• Auchan a respins „categoric” vineri, într-un comunicat, acuzaţiile că a contribuit la efortul de război rus în Ucraina, ca reacţie la o anchetă din Le Monde.
  • Conform unor documente obţinute de cotidianul francez, în cadrul filialei locale a Auchan din Rusia a fost organizată o colectă de produse destinate armatei lui Vladimir Putin în martie 2022.
  • Compania „reafirmă că magazinele rămase deschise în Rusia sunt acolo pentru a permite populaţiei ruse să se hrănească”, a justificat grupul.

UPDATE 23.00

Kamala Harris: Acțiunile Rusiei în Ucraina sunt „crime împotriva umanității”
Iată imagini cu comentariile vicepreședintelui american Kamala Harris la conferința de securitate de la Munchen, potrivit cărora acțiunile Rusiei în Ucraina constituie „crime împotriva umanității”.

UPDATE 22.00

Guvernul olandez a anunțat că își va închide consulatul din Sankt Petersburg, Rusia, și că va limita numărul de diplomați ruși autorizați la ambasada rusă din Haga.

„Rusia continuă să încerce să introducă în secret agenți de informații în Olanda sub acoperirea diplomației. Nu putem și nu vom permite acest lucru”, a declarat ministrul de externe, Wopke Hoekstra.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

„În același timp, Rusia refuză să acorde vize diplomaților olandezi care ar lucra la consulatul din Sankt Petersburg sau la ambasada din Moscova.”

UPDATE 21.00

UE analizează de urgență modalitățile prin care țările membre să se asocieze ca să cumpere muniție pentru a ajuta Ucraina, după ce Kievul a avertizat că forțele sale au nevoie rapid de mai multe provizii, au declarat diplomați și oficiali. Se așteaptă ca miniștrii de externe ai UE să discute ideea achiziționării în comun de obuze de artilerie de 155 mm în cadrul unei reuniuni care va avea loc luni la Bruxelles.

UPDATE 20.00

Ministrul de externe al Coreei de Sud, Park Jin, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina și atenția globală asupra acestui război au încurajat Coreea de Nord, care a lansat o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune în largul coastei de vest a Japoniei mai devreme în cursul zilei.

Lansarea rachetei – prima lansare a Coreei de Nord de la 1 ianuarie – a semnalat în mod clar „intenția sa de a efectua provocări suplimentare”, a declarat Park în cadrul unui grup de discuții în timpul unei conferințe privind securitatea globală de la München, Germania.

UPDATE 19.00

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că Europa este indirect în război cu Rusia”, în timp ce mai multe țări europene se angajează să trimită tancuri de luptă pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva invaziei Moscovei.

Naționalistul Orban, care a fost reales în 2022 pentru al patrulea mandat consecutiv, a reiterat că apartenența la NATO este vitală” pentru Ungaria, dar a declarat că guvernul său nu va trimite arme în Ucraina și nici nu va rupe relațiile economice cu Moscova. Ungaria, țară fără ieșire la mare, este puternic dependentă de importurile de gaze naturale și țiței din Rusia, iar gigantul energetic rus Rosatom construiește o centrală nucleară în țară pe baza unui contract din 2014.

UPDATE 18.00

Un civil a fost ucis de un bombardament rusesc în estul Ucrainei în această după-amiază, au anunțat oficialii locali. Printr-o postare pe Telegram, Oleh Syniehubov, guvernatorul regiunii Harkov, a declarat că un obuz a lovit o casă privată din orașul Vovchansk, la doar câțiva kilometri de granița cu Rusia, și că o persoană a fost ucisă.

El a adăugat că un bombardament în satul Kivsharivka, mai la sud, a rănit o femeie de 57 de ani și un bărbat de 53 de ani, adăugând că ambii au fost transportați la spital.

UPDATE 17.00

Țările de Jos au fost de acord, în principiu, să înființeze o organizație internațională la Haga pentru a înregistra informații despre pagubele provocate de război gospodăriilor, întreprinderilor și infrastructurii ucrainene.

Crearea registrului – care se va numi Registrul daunelor cauzate Ucrainei de agresiunea rusă – a fost recomandată într-o rezoluție adoptată de Adunarea Generală a ONU în noiembrie.

UPDATE 16.00

Primul ministru Rishi Sunak a declarat că lumea trebuie să „reconstruiască ordinea internațională de care depinde securitatea noastră”.

Întreaga lume trebuie să ceară socoteală Rusiei. Trebuie să vedem dreptate prin intermediul [Curții Penale Internaționale] pentru crimele lor de război dezgustătoare. El a adăugat că „ar trebui să ne gândim împreună cum să ne asigurăm că Rusia plătește” pentru reconstrucția Ucrainei.

UPDATE 15.00

Două persoane au fost rănite în greva din această dimineață de la Khmelnytskyi, a declarat primarul orașului. Rapoartele au declarat că două explozii au fost auzite în orașul, care se află în vestul Ucrainei, sâmbătă dimineața devreme.

Postând pe Telegram, Oleksandr Symchyshyn a declarat că două persoane au fost tratate pentru răni în urma incidentului, deși a adăugat că rănile nu au pus viața în pericol.

El a adăugat că loviturile au provocat pagube la trei școli și la o serie de proprietăți comerciale, precum și la câteva sute de ferestre din clădiri înalte.

UPDATE 14.00

Două rachete de croazieră rusești au fost doborâte deasupra Ucrainei, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

Într-o postare pe Facebook, aceasta a precizat că Rusia a tras sâmbătă, din Marea Neagră, patru rachete Kalibr deasupra Ucrainei.

UPDATE 13.00

Rishi Sunak s-a îmbarcat în avionul său de la Stansted către Germania pentru a participa la conferința de securitate de la Munchen, potrivit Press Association.

Premierul va ține un discurs și se va întâlni cu o serie de lideri mondiali în timpul summitului.

De asemenea, se așteaptă ca acesta să se întâlnească în marja evenimentului cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a discuta despre un acord pentru a rezolva Protocolul privind Irlanda de Nord.

UPDATE 12.00

Pentagonul a declarat vineri că primul batalion ucrainean, cu aproximativ 635 de soldați, a finalizat în Germania un curs american de aproximativ cinci săptămâni de instruire în domeniul armelor combinate pe vehiculul de luptă M2 Bradley. Instruirea suplimentară în domeniul armelor combinate la nivel de batalion a fost deja în curs de desfășurare, a precizat acesta.

Statele Unite au anunțat că intenționează să ofere Ucrainei peste 50 de vehicule blindate, care au un tun puternic și care au fost folosite de armata americană pentru a transporta trupe pe câmpurile de luptă încă de la mijlocul anilor 1980.

UPDATE 11.00

Peste 142.000 de soldați ruși au fost uciși, susține Ucraina

Peste 142.000 de soldați ruși au fost uciși de la invazia Ucrainei, potrivit armatei ucrainene.

În actualizarea sa zilnică privind pierderile din luptă, statul major al forțelor armate ucrainene a estimat bilanțul victimelor de partea rusă la 142.270 de morți, în creștere cu 1.010 față de vineri.

Acesta a precizat că au fost distruse, de asemenea, 3.303 tancuri și 6.533 de vehicule blindate, creșteri față de ieri de cinci și, respectiv, 13.

UPDATE 10.00

Occidentul trebuie să ofere Ucrainei „capacitățile avansate, la standarde NATO” de care are nevoie pentru a alunga forțele rusești de pe teritoriul său, a declarat premierul Rishi Sunak la Conferința de Securitate de la München.

Sunak urmează să sosească la Munchen în această dimineață și să țină un discurs în cadrul conferinței în jurul prânzului.

De asemenea, se așteaptă ca acesta să participe la o serie de întâlniri bilaterale pe parcursul zilei, inclusiv cu cancelarul german Olaf Scholz, cu premierul polonez Mateusz Morawiecki și cu vicepreședintele american Kamala Harris.

UPDATE 09.00

Două explozii au fost auzite în orașul Khmelnytskyi

Două explozii au fost auzite sâmbătă dimineața în orașul Khmelnytskyi, din vestul Ucrainei, relatează Reuters, citând oficiali locali.

Orașul se află în vestul țării, la aproximativ 170 de mile sud-vest de capitala Kiev.

Alerte de raid aerian au fost emise, de asemenea, în mare parte din vestul și sudul Ucrainei, dar au fost ulterior ridicate.

Autoritățile din mai multe regiuni din sud și est au avertizat cu privire la posibile întreruperi de energie electrică de precauție pentru a limita orice pagubă în cazul unui atac împotriva rețelei.

UPDATE 08.00

Uniunea Europeană dorește să colaboreze cu industria sa de apărare pentru a crește furnizarea de muniție atât pentru Ucraina, cât și pentru forțele armate ale statelor sale membre, a declarat șeful blocului.

Luând cuvântul sâmbătă la Conferința de Securitate de la Munchen, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sugerat că livrarea de către UE a vaccinului Covid ar putea servi drept model pentru modul de creștere a producției.

UPDATE 07.00

Aliații care pot trimite tancuri în Ucraina trebuie să o facă acum, spune Scholz

Țările care pot trimite tancuri de luptă în Ucraina trebuie să o facă acum, a declarat cancelarul german Olaf Scholz în timpul unui discurs la conferința de securitate de la Munchen, manifestând o răsturnare bruscă față de lunile anterioare în care se opunea furnizării de tancuri pentru Ucraina.

UPDATE 06.00

Liderii mondiali s-au reunit la München, în Germania, pentru Conferința anuală de securitate de la München, care se concentrează foarte mult pe invazia Rusiei în Ucraina, în timp ce războiul se apropie de aniversarea de un an. Este pentru prima dată în 20 de ani când Rusia nu este invitată.

Mai multe regiuni din Ucraina s-au confruntat peste noapte cu un baraj de atacuri cu rachete, dintre care unul a lovit cea mai mare rafinărie de petrol din țară. Între timp, Rusia își mărește volumul de rezerviști pe care îi trimite pe front pentru ofensiva sa anticipată de primăvară și intensifică deja atacurile terestre în estul și sudul Ucrainei.

UPDATE 05.00

Trupele ucrainene care țin linia Bahmut pledează pentru arme

Soldații ucraineni care luptă pentru a ține în frâu o ofensivă rusă asupra micului oraș Bahmut din estul țării au cerut mai multe arme de la lumea exterioară, în timp ce liderii occidentali de rang înalt s-au întâlnit vineri la München pentru a evalua războiul de un an care zguduie Europa.

UPDATE 04.00

Președintele rus Vladimir Putin l-a primit pe liderul aliatului vecin, Belarus, pentru discuții privind extinderea cooperării militare și economice, în contextul luptelor din Ucraina.

Rusia a folosit teritoriul belarus pentru a trimite trupe în Ucraina în urmă cu aproape un an, la începutul a ceea ce Kremlinul numește „operațiunea sa militară specială”.

UPDATE 03.00

Discuțiile privind extinderea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră vor începe peste o săptămână, afirmă Ucraina

Peste o săptămână vor începe negocierile privind prelungirea unei inițiative susținute de ONU care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile blocate de Rusia după invazia acesteia, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt.

Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, mediată de Națiunile Unite și Turcia în iulie anul trecut, a permis exportul de cereale din trei porturi ucrainene.

UPDATE 02.00

Biden se îndreaptă spre Polonia săptămâna viitoare – o avanpremieră a călătoriei sale

Președintele Joe Biden se va deplasa săptămâna viitoare în Polonia, înainte de aniversarea unui an de la războiul Rusiei în Ucraina. Iată o avanpremieră a programului său:

  • Biden va sosi la Varșovia, în Polonia, marți dimineață, ora locală, unde se va întâlni cu președintele polonez Andrzej Duda. Cei doi lideri vor discuta despre sprijinul comun pentru Ucraina și despre descurajarea NATO, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.
  • Biden va rosti în aceeași seară un discurs despre război și despre sprijinul continuu al SUA pentru Ucraina. Kirby a declarat că Biden va face clar angajamentul SUA și va asigura Ucraina că va sprijini țara „atât timp cât va fi nevoie”.
  • Miercuri, Biden se va întâlni cu liderii celor Nouă de la București, din care fac parte Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia. În cadrul întâlnirii, Biden va „reafirma sprijinul de neclintit al Statelor Unite pentru securitatea acestei alianțe și pentru unitatea transatlantică”, a declarat Kirby.

UPDATE 01.00

Analiza imaginilor din satelit a unei treceri de cale ferată dintre Rusia și Coreea de Nord sugerează o creștere a schimburilor comerciale în timp ce sancțiunile occidentale afectează Moscova

Un nou raport al unui grup de reflecție cu sediul la Washington sugerează că relațiile comerciale energetice și economice dintre Rusia și Coreea de Nord au crescut, deoarece țările occidentale urmăresc să împiedice economia Rusiei prin sancțiuni.

Noua analiză a imaginilor din satelit, realizată de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, arată o utilizare sporită a unei căi ferate între Rusia și Coreea de Nord.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Auchan Retail, care gestionează activitatea de distribuţie a grupului francez, a respins categoric” vineri, într-un comunicat, acuzaţiile că a contribuit la efortul de război rus în Ucraina, ca reacţie la o anchetă din Le Monde apărută în cursul zilei, potrivit TF1INFO.

Conform unor documente obţinute de cotidianul francez, de site-ul de investigaţii The Insider şi de ONG-ul Bellingcat, în cadrul filialei locale a Auchan din Rusia a fost organizată o colectă de produse destinate armatei lui Vladimir Putin în martie 2022.

Auchan Retail dezminte categoric faptele relatate în anchetă şi interpretarea lor” , a transmis distribuitorul alimentar.

Aceste acuzaţii nu sunt în niciun fel coroborate cu realitatea verificărilor (noastre) interne care confirmă, în schimb, respectarea strictă a reglementărilor în vigoare” , a mai reacţionat Auchan Retail.

Compania „reafirmă astfel că magazinele rămase deschise în Rusia sunt acolo pentru a permite populaţiei ruse (aşa cum se întâmplă şi în Ucraina cu populaţia ucraineană) să se hrănească şi că ele nu oferă niciun ajutor voluntar şi activ niciunei aprovizionări a altor categorii de consumatori decât populaţia civilă rusă”, a mai justificat grupul.

Distribuitorul francez şi-a continuat activitatea în Rusia după declanşarea războiului din Ucraina, spre deosebire de numeroase alte grupuri.

Vineri, Kievul a acuzat Auchan că este o armă deplină a agresiunii ruse” , ministrul de Externe ale Ucrainei, Dmitro Kuleba, anunţând într-o postare pe Twitter că vrea să discute chestiunea cu şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna.