• Președintele SUA, Joe Biden, a sosit la Kiev – prima sa vizită în Ucraina de la invazia Rusiei.
  • Biden va anunța noi livrări de arme pentru Ucraina și mai multe sancțiuni pentru Rusia în vizita de la Kiev
  • Rusia suferă pierderi grele în regiunea estică Donețk, potrivitlui Volodimir Zelenski.
  • „Situația este foarte dificilă. Ne luptăm. Îl desființăm pe ocupant și provocăm pierderi extrem de semnificative Rusiei.”, a scris Zelenski pe Telegram.
  • Ieri, Rusia a declarat că zona a fost bombardată de peste 40 de ori în decurs de două minute.

UPDATE 23.00

Primarul Kievului a lansat un avertisment dur că orice armă nucleară folosită în Ucraina ar afecta „pe toată lumea de pe planeta noastră”. Fostul campion de box la categoria grea, Vitali Klitschko a declarat într-un interviu acordat postului canadian de televiziune CTV că este o „greșeală uriașă” să credem că invazia Rusiei în Ucraina nu a afectat oamenii din afara țării.

UPDATE 22.00

Portugalia este pregătită să trimită trei tancuri de luptă Leopard 2 A6 în Ucraina în luna martie, a anunțat Ministerul portughez al Apărării într-o declarație la începutul acestei luni.

Decizia a fost luată în cadrul contactelor în curs de desfășurare cu aliații și partenerii, a precizat ministerul la 8 februarie.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

UPDATE 21.00

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, i-a spus delegației chineze la Conferința de Securitate de la Munchen de săptămâna trecută că sunt responsabili pentru pacea mondială și că Beijingul trebuie să nu furnizeze Rusiei niciun fel de arme, a declarat ea luni.

„Am spus clar că, în special China, în calitate de membru al Consiliului de Securitate, este responsabilă pentru pacea mondială în situația în care ne confruntăm în prezent cu războiul de agresiune al Rusiei, care reprezintă, de asemenea, o încălcare a dreptului internațional”, a declarat Baerbock luni, după o reuniune a UE la Bruxelles.

UPDATE 20.00

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a îndemnat luni Occidentul să treacă peste liniile roșii pentru a oferi ajutorul militar de care Ucraina are nevoie.

„Este foarte important să depășim aceste linii roșii, care sunt în mintea noastră și care în realitate nu există cu adevărat. Poate că, uneori, Rusia încearcă să stabilească aceste linii roșii în locul nostru”, a declarat el într-un interviu cu Julia Chatterley de la CNN.

UPDATE 19.00

Armata ucraineană va fi pregătită să răspundă la orice posibile acțiuni provocatoare ale Rusiei în preajma aniversării invaziei Ucrainei din 2022, a declarat luni pentru CNN Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ucrainene.

Oficialul nu a detaliat nicio posibilă amenințare specifică, dar a spus că, dacă rușii se angajează în anumite acțiuni provocatoare pe 23, 24 sau 25 februarie, Forțele Aeriene ucrainene sunt în așteptare 24 de ore din 24, 7 zile din 7, datoria noastră este să fim pregătiți în orice moment.

UPDATE 18.00

Regiunea Donețk, în estul Ucrainei, a fost supusă unui bombardament constant din partea forțelor ruse, a declarat luni, într-o telegramă, șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavlo Kyrylenko.

O persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite din cauza bombardamentelor rusești în satul Ivanopillia, în apropiere de orașul Kostiantynivka, a precizat el. Forțele ruse au lovit alte sate din regiune cu rachete și artilerie, a precizat el. CNN nu a reușit să verifice independent aceste afirmații.

UPDATE 17.00

Evgheni Prigojin, șeful companiei militare private rusești Wagner, a recunoscut luni că există o problemă majoră în ceea ce privește aprovizionarea cu muniție pentru trupele sale, pe fondul unei dispute publice cu liderii instituției ruse de apărare.

„Problemele pe care le-am ridicat cu privire la muniție, din păcate, rămân nerezolvate”, a declarat Prigozhin într-un audio emoționant împărtășit de echipa sa pe canalul său oficial Telegram. „Și aceasta este o problemă majoră”.

UPDATE 16.00

Biden va anunța noi livrări de arme pentru Ucraina și mai multe sancțiuni pentru Rusia în vizita de la Kiev

Casa Albă a emis o declarație cu privire la vizita lui Joe Biden în Ucraina. În aceasta se spune:

În timp ce lumea se pregătește să marcheze împlinirea unui an de la invazia brutală a Rusiei în Ucraina, mă aflu astăzi la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski și pentru a reafirma angajamentul nostru de neclintit față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Când Putin și-a lansat invazia, în urmă cu aproape un an, a crezut că Ucraina este slabă și că Occidentul este divizat. A crezut că poate rezista mai mult decât noi. Dar s-a înșelat amarnic.

Astăzi, la Kiev, mă întâlnesc cu președintele Zelenski și cu echipa sa pentru o discuție extinsă privind sprijinul nostru pentru Ucraina. Voi anunța o altă livrare de echipamente critice, inclusiv muniție de artilerie, sisteme antiblindate și radare de supraveghere aeriană pentru a ajuta la protejarea poporului ucrainean de bombardamentele aeriene. Și voi împărtăși faptul că, în cursul acestei săptămâni, vom anunța sancțiuni suplimentare împotriva elitelor și companiilor care încearcă să se sustragă sau să sprijine mașina de război a Rusiei. În ultimul an, SUA au creat o coaliție de națiuni de la Atlantic la Pacific pentru a ajuta la apărarea Ucrainei cu un sprijin militar, economic și umanitar fără precedent – iar acest sprijin va dura.

Vizita lui Biden în Ucraina

Președintele SUA, Joe Biden, a sosit la Kiev – prima sa vizită în Ucraina de la invazia Rusiei.

Vizita surpriză a avut loc în timp ce acesta s-a deplasat în Polonia vecină pentru a se întâlni cu președintele Andrzej Duda.

În cursul zilei de astăzi s-a speculat că în capitala ucraineană va sosi un oaspete important, iar politicianul ucrainean Lesia Vasylenko a confirmat că este vorba despre Biden.

UPDATE 15.00

Jonathan Finer, adjunctul consilierului pentru securitate națională, a oferit câteva detalii despre călătoria lui Biden, spunând că aceasta a fost pregătită de luni de zile și că a primit în cele din urmă undă verde vineri, după o reuniune a înalților oficiali în Biroul Oval.

Finer nu a confirmat însă modul de transport al lui Biden. Ni s-a spus că și alte detalii logistice vor fi furnizate după ce va fi sigur să se facă acest lucru.

UPDATE 14.00

Canalul de știri Rossiya 24, deținut de statul rus, a lansat o numărătoare inversă până la discursul de mâine al lui Vladimir Putin în fața Adunării Federale a Rusiei.

Valerie Hopkins scrie în New York Times că unii analiști au spus că deplasarea lui Joe Biden în Ucraina astăzi a ridicat miza și că președintele rus ar putea face modificări suplimentare la discursul său pentru a-l face și mai dur.

UPDATE 13.00

Kremlinul confirmă vizita la nivel înalt a Chinei, în timp ce Zelenski avertizează asupra unui război mondial

Volodimir Zelenski a avertizat că va avea loc un război mondial” dacă China va decide să sprijine Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.

Înaintea vizitei de astăzi la Moscova a celui mai înalt diplomat chinez, Wang Yi, Zelenski a declarat într-un interviu acordat Die Welt că Kievul ar dori ca Beijingul să fie de partea noastră”.

UPDATE 12.00

Japonia va promite un nou pachet de ajutor financiar de 4,6 miliarde de lire sterline pentru Ucraina, a anunțat premierul Fumio Kishida.

Kishida, vorbind la un forum global la Tokyo, a mai spus că va marca prima aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina prin organizarea unui summit online al Grupului celor Șapte (G7) cu președintele Volodimir Zelenski.

În calitate de președinte al summitului G7 din acest an, Japonia se pregătește să găzduiască reuniunea online pe 24 februarie. Va fi prima dată când Kishida va găzdui un summit G7.

UPDATE 11.00

Joe Biden a părăsit Kievul, potrivit reporterilor care călătoresc cu el.

Liderul american a petrecut mai mult de cinci ore în capitala ucraineană, întâlnindu-se cu Volodimie Zelenski la Palatul Mariinsky, onorând soldații ucraineni căzuți la datorie și întâlnindu-se cu personalul ambasadei SUA.

UPDATE 10.00

Moscova a reacționat la faptul că SUA au declarat că Rusia a comis crime împotriva umanității în Ucraina, calificând acuzația drept o scuză pentru Washington de a escalada conflictul.

UPDATE 09.00

Cancelarul german, Olaf Scholz, va participa vineri, la prima aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina, la o reuniune virtuală a liderilor Grupului celor Șapte (G7), a anunțat un purtător de cuvânt al guvernului.

De asemenea, Scholz urmează să se întâlnească cu Joe Biden în SUA pe 3 martie, a confirmat Steffen Hebestreit.

UPDATE 08.00

Olena Hedaniyivna, o profesoară pensionară de științe umaniste care se afla în apropiere când Zelenskii și Biden au părăsit Catedrala Mihailivski din Kiev, a declarat că a avut doar emoții pozitive față de vizita lui Biden și că ucrainenii erau fericiți pentru sprijin.

UPDATE 07.00

Ministrul de externe al Coreei de Sud, Park Jin, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina și atenția globală asupra acestui război au încurajat Coreea de Nord, care a lansat o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune în largul coastei de vest a Japoniei mai devreme în cursul zilei.

Lansarea rachetei – prima lansare a Coreei de Nord de la 1 ianuarie – a semnalat în mod clar „intenția sa de a efectua provocări suplimentare”, a declarat Park în cadrul unui grup de discuții în timpul unei conferințe privind securitatea globală de la München, Germania.

UPDATE 06.00

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE dorește să colaboreze cu industria de apărare pentru a accelera și intensifica producția de muniție, atât pentru armata ucraineană, cât și pentru a reface stocurile interne.

UE analizează de urgență modalitățile prin care țările membre să se asocieze pentru a cumpăra muniție pentru a ajuta Ucraina, după ce Kievul a avertizat că forțele sale au nevoie rapid de mai multe provizii, au declarat diplomați și oficiali.

Se așteaptă ca miniștrii de externe ai UE să discute ideea achiziționării în comun de obuze de artilerie de 155 mm în cadrul unei reuniuni care va avea loc luni la Bruxelles.

UPDATE 05.00

Ucraina trebuie să câștige lupta împotriva invaziei Rusiei, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, avertizând că o victorie a Rusiei ar putea încuraja Moscova să atace alte țări.

UPDATE 04.00

Numărul soldaților ruși uciși de la invazie a ajuns la 142.270, potrivit armatei ucrainene.

UPDATE 03.00

Alerte de raid aerian au fost instituite în mare parte din vestul și sudul Ucrainei la începutul zilei de sâmbătă, iar oficialii ucraineni au anunțat că Rusia a tras patru rachete Kalibr din Marea Neagră.

UPDATE 02.00

Prim-ministrul Poloniei a devenit cel mai recent oficial care a avertizat că Rusia ar putea complota pentru a destabiliza Moldova, lucru pe care Kremlinul îl neagă.

UPDATE 01.00

Moscova a reacționat la faptul că SUA au declarat că Rusia a comis crime împotriva umanității în Ucraina, calificând acuzația drept o scuză pentru Washington de a escalada conflictul.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rusia suferă pierderi grele în regiunea estică Donețk, potrivit actualizării împărtășite de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în urma unei întâlniri cu comandanții militari de duminică, conform Baha News.

Situația este foarte dificilă. Ne luptăm. Îl desființăm pe ocupant și provocăm pierderi extrem de semnificative Rusiei. Repet din nou și din nou: cu cât Rusia pierde mai mult acolo, cu atât mai repede vom putea încheia acest război cu victoria Ucrainei” , a scris Zelenski pe canalul său Telegram.

La începutul zilei de astăzi, Rusia a declarat că zona a fost bombardată de peste 40 de ori în decurs de două minute.