• SUA își reevaluează programul de survol la Marea Neagră după ce o dronă MQ-9 Reaper s-a prăbușit în Marea Neagră după ce a fost interceptată de avioanele rusești.
  • Armata SUA a trimis o nouă dronă de același model în regiune pentru a observa zona în care a căzut prima și posibilele încercări ale Rusiei de a o ridica.
  • Unii militari se tem că oprirea zborurilor cu drone sau reducerea numărului acestora va duce la o scădere a calității informațiilor primite.

UPDATE ORA 23:00

Procurorul șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, spune că nu este imposibil ca președintele rus Vladimir Putin să fie judecat, dând o serie de exemple de criminali de război, precum Slobodan Miloșevici, Ratko Mladić, Charles Taylor, care au fost judecați pentru crimele lor și condamnați, relatează CNN.

„Cred că cei care cred că este imposibil nu reușesc să înțeleagă istoria pentru că marii criminali de război naziști, (fostul președinte iugoslav Slobodan) Miloșevici, (fostul politician sârb bosniac Radovan) Karadžić, (fostul ofițer militar sârb bosniac Ratko) Mladić, fostul președinte al Liberiei Charles Taylor, (fostul prim-ministru) Jean Kambanda din Rwanda, Hissène Habré (fostul președinte al Ciadului), toți erau oameni tari și puternici, și totuși au ajuns în sălile de judecată a căror conduită a fost judecată de judecători independenți. Iar asta dă, de asemenea, motiv de speranță că legea poate, oricât de dificil ar fi, legea poate fi supremă” , a spus Khan.

CPI a emis vineri mandate de arestare pentru Vladimir Putin și comisarul rus pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova în legătură deportarea forțată a mii de copii ucraineni în Rusia.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

„Cred că mesajul trebuie să fie că principiile de bază ale umanității îi leagă pe toți. Și nimeni nu ar trebui să simtă că este scutit. Nimeni nu ar trebui să simtă că poate acționa fără restricții și că, cu siguranță, nimeni nu ar trebui să simtă că poate acționa și să comită genocid sau crime împotriva umanității sau crime de război cu evitarea pedepsei”, a spus Khan.

UPDATE ORA 22:00

Președintele CPI: cazul crimelor din Ucraina se poate extinde

„Un mandat de arestare nu este o baghetă magică, a declarat vineri președintele Curții Penale Internaționale, Piotr Hofmansky, pentru CNN. „Dar noi credem în efectul descurajant al mandatelor de arestare emise în cadrul procedurilor noastre”.

„Credem că acesta este un semnal foarte important pentru lume că ne facem treaba și că victimele nu sunt uitate”, a spus judecătorul Hofmansky.

El a comparat mandatul de arestare a lui Putin cu un fel de sancțiune pentru liderul rus.

„Există 123 de țări, două treimi din țările lumii, în care el nu va fi în siguranță”, a spus Hofmansky.

Întrebat dacă CPI cere țărilor semnatare să-l aresteze pe Putin dacă merge la ele, Hofmansky s-a referit la statutul CPI: „Toate statele participante au obligația legală de a coopera pe deplin cu instanța, ceea ce înseamnă că sunt obligate să facă un arestare.”

El a mai spus, fără a intra în detalii, că aceste mandate nu sunt coarda finală, adăugând că cazul „se poate extinde pentru a include și alte atrocități presupuse comise pe teritoriul Ucrainei”.

Hofmansky a confirmat că conținutul mandatelor de arestare este secret, dar CPI a fost de acord să publice informații despre existența mandatelor și despre crimele presupuse comise de Vladimir Putin și Maria Lvova-Belova.

UPDATE ORA 22:00

Curtea Internațională ,,nu se teme de bomba atomică

Curtea Penală Internațională ,,nu se teme de bomba atomică” , este de părere un analist politic, potrivit Sky News.

Dmitri Oreshkin, profesor la Universitate din Riga, Letonia, a declarat că decizia Curții de a emite un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin este ,,foarte importantă” , deoarece subminează convingerea că toată lumea se va teme de Rusia atâta timp cât aceasta are capacități nucleare.

,,În acest sens, ar fi logic să ne așteptăm ca instanța să întârzie emiterea unui verdict, explicându-și pasivitatea prin niște motive juridice formale.

,,Nu, instanței nu îi este frică de bomba atomică. Instanței îi este frică de încălcarea literei și spiritului legii.”

Oreshkin a declarat că mandatul arată că dl Putin este ,,un proscris” care a ,,devenit complet toxic” .

În ciuda respingerii de către Rusia a autorității instanței, în practică va fi mai dificil pentru Putin să călătorească în afara țării sale, a adăugat analistul.

UPDATE ORA 21:00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat vineri decizia ,,istorică” a Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război.

,,O decizie istorică, care marchează începutul unei responsabilități istorice” , a declarat Zelenski într-o înregistrare video postată pe Telegram.

,,Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru Putin. O decizie istorică, de la care va începe responsabilitatea istorică.

Șeful statului terorist și un alt oficial rus au devenit oficial suspecți de crimă de război. Deportarea copiilor ucraineni este transferul ilegal a mii de copii noștri pe teritoriul Rusiei.

Ar fi imposibil să se desfășoare o astfel de operațiune criminală fără ordinul liderului superior al statului terorist. Separarea copiilor de familiile lor, privarea lor de orice oportunitate de a-și contacta rudele, ascunderea copiilor pe teritoriul rusesc, împrăștierea lor în regiuni îndepărtate – toate acestea sunt, evident, politica de stat rusă, deciziile statului, răul de stat. Care începe tocmai cu primul oficial al acestui stat.

Sunt recunoscător echipei procurorului Karim Khan și Curții Penale Internaționale, tuturor celor din lume care ne ajută să luptăm pentru dreptate. Recunoscător pentru principiul și disponibilitatea de a-i aduce cu adevărat în fața justiției pe cei vinovați.

Slavă tuturor celor care luptă acum pentru Ucraina! Felicitari tuturor celor care ne ajuta sa ne protejam oamenii!”

UPDATE ORA 20:00

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a comparat vineri mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) împotriva lui Vladimir Putin cu hârtia igienică, aceasta fiind prima reacţie a unui înalt responsabil din Rusia, relatează CNN.

,,Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin. Nu mai este nevoie să explic unde trebuie folosită această hârtie” , a scris el pe Twitter în engleză, terminându-şi mesajul cu un emoticon simbolizând hârtia igienică.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că mandatul de arestare emis de CPI nu are nicio valoare juridică, deoarece Rusia nu recunoaşte acest tribunal.

,,Rusia, la fel ca un anumit număr de ţări, nu recunoaşte competenţa acestui tribunal. Prin urmare, din punct de vedere al legii, deciziile acestui tribunal sunt nule şi neavenite” , a declarat Peskov presei.

În acelaşi timp, comisarul rus pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, vizată împreună cu Putin de mandatul de arestare al CPI, din cauza unor presupuse deportări de copii ucraineni, a dat asigurări că îşi va continua munca.

,,Este frumos din partea comunităţii internaţionale să aprecieze munca noastră de ajutorare a copiilor ţării noastre, faptul că nu îi lăsăm în zonele de operaţiuni militare şi că îi scoatem de acolo (…) Există sancţiuni din toate ţările (…) Însă ne vom continua munca”, a afirmat ea, citată de agenţia rusă presă RIA Novosti.

Anterior, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a denunţat deciziile ,,lipsite de sens” şi ,,insignifiante” ale CPI după anunţul privind emiterea unui mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru crimă de război.

UPDATE ORA 19:00

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va face totul pentru a preveni ameninţările la adresa securităţii peninsulei Crimeea şi a oraşului-port Sevastopol, anexate în 2014 de Moscova în urma unor referendumuri considerate ilegale de către Occident, care a impus sancţiuni Rusiei, relatează presa spaniolă.

,,Fără îndoială, problemele de securitate reprezintă o prioritate pentru Crimeea şi Sevastopol, în special astăzi” , pe fondul campaniei militare a Rusiei în Ucraina, a subliniat şeful statului în cadrul unei videoconferinţe privind dezvoltarea socio-economică a peninsulei.

Putin a făcut aceste declaraţii în faţa liderului instalat de Moscova în Crimeea, Serghei Axionov, între alţi oficiali, în ajunul celei de-a noua aniversări de la anexarea peninsulei ucrainene şi a principalului său port, la 18 martie 2014.

,,Aş dori să-i felicit pe locuitorii din Crimeea, pe locuitorii din Sevastopol, pe toţi cetăţenii ţării noastre cu ocazia apropiatei Zile a Reunificării Crimeii cu Rusia”, a declarat Putin.

Preşedintele rus a subliniat că, în urmă cu nouă ani, locuitorii din Crimeea şi Sevastopol au luat o ,,decizie istorică definitivă şi fără echivoc: să facă parte din nou şi pentru totdeauna dintr-o ţară mare şi unică”.

UPDATE ORA 18:00

Maria Lvova-Belova, comisarul pentru drepturile copilului sub președintele Federației Ruse, a numit emiterea unui mandat de arestare de către Curtea Penală Internațională o evaluare a activității de ajutorare a copiilor cetățenilor ruși care se află în zone de război.

„Este grozav că comunitatea internațională a apreciat munca de a ajuta copiii țării noastre, că nu-i lăsăm în zonele de război, că îi scoatem, le creăm condiții bune, că îi înconjurăm cu iubire, oameni grijulii. Au fost sancțiuni din toate țările” , chiar și din Japonia, în raport cu mine, acum – un mandat de arestare. Mă întreb ce se va întâmpla în continuare? Ei bine, continuăm să lucrăm” , a spus ea reporterilor.

UPDATE ORA 17:00

Curtea Internațională de la Haga emite un mandat de arestare internațional pentru Vladimir Putin. Moscova a negat în mod repetat acuzațiile de atrocități în timpul invaziei de un an a vecinului său.

Conform site-ului instanței:

„Domnul Vladimir Vladimirovici Putin, născut la 7 octombrie 1952, președinte al Federației Ruse, este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copiilor) și transferul ilegal al populației (copiilor) din teritoriile ocupate din Ucraina către teritoriul Federației Ruse. Infracțiunile ar fi fost comise pe teritoriul ocupat al Ucrainei începând cu cel puțin 24 februarie 2022. Există motive întemeiate să credem că domnul Putin poartă răspundere penală individuală pentru crimele de mai sus. ”

UPDATE ORA 16:30

Erdogan a anunțat că Turcia a decis să înceapă procesul de ratificare în parlament a admiterii Finlandei în NATO

Aderarea Suediei la alianță va depinde de măsurile suplimentare luate de Stockholm, a spus el.

Pe lângă Turcia, momentan doar Ungaria nu a aprobat intrarea acestora în alianță, parlamentul acesteia va vota ratificarea pe 31 martie.


Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, vrea să adere la Uniunea Europeană (UE) până în 2030, ,,singura șansă” de a construi o țară protejată de amenințările Kremlinului, pe care l-a acuzat din nou că vrea să răstoarne guvernul.

,,În 2030, Republica Moldova trebuie să fie membră a UE, să profite de această șansă de a face parte din familia europeană cu aceleași drepturi”, a declarat ea în cadrul unei ședințe plenare a parlamentului de la Chișinău. Fosta republică sovietică, care are statutul de candidat din iunie 2022, a ,,ales calea europeană” .

,,Cât timp ne va lua? Depinde de noi” , a adăugat ea, în timp ce guvernul se străduiește să implementeze reformele necesare după ani de dominație rusă.

UPDATE ORA 16:00

Rusia ar putea prelua fabrica Toyota din Sankt Petersburg

Fabrica Toyota din Sankt Petersburg ar putea fi transferată către NAMI (Institutul Central de Cercetare şi Dezvoltare de Automobile şi Motoare), a anunţat ministrul Industriei, Denis Manturov.

În septembrie 2022, producătorul auto nipon a decis să oprească producţia de vehicule în Rusia, din cauza perturbărilor din lanţurile de aprovizionare.

,,Transferul activelor Toyota din Rusia către NAMI este luat în considerare” , a declarat Manturov la o reuniune de afaceri.

Un purtător de cuvânt al Toyota a anunţat vineri că firma analizează deciziile privind uzina din Sankt Petersburg, a cărei activitate fusese suspendată în martie 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

,,Deşi este adevărat că luăm în considerare diverse opţiuni, încă nu a fost nimic decis în acest moment” , a precizat oficialul nipon.

În septembrie 2022, producătorul auto nipon a decis să oprească producţia de vehicule în Rusia, din cauza perturbărilor din lanţurile de aprovizionare.

Multe fabrici din Rusia au suspendat producţia şi au trimis angajaţii în şomaj, din cauza lipsei de componente şi a exodului producătorilor occidentali, după ce în 24 februarie Rusia a invadat Ucraina.

Renault și-a vândut activele din Rusia, dar vrea să le răscumpere până în 2028

Constructorul francez de automobile Renault şi-a vândut în luna mai 2022 activele din Rusia statului rus, iar grupul francez precizează că-şi pătrează opţiunea de a cumpăra înapoi, timp de şase ani, acţiunile la Avtovaz, producătorul Lada, relatează Reuters.

,,S-au semnat acorduri în vederea unui transfer al activelor ruseşti ale grupului Renault Federaţiei ruse şi Guvernului de la Moscova” , anunţa atunci într-un comunicat Ministerul rus al Industriei şi Conerţului.

Renault a confrmat această cesiune a părţii sale de aproximativ 68% din Avtovaz, principalul constructor de automobile în Rusia.

UPDATE 15.40

Shoigu i-a propus pe piloții Su-27 care au interceptat UAV-ul american / DRONA SUA pentru a obtine premii de stat

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, i-a prezentat pe piloţii avioanelor de luptă Su-27 care au interceptat o dronă americană în Marea Neagră pentru premii de stat, a informat serviciul de presă al departamentului. Ministerul Apărării a reamintit că acțiunile piloților de vânătoare au împiedicat încălcarea „granițelor zonei regimului temporar de utilizare a spațiului aerian stabilit în scopul desfășurării unei operațiuni militare speciale”.

Ministerul Apărării a remarcat că UAV-ul american se apropia de granițele Rusiei cu transponderele oprite. În timpul zborului, el a încălcat „limitele zonei regimului temporar de utilizare a spațiului aerian stabilit în scopul desfășurării unei operațiuni militare speciale”, care au fost publicate în conformitate cu standardele internaționale.

Pentru a identifica drona, luptătorii din forțele de apărare aeriană (apărare aeriană) de serviciu au decolat în aer. „Luptătorii ruși nu au folosit arme aeropurtate, nu au intrat în contact cu un vehicul aerian fără pilot și s-au întors în siguranță pe aerodromul lor de origine”, a adăugat ministerul.

UPDATE 15.30

Oficialii americani vor urmări îndeaproape întâlnirea lui Xi-Putin în timp ce China cântărește trimiterea de arme în Rusia

Oficialii americani spun că vor urmări cu atenție semnele că China avansează cu furnizarea de arme Rusiei în timpul summitului de săptămâna viitoare dintre președintele chinez Xi și președintele rus Vladimir Putin.

Summitul în sine nu a fost o surpriză pentru Casa Albă, deoarece au existat rapoarte că o astfel de întâlnire ar putea avea loc de câteva săptămâni. Cu toate acestea, rămân profunde preocupări că parteneriatul „fără limite” pe care Xi și Putin l-au consolidat în timpul întâlnirilor anterioare s-ar putea aprofunda în timpul discuțiilor față în față.

Până acum, oficialii au spus că nu a existat niciun indiciu că Beijingul a luat o decizie finală de a sprijini eforturile de război ale Moscovei cu ajutorul letal . Dar au luat în considerare acest lucru, potrivit oficialilor americani, care au monitorizat zilnic informațiile pentru a găsi indicii că Xi va merge mai departe. Întâlnirea de săptămâna viitoare ar putea oferi un loc pentru un astfel de anunț.

„Este ceva la care vom urmări”, a declarat consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, săptămâna aceasta. „Evident, Rusia are propriile sale interese să încerce să atragă alte țări în acest conflict dacă poate, dar poziția noastră este aceeași indiferent dacă se întâlnesc sau nu”. Îngrijorarea oficialilor americani nu este că armele chineze ar ajuta Rusia să obțină o victorie decisivă în Ucraina. În schimb, îngrijorarea este că ajutorul letal de la Beijing ar putea prelungi conflictul, despre care oficialii americani cred că îl favorizează pe Putin.

Un război prelungit ar putea beneficia și China dacă resursele și atenția americană sunt consumate în Ucraina, nu în Asia, unde Beijingul a devenit din ce în ce mai asertiv din punct de vedere militar. Între timp, oficialii americani spun că lucrează pentru a-l comunica pe Xi la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, considerând că audierea directă de la el s-ar putea dovedi utilă.

„Credem că este important ca China să aibă perspectiva Ucrainei”, a declarat Brig. secretarul de presă al Pentagonului. Generalul Patrick Ryder a declarat pentru CNN. „În mod clar, motivațiile Rusiei sunt nefaste. Au invadat ilegal și au ocupat Ucraina. Sperăm că președintele Xi și guvernul chinez vor putea avea beneficiul de a înțelege care este impactul exact al sprijinului lor față de Rusia”.

UPDATE 15.20

RQ-4 Global Hawk este văzut zburând la 52.000 de picioare deasupra sudului Mării Negre. Traseul său de zbor arată că a intrat în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre din România și a traversat de la vest la est. Potrivit datelor FlightRadar24, pista de zbor arată drona care operează în spațiul aerian internațional la sud-est de Crimeea și la vest de orașul rusesc de coastă Soci.

Întrebat la o conferință de presă joi când SUA vor zbura din nou misiuni cu drone, secretarul de presă al Pentagonului Brig. Generalul Pat Ryder a spus: „Nu voi începe să vorbesc despre misiuni specifice, rute, calendare ale operațiunilor. Cred că secretarul Lloyd Austin a fost destul de clar că vom continua să zburăm și să operam în spațiul aerian internațional acolo unde legea internațională permite, și asta include regiunea Mării Negre.”

UPDATE 15.00

Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, a sosit la Ankara pentru a se întâlni cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdoğan, sporind speranța că discuțiile vor deschide calea pentru aprobarea de către Turcia a candidaturii Finlandei la aderarea la NATO.

Cei doi urmează să poarte discuții și să aibă o cină de lucru înainte de o conferință de presă comună, care va avea loc mai târziu în cursul zilei de astăzi. Finlanda și Suedia au depus cererea de aderare la NATO în luna mai a anului trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, renunțând la decenii de nealiniere.

Candidaturile lor au fost acceptate la summitul NATO din iunie anul trecut, dar trebuie să fie ratificate de parlamentele tuturor celor 30 de țări membre. Procesul de aderare a fost blocat de Turcia și Ungaria, singurele două țări care nu au ratificat încă candidaturile statelor nordice.

UPDATE 14.00

Marea Britanie a cerut Chinei să profite de călătoria președintelui Xi Jinping la Moscova, săptămâna viitoare, pentru a-l încuraja pe Vladimir Putin să retragă trupele rusești din Ucraina.

Kremlinul și Ministerul de Externe al Chinei au confirmat vizita oficială a liderului chinez, programată pentru 20-22 martie, despre care Rusia a spus că este la invitația lui Vladimir Putin. Va fi prima dată când Xi îl vizitează pe Putin, cel pe care l-a descris anterior ca fiind „cel mai bun prieten” al său, de când Rusia a invadat Ucraina anul trecut.

Un purtător de cuvânt al prim-ministrului britanic, Rishi Sunak, a declarat reporterilor: Dacă China dorește să joace un rol autentic în restabilirea suveranității Ucrainei, atunci, în mod evident, am saluta acest lucru.

UPDATE 13.16

Kremlinul oferă detalii despre întâlnirea dintre Putin și Xi de săptămâna viitoare

Kremlinul a publicat programul întâlnirilor planificate între președintele rus Vladimir Putin și omologul chinez Xi Jinping la Moscova săptămâna viitoare. Cei doi lideri vor începe luni cu o întâlnire 1 la 1, urmată de un „pranz informal”, iar negocierile urmează să aibă loc marți, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Vineri, Moscova și Beijingul au confirmat că Xi va călători pentru a-l întâlni pe Putin în prima sa vizită în Rusia de la începutul războiului din Ucraina. Vizita va fi văzută ca o demonstrație puternică a sprijinului Beijingului pentru Moscova în capitalele occidentale, unde liderii au devenit din ce în ce mai precauți față de parteneriatul aprofundat al celor două națiuni pe măsură ce războiul declanșează în Europa.

UPDATE 12.45

Slovacia va trimite 13 avioane de luptă MiG-29 în Ucraina, la o zi după ce a anunțat acelasi lucru și Polonia

Slovacia va trimite 13 avioane de luptă MiG-29 în Ucraina, a declarat vineri prim-ministrul Eduard Heger, devenind al doilea membru al NATO care a promis avionul după Polonia.

„Promisiunile trebuie respectate și când [președintele ucrainean Volodymyr] Zelensky a cerut mai multe arme, inclusiv avioane de luptă, am spus că vom face tot posibilul. Mă bucur că alții [fac] același lucru”, a spus Heger pe twitter.

Ajutorul militar este esențial, a adăugat el, pentru a se asigura că Ucraina „se poate apăra” și Europa de Rusia. Un anumit context: Polonia a anunțat deja că va transfera patru avioane de luptă MiG-29 în Ucraina în zilele următoare.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că avioanele – din aproximativ o duzină pe care le-a moștenit din fosta Republică Democrată Germană – vor fi predate după ce vor fi întreținute. Casa Albă a declarat joi că decizia Poloniei de a trimite avioanele de luptă este o „decizie suverană” care nu îl va determina pe președintele american Joe Biden să trimită avioane F-16. anunt premier slovacia

UPDATE ORA 11.00

Rusia acordă premii piloților de Su-27 pentru incidentul cu drone din Marea Neagră
Agenția de știri rusă de stat RIA relatează că secretarul rus al apărării, Serghei Șoigu, a înmânat distincții de stat piloților avioanelor Su-27 implicate în incidentul cu drone deasupra Mării Negre pentru prevenirea încălcării granițelor zonei de operațiuni speciale de către drona americană MQ-9 Reaper”.

UPDATE ORA 10.00

Autoritățile instalate de Rusia în regiunea ucraineană ocupată Luhansk au anunțat că 38 de prizonieri de război, care au făcut parte dintr-un schimb efectuat la 7 martie, se întorc în regiune.

Agenția de știri de stat Tass o citează pe Victoria Serdyukova, care a declarat: După examinarea inițială a medicilor și acordarea de îngrijiri medicale de urgență acestora, însoțiți de reprezentanții mei, 38 de militari se întorc acasă, majoritatea dintre ei fiind întorși ca urmare a unui schimb cu partea ucraineană care a avut loc la 7 martie 2023. Foarte curând se vor întâlni cu rudele lor.”

UPDATE ORA 09.00

Kremlinul confirmă vizita de stat a lui Xi Jinping în perioada 20-22 martie
Președintele Chinei, Xi Jinping, se va afla în Rusia în perioada 20-22 martie pentru o vizită de stat, a anunțat vineri Kremlinul.

În timpul convorbirilor, ei vor discuta chestiuni de actualitate privind dezvoltarea în continuare a relațiilor de parteneriat cuprinzător și a cooperării strategice dintre Rusia și China”, a precizat Kremlinul.

Vor fi semnate o serie de documente bilaterale importante”, a adăugat Reuters, potrivit acesteia.

UPDATE ORA 08.00

Pentagonul a publicat o înregistrare video care arată momentele dinaintea prăbușirii unui avion de vânătoare rusesc asupra unei drone Reaper americane după ce a stropit-o cu combustibil pentru avioane marți dimineață deasupra Mării Negre. Înregistrarea declasificată arată un avion Su-27 Flanker care face două treceri excepțional de aproape de drona fără echipaj, pulverizând combustibil în fața acesteia, o tactică de hărțuire despre care experții americani spun că nu a mai fost văzută până acum.

UPDATE ORA 07.00

Kremlinul a precizat că o decizie privind recuperarea dronei americane Reaper doborâte în Marea Neagră va veni din partea armatei ruse. Dacă vor considera că este necesar să facă acest lucru în Marea Neagră pentru interesele noastre și pentru securitatea noastră, se vor ocupa de acest lucru, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE ORA 06.00

Denis Pușilin, liderul instalat de ruși în Donețkul ocupat, a declarat pentru agenția de presă de stat Tass că nu a văzut niciun semn că Ucraina se retrage din Bakhmut. El este citat joi: În Bakhmut, situația rămâne complicată, dificilă – adică nu vedem că există acolo premisele ca inamicul să retragă pur și simplu unitățile.

UPDATE ORA 05.00

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că el și înaltul diplomat chinez Qin Gang au discutat despre semnificația principiului integrității teritoriale în timpul unei convorbiri telefonice de astăzi. Am subliniat importanța formulei de pace a [președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru a pune capăt agresiunii și a restabili o pace dreaptă în Ucraina, a scris Kuleba pe Twitter.

UPDATE ORA 04.00

Se așteaptă ca președintele chinez, Xi Jinping, să îl viziteze pe președintele rus, Vladimir Putin, la Moscova, chiar săptămâna viitoare, iar ulterior să aibă o întâlnire virtuală cu Volodimir Zelenski.

UPDATE ORA 03.00

Autoritățile poloneze au declarat că au reținut nouă membri ai unei rețele de spioni ruși despre care se spune că strângeau informații despre livrările de arme către Ucraina și plănuiau să saboteze livrările. Șase persoane au fost acuzate de pregătirea unor acte de sabotaj și spionaj, iar pentru ceilalți trei sunt în curs de pregătire acuzații.

UPDATE ORA 02.00

ONU a cerut reînnoirea pentru 120 de zile a acordului care permite exportul în siguranță al transporturilor de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, înainte de termenul limită de la sfârșitul acestei săptămâni. Ca răspuns la remarcile purtătorului de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că acordul este prelungit cu 60 de zile.

UPDATE ORA 01.00

Vladimir Putin le-a spus celor mai importanți miliardari din țara sa că Rusia se confruntă cu un război al sancțiunilor. Într-un discurs adresat elitei de afaceri din Rusia, președintele i-a îndemnat pe aceștia să investească în noi tehnologii, facilități de producție și întreprinderi pentru a ajuta Rusia să depășească ceea ce a spus că sunt încercările occidentale de a-i distruge economia.

Știrea inițială

SUA își reevaluează programul de survol la Marea Neagră după ce o dronă MQ-9 Reaper s-a prăbușit în Marea Neagră după ce a fost interceptată de avioanele rusești, scrie CNN, citând mai multe surse oficiale informate.

Informațiile militare americane iau în considerare dacă zborurile UAV peste Marea Neagră oferă suficientă informații valoroase pentru a justifica riscul apariției mai multor incidente și riscul unei escalade a conflictului cu Rusia.

În timp ce se efectuează această reevaluare, zborurile nu vor fi oprite. Armata SUA a trimis o nouă dronă de același model în regiune pentru a observa zona în care a căzut prima și posibilele încercări ale Rusiei de a o ridica.

Cu toate acestea, armata americană are în vedere măsuri pentru a reduce riscul unei escalade a conflictului cu Federația Rusă.

Unii din militari se tem că oprirea zborurilor cu drone sau reducerea numărului acestora va duce la o scădere a calității informațiilor primite, dar sursa CNN subliniază că SUA au alte modalități de a le primi – de exemplu, folosind sateliți.

FOTO – CNN