• Bakhmut este acum în centrul atenției și pare să se afle într-un impas, deși balanța începe să se deplaseze de partea Moscovei.
  • Rusia vrea să cucerească întregul oraș, unde au mai rămas mai puțin de 4.000 de oameni.
  • Moscova a acuzat țările străine că au încurajat protestele în masă din Georgia, comparându-le cu o tentativă de lovitură de stat menită să semene tensiuni la granițele Rusiei.

UPDATE 23.00

Papa Francisc și-a exprimat disponibilitatea de a vizita Ucraina, dar numai cu condiția să poată călători și în Rusia, relatează DPA citată de BTA.

Ori voi merge în ambele locuri, ori în niciunul”, a declarat Papa într-un interviu acordat în ediția de astăzi a ziarului argentinian Nasion. El a spus că războiul din Ucraina poate fi încheiat doar prin dialog și inițiative concrete de pace.

UPDATE 22.00

Rusia a inclus World Wildlife Fund pe lista agenților străini

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Potrivit ministerului rus al justiției, grupul de conservare cu sediul la Washington DC, sub pretextul protejării naturii și a mediului înconjurător … a încercat să influențeze deciziile autorităților executive și legislative și a împiedicat implementarea proiectelor industriale și de infrastructură, relatează Associated Press.

În replică, reprezentanții WWF au declarat că decizia s-a bazat pe afirmații nefondate. Aceasta a promis că o va contesta în instanță și a declarat că va continua să protejeze speciile rare de animale și să conserve natura Rusiei.

Persoanele și organizațiile enumerate ca agenți străini în Rusia fac obiectul unei examinări suplimentare din partea guvernului. De la invazia Moscovei în Ucraina, zeci de persoane care s-au opus războiului au fost desemnate agenți străini, în mare parte pentru a înăbuși disidența.

UPDATE 21.00

Șeful companiei militare private Wagner, Evgheni Prigozhin, a afirmat că luptătorii săi au făcut noi progrese spre orașul Bakhmut, aflat în conflict, postând sâmbătă o înregistrare video în care susține că se află la aproximativ 1,2 kilometri de centrul administrativ al orașului.

Este vorba despre o clădire cu cinci etaje de unde vine fumul – clădirea administrației orașului, centrul administrativ al orașului. Este la un kilometru și 200 de metri distanță, a spus Prigozhin în înregistrarea video în timp ce arăta în acea direcție.

UPDATE 20.00

Oficialii pun în aplicare măsuri suplimentare de securitate și apărare în întreaga Ucraină pentru a proteja infrastructura critică și zonele rezidențiale de un alt potențial atac rusesc la nivelul întregii țări, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean de interne, Ihor Klymenko, la televiziunea națională.

Pot spune că suntem întotdeauna pregătiți pentru așa-numitele lovituri de ripostă (atacuri cu rachete), atunci când inamicul distruge în mod insidios nu doar facilități de infrastructură critică, ci și clădiri rezidențiale, a spus el.

UPDATE 19.00

Rusia a bombardat Ucraina de peste 40.500 de ori de la invadarea țării în februarie anul trecut, potrivit ministrului ucrainean de interne Ihor Klymenko. Bombardamentele au distrus peste 152.000 de clădiri rezidențiale de la începutul războiului, relatează Euromaidan, potrivit lui Klymenko.

Între timp, 66.300 de procese penale pentru crime de război comise de forțele rusești au fost înregistrate din februarie 2022.

UPDATE 18.00

Loviturile cu rachete rusești au vizat infrastructura critică din Zaporojie, relatează Kyiv Independent.

Este probabil ca loviturile lansate sâmbătă să fi provenit de la rachete de apărare antiaeriană S-300, a relatat publicația citată, potrivit administrației militare din regiunea Zaporojie. Ultimele atacuri au loc la câteva zile după ce centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei a fost reconectată joi la rețeaua energetică a țării, după loviturile aeriene rusești din regiune.

UPDATE 17.00

Un bombardament rusesc a ucis patru civili, potrivit oficialilor ucraineni
Trei civili au fost uciși sâmbătă în bombardamentele rusești asupra orașului Herson din sudul Ucrainei, iar un altul a murit în Donețk, au declarat oficiali regionali.

Reuters a relatat că guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, a declarat că trei persoane, inclusiv o femeie în vârstă, au fost de asemenea rănite .

Astăzi, ocupanții ruși au lovit din nou Herson, pe strada Mykolayivsky, lângă un magazin, resturile unui obuz au ucis trei persoane, a declarat el pentru televiziunea ucraineană.

UPDATE 16.00

Iranul a ajuns la un acord pentru a cumpăra avioane de luptă avansate Su-35 din Rusia, a declarat sâmbătă presa de stat iraniană, extinzând astfel o relație în care drone construite în Iran au fost folosite în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Avioanele de luptă Sukhoi-35 sunt acceptabile din punct de vedere tehnic pentru Iran, iar Iranul a finalizat un contract pentru achiziționarea lor, a declarat la New York postul de televiziune IRIB, citând misiunea Iranului la ONU.

Reportajul nu a purtat nici o confirmare rusă a acordului, ale cărui detalii nu au fost dezvăluite. Misiunea a declarat că Iranul s-a interesat, de asemenea, de cumpărarea de avioane militare de la alte câteva țări, neidentificate, a relatat IRIB.

UPDATE 15.00

Forțele rusești au înregistrat progrese în punctul fierbinte de pe linia frontului din Bahmut, o țintă cheie a campaniei de luni de zile a Moscovei în estul Ucrainei, care s-a soldat cu numeroase victime, relatează Associated Press.

Asaltul lor , însă, va fi dificil de susținut fără alte pierderi dure, au declarat sâmbătă, într-o evaluare, oficiali militari britanici.

Ministerul Apărării a declarat în ultima dintre actualizările sale regulate pe Twitter că unitățile grupului paramilitar Wagner, controlat de Kremlin, au capturat cea mai mare parte din estul Bahmut, un râu care trece prin centrul orașului marcând acum linia frontului.

UPDATE 14.00

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, s-a întâlnit vineri cu președintele georgian, Salome Zourabichvili, și au salutat renunțarea de către Tbilisi la proiectul de lege privind „agenții străini” care a declanșat o criză politică în țară.

Ei au salutat recenta decizie a guvernului de a retrage cele două proiecte de lege”, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Zourabichvili, o pro-europeană care a declarat că va opune veto la proiectul de lege, și Sullivan au discutat, de asemenea, despre necesitatea ca Rusia să resimtă toate costurile economice ale sancțiunilor, controalelor la export și altor restricții economice” din cauza războiului său din Ucraina.

UPDATE 13.00

Canada a anunțat o interdicție asupra importurilor de produse rusești din aluminiu și oțel, cu scopul de a împiedica Moscova să obțină venituri pentru a-și finanța războiul din Ucraina.

Importurile au fost în valoare de aproape 250 de milioane de dolari canadieni în 2021, potrivit celor mai recente date guvernamentale.

Reuters relatează că interdicția vine în contextul în care a intrat în vigoare un tarif de 200% pentru importurile de aluminiu rusesc anunțat luna trecută de Statele Unite și după ce UE a blocat deja produsele siderurgice rusești anul trecut.

UPDATE 12.00

Guvernul britanic a scris sponsorilor olimpici pentru a-i îndemna să facă presiuni asupra Comitetului Internațional Olimpic în legătură cu propunerea sa de a permite rușilor și bielorușilor să concureze la Jocurile de la Paris de anul viitor, a anunțat sâmbătă presa britanică.

CIO se confruntă cu o reacție din ce în ce mai dură după ce a stabilit în ianuarie o cale prin care concurenții din Rusia și aliatul său, Belarus, să obțină locuri la Jocurile Olimpice prin calificări asiatice și să concureze ca atleți neutri la Paris, potrivit Reuters. Ministrul britanic al culturii, Lucy Frazer, a adresat scrisoarea directorilor executivi britanici a 13 dintre cei mai mari sponsori ai Jocurilor Olimpice, printre care Coca-Cola, Samsung și Visa, subliniind preocupările guvernului.

UPDATE 11.00

Bahmut zona de ucidere” împiedică avansarea Wagner, spune Ministerul britanic al Apărării

Bahmut a devenit o zonă de ucidere” care probabil reprezintă o mare provocare pentru forțele mercenare rusești Wagner care încearcă să își continue asaltul spre vest, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Cea mai recentă actualizare a informațiilor sale a declarat că, în ultimele patru zile, forțele Grupului Wagner au preluat controlul asupra celei mai mari părți din estul Bahmutului, în timp ce forțele ucrainene au ținut vestul acestuia și au demolat poduri cheie peste râul Bahmutka, care acum marchează linia frontului”.

UPDATE 10.00

Moscova a acuzat țările străine că au încurajat protestele în masă din Georgia, comparându-le cu o tentativă de lovitură de stat menită să semene tensiuni la granițele Rusiei.

Agenția France-Presse a relatat că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că mai multe zile de demonstrații în capitala georgiană, Tbilisi, i-au amintit de o revoltă ucraineană care a dus în cele din urmă la căderea unei președinții favorabile Kremlinului în 2014.

UPDATE 09.00

Cea mai mare parte a alimentării cu energie electrică a Kievului a fost restabilită, au declarat oficialii ucraineni, după ultimul baraj de rachete și drone al Rusiei care a vizat joi infrastructura critică. Alimentarea cu energie electrică a fost complet restabilită în regiunea Odesa din sudul Ucrainei, a declarat furnizorul privat DTEK, în timp ce aproximativ 60% dintre gospodăriile din orașul Harkov care au fost scoase din rețea au fost, de asemenea, din nou conectate, potrivit Associated Press, care citează autoritățile. Pagube semnificative au rămas în regiunile Jitomir și Harkov din nord-vestul și nord-estul Ucrainei.

UPDATE 08.00

Premierul Finlandei, Sanna Marin, a efectuat vineri o vizită neanunțată la Kiev și s-a întâlnit cu președintele Zelenski. Aceștia au participat la o slujbă la catedrala Domul de Aur Sfântul Mihail în memoria lui Dmytro Kotsiubailo, un cunoscut comandant militar ucrainean.

UPDATE 07.00

Folosirea atâtor sisteme de arme diferite într-o singură noapte a devenit din ce în ce mai mult metoda preferată a Rusiei de a lovi în ceruri, dar cu intervale mai mari între raiduri, a spus Bronk.

Folosirea rachetelor hipersonice în special vine ca urmare a eforturilor de ani de zile ale Kremlinului de a-și dota armata cu astfel de armament – o mișcare pe care Statele Unite și Occidentul au fost mai puțin entuziasmate să o adopte, având în vedere compromisurile pe care le presupune urmărirea capacităților hipersonice.

Ceea ce obțineți este o rachetă care este mult mai greu de interceptat și care oferă adversarului un avertisment mult mai mic. Ceea ce pierzi este că este mult mai scumpă și, adesea, poate fi transportată doar de un număr mult mai limitat de platforme”, a explicat Bronk.

UPDATE 06.00

Pe site-ul web al biroului prezidențial ucrainean există o petiție pentru acordarea postumă a distincției de Erou al Ucrainei lui Oleksandr Matsiyevsky, după ce un videoclip cu execuția sa a stârnit indignare în întreaga țară.

Armata ucraineană a confirmat că Matsiyevsk a fost prizonierul de război care a strigat Glorie Ucrainei!” înainte de a fi executat de forțele rusești în clip, potrivit petiției, care a fost postată pe un site guvernamental. Petiția este un formular online prin care publicul poate adresa o petiție președintelui.

La începutul acestei săptămâni, au existat rapoarte diferite cu privire la identitatea militarului, a cărui execuție a fost distribuită pe scară largă pe rețelele de socializare.

UPDATE 05.00

Orașul din estul Ucrainei rămâne ținta unora dintre cele mai intense tiruri directe rusești, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei ucrainene. Un al treilea val de luptători ai companiei militare private Wagner care luptă în zonă este înlocuit de armata regulată a Rusiei, a declarat un oficial.

UPDATE 04.00

Recrutarea deținuților care își ispășesc pedepsele în penitenciarele rusești de către compania militară privată rusă Wagner este alarmantă”, a declarat vineri un grup de experți ONU într-o declarație comună publicată de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR).

Membrii grupului Wagner ar fi oferit grațieri pentru sentințe penale” și o plată lunară” rudelor deținuților celor care acceptă să se alăture, au declarat experții.

Wagner ar fi recrutat atât cetățeni ruși, cât și străini care își ispășesc pedepsele în penitenciare, au spus aceștia, adăugând că, în unele cazuri, Wagner a folosit amenințări, intimidări și tactici de presiune pentru a recruta.

Prizonierii recrutați au fost implicați într-o serie de activități – inclusiv furnizarea de servicii militare, reconstruirea infrastructurii și participarea directă la ostilități de partea forțelor ruse”, a adăugat declarația.

UPDATE 03.00

Rusia a lansat în total 95 de rachete de diferite tipuri în cursul zilei trecute – dintre care 34 au fost interceptate – a anunțat vineri dimineață Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, într-o actualizare de dimineață, precum și un număr de drone Shahed de fabricație iraniană.

Aproape o jumătate de milion de persoane au rămas fără curent electric în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, în urma ultimului baraj de lovituri, potrivit guvernatorului regional. Și există îngrijorări cu privire la cât de eficient poate rezista Ucraina la astfel de bombardamente. Dar lovituri aeriene ca acestea nu vor câștiga războiul cu Rusia, spun experții occidentali.

UPDATE 02.00

Candidatul republican la președinția SUA, Nikki Haley, a apărat vineri, la un eveniment în Iowa, sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina, după ce a fost întreruptă de cineva din mulțime care a susținut că Ucraina nu este un aliat al SUA.

Ucraina nu este aliatul nostru, de ce facem asta?”, a strigat un membru al audienței la un forum de politică externă găzduit de Institutul Bastion în timp ce Haley vorbea.

Haley a răspuns că, deși Ucraina nu este un aliat direct, nu avem un aliat mai bun la Națiunile Unite decât Ucraina” și a susținut că pierderea războiului din Ucraina ar putea duce la un război mondial.

UPDATE 01.00

Președintele SUA, Joe Biden, și șefa Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, au discutat, printre altele, despre războiul Rusiei în Ucraina, în timpul unei întâlniri care a avut loc vineri la Casa Albă. Statele Unite și Uniunea Europeană s-au angajat să ofere sprijin de securitate, economic și umanitar” Ucrainei atât timp cât va fi nevoie, au declarat cei doi lideri.

Rămânem angajați să oferim și să mobilizăm sprijinul internațional”, inclusiv din partea sectorului privat, pentru a asigura stabilitatea economică a Ucrainei, au declarat Biden și von der Leyen într-o declarație comună. Aceștia au adăugat că ajutorul și instruirea militară vor continua, de asemenea,.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Invazia Rusiei în Ucraina a fost un mic război într-unul mare. Astfel, Bakhmut este acum în centrul atenției și pare să se afle într-un impas, deși balanța începe să se deplaseze de partea Moscovei. Kievul nu vrea să renunțe, deoarece, deși se vorbește doar de simbolism, vede regiunea ca fiind importantă din punct de vedere strategic pentru ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor. Cu toate acestea, Rusia are avantaj după ce a preluat controlul asupra părții de est a orașului, în timp ce forțele ucrainene își consolidează pozițiile din vest pentru a apăra liniile logistice vitale pentru supraviețuirea lor pe câmpul de luptă.

Rusia vrea să cucerească întregul oraș, unde au mai rămas mai puțin de 4.000 de oameni, înainte ca Ucraina să lanseze contraofensiva în primăvară, care ar putea începe peste două luni dacă Kievul va primi la timp mai multe muniții și rachete cu rază mai lungă de acțiune din partea Occidentului, a declarat consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak pentru ziarul La Stampa. Trupele ucrainene sunt încercuite dinspre est, nord și sud, deși mercenarii Grupului Wagner nu au ajuns încă în centrul Bakhmut, pentru care ar trebui să traverseze râul Bakhmutka dinspre est.

Rusia a considerat că această direcție a frontului este sub control încă din data de 8 luna trecută, lucru confirmat de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) pe baza imaginilor geolocalizate. Cotidianul ucrainean Ukrainska Pravda a relatat vineri că surse militare au confirmat retragerea armatei ucrainene din partea de est a râului în urmă cu câteva zile.

În acest scenariu, Statele Unite vorbesc chiar de o pauză tactică în bătălie pentru ca ambele părți să se reînarmeze. Pe de o parte, Moscova pune totul pe seama modului în care grupul Wagner se comportă. Dar mercenarii cer doar muniție, în timp ce Ucraina se străduiește să se asigure că tancurile promise de Occident, care ar putea ajunge pe teren în câteva săptămâni, ajung în zonă. Guvernul lui Volodimir Zelenski speră, de asemenea, să profite de ciocnirile tot mai clare ale mercenarilor cu Kremlinul.

În absența unei mișcări care să încerce să ajungă în centru, se pare că membrii lui Wagner de pe teren se concentrează asupra nord-vestului Bakhmutului. Liderul lor a afirmat joi că a capturat Dubovo-Vasylivka, la șase kilometri nord-vest de Bakhmut, deși Ministerul rus al Apărării nu a confirmat încă acest lucru, iar Statul Major General ucrainean a afirmat vineri, în declarația sa de război de dimineață, că forțele au respins atacurile rusești asupra satului.

Capturarea probabilă a orașului Dubovo-Vasylivka corespunde cu ritmul potențial crescut al operațiunilor ofensive rusești la nord-vest de Bakhmut în ultimele zile”, a declarat vineri ISW. Statul Major ucrainean a afirmat cu o zi înainte că forțele rusești au efectuat cel puțin 30% din atacurile lor în nord-vest, creând o nouă amenințare pentru trupele ucrainene, care pot ataca de acolo, prin Bohdanivka, în localitatea vecină Chasiv Yar, mai la sud-vest, care este strategică pentru apărarea Bakhmutului.

Acest oraș, situat la câțiva kilometri vest de Bakhmut și care avea o populație de 15.000 de cetățeni înainte de război, din care au mai rămas abia 1.500, este situat la o altitudine mare și le servește soldaților ucraineni nu numai pentru a se odihni și a se regrupa, ci și pentru a aproviziona trupele de pe front, servind astfel drept punct de plecare pentru importante linii logistice și de comunicații.