• Statele Unite încep să observe tendințe îngrijorătoare” în ceea ce privește sprijinul Chinei pentru armata rusă.
  • Vicepreședintele Kamala Harris a făcut, de asemenea, aluzie la sprijinul Chinei pentru Rusia în timpul discursului său de la Munchen.
  • Mulți lideri ai Uniunii Europene prezenți la Munchen împărtășesc reținerea SUA față de intențiile Beijingului.

UPDATE ORA 24:00

Ucraina acuză Rusia de perturbarea activității organismului de supraveghere nucleară al ONU în Zaporijia

Ministerul ucrainean de Externe a emis duminică o declarație în care acuză Rusia că intervine în activitatea experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojia, care este ocupată în prezent de forțele rusești, scrie CNN.

Organismul de supraveghere al ONU a declarat la începutul acestei luni că a fost în imposibilitatea de a-și roti echipa de experți prezenți la centrala din sudul Ucrainei din cauza ,,creșterii activității militare” .

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Din septembrie, echipele de experți au petrecut aproximativ o lună fiecare la centrală, apoi au fost schimbate cu un alt grup, a explicat AIEA într-un comunicat. Pentru a face acest lucru, ei trebuie să treacă linia frontului pe teritoriul controlat de Ucraina. Organizația a considerat acest lucru prea periculos luna aceasta, numind zona din jurul centralei ,,volatilă” și ,,zonă de luptă”.

În declarația de duminică a Ucrainei, ministerul de externe a susținut că Rusia continuă să înconjoare uzina cu echipamente militare și militari. Ucraina a acuzat Rusia că încalcă normele dreptului internațional și că subminează siguranța nucleară și a radiațiilor la centrală.

,,Dacă Rusia nu este oprită, acțiunile sale criminale la instalația nucleară ucraineană ar putea duce la o catastrofă a cărei amploare nu este încă cunoscută de Europa” , a declarat ministerul de externe.
Acesta a cerut autorităților de la Moscova ,,să deblocheze imediat rotația experților AIEA și să asigure deplasarea lor instantanee în siguranță prin teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei către centrala nucleară Zaporojia” .

Mai multe informații: Șeful AIEA, Rafael Grossi, a avut discuții cu înalți oficiali ruși la Moscova la începutul acestei luni. Potrivit AIEA, discuțiile au făcut parte din eforturile îndelungate de a ,,conveni și de a pune în aplicare o zonă de protecție a siguranței nucleare și a securității atât de necesară în jurul centralei nucleare Zaporizhzhia (ZNPP) din Ucraina” .

Zaporojia, cu șase reactoare, este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Zona, și complexul nuclear, se află sub controlul Rusiei de la începutul războiului. Grossi și alți experți nucleari au fost îngrijorați de amenințarea unui accident nuclear pe fondul bombardamentelor din jurul centralei.

Grossi a asigurat Ucraina că AIEA nu va recunoaște niciodată Rusia ca proprietar al centralei din Zaporojia, potrivit premierului ucrainean Denys Shmyhal. Grossi a promis, de asemenea, o prezență continuă a AIEA la toate centralele nucleare din Ucraina.

UPDATE ORA 24:00

Trei morți și cinci răniți după un bombardament în Herson

Trei civili au fost uciși și alți cinci, inclusiv trei copii, au fost răniți de bombardamentele rusești duminică în sudul Ucrainei, în Herson, au declarat oficialii locali, citați de CNN.

Bombardamentul a lovit satul Burhunka din regiunea Herson, a declarat administrația militară a regiunii într-o postare pe Telegram.

Trei civili au fost uciși și alți cinci, inclusiv trei copii, au fost răniți.

Cele trei persoane ucise sunt o mamă, un tată și un unchi dintr-o familie a cărei casă a fost lovită de bombardament, spun oficialii locali.

UPDATE ORA 22:00

PLANUL DE PACE UCRAINEAN, SUSȚINUT DE FRANȚA

Președintele Emmanuel Macron l-a asigurat pe Volodimr Zelenski că va susține planul său de pace ,,pe scena internațională” . De asemenea, el ,,l-a asigurat că va susține această inițiativă pe scena internațională în cadrul următoarelor evenimente diplomatice” .

De asemenea, ei ,,s-au referit la reamintirea făcută (vineri, la conferința anuală de securitate de la Munchen) partenerilor europeni și NATO cu privire la necesitatea de a consolida și accelera sprijinul militar acordat Ucrainei și poporului ucrainean” .

UPDATE ORA 21:00

Ministerul rus al Apărării: Kievul pregătește o provocare nucleară

Ministerul rus al Apărării a acuzat duminică Ucraina că plănuiește o ,,provocare la scară largă” care implică substanțe radioactive, în încercarea de a acuza Moscova de ,,încălcarea gravă” a Convenției privind securitatea nucleară.

,,Mai multe containere cu substanțe radioactive au fost livrate în Ucraina de pe teritoriul unuia dintre statele europene, ocolind inspecția vamală, care vor fi folosite pentru a pune în scenă o contaminare locală în zona unuia dintre obiectele cu risc de radiații controlate de regimul de la Kiev”, a precizat ministerul.

Declarația vine în aceeași zi în care Italia s-a alăturat apelurilor pentru stabilirea unei zone de siguranță în jurul centralei nucleare din Zaporojie, afirmând că luptele în curs de desfășurare în jurul instalației o fac ,,foarte periculoasă”.

UPDATE ORA 20.00

PREOCUPĂRILE LUI BLINKEN

Potrivit secretarului de stat american, Beijingul ia în calcul să furnizeze ,,arme” Rusiei pentru a ajuta Moscova să avanseze în ofensiva sa în Ucraina. Și asta după ce a onorat o întâlnire cu omologul său chinez, șeful diplomației Wang Yi.

,,Am vorbit despre războiul condus de Rusia și despre îngrijorările pe care le avem că China ia în considerare furnizarea de sprijin letal Rusiei” , a declarat el la CBS. Rugat să detalieze, Blinken a spus că ar fi vorba ,,în principiu de arme”.

Cei doi lideri s-au întâlnit sâmbătă seara la Munchen, în marja Conferinței de Securitate, într-un schimb de replici pe care diplomația americană l-a descris ca fiind ,,sincer și direct” . Secretarul de stat a avertizat cu privire la ,,implicațiile și consecințele” pentru China dacă se va descoperi că oferă ,,sprijin material” Rusiei în războiul său din Ucraina și chiar dacă o ajută să se sustragă sancțiunilor occidentale, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

În mai puțin de 48 de ore, aceasta este a doua oară când neutralitatea Chinei este pusă la îndoială. Sâmbătă, vicepreședinta Kamala Harris a explicat că țara sa este tulburată ,,de faptul că Beijingul și-a aprofundat relațiile cu Moscova de la începutul războiului” , a spus ea. ,,Orice mișcare a Chinei de a oferi sprijin letal Rusiei nu ar face decât să recompenseze agresiunea, să continue crimele și să submineze și mai mult ordinea bazată pe reguli” , a avertizat ea sâmbătă.

UPDATE ORA 19.00

DIALOG ,,AMICAL” ÎNTRE ZELENSKI ȘI MACRON

Pe aceste rețele de socializare, președintele ucrainean a afirmat că continuă ,,dialogul amical” cu omologul său francez, abordând în special ,,cooperarea în domeniul apărării” .

UPDATE ORA 18.00

GREVE ÎN APROPIERE DE HERSON

Trei persoane au murit și cinci au fost rănite duminică în urma unor lovituri rusești în apropiere de Herson, în sudul Ucrainei, au anunțat autoritățile regionale.

De partea rusă, guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a anunțat pe Telegram moartea unei tinere, ucisă în lovituri atribuite armatei ucrainene în timp ce se afla ,,pe stradă” în Novaya Tavoljanka, la granița cu Ucraina.

Autoritățile ruse de ocupație din Donețk au anunțat că nouă persoane au fost rănite într-un bombardament ucrainean asupra orașului, ocupat din 2014 de separatiștii pro-ruși.

UPDATE ORA 17.00

ARME CHINEZEȘTI PENTRU RUSIA?

Într-un interviu acordat postului CBS după o întâlnire cu omologul său chinez Wang Yi, șeful diplomației americane Antony Blinken a declarat că China ia în considerare posibilitatea de a furniza ,,arme” Rusiei, în timp ce occidentalii fac apel la Beijing să se folosească de relația sa cu Moscova pentru a pune capăt conflictului.

,,Am vorbit despre războiul condus de Rusia și despre îngrijorările pe care le avem cu privire la faptul că China ia în considerare furnizarea de sprijin letal Rusiei” , a spus el. Întrebat ce ar implica acest lucru în termeni concreți, oficialul american a spus: ,,În principal arme”.

UPDATE ORA 16.00

Ministerul rus de Externe l-a invocat duminică pe Napoleon, acuzând Franța și alte țări occidentale că încearcă să schimbe guvernul” de la Moscova.

Franța nu a început cu Macron, dar rămășițele lui Napoleon, venerate la nivel de stat, se odihnesc în centrul Parisului. Astfel încât Franța înțelege totul, la fel și Rusia”, a declarat duminică purtătoarea de cuvânt Maria Zakharova.

UPDATE ORA 15.00

Aproape 143.000 de ruși au fost uciși, spune Ucraina

Rusia a suferit aproape 143.000 de victime de la începutul războiului din Ucraina, potrivit armatei ucrainene.

Cea mai recentă actualizare a Ministerului ucrainean al Apărării a precizat că numărul victimelor de partea rusă a ajuns la 142.860, în creștere cu 590 față de ieri.

UPDATE ORA 14.00

Guvernul american a avut discuții cu Elon Musk despre utilizarea internetului prin satelit Starlink în Ucraina, a declarat secretarul de stat Antony Blinken.

Luna aceasta, SpaceX a declarat că a luat măsuri pentru a împiedica armata ucraineană să folosească serviciul Starlink al companiei pentru a controla dronele, afirmând că acesta nu a fost niciodată menit să fie folosit ca armă”.

UPDATE ORA 13.00

Franța dorește ca Rusia să fie înfrântă în Ucraina, dar nu vrea să o strivească”, a declarat președintele Emmanuel Macron pentru ziarul Le Journal du Dimanche.

Nu cred, așa cum cred unii, că trebuie să urmărim o înfrângere totală a Rusiei, atacând Rusia pe propriul său teritoriu”, a declarat Macron într-un interviu publicat sâmbătă.

Acei observatori vor, mai presus de orice, să zdrobească Rusia. Aceasta nu a fost niciodată poziția Franței și nu va fi niciodată poziția noastră”.

UPDATE ORA 12.00

Blinken îl avertizează pe Wang Yi din China să nu ajute Rusia în cadrul unei reuniuni

Statele Unite consideră că China ar putea fi pe cale să ofere ajutor letal pentru a ajuta Rusia în războiul din Ucraina, ceea ce a determinat un avertisment direct din partea secretarului de stat american Antony Blinken către cel mai înalt diplomat chinez să nu facă acest pas.

Blinken i-a adresat avertismentul consilierului de stat chinez Wang Yi, sâmbătă seara, în cadrul unei întâlniri în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, în timpul căreia a reproșat Chinei și utilizarea unui presupus balon spion deasupra teritoriului american. În cadrul unei întâlniri tranșante, el a îndemnat, de asemenea, China să nu mai ajute Rusia să se sustragă impactului sancțiunilor.

UPDATE ORA 11.00

Schimburile comerciale ale Chinei cu Rusia sunt în creștere și China a cumpărat petrol rusesc, dar probabil sub plafonul de 60 de dolari pe baril impus de UE și de grupul de state G7.

Blinken a declarat pentru posturile de televiziune americane că SUA dețineau informații potrivit cărora China se gândește dacă să acorde Rusiei asistență, posibil inclusiv arme și tunuri, pentru războiul din Ucraina.

UPDATE ORA 10.00

Liderii occidentali au reacționat cu nervozitate la planul de pace chinezesc pentru Ucraina, care urmează să fie dezvăluit în această săptămână, dar au salutat cu prudență această mișcare ca pe un prim semn că China recunoaște că războiul nu poate fi privit doar ca o afacere europeană.

UPDATE ORA 09.00

Înaltul diplomat chinez Wang Yi, unul dintre puținii politicieni externi capabili să influențeze Rusia, a anunțat că China va lansa inițiativa sa de pace la aniversarea războiului și că a consultat Germania, Italia și Franța cu privire la propunerile sale.

UPDATE ORA 08.00

Ambasadorul Rusiei în SUA i-a răspuns duminică vicepreședintelui american, Kamala Harris, care a acuzat Rusia de crime împotriva umanității în timpul invaziei sale de aproape un an în Ucraina.

Harris a făcut comentariile cu o zi mai devreme, la conferința de securitate de la Munchen, unde, cu cinci zile înainte de prima aniversare a invaziei Rusiei, liderii occidentali evaluează cel mai grav conflict din Europa după cel de-al doilea război mondial.

UPDATE ORA 07.00

Pentagonul a precizat că primul batalion ucrainean a finalizat antrenamentul cu arme combinate pe vehiculul de luptă M2 Bradley în Grafenwoehr, Germania.

UPDATE ORA 06.00

Două nave care transportau peste 90.845 de tone de cereale și alte produse alimentare au părăsit porturile ucrainene, a anunțat organizația care supraveghează exportul de produse agricole din această țară.

Navele sunt destinate Egiptului și Turciei și transportă porumb și orz.

UPDATE ORA 05.00

Statele Unite vor avertiza în mod direct companiile să nu se sustragă de la sancțiunile americane impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina, a declarat secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo, în timp ce Washingtonul încearcă să comprime și mai mult economia Rusiei.

Vorbind pentru Reuters înainte de prima aniversare a invaziei Rusiei din 24 februarie a vecinului său, Adeyemo a citat preocupări specifice privind Emiratele Arabe Unite, Iranul, Turcia și țările din apropierea Rusiei care se sustrag sancțiunilor.

UPDATE ORA 04.00

UE analizează de urgență modalitățile prin care țările membre să se asocieze pentru a cumpăra muniție pentru a ajuta Ucraina, după ce Kievul a avertizat că forțele sale au nevoie rapid de mai multe provizii, au declarat diplomați și oficiali.

Se așteaptă ca miniștrii de externe ai UE să discute ideea achiziționării în comun de obuze de artilerie de 155 mm în cadrul unei reuniuni care va avea loc luni la Bruxelles.

UPDATE ORA 03.00

Ucraina trebuie să câștige lupta împotriva invaziei Rusiei, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, avertizând că o victorie a Rusiei ar putea încuraja Moscova să atace alte țări.

UPDATE ORA 02.00

Numărul soldaților ruși uciși de la invazie a ajuns la 142.270, potrivit armatei ucrainene.

UPDATE ORA 01.00

Alerte de raid aerian au fost instituite în mare parte din vestul și sudul Ucrainei la începutul zilei de sâmbătă, iar oficialii ucraineni au anunțat că Rusia a tras patru rachete Kalibr din Marea Neagră.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Statele Unite încep să observe tendințe îngrijorătoare” în ceea ce privește sprijinul Chinei pentru armata rusă, au declarat pentru CNN oficiali americani.

Oficialii au spus că există semne că Beijingul vrea să se strecoare până la linie” de a oferi ajutor militar letal Rusiei fără a fi prins. Ei nu au vrut să descrie în detaliu ce informații au văzut SUA pentru a sugera o schimbare recentă în poziția Chinei, dar au fost suficient de îngrijorați încât au împărtășit informațiile cu aliații și partenerii de la Conferința de Securitate de la Munchen în ultimele zile, au spus oficialii.

Secretarul de stat Antony Blinken va ridica această problemă dacă se va întâlni cu omologul său chinez Wang Yi sâmbătă, în marja conferinței, au declarat oficialii, deși o astfel de întâlnire nu este încă confirmată. Vicepreședintele Kamala Harris a făcut, de asemenea, aluzie la sprijinul Chinei pentru Rusia în timpul discursului său de la Munchen.

Suntem, de asemenea, îngrijorați de faptul că Beijingul și-a aprofundat relația cu Moscova de la începutul războiului”, a declarat Harris sâmbătă. Privind în viitor, orice măsuri luate de China pentru a oferi sprijin letal Rusiei nu ar face decât să recompenseze agresiunea, să continue crimele și să submineze și mai mult o ordine bazată pe reguli”.

Oficialii au declarat că SUA văd cum China încearcă să se prezinte public ca un susținător al păcii și să mențină relațiile cu Europa, în timp ce, în același timp, ajută discret efortul de război al Rusiei și ia în considerare furnizarea de ajutor letal.

Luând cuvântul la conferința de sâmbătă, Yi a declarat că Beijingul este pregătit să prezinte o propunere de pace pentru Ucraina. Mulți lideri ai Uniunii Europene prezenți la Munchen împărtășesc reținerea SUA față de intențiile Beijingului.