• În timpul unui lung discurs, Donald Trump și-a reafirmat dorința de a candida pentru un nou mandat în 2024.
  • Referindu-se la Rusia, el a spus că este singurul candidat capabil să evite un al treilea război mondial” .
  • Ajutorul american pentru Ucraina este, de asemenea, în vizorul său.

UPDATE ORA 23.00

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este „necesar” ca președintele rus Vladimir Putin să înțeleagă că nu va câștiga războiul din Ucraina, astfel încât să poată începe negocierile pentru a pune capăt conflictului.

„După părerea mea, este necesar ca Putin să înțeleagă că nu va reuși cu această invazie și cu agresiunea sa imperialistă – că trebuie să își retragă trupele”, a declarat Scholz într-un interviu pentru CNN difuzat duminică. „Aceasta este baza pentru discuții”.

„Dacă vă uitați la propunerea ucrainenilor, este ușor de înțeles că ei sunt pregătiți pentru pace”, a adăugat el. „Trebuie să se facă ceva. Acest lucru trebuie să fie făcut de Putin”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?

UPDATE ORA 22.00

Zelenski face apel la protejarea instalațiilor energetice din Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut duminică consolidarea protecției instalațiilor energetice ucrainene și refacerea infrastructurii deteriorate înainte de începerea următorului sezon de încălzire.

„Lucrăm la toate scenariile și vom face totul pentru a fi pregătiți să facem față oricărei amenințări iarna viitoare” , a declarat Zelenski în discursul său video nocturn, menționând că pregătirile sunt deja în curs de desfășurare și că au fost identificate sarcini specifice. Potrivit liderului, conflictul din Ucraina a dus la deteriorarea semnificativă a infrastructurii energetice a țării și este esențial să o reconstruim și să o reparăm pentru a asigura o aprovizionare stabilă și fiabilă cu energie.

UPDATE ORA 21.00

DONBAS

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat duminică că armata sa este angajată într-o luptă ,,dureroasă și dificilă” împotriva forțelor rusești în estul regiunii Donbass, unde se află orașul Bahmut, intens disputat.

„Aș dori să aduc un omagiu special curajului, forței și rezistenței soldaților care luptă în Donbas” a declarat Zelenski în declarația sa zilnică, adăugând că a fost „una dintre cele mai dificile bătălii” . Dureroasă și dificilă”.

UPDATE ORA 20.00

Ucraina bombardează 3 regiuni controlate de Rusia în 1 oră

Trupele ucrainene au bombardat regiunile Donețk, Iasinovataia și Panteleimonovka, trăgând 24 de obuze asupra acestor regiuni în decurs de o oră, potrivit reprezentanței RPD (Republica Populară Donețk) în cadrul Centrului Comun de Control și Coordonare a Problemelor legate de Crimele de Război din Ucraina (JCCC).

Biroul de reprezentare al RPD a raportat că 13 obuze de 155 de milimetri au fost lansate asupra așezării Kurakhovo din apropierea districtului Petrovski din Donețk, în timp ce șase proiectile au fost lansate la Panteleymonovka și cinci la Yasinovataya.

JCCC a fost înființată pentru a monitoriza punerea în aplicare a acordului de încetare a focului în estul Ucrainei.

UPDATE ORA 19.00

BAHMUT

Presiunea asupra armatei ucrainene se intensifică în Bahmut, în timp ce trupele rusești continuă să avanseze la periferia nordică a orașului emblematic.

Apărarea ucraineană a orașului Bakhmut se află sub o presiune tot mai mare, cu lupte intense în interiorul și în jurul orașului” , a scris sâmbătă pe Twitter Ministerul britanic al Apărării. Acesta a raportat o avansare” a grupului Wagner și a armatei regulate rusești în suburbiile nordice ale orașului, acum vulnerabile la atacuri din trei părți” .

Ca urmare, Kievul întărește zona cu unități de elită și în ultimele 36 de ore au fost distruse două poduri cheie din Bakhmut, inclusiv un pod vital care leagă orașul de ultima rută principală de aprovizionare” , a continuat ministerul britanic.

UPDATE ORA 18.00

Bilanțul atacului cu rachete din Zaporojie a crescut la 13 morți

Bilanțul morților în urma loviturii cu rachete asupra unei clădiri rezidențiale din Zaporojie, la 2 martie, a crescut la 13, de la un număr anterior de 10, potrivit lui Anatoliy Kurtiev, secretarul Consiliului Regional Zaporojie.

Incidentul, care a fost atribuit Rusiei, s-a soldat, de asemenea, cu cinci persoane dispărute și patru persoane spitalizate. Salvatorii continuă să caute persoane sub dărâmături și să îndepărteze părțile potențial nesigure ale structurii.

UPDATE ORA 17.00

Turcia consideră că exportul de cereale rusești este important

Turcia consideră ,,foarte importantă” activitatea în vederea începerii exportului de cereale și îngrășăminte din Rusia, a declarat fostul diplomat și deputat turc, Ozturk Yilmaz, pentru agenția de presă rusă TASS.

Parlamentarul a declarat că țara sa a fost deja de acord cu această cooperare cu Rusia, menționând că demersul va fi o situație avantajoasă atât pentru Moscova, cât și pentru Ankara.

Cele două țări, împreună cu Ucraina și Organizația Națiunilor Unite, au convenit în iulie anul trecut să faciliteze exporturile de alimente din porturile ucrainene într-o perioadă de 120 de zile.

UPDATE ORA 16.00

Explozii raportate în sud-estul Ucrainei

Forțele rusești par să fi lansat duminică bombardamente în regiunea Dnipropetrovsk, în sud-estul Ucrainei, a anunțat ziarul ucrainean Mirror Weekly.

Publicația a precizat că atacul a vizat districtul Synelnykove din regiune.

O alertă aeriană a fost anunțată în regiune.

UPDATE ORA 15.00

Duma de Stat: SUA se pregătesc de un deceniu pentru un conflict în Ucraina

Reprezentantul Dumei de Stat, Dmitri Belik, a afirmat duminică că este puțin probabil ca corporațiile militare americane să permită oricărui președinte american să pună capăt atât de rapid războiului din Ucraina, deoarece acestea se pregătesc pentru unul de zece ani.

Reprezentantul a declarat pentru RIA Novosti că, în schimb, este benefic pentru Statele Unite să continue escaladarea conflictului, acuzând firmele militare americane și lobbyiștii acestora că luptă ,,până la os pentru interesele lor financiare” .

Casa Albă a angajat deja peste 31,7 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina.

UPDATE ORA 14.00

Alertă aeriană declarată în zone din Ucraina pentru a treia oară în decurs de o zi

O alertă de raid aerian a fost declanșată duminică de trei ori în mai multe regiuni din Ucraina, a relatat RIA Novosti, citând Ministerul ucrainean al Transformării Digitale.

Alarma ar fi sunat în jurul prânzului, ora Moscovei, în Harkov, Poltava, Kirovohrad, Dnepropetrovsk, precum și în partea din Zaporizhzhia care se află sub controlul Kievului.

Au existat două alerte de raid aerian în aceste zone mai devreme în cursul zilei, dar durata fiecărei alerte nu a fost mai mare de 30 de minute, potrivit mass-media.

UPDATE ORA 13.00

Declarat deja candidat la alegerile prezidențiale din 2024, Donald Trump a luat cuvântul sâmbătă la tribuna unei importante convenții politice, organizată în această săptămână de conservatorii americani în suburbia Washingtonului. Timp de aproape două ore, fostul locatar al Casei Albe și-a desfășurat programul și a comentat știrile naționale și internaționale. Ocazie pentru el de a evoca conflictul din Ucraina și locul Statelor Unite în acest război.

Sunt singurul candidat care poate face această promisiune”

Donald Trump, în timpul discursului său, s-a prezentat ca o formă de salvator, considerând că este singurul candidat capabil să-și salveze țara de democrații belicoși”, dar și de fanaticii și imbecilii” din Partidul Republican. Alegătorii americani, crede el, s-au săturat acum de dinastiile politice înrădăcinate în ambele partide (republican și democrat, n.r.), de interesele speciale putrede, de politicienii iubitori de China „, precum și de susținătorii războaielor externe nesfârșite” .

A fost o ocazie pentru el să menționeze Ucraina, care suferă de mai bine de un an agresiunea rusă. „Vom avea un al treilea război mondial dacă nu se întâmplă ceva în curând” , a avertizat fostul președinte, nu fără a-și exprima dezaprobarea față de ajutorul american acordat Ucrainei. Donald Trump s-a lansat într-o tiradă împotriva membrilor NATO, îndemnând celelalte țări să plătească” sau să piardă protecția americană împotriva oricărei amenințări rusești. Sunt singurul candidat care poate face această promisiune: voi împiedica al treilea război mondial” , a lansat atunci fostul om de afaceri.

Nu este pentru prima dată când fostul șef de stat critică poziția SUA în conflict. În ianuarie, el a declarat că conflictul nu ar fi început dacă ar fi fost reales. Personalitatea mea ne-a salvat de la război. Cu mine, Rusia nu ar fi intrat în război. Și chiar și acum, aș putea rezolva acest lucru în 24 de ore” , a spus el fără menajamente. Decizia de a trimite tancuri grele Abrams în Ucraina, luată de Joe Biden, a fost, de asemenea, o greșeală în ochii săi, sinonimă cu o tragică risipă de vieți omenești”.


Ucraina acuză Rusia că a provocat mai multe victime

Aviația Forțelor de Apărare ucrainene s-a postat duminică pe Facebook pentru a anunța că în ziua precedentă Rusia a lansat șase atacuri cu rachete, 24 de atacuri aeriene și peste 65 de atacuri cu sisteme de salve de rachete, provocând un număr neidentificat de morți în rândul civililor.

La rândul său, Ucraina a lansat 18 lovituri asupra zonelor în care sunt concentrate trupele rusești, lovind un sistem de apărare aeriană și un depozit de muniții. Forțele au etichetat Kupyan, Lyman, Bakhmut, Avdiiv și Shakhtar ca fiind principalele ținte ale Rusiei în acest moment.

Forțele au adăugat că amenințarea că Rusia ar putea efectua noi atacuri cu rachete rămâne ridicată.


Rusia susține că Ucraina a bombardat Donețk și Horlivka

Reprezentanța autoproclamatei Republici Populare Donețk din cadrul Centrului Comun pentru Controlul și Coordonarea Problemelor legate de Crimele de Război din Ucraina (JCCC) a susținut duminică că forțele Kievului au bombardat Donețk și Horlivka.

Biroul a precizat într-o postare pe Telegram că armata ucraineană a folosit artilerie de 155 de milimetri, pe care a primit-o de la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Între timp, biroul autoproclamatei Republici Populare Luhansk (LPR) din cadrul CCJC a declarat că un bombardament pe care Ucraina l-a efectuat cu o zi înainte asupra satului Iuryevka, folosind sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), a ucis un civil.

UPDATE ORA 12.00

Cel mai recent raport de informații al Ministerului britanic al Apărării (MoD) afirmă că dovezile recente sugerează o creștere a „luptelor corp la corp” în Ucraina, probabil din cauza lipsei de muniții” din partea Rusiei.

De asemenea, se face referire la faptul că rezerviștii ruși mobilizați au primit ordin să atace un punct de rezistență din beton ucrainean înarmați doar cu arme de foc și lopeți”. Este probabil ca aceste lopeți să fie uneltele depășite de încastrare MPL-50 folosite în lupta corp la corp.

UPDATE ORA 11.00

Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavușoğlu, a declarat duminică că Ankara lucrează din greu pentru a extinde o inițiativă susținută de ONU care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile blocate de Rusia în urma invaziei sale.

Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, mediată de Națiunile Unite și Turcia în iulie anul trecut, a permis exportul de cereale din trei porturi ucrainene.

Acordul a fost prelungit în noiembrie și va expira la 18 martie, dacă nu se convine asupra unei prelungiri, relatează Reuters.

UPDATE ORA 10.00

Bilanțul victimelor a crescut la 11 morți în urma unui atac cu rachete rusești care a lovit joi un bloc de apartamente cu cinci etaje în sudul Ucrainei, au anunțat sâmbătă serviciile de urgență ucrainene.

UPDATE ORA 09.00

Doi piloți ucraineni se află în Arizona pentru a pilota simulatoare de zbor și pentru a fi evaluați de armata americană, spun doi oficiali americani, în timp ce Washingtonul rămâne mut în privința trimiterii la Kiev a unor avioane de luptă sau a unor drone sofisticate pilotate de la distanță.

Reuters relatează că SUA și alți aliați occidentali au inundat Ucraina cu arme, de la rachete Javelin la lansatoare de rachete Himars, dar nu au promis încă avioane sofisticate și cele mai mari drone înarmate.

UPDATE ORA 08.00

Comandanții de vârf ai ceea ce Moscova numește operațiunea sa militară specială” din Ucraina l-au informat pe ministrul rus al apărării cu privire la situația actuală și la planurile de acțiune, a declarat duminică ministerul său.

Serghei Șoigu a efectuat o vizită rară la forțele rusești desfășurate în Ucraina, acordând medalii personalului militar și întâlnindu-se cu comandanții de rang înalt în timpul călătoriei, potrivit unei declarații și unor înregistrări video publicate sâmbătă de Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters.

Ministrul a avut o întâlnire cu comandanții operațiunii, a precizat ministerul pe platforma de mesagerie Telegram duminică. Acesta nu a precizat dacă întâlnirea a avut loc în timpul călătoriei.

UPDATE ORA 07.00

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că este încrezător că țările occidentale vor furniza avioane de luptă Kievului și că este optimist că războiul se va încheia anul acesta. Într-un interviu acordat ziarului german Bild, Reznikov a declarat că Ucraina se așteaptă să primească două-trei tipuri diferite” de avioane de luptă și că el crede că acest lucru se va face din nou printr-un fel de coaliție”, referindu-se la coaliția tancurilor” de tancuri Leopard 2 de la aliații occidentali.

UPDATE ORA 06.00

Viceprimarul din Bahmut a vorbit despre situația din oraș, spunând că există lupte pe străzi, dar că Rusia nu a preluat încă controlul asupra orașului Bahmut. Oleksandr Marchenko a declarat pentru programul Today de la BBC Radio 4: Există lupte în oraș și există și lupte de stradă, dar datorită forțelor armate ucrainene încă nu au preluat controlul asupra orașului.”

UPDATE ORA 05.00

Artileria rusă a bombardat ultimele rute de ieșire din Bahmut, cu scopul de a finaliza încercuirea orașului asediat din estul Ucrainei. Reuters a observat un bombardament intens al Rusiei asupra rutelor care duc spre vest, la ieșirea din Bahmut, o încercare aparentă de a bloca accesul forțelor ucrainene în și dinspre oraș.

UPDATE ORA 04.00

Kievul spune că va folosi bunurile rusești confiscate pentru a reconstrui țara și a-i despăgubi pe ucraineni

Ucraina plănuiește să folosească active în valoare de peste 460 de milioane de dolari, confiscate de la băncile rusești, pentru a reconstrui țara și pentru a-i despăgubi pe ucraineni, a declarat sâmbătă premierul Denys Shmyhal în cadrul unei conferințe la Lviv.

Într-o postare pe Facebook despre conferință, Shmyhal a declarat că Ucraina elaborează proceduri pentru a utiliza activele confiscate pentru a-i ajuta pe cetățenii ucraineni și comunitățile lor să se refacă în urma invaziei Rusiei.

Guvernul colaborează cu aliații pentru a dezvolta un sistem bazat pe un tratat internațional, care va ajuta la luarea unei decizii privind modul în care vor fi acordate despăgubiri ucrainenilor.

UPDATE ORA 03.00

Un politician american repetă afirmația falsă că Zelenski a spus că americanii vor trebui să lupte în Ucraina

O înregistrare video virală a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski implică în mod eronat faptul că acesta a cerut americanilor să-și trimită fiii și fiicele să lupte în războiul din Ucraina.

Videoclipul de 19 secunde, scos din context, a fost vizionat de milioane de ori pe Twitter, iar un politician american de dreapta a repetat această narațiune dezmințită săptămâna aceasta la Conservative Political Action Conference (CPAC), o adunare republicană anuală.

UPDATE ORA 02.00

Rusia susține că a salvat o ucraineancă care a luat cuvântul la un miting pro-război. Cei care o cunosc se tem că este o victimă.

CNN a dezvăluit săptămâna aceasta mai multe detalii despre o adolescentă din orașul ucrainean Mariupol care a vorbit pe scenă la un miting pro-război la care a participat președintele rus Vladimir Putin la Moscova, pe 22 februarie.

Fata, pe nume Anna, a fost văzută emoționându-se și apoi încurajată de un organizator să îmbrățișeze un bărbat în uniformă descris ca fiind salvatorul ei.

Grupul de copii, care au fost de asemenea descriși ca fiind salvați din estul Ucrainei, au fost îndrumați să îl îmbrățișeze pe bărbat.

UPDATE ORA 01.00

Un bărbat a fost ucis de un bombardament rusesc în regiunea Herson, potrivit autorităților ucrainene

Un bărbat în vârstă de 57 de ani a fost ucis sâmbătă de un bombardament rusesc asupra satului Lvove din regiunea Kherson, în sudul Ucrainei, au declarat oficialii ucraineni.

Alte câteva case civile și Palatul Culturii din zonă au fost, de asemenea, avariate, potrivit administrației militare regionale din Herson.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezis că Vladimir Putin va fi în cele din urmă asasinat de către cercul său apropiat. Cercul intim al lui Putin este alcătuit din adepți ai liniei dure, inclusiv din foști ofițeri KGB pe care îi cunoaște de zeci de ani.

Analiștii au declarat anterior că este puțin probabil ca aceștia să se întoarcă împotriva liderului lor, dar, pe măsură ce eșecurile Rusiei pe câmpul de luptă au devenit tot mai evidente, luptele interne și-au făcut apariția. Într-un documentar pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, Zelenski a spus: Va exista cu siguranță un moment în care fragilitatea regimului lui Putin va fi resimțită în interiorul statului rus. Atunci carnivorele vor mânca carnivorele. Este foarte important, iar ei vor avea nevoie de un motiv pentru a justifica acest lucru. Își vor aminti cuvintele lui Komarov, ale lui Zelenski… Își vor aminti. Vor găsi un motiv pentru a-l ucide pe ucigaș. Va funcționa? Da. Când? Nu știu.”

Săptămâna trecută au existat tensiuni între armata rusă și Grupul Wagner, când Evgheni Prigojin, din cadrul acestuia din urmă, i-a acuzat pe liderii militari de top de înaltă trădare” pentru că ar fi refuzat să îi furnizeze muniții. Zelenski a făcut deseori apel la ruși, în limba lor, să se exprime împotriva războiului.

„Din păcate, ei nu aud. Există un zid”, a spus el în noul documentar, intitulat Anul.