• Separatiştii pro-ruşi din Republica Moldova solicită ONU să ancheteze presupusa tentativă de asasinat de la Tiraspol.
  • Liderul separatist Vadim Krasnosselski a declarat că a instruit ministrul de externe să pregătească declarații către toți membrii Consiliului de Securitate al ONU pentru a examina situația și a le asigura securitatea.
  • Autoritățile separatiste din Transnistria au anunțat că au dejucat atacul.

UPDATE 23.00

Președintele belarus Alexandru Lukașenko a semnat un decret de chemare a ofițerilor de rezervă pentru serviciul militar. Este vorba despre persoane care au fost instruite anterior în cadrul unor programe de formare a ofițerilor de rezervă în cadrul departamentelor sau facultăților militare și care au și gradele corespunzătoare. Vor fi chemate până la 250 de persoane.

Vineri, 10 martie, Alexander Lukașenko a semnat Decretul nr. 66 Cu privire la recrutarea ofițerilor de rezervă pentru serviciul militar”. Acest lucru a fost raportat pe site-ul oficial al președintelui Republicii Belarus.

UPDATE 22.00

Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită pentru 65% dintre consumatorii din orașul Harkov și pentru 90% dintre consumatorii din regiunea mai mare Harkov, a declarat vineri guvernatorul regional Oleh Syniehubov într-o actualizare pe Telegram.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Continuăm să lucrăm la restabilirea alimentării cu energie electrică și la eliminarea consecințelor unei lovituri masive cu rachete rusești asupra infrastructurii critice a regiunii”, a spus el. „În Harkov, alimentarea cu energie electrică a fost complet restabilită la instalațiile de infrastructură critică, inclusiv la serviciul de apă, sistemele de tratare a apelor uzate și rețelele de încălzire”, a adăugat el.

UPDATE 21.00

Bombardamentele rusești au rănit cel puțin șase persoane vineri într-un oraș din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, a declarat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare a regiunii.

Bombardamentele asupra orașului Kostyantynivka, un oraș industrial situat la nord de orașul Donețk, au lovit, de asemenea, case private și au avariat o conductă de gaz, a precizat Kyrylenko într-o postare pe Telegram.

Potrivit informațiilor preliminare, forțele rusești au folosit sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) Uragan (sau Hurricane) în atac, a precizat oficialul ucrainean. Rusia a folosit Uragan MLRS pentru a bombarda zona relativ frecvent.

UPDATE 20.00

Orașul Bakhmut din estul Ucrainei este în continuare cel mai fierbinte punct de pe linia frontului și continuă să fie ținta unora dintre cele mai intense tiruri directe rusești, a declarat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene pentru CNN.

„Bakhmut este în continuare cel mai fierbinte punct de pe linia frontului, 20 din cele 188 de atacuri din întreaga direcție Bakhmut din această zi venind direct asupra orașului Bakhmut”, a declarat Serhii Cherevatyi, purtător de cuvânt al grupării din estul forțelor armate ucrainene.

Cherevatyi a mai spus că un al treilea val de luptători ai companiei militare private Wagner care luptă în zonă sunt înlocuiți de armata regulată a Rusiei.

UPDATE 19.00

Canada a interzis importul tuturor produselor rusești din aluminiu și oțel, într-o măsură menită să împiedice Moscova să își finanțeze războiul împotriva Ucrainei.

„Ucraina poate și trebuie să câștige acest război. Continuăm să facem tot ce putem pentru a tăia sau limita veniturile folosite pentru a finanța invazia ilegală și barbară a lui Putin în Ucraina”, a declarat ministrul canadian de finanțe, Chrystia Freeland, într-un comunicat, relatează Reuters.

UPDATE 18.00

Wagner a deschis centre de recrutare în 42 de orașe din Rusia, afirmă Prigozhin, exprimându-și îngrijorarea cu privire la aprovizionarea cu muniție
Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, a declarat vineri că a mulțumit guvernului rus pentru o creștere eroică a producției de muniție, dar că este în continuare îngrijorat de lipsa de muniție pentru luptătorii săi și pentru armata rusă în ansamblu. Prigozhin a mai spus că Wagner a deschis centre de recrutare în 42 de orașe din Rusia.

„În pofida rezistenței colosale a forțelor armate ucrainene, vom merge înainte. În pofida bețelor în roate care ne sunt aruncate la fiecare pas, vom depăși acest lucru împreună”, a declarat el.

UPDATE 17.00

Elveția afirmă că nu va schimba politica de interzicere a reexportului de arme către Ucraina
Guvernul elvețian a declarat vineri că nu va schimba politica sa de lungă durată care interzice transferul de arme fabricate în Elveția către o țară terță, în pofida presiunilor tot mai mari din partea unor țări de a le exporta în Ucraina.

„Consiliul federal este angajat față de valorile neutralității elvețiene și va continua să lucreze pentru a se asigura că beneficiile neutralității sunt realizate”, relatează Reuters că a spus într-o declarație.

UPDATE 16.00

Securitatea în Europa este „interconectată” cu pacea în Indo-Pacific, a declarat premierul, care a avertizat China să nu se amestece în conflictul dintre Ucraina și Rusia.

În timpul summitului Marea Britanie-Franța de la Paris, Rishi Sunak și președintele francez Emmanuel Macron sunt așteptați să prezinte un plan pentru o activitate aliată sporită în Indo-Pacific.

No 10 a declarat că acesta va include stabilirea Franței și a Marii Britanii ca „coloana vertebrală” pentru o prezență maritimă europeană permanentă acolo. Abordarea va include coordonarea desfășurării regulate a portavionului francez Charles de Gaulle și a portavioanelor britanice HMS Queen Elizabeth și HMS Prince of Wales în regiune.

UPDATE 15.00

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că o conversație cu secretarul de stat american, Antony Blinken, în marja reuniunii miniștrilor de externe ai G20 de la New Delhi de săptămâna trecută a fost „constructivă”.

Într-un interviu la televiziunea de stat rusă, el a declarat că nu a auzit nimic nou din partea SUA. Lavrov a declarat că cei doi au vorbit timp de 10 minute și au discutat despre problemele legate de armele nucleare și despre conflictul din Ucraina. A fost prima întâlnire dintre cei doi de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

UPDATE 14.00

Grupul de mercenari privați Wagner pare să ia o pauză tactică în Bahmut, a declarat grupul de reflecție american Institute for the Study of War în actualizarea sa zilnică. ISW consideră că Wagner așteaptă până când vor sosi suficiente întăriri de trupe rusești convenționale înainte de a se retrage în bătălia crâncenă.

UPDATE 13.00

Președintele rus, Vladimir Putin, l-a felicitat vineri pe Xi Jinping, după ce liderul chinez a obținut un al treilea mandat de președinte fără precedent. Într-o telegramă, Putin a declarat că este sigur că cei doi lideri pot avansa în cooperarea lor în cele mai importante probleme regionale și internaționale.

UPDATE 12.00

Consiliul guvernatorilor din 35 de țări al organismului de supraveghere nucleară al ONU a sprijinit vineri reconfirmarea argentinianului Rafael Grossi pentru un al doilea mandat de patru ani în funcția de director general, au declarat diplomații prezenți la reuniunea cu ușile închise.

Potrivit Reuters, decizia a fost o formalitate, deoarece nu a existat niciun candidat. Consiliul de administrație al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a aprobat reconfirmarea lui Grossi prin aclamație, ceea ce înseamnă că nu a avut loc niciun vot și nicio țară nu și-a exprimat opoziția, au declarat diplomații. Decizia este supusă aprobării conferinței generale a AIEA, o reuniune anuală a tuturor statelor membre care are loc în toamnă.

Se așteaptă ca aceasta să fie aprobată de conferința generală. Actualul mandat al lui Grossi se încheie în decembrie.

UPDATE 11.00

Ucraina a înmânat vineri notificări de suspiciune pentru trei foști manageri de rang înalt ai producătorului de avioane Antonov pentru obstrucționarea armatei țării și pentru că au permis Rusiei să distrugă uriașul avion cargo Mriya la începutul războiului.

Potrivit Reuters, biroul procurorului general și serviciul de securitate SBU au declarat că foștii oficiali au împiedicat garda națională ucraineană să construiască fortificații la un aeroport cheie de la periferia capitalei Kiev în ianuarie-februarie anul trecut, în timp ce amenințarea unei invazii pe scară largă a Rusiei se profila.

UPDATE 10.00

Kremlinul a declarat vineri că vede riscuri de posibile provocări” în Osetia de Sud și Abhazia, două regiuni separatiste din Georgia susținute de Rusia, după zile de proteste în Georgia din cauza unui proiect de lege privind agenții străini”.

Parlamentul georgian a renunțat vineri la proiectul de lege, care a declanșat trei zile consecutive de proteste de stradă uriașe în capitala Tbilisi.

Potrivit Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Moscova urmărește situația cu îngrijorare”.

UPDATE 09.00

Oleh Synyehubov, guvernatorul orașului Harkov, a postat pe canalul său de Telegram un clip în care este intervievat, în care discută despre situația energetică actuală. El scrie:

Situația cu aprovizionarea cu energie în Harkov este dificilă, deoarece sistemul energetic a suferit daune semnificative. Cu toate acestea, infrastructura critică a fost deja restabilită în oraș, iar alimentarea cu apă a fost aproape complet restabilită. Regiunea este vindecată în proporție de peste 90%. Transportul electric nu are încă suficientă tensiune și nu funcționează. Industria energetică lucrează din greu pentru a restabili complet alimentarea cu energie”.

UPDATE 08.00

Maksym Kozytskyi, guvernatorul din Lvov, a declarat pe Telegram că 892 de persoane au plecat ieri spre Przemyśl, în Polonia, iar alte 55 de persoane strămutate în interiorul țării au sosit în regiunea sa cu trenurile de evacuare din estul Ucrainei în cursul zilei.

UPDATE 07.00

Rusia a lansat un total de 84 de rachete în ultimele 24 de ore, iar apărarea aeriană a Ucrainei a interceptat 34 dintre ele, a precizat armata ucraineană. Cu toate acestea, șase dintre lovituri au implicat rachete balistice Kinzhal care au eludat apărarea aeriană a Kievului, a precizat armata.

UPDATE 06.00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că șase persoane au fost ucise joi într-un val de lovituri cu rachete rusești în Ucraina. Anterior, autoritățile regionale au declarat că 11 persoane au fost ucise în atacurile rusești, printre care se numără cei care au murit în bombardamente și alte tipuri de atacuri.

UPDATE 05.00

Atacurile au deconectat pentru scurt timp de la rețea cea mai mare centrală nucleară din Europa. Ucraina a declarat că centrala din Zaporojie a fost forțată să folosească energie diesel de urgență pentru a preveni o topire. Ulterior, aceasta a fost reconectată la rețeaua de energie a Ucrainei, a declarat operatorul Ukrenergo.

UPDATE 04.00

Autoritățile ucrainene insistă că vor continua să încerce să dețină orașul Bahmut din estul țării, în ciuda faptului că suferă aproximativ 100-200 de victime pe zi. Șeful securității naționale a Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat că un ucrainean este ucis la fiecare șapte ruși și a afirmat că soldații ucraineni ucid până la 1.100 de ruși pe zi. Oficialii occidentali au estimat la 20.000-30.000 numărul victimelor rusești din Bahmut.

UPDATE 03.00

Agenția de știri de stat rusă Tass susține că serviciile de securitate din regiunea separatistă moldovenească Transnistria au dejucat o tentativă de asasinare a liderului său nerecunoscut la nivel internațional, Vadim Krasnoselski. Tass a relatat că forțele de securitate din Transnistria au afirmat că serviciile de securitate ucrainene au fost la originea planurilor.

UPDATE 02.00

Ucraina va participa la un program al Uniunii Europene de cumpărare în comun de gaze pe piețele globale, pentru a procura 2 miliarde de metri cubi de combustibil înainte de iarna viitoare, a declarat șeful politicii energetice a UE.

UPDATE 01.00

Rusia a introdus sancțiuni personale împotriva a 144 de oficiali guvernamentali, jurnaliști, legislatori și alte personalități publice din cele trei state baltice – Estonia, Letonia și Lituania – considerate cele mai ostile Moscovei.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Autorităţile din Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, au cerut joi seara ca ONU să ancheteze o tentativă de asasinat imputată Kievului împotriva mai multor responsabili şi despre care au spus că a fost dejucată în cursul zilei, relatează presa franceză.

Am dat deja ordin ministrului Afacerilor Externe să pregătească declaraţii pentru toţi membrii Consiliului de Securitate al ONU. (…) Le vom cere să examineze această situaţie şi să ne asigure securitatea” , a declarat într-o alocuţiune televizată, în limba rusă, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Joi, 9 martie, pretinsul procuror general din regiunea separatistă transnistreană, Anatoli Gureţki, a declarat că a dejucat o tentativă de asasinare a liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, şi a altor persoane importante din stânga Nistrului, tentativă ce ar fi fost pregătită de serviciile de la Kiev.

Autorităţile ucrainene au respins aceste acuzaţii, pe care le-au calificat drept o nouă provocare a Kremlinului.

Săptămânile trecute autorităţile de la Moscova au declarat de mai multe ori că Ucraina ar intenţiona să atace regiunea transnistreană, declaraţii respinse şi de Kiev, şi de Chişinău.

Amintim că premierul de la Chișinău a declarat că nu a fost confirmată tentativă de asasinare a liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, precizând că situația este stabilă în Republica Moldova, iar pericole de escaladare nu sunt.