• Olena Zelenska pledează la ONU pentru un tribunal special, astfel încât o „agresiune” precum invazia rusă a țării sale „să nu se mai repete” .
  • Mesajul video a fost difuzat la un eveniment privind respectarea drepturilor omului în conflict.
  • Zelenska a vorbit despre bombardamentele împotriva civililor, violuri precum şi deportarea a 16.000 copii în Rusia.

UPDATE 23.00

Regimul de la Kiev și-a intensificat pregătirile pentru invadarea Republicii Moldova Pridnestrovie

După cum s-a raportat anterior, această acțiune a forțelor armate ale Ucrainei va avea loc ca răspuns la presupusa ofensivă a trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei.

Ministerul Apărării al Federației Ruse înregistrează în prezent o acumulare semnificativă de personal și echipament militar al unităților ucrainene în apropierea graniței ucrainene-pridnestroviane, desfășurarea de artilerie la punctele de tragere, precum și o creștere fără precedent a zborurilor cu aeronave fără pilot de Forţele Armate ale Ucrainei peste teritoriul PMR.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

UPDATE 22.00

Nuland a anunțat că SUA este pregătită să înceapă chiar de mâine negocierile cu Rusia privind START
Secretarul adjunct de stat al SUA pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a declarat că Washingtonul este pregătit să înceapă mâine un dialog cu Moscova privind Tratatul privind armele ofensive strategice (START). Rusia a suspendat participarea la tratat, pe care doamna Nuland l-a numit iresponsabil. „Suntem pregătiți să începem să facem asta mâine, dacă Federația Rusă este pregătită pentru asta. De asemenea, suntem pregătiți să permitem inspecții”, a declarat Victoria Nuland pentru TASS . Potrivit acesteia, Rusia și Statele Unite sunt responsabile față de întreaga lume pentru menținerea securității arsenalelor nucleare. Mai devreme astăzi, 23 februarie, Victoria Nuland a declarat că Statele Unite sunt gata să reia inspecțiile bilaterale START cu Rusia.

UPDATE 21.00

Kiev: Rusia a lansat 5000 de atacuri cu rachete într-un an
Potrivit informațiilor de la Kiev, Rusia a tras mii de rachete în Ucraina într-un an. Au fost înregistrate în total aproximativ 5.000 de atacuri cu rachete, a declarat reprezentantul Statului Major ucrainean Oleksiy Hromov la Kiev. În plus, au fost efectuate peste 4.500 de lovituri aeriene cu avioane, elicoptere și drone. Din cauza lipsei de rachete precise, Rusia folosește din ce în ce mai mult rachetele antinavă Ch-22 împotriva țintelor terestre, spune el. Folosirea unei astfel de număr de rachete într-un război este fără precedent.

UPDATE 20.00

Ambasadorii Uniunii Europene, reuniți joi la Bruxelles, au căzut aproape de acord asupra unui pachet complet de sancțiuni împotriva Rusiei, deși cu excepția unui element care trebuie încă clarificat, a declarat un diplomat UE pentru CNN.

Diplomatul a vorbit cu CNN sub rezerva anonimatului, din cauza confidențialității negocierilor dintre cei 27 de ambasadori ai UE. Pentru a asigura eficiența sancțiunilor, diplomatul nu a detaliat care este elementul din pachet pe care ambasadorii încă îl discută.

UPDATE 19.00

Grupul de națiuni G7 s-a angajat să aloce 39 de miliarde de dolari pentru susținerea financiară și economică a Ucrainei până în 2023, a declarat joi ministrul japonez de Finanțe, Shunichi Suzuki.

În cadrul unei conferințe de presă după ce miniștrii de finanțe ai G7 s-au întâlnit în India, Suzuki a declarat că blocul a cerut, de asemenea, Fondului Monetar Internațional (FMI) să accelereze activitatea pentru a elabora un program de sprijin până în martie.

UPDATE 18.00

În următoarele ore, Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York va vota o rezoluție prin care se cere pacea în Ucraina. Această rezoluție nu este obligatorie din punct de vedere juridic, dar reprezintă un gest semnificativ din punct de vedere politic al comunității internaționale

Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a declarat pentru BBC că adoptarea unei astfel de rezoluții ar arăta Moscovei cât de puțin sprijin are lumea pentru războiul său împotriva Ucrainei. Ambasadorul britanic la ONU, Barbara Woodward, a mai spus că votul va pune presiune politică asupra Rusiei.

Se așteaptă ca mai multe state să susțină rezoluția, dar unele țări, inclusiv Belarus, China și Iran, spun că textul rezoluției crește tensiunile internaționale și stimulează mentalitatea Războiului Rece.

UPDATE 17.00

UE înființează un centru de investigații asupra agresiunii ruse
La aproximativ un an de la începutul războiului din Ucraina, autoritatea judiciară europeană Eurojust a anunțat la Haga un centru de anchete penale asupra agresiunii ruse. Acolo urmează să fie strânse dovezi cruciale, a anunțat Eurojust la Haga. Noul centru ar fi gata de funcționare în vară. De asemenea, este planificată o bază de date centrală pentru dovezi ale crimelor de război, crimelor împotriva umanității și genocidului. Conducerea statului rus trebuie să fie, de asemenea, urmărită penal, spune procurorul ucrainean și membru Eurojust Myroslava Krasnoborova. „Impunitatea nu trebuie acceptată”. Potrivit procurorului, justiția din Ucraina a stabilit până acum peste 71.000 de suspecte de crime de război. Au fost aduse acuzații împotriva a doar 276 de persoane,

UPDATE 16.00

G7 crește sprijinul financiar pentru Ucraina cu 7 miliarde de dolari pentru 2023
Înseamnă că sprijinul economic al blocului din acest an a fost ridicat la 39 de miliarde de dolari (32 de miliarde de lire sterline) de la angajamentul său inițial de 32 de miliarde de dolari (26 de miliarde de lire sterline), anunțat la sfârșitul anului 2022.

Miniștrii de finanțe G7 și guvernatorii băncilor centrale se întâlnesc astăzi în orașul indian Bengaluru. Sprijinul financiar pentru Ucraina este punctul principal de pe ordinea de zi, cu o zi înainte de aniversarea războiului.

G7 a subliniat, de asemenea, necesitatea unui program „finanțat integral” de sprijin din partea Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru Ucraina până la sfârșitul lunii martie.

UPDATE 15.00

Măsuri de securitate au fost implementate în întreaga Ucraină în fața unor potențiale atacuri rusești vineri, când se împlinește exact un an de la începutul invaziei Moscovei.

Cursurile școlare s-au mutat online, este încurajat lucrul de acasă și au fost intensificate patrulele de securitate pentru a minimiza impactul potențial al loviturilor rusești. Școlile ucrainene au fost sfătuite să țină cursuri online „ca măsură de precauție”, a declarat marți ministrul educației, Serhiy Shkarlet, într-o declarație.

UPDATE 14.00

Forțele ucrainene au lovit bazele rusești din apropierea aeroportului și o oțelărie din orașul Mariupol, ocupat de Rusia, potrivit unui oficial local.

Petro Andriușcenko, un consilier al primarului ucrainean al orașului, a declarat că au avut loc trei explozii până joi, până în prezent. „Două dintre ele au lovit teritoriul închis al Combinatului siderurgic Ilici, în zona coloniei penale”, a declarat el într-o postare pe canalul său oficial de Telegram. „Forțele armate ale Ucrainei au lovit cu precizie chirurgicală bazele ocupanților”.

UPDATE 13.00

Activiștii au pictat joi un steag ucrainean uriaș pe drumul din fața ambasadei ruse din Londra, pentru a marca aniversarea invaziei rusești. Grupul de protestatari Led By Donkeys a postat pe Twitter o imagine cu lucrarea lor, care arată traficul care circulă pe un drum vopsit în albastru și galben.

„Mâine este prima aniversare a invaziei imperialiste a lui Putin în Ucraina, un stat independent și un popor cu toate drepturile la autodeterminare”, a scris grupul pe Twitter.

LONDON, ENGLAND – FEBRUARY 23: In this handout provided by Led By Donkeys, Activists from political campaign group Led By Donkeys, pour paint onto the road to create a giant Ukrainian flag outside the Russian Embassy on February 23, 2023 in London, England. The group created the flag using washable paint poured onto the road and then driven through by passing vehicles to show solidarity with Ukraine on the eve of the one year mark since the Russian invasion of Ukraine began. (Photo by Handout/Led By Donkeys via Getty Images)

UPDATE 12.00

Două persoane au fost ucise miercuri de un bombardament rusesc în Herson, a anunțat administrația militară a regiunii sud-ucrainene într-o postare pe Telegram.

„Potrivit administrației militare din Kherson, ocupanții ruși au tras de 71 de ori asupra regiunii Herson. Ei au atacat cu diferite arme – MLRS, mortiere, artilerie, tancuri și UAV-uri”, se arată în postare. „Inamicul a bombardat orașul Kherson de două ori. Obuzele inamice au lovit clădiri rezidențiale. Din păcate, ultima zi nu a fost lipsită de victime civile. Ieri, 2 locuitori din regiunea Kherson au fost uciși de ocupanții ruși”.

UPDATE 11.00

Republica Moldova a respins joi acuzațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina plănuiește o acțiune militară împotriva regiunii separatiste pro-Moscova din Transnistria.

Anterior, joi, Ministerul Apărării de la Moscova a acuzat Kievul că „pregătește o provocare armată” împotriva Transnistriei „în viitorul apropiat”, a relatat agenția de presă de stat TASS. Nu au fost oferite dovezi sau detalii suplimentare pentru a susține afirmația ministerului.

UPDATE 10.00

Premierul spaniol Pedro Sánchez se va întâlni joi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și va susține un discurs în fața parlamentului ucrainean, a anunțat biroul său.

Liderul spaniol face o vizită surpriză la Kiev, în semn de susținere pentru Ucraina, în ajunul primei aniversări a invaziei complete a Rusiei. El va susține ulterior o conferință de presă comună cu Zelenski, potrivit programului său.

De asemenea, Sánchez intenționează să viziteze Bucea și Irpin, două orașe din apropierea Kievului care au devenit sinonime cu presupusele crime de război rusești. În plus, el va depune o coroană de flori la un memorial de război, a precizat biroul său.

UPDATE 09.00

Un pilot a fost ucis după ce un avion militar rusesc s-a prăbușit în regiunea Belgorod din țară, potrivit presei de stat.

Guvernatorul local Viaceslav Gladkov a declarat că un avion aparținând Ministerului rus al Apărării s-a prăbușit în municipalitatea Valuysky, nu departe de granița țării cu Ucraina.

UPDATE 08.00

Președintele rus Vladimir Putin a adus un omagiu soldaților căzuți la datorie de Ziua Apărătorului Patriei, depunând flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Moscova.

O înregistrare video și o fotografie publicată de Kremlin îl arată pe Putin stând în fața coroanei de flori la monumentul din Grădina Alexandru, joi.

UPDATE 07.00

Putin amenință cu întărirea forțelor nucleare

Președintele rus Vladimir Putin va folosi un discurs pentru a marca joi sărbătoarea publică a Apărătorului Patriei pentru a amenința cu întărirea forțelor nucleare ale țării.

„Ca și înainte, vom acorda o atenție sporită consolidării triadei nucleare”, a declarat Putin în remarcile publicate joi dimineață devreme de Kremlin. „Triada”, se referă la rachetele nucleare bazate pe uscat, pe mare și în aer.

Putin a spus că, pentru prima dată, rachetele balistice intercontinentale Sarmat – o armă capabilă să transporte mai multe focoase nucleare – vor fi lansate în acest an.

UPDATE 06.00

Administrația Biden ia în considerare posibilitatea de a face publice informații care, în opinia sa, arată că China analizează dacă să furnizeze arme pentru a sprijini războiul Rusiei din Ucraina, a relatat miercuri Wall Street Journal.

UPDATE 05.00

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat invazia Rusiei în Ucraina ca fiind „un afront la adresa conștiinței noastre colective”, în cadrul unei reuniuni de două zile a Adunării Generale. Aniversarea de vineri este „o piatră de hotar sinistră pentru poporul ucrainean și pentru comunitatea internațională”, a declarat el la New York.

UPDATE 04.00

Biden a promis că SUA vor apăra „literalmente fiecare centimetru din teritoriul NATO” înainte de discuțiile cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și cu liderii celor Nouă de la București (B9), un grup de națiuni aflate în cea mai estică parte a alianței NATO și cele mai apropiate de Rusia.

UPDATE 03.00

Toți membrii grupului celor nouă de la B9 au condamnat în comun războiul Rusiei din Ucraina, a declarat un consilier prezidențial polonez. Președintele Biden și liderii B9 „au reafirmat sprijinul lor de neclintit pentru Ucraina și au subliniat angajamentul lor comun de a fi alături de poporul ucrainean atât timp cât va fi nevoie”, potrivit unui raport al Casei Albe despre întâlnirea de miercuri după-amiază de la Varșovia.

UPDATE 02.00

Șeful diplomației chineze, Wang Yi, s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Moscova, în contextul în care China și Rusia își reafirmă relațiile bilaterale strânse. Wang i-a spus lui Putin că Beijingul va juca un rol „constructiv” pentru a ajunge la o soluționare politică a crizei din Ucraina, a relatat agenția de presă rusă de stat Tass.

UPDATE 01.00

Țările UE nu au reușit să ajungă la un acord asupra unui nou set de sancțiuni împotriva Rusiei, care ar trebui să fie în vigoare vineri, la împlinirea unui an de la invazia Moscovei în Ucraina, au declarat pentru Reuters patru surse diplomatice de la Bruxelles. Mai multe discuții între reprezentanții de la Bruxelles ai țărilor membre UE urmau să aibă loc joi după-amiază, au precizat sursele.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a cerut miercuri ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru încălcări ale drepturilor omului în războiul din Ucraina, într-o intervenţie video la Naţiunile Unite, relatează Le Monde.

,,Victoria Ucrainei va însemna victoria drepturilor omului asupra fărădelegii, torturii şi distrugerii. Prin urmare, dreptate pentru Ucraina înseamnă dreptate pentru întreaga lume” , s-a adresat soţia preşedintelui Volodimir Zelenski delegaţilor ONU.

Mesajul video a fost difuzat la un eveniment privind respectarea drepturilor omului în conflict. În cursul zilei, Adunarea Generală se va reuni la New York pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Zelenska a vorbit despre bombardamentele împotriva civililor, violuri precum şi deportarea a 16.000 copii în Rusia.