francez Le Monde în colaborare cu site-ul de investigații The Insider și ONG-ul Bellingcat, o colecție de produse pentru armata rusă, în valoare totală de 2 milioane de ruble (aproximativ 25.000 de euro), a fost organizată în cadrul filialei locale a Auchan din Rusia.

UPDATE ORA 16.00

Zelenski spune că este evident că Putin nu se va opri cu Ucraina
Volodimir Zelenski, în discursul său de deschidere a Conferinței de Securitate de la Munchen, a declarat că este evident că Ucraina nu va fi ultima oprire a invaziei lui Vladimir Putin.

Liderul rus va continua și în alte țări ex-sovietice, a avertizat Zelenski. El a spus că, în timp ce Occidentul discuta despre livrările de tancuri către Ucraina, Kremlinul se gândea la modalități de a „sugruma” Moldova. El a mai spus că a apreciat ca fiind scăzută probabilitatea ca Belarus să se alăture invaziei țării sale de partea Rusiei.

UPDATE ORA 15.00

Volodimir Zelenski se adresează, prin intermediul unei transmisii video, ceremoniei de deschidere a Conferinței de Securitate de la Munchen, o reuniune globală anuală care se așteaptă să fie dominată de războiul Rusiei din Ucraina.

Vorbind în limba engleză, el începe prin a compara lupta Ucrainei împotriva agresiunii rusești cu cea dintre David și Goliat, adăugând că Kievul nu are încă „praștia lui David din Israel”, făcând probabil aluzie la întâlnirea sa de ieri cu ministrul israelian de externe, Eli Cohen.

UPDATE ORA 14.00

Lideri mondiali, ofițeri militari și diplomați se reunesc în Germania la Conferința de Securitate de la München pentru a discuta despre situația de securitate a Europei după invazia Rusiei în Ucraina, în urmă cu aproape un an.

Aproximativ 40 de șefi de stat și de guvern, precum și politicieni și experți în securitate din aproape 100 de țări, inclusiv din SUA, Europa și China, sunt așteptați să participe la conferința de trei zile.

UPDATE ORA 13.00

Paznicul ambasadei britanice care a spionat pentru Rusia, încarcerat pentru 13 ani
Un agent de securitate al ambasadei britanice prins spionând pentru Rusia a fost condamnat la 13 ani și două luni de către un tribunal din Londra.

David Ballantyne Smith, în vârstă de 58 de ani, originar din Paisley, Scoția, a adunat documente secrete și le-a transmis autorităților ruse în timp ce lucra ca agent de securitate la ambasada din Berlin. El a fost prins în urma unei operațiuni sub acoperire în 2021 și a recunoscut opt acuzații în temeiul Legii privind secretele oficiale.

UPDATE ORA 12.00

Oficial ucrainean: Negocierile pentru prelungirea acordului de export de cereale din Marea Neagră vor începe săptămâna viitoare
Negocierile vor începe peste o săptămână în vederea prelungirii unei inițiative susținute de ONU care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile blocate de Rusia după invazia acesteia, a declarat vineri un oficial ucrainean de rang înalt.

„Negocierile privind extinderea coridorului de cereale vor începe într-o săptămână și apoi vom înțelege pozițiile tuturor părților”, a declarat ministrul adjunct ucrainean al infrastructurii, Iuriy Vaskov, în timpul unei conferințe pe tema cerealelor organizată la Kiev de compania de consultanță agricolă ProAgro.

UPDATE ORA 11.00

Radiodifuzorul de stat ucrainean Suspilne anunță că rețeaua de energie funcționează astăzi fără restricții de consum pe întreg teritoriul Ucrainei, cu excepția orașului Odesa, unde din cauza infrastructurii avariate există în continuare restricții și se aplică programe de întreruperi de energie.

UPDATE ORA 10.00

Facebook a permis unui oligarh moldovean exilat, care are legături cu Kremlinul, să difuzeze reclame care îndeamnă la proteste și revolte împotriva guvernului prooccidental, chiar dacă el și partidul său politic se aflau pe listele de sancțiuni ale SUA, relatează Associated Press.

Anunțurile în care apărea politicianul de opoziție exilat Ilan Șor au fost în cele din urmă eliminate de Facebook, dar nu înainte de a fi văzute de milioane de ori în Moldova.

Căutând să exploateze furia provocată de inflație și de creșterea prețurilor la combustibil, postările plătite ale partidului politic al lui Shor au vizat guvernul președintelui pro-occidental Maia Sandu, care la începutul acestei săptămâni a detaliat ceea ce a spus că a fost un complot rusesc pentru a-i răsturna guvernul cu ajutorul unor sabotori externi.

UPDATE ORA 09.00

Președintele Chinei, Xi Jinping, va rosti un discurs de pace la aniversarea invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat vineri ministrul de externe italian, citându-l pe înaltul diplomat Wang Yi.

Wang Yi „mi-a spus că Xi va ține un discurs de pace la aniversarea invaziei Ucrainei” pe 24 februarie, a declarat ministrul Antonio Tajani pentru radioul italian RAI, la o zi după ce s-a întâlnit cu cel mai înalt diplomat chinez la Roma, relatează Reuters.

UPDATE ORA 08.00

Liderii mondiali se întâlnesc la Munchen pentru o conferință privind securitatea
Politicieni de rang înalt și lideri militari din întreaga lume se întâlnesc astăzi în Germania, iar oficialii ucraineni sunt așteptați să ia cuvântul în cadrul conferinței de securitate.

Susținută de zeci de mii de rezerviști, Rusia a intensificat atacurile terestre în sudul și estul Ucrainei și, pe măsură ce se apropie prima aniversare a invaziei sale din 24 februarie, o nouă ofensivă rusă majoră pare să prindă contur.

UPDATE ORA 07.00

Bakhmut va cădea în câteva luni, a prezis șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia. Într-un interviu acordat unui blogger militar pro-război, Evgheni Prigozhin a prognozat că Bakhmut va fi cucerit în martie sau aprilie, în funcție de numărul de soldați pe care Ucraina îi va angaja în apărarea sa și de cât de bine vor fi aprovizionate propriile sale trupe.

UPDATE ORA 06.00

Bombardamentele Rusiei din timpul nopții nu au avut un impact major asupra energiei electrice, a declarat ministrul ucrainean al energiei. German Galushchenko a declarat că Ucraina a satisfăcut cererea consumatorilor pentru a cincea zi consecutivă. Operatorul rețelei naționale de energie electrică, Ukrenergo, a declarat că nu vede necesitatea de a introduce întreruperi de urgență ale energiei electrice pentru a conserva rezervele.

UPDATE ORA 05.00

Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a returnat 101 prizonieri de război Rusiei în urma unor discuții, potrivit presei de stat. Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a declarat că 100 de soldați și un civil au fost returnați Ucrainei. Aproape toți apărau orașul Mariupol din sudul țării, înainte ca acesta să cadă în mâinile forțelor rusești, a spus el.

UPDATE ORA 04.00

Rusia și-a schimbat cu siguranță tactica, folosind rachete momeală fără focoase explozive și desfășurând baloane pentru a păcăli apărarea aeriană a Ucrainei, potrivit unui oficial ucrainean de rang înalt. Scopul rachetelor momeală a fost acela de a copleși sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei prin oferirea a prea multe ținte, a declarat Mykhailo Podolyak, consilier al lui Volodimir Zelenski, pentru Associated Press.

UPDATE ORA 03.00

Ratele de ieșire din Rusia au crescut în ultima săptămână, după mai multe săptămâni de activitate mai liniștită, a anunțat Ministerul britanic al Apărării. Activitatea aeriană este acum aproximativ în linie cu rata medie zilnică observată din vara anului 2022, se arată în ultima actualizare a informațiilor sale.

UPDATE ORA 02.00

Rusia continuă să introducă un număr mare de trupe pe câmpul de luptă din Ucraina, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin. Aceste trupe erau prost echipate și prost antrenate și, ca urmare, forțele rusești au suferit multe pierderi și ne așteptăm ca acest lucru să continue, a declarat el reporterilor în Estonia.

UPDATE ORA 01.00

Nici Rusia, nici Ucraina nu au șanse să-și atingă obiectivele militare, potrivit generalului Mark Milley, președintele șefului Statului Major al SUA. Într-un interviu acordat Financial Times, Milley a declarat că el crede că războiul se va încheia la masa negocierilor. Pentagonul își reexaminează stocurile de arme și ar putea fi nevoie să crească cheltuielile militare după ce a văzut cât de repede a fost folosită muniția în timpul războiului din Ucraina, a adăugat el.

Știrea inițială

Cinematograful […] poate inspira și influența oameni care pot schimba lumea” , a declarat Volodimir Zelenski la deschiderea Berlinalei, care a decis să se concentreze asupra Ucrainei.

Cultura și cinematografia nu pot fi în afara politicii, atunci când este vorba de o politică de agresiune, de crime în masă, de crimă, de teroare […] o politică de război total precum cea a Rusiei” , a continuat președintele ucrainean, vorbind prin intermediul unei înregistrări video, potrivit presei franceze.

Liderul se află în centrul documentarului eveniment al festivalului, Superpower, filmat de Sean Penn în plină invazie rusă, în urmă cu aproape un an, și care urmează să fie proiectat sâmbătă.

În aceste vremuri, arta nu poate fi neutră” , iar dacă cultura rămâne tăcută, ea contribuie la rău” , a continuat cel care a fost actor înainte de a fi ales președinte, mulțumind festivalului german care a programat mai multe filme ucrainene și care și-a pictat Ursul de Aur în galben și albastru, culorile Ucrainei.

După un sejur la Kiev, Sean Penn însuși, emoționat, a mărturisit pe scenă despre starea de spirit a ucrainenilor care, în opinia sa, nu s-a schimbat” de la invazie: voința lor este pur și simplu întărită” , a adăugat actorul și regizorul american. Există o solidaritate și o unitate extraordinare care ar trebui să ne inspire pe toți.

Zelenski, care a cerut deja sprijinul lumii filmului la deschiderea ultimului Festival de la Cannes, a fost descris mai devreme în cursul zilei drept „un erou al timpului nostru” de către actrița americană Anne Hathaway.

Hathaway a prezentat She Came To Me, un film în afara competiției care deschide festivalul, în care joacă alături de Peter Dinklage și Marisa Tomei.

,,Lumea se destramă „

Anne Hathaway a mulțumit Berlinalei pentru că oferă tuturor ocazia de a amplifica mesajul Ucrainei: dorința aproape universală de pace” .

Joi dimineață, Kristen Stewart, președinta juriului, a declarat că ca răspuns la o lume care se prăbușește în jurul nostru […], este o ocazie imensă de a putea prezenta lucruri frumoase” .

Actrița americană, în vârstă de 32 de ani, este cea mai tânără președintă a juriului din istoria festivalului de la Berlin, al treilea ca mărime din Europa, după Cannes și Veneția.

Stewart, care a trecut de la seria Twilight la filme independente, în special cu Olivier Assayas, are alături un juriu majoritar feminin, cu actrița iraniană exilată în Franța Golshifteh Farahani, văzută la Hollywood în special în Paterson, și spaniola Carla Simon, câștigătoare a Ursului de Aur în 2022 cu Our Suns.

Este foarte simbolic să ne aflăm la Berlin, orașul în care a căzut zidul” , într-o lume în care se construiește în prezent un alt zid împotriva libertății, a declarat artista iraniană, referindu-se la Ucraina, dar și la Iran.