LIVE UPDATE. 385 de zile de invazie rusă. Israelul a fost de acord să vândă Ucrainei sisteme de apărare împotriva dronelor iraniene

razboi-ucraina

razboi-ucraina

UPDATE ORA 24:00

WSJ: G7 se opune reducerii plafonului rusesc al prețului petrolului

Țările G7 se opun scăderii plafonului prețului țițeiului rusesc sub nivelul actual de 60 de dolari pe baril, scrie Wall Street Journal, citând sursele sale anonime .

Potrivit acestora, președintele american Joe Biden, la o întâlnire cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, săptămâna trecută, a declarat fără îndoială că nu există acum „apetit pentru ajustarea sancțiunilor” la Washington.

Plafonul urmează să fie revizuit în martie, iar unele țări din UE, în primul rând Polonia și statele baltice, vor să-l stabilească cât mai jos posibil pentru a reduce veniturile Rusiei care merg la finanțarea agresiunii împotriva Ucrainei.

UPDATE ORA 23:00

Israelul a fost de acord să vândă Ucrainei sisteme de apărare împotriva dronelor iraniene

Acest lucru este raportat de Axios. Potrivit publicației, cu referire la cuvintele a trei oficiali israelieni și ucraineni, pentru prima dată din 24 februarie 2022, Israelul a aprobat licențe de export de apărare pentru eventuala vânzare de arme către Ucraina.

UPDATE ORA 22:00

Statele Unite au şters de la distanţă datele software sensibile de la bordul avionului american fără pilot de tip MQ-9 Reaper, înainte ca drona să se prăbuşească în Marea Neagră, cu scopul de a împiedica Rusia să culeagă informaţii secrete, au informat doi oficiali americani citați de CNN.

Ştergerea software-ului a avut loc după ce drona a fost șicanată de două avioane de vânătoare ruseşti de tip Suhoi 27 (Su-27).

Avioanele ruseşti au deversat carburant în faţa dronei americane de supraveghere, marţi, după care unul dintre ele a intrat în coliziune cu drona, avariindu-i alicea şi determinând Statele Unite să o scufunde în Marea Neagră.

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a anunţat miercuri că Rusia va încerca să recupereze epava dronei.

Patruşev a fost directorul Serviciilor ruse de securitate (FSB), succesoarele KGB-ului sovietic.

„Nu ştiu dacă vom reuşi, dar trebuie s-o facem. Cu siguranţă vom analiza acest lucru”, a declarat el la postul rus de stat Rossiya 1.

UPDATE ORA 21:00

Convorbire între miniştrii Apărării rus şi american după incidentul cu dronă

Miniștrii apărării din Rusia și SUA, Serghei Șoogou și Lloyd Austin, au vorbit miercuri la telefon, la o zi după ce avioanele rusești au interceptat o dronă americană deasupra Mării Negre, a anunțat Moscova.

,,La 15 martie, ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu și secretarul american al Apărării Lloyd Austin au vorbit la telefon la inițiativa părții americane” , a precizat Ministerul rus al Apărării, fără a oferi mai multe detalii.

UPDATE ORA 20:00

Ucraina a câștigat concursul de costume „Miss Universe — aplicația oficială a concursului.

Autorul costumului câștigător a fost Victoria Apanasenko. Potrivit rezultatelor votării online, costumul ucrainean „Războinic al luminii” a fost recunoscut drept cel mai bun dintre 86 de costume din alte țări. Aceasta este prima victorie a Ucrainei la concursul național de costume în anii de participare la „Miss Universe”.


Lavrov avertizează asupra ,,riscurilor serioase” pe care le prezintă incidentele dintre SUA și Rusia

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (foto) a declarat miercuri că orice incident care provoacă o ciocnire între SUA și Rusia implică întotdeauna ,,riscuri serioase”.

Comentariile șefului diplomației ruse vin după ce un avion Su-27 s-a ciocnit ieri cu un vehicul aerian american MQ-9 fără echipaj deasupra Mării Negre.

Potrivit Departamentului de Stat al Statelor Unite, incidentul a fost „probabil neintenționat”.

UPDATE ORA 19:00

NOI SANCȚIUNI ÎMPOTRIVA BELARUSULUI?

Parlamentul European a cerut miercuri noi sancțiuni împotriva regimului lui Alexander Lukașenko pentru reprimarea opoziției belaruse și pentru sprijinul acordat Rusiei în războiul din Ucraina.

Într-o rezoluție adoptată cu o majoritate foarte largă (557 de voturi pentru, 25 împotrivă, 40 de abțineri), deputații europeni cer UE să ,,extindă și să întărească” sancțiunile împotriva celor responsabili de reprimarea opoziției.


Refugiații ucraineni din Elveția care doresc să primească beneficii au primit ordin să-și vândă mașinile. 20 Minuten scrie despre asta cu referire la autoritățile locale.

După cum notează ziarul, regula îi va afecta pe cei care au petrecut un an în țară și al căror cost cu mașina depășește valoarea plăților. În cazul în care refugiații nu dau curs cererii de vânzare a mașinii, valoarea mașinii este evaluată și inclusă în calculul asigurărilor sociale .

În special, în Lucerna sunt înregistrați 141 de refugiați din Ucraina, care au propriul vehicul. Potrivit răspunsului guvernului din februarie, 132 dintre ei au primit asistență socială .

UPDATE ORA 18:00

După ce mai multe țări s-au opus participării sportivilor ruși la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, Rusia vrea să organizeze Jocurile Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), alături de China, India, Pakistan și alte republici din Asia Centrală.

„Ne propunem să studiem candidatura Federaţiei Ruse ca posibilă ţară organizatoare a Jocurilor OCS”, a spus ministrul rus al Sporturilor, Oleg Matîţin, pe canalul Telegram.

Ministrul a făcut aceste declaraţii la New Delhi, în cursul unei reuniuni a miniştrilor Sporturilor din ţările membre ale organizaţiei conduse de Rusia şi China, propunând şi adoptarea unei declaraţii comune împotriva politizării sportului şi discriminării sportivilor, conform Agerpres.

„Misiunea noastră comună este să facem tot posibilul pentru ca sportivii şi marile competiţii internaţionale să nu fie obiectul jocurilor politice. Acest lucru este posibil doar prin egalitate de drepturi şi respect reciproc”, a spus acesta.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a stabilit în ianuarie o linie directoare pentru reincluderea sportivilor ruşi şi belaruşi la competiţiile internaţionale, după excluderea acestora în urma invaziei Rusiei în Ucraina de anul trecut, pentru a concura fără imn şi steag la concursurile de calificare pentru JO.

Multe ţări au contestat public decizia CIO, iar Ucraina a ameninţat că va boicota Jocurile 2024, atât timp cât trupele ruseşti ocupă teritoriile sale.

UPDATE ORA 17:00

Armata rusă a anunțat miercuri că a început exerciții militare navale în Marea Arabiei împreună cu China și Iranul, doi dintre partenerii Moscovei uniți de opoziția lor față de Occident.

,,Un exercițiu naval trilateral […] la care participă marina rusă, marina chineză și forțele navale iraniene a început astăzi în apele Mării Arabiei, în apropiere de portul iranian Chabahar” , a anunțat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

UPDATE ORA 16:00

Rusia vrea să recupereze epava unei drone americane care s-a prăbușit în Marea Neagră, a declarat un oficial rus. Washingtonul acuză Rusia că a provocat prăbușirea prin interceptarea aeronavei, ceea ce Moscova neagă.


AVERTISMENTUL WASHINGTONULUI CĂTRE MOSCOVA

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a cerut miercuri Rusiei să își opereze avioanele ,,într-un mod sigur și profesionist” și a plasat prăbușirea unei drone americane în Marea Neagră cu o zi înainte într-un context de acțiuni ,,agresive” ale piloților ruși .

,,Acest episod periculos intervine în contextul unor acțiuni agresive, riscante și periculoase ale piloților ruși în spațiul aerian internațional” , a declarat Lloyd Austin la începutul unei reuniuni a țărilor care sprijină Ucraina în lupta sa împotriva invaziei rusești.

,,Să nu faceți nicio greșeală, Statele Unite vor continua să zboare (cu avioanele lor) și să opereze acolo unde dreptul internațional o permite. Și este responsabilitatea Rusiei să își opereze avioanele militare într-un mod sigur și profesionist” , a adăugat el.

UPDATE ORA 15.00

Ucraina se poate apăra într-un proces de 3 miliarde de dolari intentat de Rusia în legătură cu o euroobligațiune, a declarat Curtea Supremă din Marea Britanie, într-o decizie mult așteptată.

Instanța supremă din Marea Britanie a decis că Ucraina poate apăra procesul, intentat în 2016, pe baza faptului că amenințările Rusiei cu forța militară au reprezentat o presiune ilegitimă asupra Ucrainei pentru ca aceasta să-și asume datoria de 3 miliarde de dolari, relatează Reuters.

Cazul se axează pe miliarde de dolari împrumutați de Rusia de la Viktor Ianukovici, președintele ucrainean pro-rus care a fost răsturnat în urma unei revolte populare în 2014.

UPDATE ORA 14.00

Rusia intenționează să recruteze 400.000 de soldați contractuali

Ministerul rus al Apărării va începe o nouă campanie de recrutare la 1 aprilie, cu scopul de a recruta 400.000 de soldați profesioniști pentru armata rusă, potrivit unui raport.

Radio Svoboda, citând mai multe instituții media regionale, a relatat că Ministerul rus al Apărării a trimis deja ordine către regiuni, indicând numărul de persoane cu care ar trebui semnate contracte militare.

Potrivit planului, regiunile Sverdlovsk și Chelyabinsk vor avea câte 10.000 de contractori fiecare, a precizat aceasta. În Perm Krai, se pare că vor fi recrutate 9.000 de persoane.

UPDATE ORA 13.00

Guvernul danez și o largă majoritate a partidelor din parlamentul danez au fost de acord să înființeze un fond de 7 miliarde de coroane daneze pentru ajutor civil, militar și de afaceri pentru Ucraina, a anunțat miercuri Ministerul de Finanțe, relatează Reuters.

UPDATE ORA 12.00

Guvernatorul din Harkov, Oleh Synyehubov, a îndemnat locuitorii să rămână în adăposturi în timpul alertelor aeriene, postând pe Telegram că „ocupanții lovesc din nou”.

Suspilne, radiodifuzorul de stat din Ucraina, a raportat în ultimele 10 minute că „o explozie a răsunat în Harkov”. Utilizatorii rețelelor de socializare raportează că pe cer se poate vedea o coloană neagră de fum.

UPDATE ORA 11.00

Radiodifuzorul de stat Suspilne anunță că orașul ucrainean Harkov a fost lovit de o rachetă S-300 trasă din regiunea Belgorod din Rusia. Aceasta a postat pe Telegram pentru a spune că „împușcătura a avut loc în apropierea uneia dintre clădirile din cartierul Shevchenkivskyi, a declarat Dmytro Chubenko, purtătorul de cuvânt al biroului procurorului regional”.

UPDATE ORA 10.00

Kremlinul: niciun contact la nivel înalt cu SUA în legătură cu incidentul cu drone; relațiile dintre SUA și Rusia sunt într-o stare lamentabilă

Kremlinul a declarat miercuri că relațiile cu SUA se află într-o „stare lamentabilă” și la cel mai scăzut nivel, după ce Washingtonul a acuzat Rusia de doborârea uneia dintre dronele sale de recunoaștere deasupra Mării Negre.

Reuters relatează că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu a existat niciun contact la nivel înalt cu Washingtonul în legătură cu incidentul și că Rusia nu va refuza niciodată să se angajeze într-un dialog constructiv.

UPDATE ORA 09.00

Departamentul de Stat al SUA l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în legătură cu incidentul cu drona. Casa Albă a declarat că doborârea dronei a fost un caz unic și că va fi abordat direct de către oficialii Departamentului de Stat cu omologii lor ruși.

UPDATE ORA 08.00

Turcia intenționează să aprobe cererea Finlandei de aderare la NATO – independent de cea a Suediei – înainte de alegerile parlamentare și prezidențiale care vor avea loc pe 14 mai, au declarat miercuri doi oficiali turci pentru Reuters. Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, va călători în Turcia pe 16 martie și se va întâlni cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

UPDATE ORA 07.00

Războiul Rusiei în Ucraina dăunează mediului – și trebuie discutat mai mult de experți, au declarat oficialii ucraineni și ONU.

Directorul executiv al Programului ONU pentru Mediu, Inger Andersen, s-a întâlnit marți la Kiev cu șeful Biroului Președintelui Ucrainei, Andriy Yermak, potrivit unui comunicat al președinției ucrainene.

Liderii au discutat „problema răspunderii Rusiei pentru crimele de mediu din Ucraina”. Yermak i-a spus lui Anderson că „Rusia provoacă daune enorme sistemului ecologic al țării noastre”, potrivit declarației.

UPDATE ORA 06.00

Moscova ar trebui să respecte spațiul aerian internațional, spune ministrul apărării britanic

Răspunzând incidentului cu drona, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a cerut Moscovei să respecte spațiul aerian internațional.

„Cheia aici este că toate părțile respectă spațiul aerian internațional și îi îndemnăm pe ruși să facă acest lucru”, a declarat Wallace pentru Reuters la emisiunea de apărare DSEI Japonia din prefectura Chiba, lângă Tokyo. „Americanii au spus că cred că este neprofesionist”, a adăugat el.

UPDATE ORA 05.00

Departamentul de Stat al SUA l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru incidentul cu drona. Casa Albă a spus că doborârea dronei a fost unică și va fi ridicată direct de oficialii departamentului de stat împreună cu omologii lor ruși.

UPDATE ORA 04.00

Pentagonul a spus că drona se afla într-o misiune de rutină ISR (intelligence, supraveghere, recunoaștere). Generalul de brigadă al forțelor aeriene americane Pat Ryders a declarat că Rusia nu are drona. Dar el a refuzat să spună dacă Rusia caută epava pentru ca informațiile sale militare să le poată diseca.

UPDATE ORA 03.00

Jurnaliştii AFP din estul Ucrainei au raportat că au văzut fosfor alb aruncat din poziţiile ruseşti pe un drum nelocuit care duce la Bakhmut din apropiere. Armele care conțin fosfor sunt arme incendiare a căror utilizare împotriva civililor este interzisă, dar pot fi desfășurate împotriva țintelor militare în conformitate cu o convenție din 1980 semnată la Geneva. The Guardian nu poate verifica aceste rapoarte de la AFP.

UPDATE ORA 02.00

ONU se străduia marți să se asigure că un acord privind exporturile de cereale ucrainene menit să uşureze criza alimentară globală poate continua, dar soarta sa a rămas neclară cu câteva zile înainte de data expirării de 18 martie. Discuțiile dintre cei mai importanți oficiali ai Rusiei și ai Națiunilor Unite de la Geneva s-au încheiat luni, Moscova afirmând că nu se va opune prelungirii așa-numitei Inițiative pentru cereale la Marea Neagră, așa cum se temeau mulți.

UPDATE ORA 01.00

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi trei persoane au fost rănite în bombardarea Kramatorsk, în regiunea Doneţk, marţi dimineaţă, a declarat Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean a declarat că șase clădiri înalte au fost avariate.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele rus Vladimir Putin va marca vineri și sâmbătă, în cadrul unor evenimente prin videoconferință, cea de-a noua aniversare a anexării peninsulei ucrainene Crimeea, un eveniment care are loc în contextul războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina, hotărâtă să recupereze acest teritoriu.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat astăzi că, în ajunul aniversării anexării din 18 martie 2014, descrisă de Rusia drept reunificare”, președintele va organiza o reuniune substanțială” prin videoconferință, fără a dezvălui în ce va consta aceasta. Sâmbătă, la aniversarea anexării, pe care Occidentul o respinge și pentru care Rusia este sancționată din 2014, Putin va participa de asemenea la un fel de eveniment” prin videoconferință. Putin intenționează să inaugureze „o importantă facilitate culturală și istorică” în Crimeea, a precizat el.

Concert eveniment Patriotic”

Publicația independentă Meduza a afirmat că un alt eveniment-concert patriotic” este planificat pentru această aniversare pe stadionul Luzhniki din Moscova, același loc care a găzduit un eveniment similar înainte de prima aniversare a războiului și la care a participat pentru scurt timp șeful Kremlinului.
La 18 martie 2014, președintele rus a semnat tratatul de anexare a peninsulei ucrainene și a orașului Sevastopol, după un referendum nerecunoscut de majoritatea comunității internaționale, la care, potrivit Moscovei, 97 % dintre locuitorii Crimeii au votat în favoarea reunificării” cu Rusia. Încorporarea a fost pecetluită, după o procedură juridică și parlamentară expresă, la 21 martie a aceluiași an.

În campania militară pe care Putin a ordonat să înceapă în Ucraina la 24 februarie 2022, Rusia a reușit să creeze un coridor terestru între Dâmbovița, în estul Ucrainei, și Crimeea, care are nevoie pentru supraviețuire de resursele de apă, energie și agricultură din sudul Ucrainei.

Odată cu anexarea ilegală, în septembrie anul trecut, a regiunilor ucrainene Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson, Rusia a transformat râul Azov într-o mare interioară, care garantează securitatea Crimeei. Cu toate acestea, în ultimele douăsprezece luni, Crimeea a fost ținta a două atacuri atribuite Ucrainei.

Exit mobile version