• Natalia are grijă de lei, tigri și multe alte mamifere din specii diferite, care au supraviețuit fără apă și hrană în grădinile zoologice abandonate.
  • Ucraina ordonă evacuarea obligatorie a familiilor din Kupiansk.
  • Zece persoane sunt considerate dispărute și se știe acum că cinci persoane au murit după ce o rachetă a lovit o clădire rezidențială din Zaporojie în primele ore ale dimineții de joi.

UPDATE ORA 23.00

Oficialii din regiunea Harkov au ordonat o evacuare obligatorie parțială în Kupiansk pentru familiile cu copii și rezidenții cu dizabilități fizice cu dizabilități fizice. Evacuarea a fost ordonată având în vedere situația instabilă de securitate cauzată de bombardarea constantă a comunității de către trupele rusești, relatează Kyiv Independent.

UPDATE ORA 22.00

Serbia a negat că ar fi furnizat arme Ucrainei, a declarat vineri ministrul său de externe

În urma cererii Rusiei de joi de a afla dacă Serbia a furnizat mii de rachete Ucrainei în lupta acesteia împotriva Rusiei, ministrul sârb de externe Ivica Dacic a declarat că nu a fost exportat niciun fel de armament din țară către părțile implicate în conflict.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

UPDATE ORA 21.00

Biden îl va primi pe Scholz, cu Ucraina în prim-planul” întâlnirii, anunță Casa Albă
Președintele SUA, Joe Biden, este așteptat să se întâlnească în scurt timp cu cancelarul german, Olaf Scholz, pentru discuții confidențiale la Washington. Războiul din Ucraina se va afla în prim-planul” întâlnirii dintre cei doi lideri, a declarat Casa Albă.

Biden și Scholz se vor întâlni timp de o oră la Casa Albă, incluzând o importantă componentă de discuții individuale”, a declarat un oficial american de rang înalt, oferindu-le celor doi bărbați șansa de a face schimb de note” cu privire la întâlnirile lor recente cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și la situația războiului.

UPDATE ORA 20.00

Joe Biden urmează să se întâlnească cu cancelarul german în cadrul eforturilor continue de a menține SUA și Europa aliniate în apărarea Ucrainei.

Va fi o vizită de lucru la Casa Albă pentru Olaf Scholz, lipsită de orice pompă sau protocol. Nu a fost planificată nicio conferință de presă pentru întâlnirea de vineri după-amiază și se pare că cancelarul nu va veni cu presa. Un oficial de rang înalt al administrației a prezis că aceasta va fi scurtă, dar intensă.

UPDATE ORA 19.00

Germania își asumă un rol de lider în organizarea livrărilor de arme către Ucraina și a încetat să mai găsească scuze pentru a evita trimiterea de arme, a declarat ambasadorul Ucrainei la Berlin, Oleksii Makeiev.

Makeiev, într-un interviu acordat Reuters, a declarat: Ceea ce s-a schimbat în ultimele câteva luni este că nu discutăm doar despre ordinea de zi curentă, ci planificăm strategic în funcție de ceea ce este necesar și de ceea ce poate fi livrat. Acum nu mai există scuze, ci fapte despre care vorbim.

UPDATE ORA 18.00

Ucraina reușește să genereze atât de multă energie cât are nevoie, în ciuda pagubelor mari provocate de atacurile rusești asupra rețelei sale energetice, a declarat vineri premierul Denys Shmyhal.

Shmyhal a declarat în cadrul unei conferințe de presă că, la puțin peste un an de la invazia Rusiei, între 40% și 50% din sistemul energetic al Ucrainei a fost avariat în timpul valurilor de rachete și drone din timpul iernii. Deși milioane de oameni au rămas uneori fără energie electrică, Ucraina a efectuat rapid reparații, parțial cu ajutorul echipamentelor furnizate de aliații săi.

UPDATE ORA 17.00

Doi bărbați au fost arestați în statul american Kansas, fiind suspectați că au exportat ilegal în Rusia tehnologie sofisticată” în domeniul aviației, a anunțat Departamentul de Justiție al SUA.

Cyril Gregory Buyanovsky, în vârstă de 59 de ani, și Douglas Robertson, în vârstă de 55 de ani, sunt acuzați de conspirație, export de bunuri controlate fără licență, falsificarea și neînregistrarea informațiilor electronice de export și contrabandă de bunuri care încalcă legislația americană. Cei doi, care au deținut și operat KanRus Trading Co, au conspirat pentru a ocoli legile americane privind exportul pentru a vinde echipamente sofisticate de aviație în Rusia, a declarat Departamentul de Justiție al SUA.

SUA au sporit drastic sancțiunile și penalitățile financiare impuse Rusiei de la invazia acesteia în Ucraina.

UPDATE ORA 16.00

Forțele ucrainene aruncă în aer un pod de cale ferată în interiorul Bahmut

Forțele ucrainene au aruncat în aer un pod de cale ferată în interiorul orașului asediat Bahmut din estul țării, potrivit unui raport.

Înregistrarea video a exploziei controlate, postată pe rețelele de socializare și geolocalizată de CNN, a fost distribuită pe scară largă astăzi, împreună cu rapoarte neconfirmate potrivit cărora ar fi un semn că Ucraina se pregătește să se retragă din oraș.

UPDATE ORA 15.00

Ucraina ordonă evacuarea obligatorie a familiilor din Kupiansk

Ucraina a ordonat evacuarea obligatorie a familiilor și a rezidenților vulnerabili din Kupiansk și din teritoriile adiacente din nord-est, pe fondul temerilor că forțele rusești vor recuceri orașul de pe linia frontului din est și centrul feroviar.

Trupele rusești s-au retras din orașe-cheie din regiunea nord-estică Harkov, inclusiv din Kupiansk, iar Ucraina l-a recucerit în septembrie anul trecut.

UPDATE ORA 14.00

Germania nu va trimite mai departe în Ucraina tancurile de luptă Leopard 2 scoase din uz ale Elveției, dacă Berna este de acord să le trimită la Berlin, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării.

Ministerul Apărării din Elveția a confirmat anterior că a primit o cerere din partea omologilor săi germani pentru a permite Rheinmetall AG să achiziționeze unele dintre tancurile Leopard 2 scoase din uz de Elveția.

UPDATE ORA 13.00

Zece persoane sunt considerate dispărute și se știe acum că cinci persoane au murit după ce o rachetă a lovit o clădire rezidențială din Zaporojie în primele ore ale dimineții de joi.

UPDATE ORA 12.00

Vladimir Rogov, un proxy rus care operează în regiunea ocupată Zaporojie, a afirmat pe Telegram că forțele ucrainene bombardează Enerhodar, orașul care se află lângă centrala nucleară Zaporojie (ZNPP).

UPDATE ORA 11.00

Joe Biden, președintele SUA, și Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, își vor concentra discuțiile de vineri, la Washington, asupra ajutorului de război pentru Ucraina și ar putea aborda, de asemenea, preocupările legate de faptul că China ar putea oferi ajutor letal Rusiei, a declarat un înalt oficial al administrației americane.

UPDATE ORA 10.00

Belarus l-a condamnat la 10 ani de închisoare pe disidentul Ales Bialiatski, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, ca parte a epurării opozanților lui Alexander Lukașenko după protestele pro-democrație din 2020 împotriva regimului său.

Bialiatski, un activist pro-democrație, este fondatorul Viasna, cel mai proeminent grup pentru drepturile omului din țara autoritară. El a fost reținut în luna iulie a anului trecut și acuzat de introducerea ilegală de bani în Belarus pentru a finanța activitățile grupului său, dar este recunoscut pe scară largă ca fiind persecutat pentru opoziția sa față de Lukașenko.

UPDATE ORA 09.00

Tass relatează că un consilier militar al așa-numitei Republici Populare Donețk (RPD) – o zonă ocupată din Ucraina pe care Federația Rusă susține că a anexat-o – a declarat agenției de presă că RPD intenționează să consolideze punctele de control de-a lungul liniei de contact ca urmare a incidentului de ieri de la Briansk. Tass relatează că, potrivit cifrelor oficiale, două persoane au murit și un băiat de 10 ani a fost rănit în timpul.

În plus, Reuters relatează că Kremlinul a declarat în această dimineață că va lua măsuri pentru a preveni repetarea a ceea ce a descris ca fiind o incursiune la graniță a naționaliștilor susținuți de Ucraina. Acesta nu a precizat măsurile suplimentare.

UPDATE ORA 08.00

Mykhailo Podolyak, un consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, a emis din nou o dezmințire potrivit căreia Ucraina ar fi organizat atacuri pe teritoriul rusesc.

Explozii la instalații critice; drone neidentificate care atacă regiuni ale Federației Ruse; ciocniri de bande; partizani care atacă zone populate – toate acestea sunt consecințe directe ale pierderii controlului în interiorul Federației Ruse. Și consecințe ale războiului. Ucraina nu este implicată în conflictele interne din Federația Rusă.

UPDATE ORA 07.00

Statele Unite găzduiesc în Germania exerciții de planificare a războiului pentru ofițerii militari ucraineni pentru a-i ajuta să se gândească la deciziile de pe câmpul de luptă în următoarea fază a conflictului, au declarat oficiali.

UPDATE ORA 06.00

Blinken a declarat că i-a spus lui Lavrov că Washingtonul va face presiuni pentru ca războiul din Ucraina să se încheie prin intermediul unor termeni diplomatici pe care Kievul să-i accepte. Blinken a mai spus că a îndemnat Moscova să își reconsidere „decizia iresponsabilă” și să revină la participarea la tratatul nuclear New Start și că a îndemnat Rusia să îl elibereze pe cetățeanul american reținut Paul Whelan.

UPDATE ORA 05.00

Evgheni Prigojin, șeful grupării ruse Wagner, a publicat o înregistrare video care, potrivit acestuia, îi arată pe luptătorii săi în orașul cheie Bahmut din estul Ucrainei. Într-o postare pe Telegram, bărbați în uniformă sunt văzuți ridicând un banner Wagner pe acoperișul unei clădiri puternic avariate. Videoclipul a fost geolocalizat la est de Bahmut, la aproximativ 2,5 km de centrul orașului, unde luptătorii Wagner se află de ceva vreme.

UPDATE ORA 04.00

„Niciun semn de explozie” nu a fost găsit în orașul Kolomna, afirmă presa rusă de stat

Nu au fost găsite semne de explozie în siturile din orașul rus Kolomna, potrivit presei ruse de stat.

„Conform datelor preliminare, nu au fost găsite semne de explozie în zona Kolomna”, a declarat joi un reprezentant al serviciilor de urgență din regiune pentru agenția de presă de stat RIA Novosti.

Anterior, autoritățile locale au declarat pentru RIA Novosti că o explozie a avut loc joi seara în Kolomna, dar nu au putut oferi mai multe detalii.

UPDATE ORA 03.00

SUA vor anunța vineri un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, anunță Casa Albă

Casa Albă va anunța vineri o nouă rundă de asistență militară pentru Ucraina, adică în aceeași zi în care cancelarul german Olaf Scholz se va întâlni cu președintele Joe Biden, potrivit coordonatorului de comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

„Statele Unite vor avea mâine o nouă rundă de asistență pentru Ucraina. Și va include în principal muniții și muniții de care ucrainenii vor avea nevoie pentru sistemele pe care le au deja, cum ar fi HIMAR-urile și artileria”, a declarat Kirby reporterilor de la Casa Albă.

UPDATE ORA 02.00

SUA anunță noi parteneriate pentru a stimula sectorul agricol și producția de cereale din Ucraina

Statele Unite anunță joi trei noi parteneriate în efortul de a stimula sectorul agricol al Ucrainei și de a ajuta la aprovizionarea cu cereale a țării în lume, au declarat pentru CNN oficiali USAID.

Anunțul face parte dintr-un efort deliberat al administrației Biden de a dezvolta economia Ucrainei și de a atenua criza globală de securitate alimentară, care s-a agravat în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Ucraina este considerată un coș de pâine cheie pentru o mare parte a lumii, iar țara se bazează pe agricultură pentru a genera peste 40% din totalul veniturilor din exporturi. Economia țării s-a contractat cu peste 30% în 2022, după ce invazia brutală a Rusiei a distrus infrastructura, a afectat întreprinderile și a perturbat viața de zi cu zi, potrivit ministerului economiei de la Kiev.

UPDATE ORA 01.00

Kremlinul a planificat în prealabil și a ajutat la finanțarea centrelor de tortură din Herson, spun anchetatorii internaționali

Aflat în fața unui centru de detenție rusesc din Herson, la câteva zile după ce orașul din sudul Ucrainei a fost eliberat, Ihor, în vârstă de 29 de ani, încă tremura când își amintea ce a îndurat înăuntru.

„Am fost ținut aici timp de 11 zile și în tot acest timp am auzit țipete din subsol”, a declarat Ihor, care a cerut CNN să nu-i dezvăluie numele de familie pentru protecția sa. „Am fost înjunghiat în picioare cu un pistol cu electroșocuri, îl folosesc ca pe o primire. Unul dintre ei m-a întrebat pentru ce am fost adus și alți doi au început să mă lovească în coaste.

„Oamenii au fost torturați, au fost bătuți cu bastoane în brațe și picioare, împunsături pentru vite, chiar și conectați la baterii și electrocutați sau torturați cu apă”, a adăugat el.

ȘTIRE INIȚIALĂ

În timp ce armata Ucrainei ține piept Rusiei, o ucraineancă luptă pentru animalele sălbatice. Natalia are grijă de lei, tigri și multe alte mamifere din specii diferite, care au supraviețuit fără apă și hrană în grădinile zoologice abandonate, potrivit The Economist.

Felinele se plimbă și se joacă în cuști, iar Natalia, salvatoarea lor, le urmărește cu atenție comportamentul. Animalele primesc din nou hrană și afecțiune, după ce au fost abandonate de îngrijitorii speriați de război.

Natalia Popova, fondatoarea unui adăpost de animale: „Tigrul se recuperează încet. Se poate sprijini pe propriile picioare și începe să meargă, iar blana lui pare să revină la normal. Sper să se facă bine. Noi salvăm animalele din calea războiului, încă de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Cele mai multe sunt animale abandonate. Ele supraviețuiesc fără apă și mâncare până când le găsesc militarii ucraineni, care anunță organizațiile de salvare și protecție a animalelor. ”

Armata ucraineană colaborează pentru salvarea animalelor

Natalia conduce un adăpost și colaborează cu ONG-urile care apără animalele, dar și cu armata Ucrainei. Când militarii descoperă animale care au supraviețuit fără stăpâni, imediat cheamă voluntarii în ajutor.

Natalia Popovav, fondatoarea unui adăpost de animale: „Ne este tot mai greu să avem grijă de animale pentru că sunt foarte multe. Am 11 lei, doi tigri și un leopart. Nu mai vorbesc de vulpi, ratoni, lemuri și lebede. Sunt foarte multe. Le hrănesc cu 127 de kilograme de carne în fiecare zi. Fiecare suflet este important. Cred că fiecare ucrainean ar trebui să ajute animalele, atât cât poate. Eu salvez orice animal pentru că reprezintă viitorul meu. Fiecare animal, fiecare plantă sau insectă, fiecare are un rol pe planetă. Dacă elimini o specie, schimbi clima, ecosistemul. Vor fi consecințe urâte. De aceea am ales să salvez animale. ”

Natalia Popova a salvat 600 de animale sălbatice de la începutul războiului. Dintre acestea, 200 de exemplare au fost transportate în alte țări pentru tratament.