• După ce a vizitat pozițiile de pe linia frontului din regiunea Donețk, Volodimir Zelenski s-a deplasat în orașul Harkov.
  • Zelenski a discutat cu serviciile energetice despre furnizarea de energie electrică pentru așezările din regiunea Harkov.
  • În 2022, cel puțin 1.600 de civili au fost uciși în regiunea Harkov ca urmare a războiului din Rusia.

UPDATE ORA 23.00

Armata ucraineană a admis că a comis o eroare anunţând retragerea forţelor ruse din oraşul Nova Kakhovka, în apropiere de Herson, sudul ţării, menţionând că a analizat necorespunzător informaţiile primite, relatează AFP.

,,Ocupanţii se află încă la Nova Kakhovka. Informaţiile despre presupusa retragere a inamicului din această localitate au fost făcute publice în urma unei utilizări incorecte a datelor disponibile” , a indicat Statul Major ucrainean pe Telegram.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat joi la Herson, unde a vizitat o parte din infrastructura distrusă de trupele ruse, au relatat surse ale Biroului prezidenţial de la Kiev pe contul acestuia de Twitter, potrivit şi AFP.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Regiunea Herson a fost ocupată de trupele ruse încă de la începutul invaziei, dar apoi a fost parţial recucerită de trupele ucrainene.

UPDATE ORA 22.00

Zelenski avertizează că războiul va dura ani de zile dacă lipsește ajutorul

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat joi publicului în videoclipul său obișnuit de după-amiază, subliniind că aliații trebuie să livreze Kievului armele necesare.

Zelenski a cerut în mod special ,,arme cu rază lungă de acțiune” și ,,avioane moderne”. El a mai subliniat că trebuie aplicate mai multe sancțiuni împotriva Rusiei și că procesul de integrare a Ucrainei în Uniunea Europeană trebuie abordat ,,mai activ”.

Dacă acest lucru nu se va face, Zelenski a avertizat că rezultatul ar putea fi ,,ani de război” . În discursul său adresat participanților la reuniunea Consiliului European, șeful statului a subliniat că ,,dacă nu vor exista întârzieri sau stagnări în cooperarea noastră… victoria va fi obținută încă din acest an”.

UPDATE ORA 21.00

AIEA a renunțat la ideea de a crea o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare Zaporojie

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că instituția pe care o conduce a renunțat la inițiativa de stabilire a unei zone demilitarizate în jurul centralei Zaporojie și că acum este vorba despre încetarea ostilităților în apropierea centralei nucleare, relatează Deutsche Welle.

„Suntem conștienți de dificultățile suplimentare pe care le va aduce (crearea unei zone demilitarizate – n.r.), mai ales în regiunea de ostilități active. Va fi extrem de dificil să se desfășoare procesul de verificare – la mai mult de o milă (peste 1,6 km – n.r.) de zona demilitarizată, teritoriul va fi extrem de militarizat.

Prin urmare, nu mai luăm în considerare acest lucru”, a declarat Grossi, adăugând că negocierile pe această temă au durat opt luni.

„Am ajuns la concluzia că problema teritorială, din diverse motive pentru Ucraina, poate fi considerată și ca o legitimare a prezenței rusești”, a explicat Grossi motivele opririi negocierilor.

UPDATE ORA 20.00

Spania anunță că va trimite primele sale șase tancuri Leopard în Ucraina până la sfârșitul săptămânii viitoare

Primul transport de tancuri din Spania va fi trimis în Ucraina săptămâna viitoare după ce oficialii vor finaliza testele finale de tragere pe teren, a anunțat joi Ministerul spaniol al apărării într-un comunicat citat de CNN.

Este vorba despre șase tancuri Leopard 2A4, care au fost supuse unor verificări finale la o fabrică de armament de lângă Sevilla, în sudul Spaniei.

Ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, a vizitat joi fabrica și a declarat că alte patru tancuri Leopard care vor fi trimise în Ucraina vor ajunge la uzină în curând pentru inspecție și testare.

Între timp, primul grup de soldați ucraineni care vor învăța cum să opereze tancurile spaniole își încheie pregătirea la o bază militară din nordul Spaniei, a anunțat săptămâna trecută Ministerul apărării.

Margarita Robles a declarat inițial luna trecută în parlamentul spaniol că țara va trimite șase tancuri Leopard în Ucraina. O zi mai târziu, premierul Pedro Sánchez, aflat în vizită la Kiev, s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a anunțat că Spania își va mări angajamentul și va oferi 10 vehicule grele de luptă.

UPDATE ORA 19.00

NATO respinge plângerile Moscovei după ce Londra a anunțat că va trimite Kievului muniție cu uraniu sărăcit

„Aliații NATO respectă regulile internaționale și dreptul internațional în tot ceea ce fac în sprijinul lor pentru Ucraina”, a declarat secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, pentru AFP, întrebat în legătură cu planurile britanice și nemulțumirile rusești, relatează Al Jazeera. „

Ceea ce este periculos este războiul, care ia mii de vieți. Cel mai important lucru care poate fi făcut pentru a reduce riscurile este ca președintele Putin să oprească războiul” , a mai spus șeful NATO în timpul evenimentului de lansare a unei noi flote de avioane NATO-UE de realimentare în aer, la o bază aeriană din Olanda.

Moscova a avertizat miercuri, 22 martie, că va avea loc o escaladare „serioasă” a conflictului din Ucraina dacă Londra va trimite Kievului obuze cu uraniu sărăcit.

UPDATE ORA 18.00

Zelenski a făcut un nou apel pentru livrarea de arme cu rază lungă de acțiune, într-un discurs adresat liderilor UE

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și-a reînnoit apelul ca țara sa să primească mai multe arme cu rază lungă de acțiune din partea aliaților occidentali, în cadrul unui discurs transmis liderilor UE reuniți la Bruxelles, relatează The Guardian.

Zelenski s-a adresat oficialilor participanți la summitului UE printr-un mesaj video, dintr-un tren în mișcare aflat într-o zonă neprecizată din Ucraina.

Liderul de la Kiev a vizitat miercuri pozițiile militare de pe linia frontului din apropierea orașului asediat Bahmut, unde s-a întâlnit cu militarii ucraineni și a ținut un moment de reculegere pentru cei uciși în război, iar joi a mers în regiunea Herson.

El le-a vorbit liderilor UE despre situația de pe linia frontului, iar relatarea sa despre scenele „devastatoare” la care a fost martor a avut un mare impact asupra celor 27, adaugă publicația britanică.

Potrivit unei surse UE, citate de The Guardian, Volodimir Zelenski i-a avertizat pe liderii europeni cu privire la cinci factori care ar putea prelungi războiul, printre care a menționat întârzieri în livrarea rachetelor cu rază lungă de acțiune, lipsa de avioane moderne și slăbiciunile sancțiunilor occidentale.

Este de așteptat ca liderii UE reuniți la Bruxelles să aprobe decizia de a furniza un milion de cartușe Ucrainei în următorul an.

UPDATE ORA 17.00

Acord între Curtea Penală Internațională și Kiev pentru deschiderea unui birou în Ucraina

Acordul privind deschiderea unui birou al Curții Penale Internaționale (CPI) în Ucraina a fost semnat joi, 23 martie, de reprezentanții CPI și cei ai Kievului, relatează AFP.

Acordul este încheiat la mai puțin de o săptămână după ce instanța internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, sub suspiciunea de deportare ilegală a unor copii din Ucraina și transfer ilegal de persoane de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă.

„Nu este decât un început, un bun început. Sunt convins că nu ne vom opri până când toţi autorii crimelor internaţionale comise în Ucraina nu vor fi aduşi în faţa justiţiei” , a declarat procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin.

După emiterea mandatului de arestare pe numele liderului de la Kremlin, Rusia a anunțat deschiderea unei anchete penale împotriva procurorului şi a trei judecători ai Curții Penale Internaționale. CPI a denunțat, miercuri, „amenințări” din partea Moscovei la adresa unor membri ai Curții.

UPDATE ORA 16.00

Ungaria nu îl va aresta pe Putin dacă va decide să meargă acolo. Acest lucru a fost declarat de șeful biroului primului ministru, Gergely Guyash. El a mai declarat că autoritățile ungare nu intenționează să trimită arme și obuze în Ucraina.

UPDATE ORA 15.00

Ucraina cere Curții Internaționale să-l judece pe Putin în lipsă. Acest lucru a fost declarat de procurorul general al Ucrainei Kostin, citat de Reuters: „Cred că (procesul) se poate ține în lipsă, pentru că este important să se realizeze dreptate pentru crime internaționale, chiar dacă autorii nu sunt în bancă”.

Declarația, se pare, a fost făcută în urma semnării unui acord privind deschiderea unui birou ICC în Ucraina. Este interesant că practica CPI nu prevede un proces în lipsă, iar Ucraina, ne amintim, nu a ratificat Statutul de la Roma, care stă la baza activităților sale.

UPDATE ORA 14.00

Zelenski vizitează soldații de pe linia frontului din regiunea Donețk

Volodimir Zelenski a vizitat soldații ucraineni aflați pe pozițiile de pe linia frontului în apropiere de Bakhmut, în regiunea Donețk, miercuri, anunță Biroul președintelui.

În timpul vizitei sale, Zelenski a primit informații actualizate cu privire la situația de pe linia frontului. În plus, șeful statului a înmânat distincții soldaților pentru serviciul lor militar și a ținut un moment de reculegere pentru cei uciși în luptă.

„Sunt onorat să mă aflu astăzi aici, în estul țării noastre, în Donbas, pentru a-i premia pe eroii noștri, pentru a vă mulțumi și pentru a vă strânge mâna. Vă mulțumesc pentru că ați protejat statul, suveranitatea sa și estul Ucrainei”, a declarat Zelenski.

UPDATE ORA 13.00

Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, a vorbit joi împotriva oricărei relaxări a sancțiunilor impuse Rusiei în cadrul unui acord de export de grâu ucrainean prin Marea Neagră și a solicitat G7 să-și strângă limita la importurile de petrol pentru a pune presiune suplimentară asupra veniturilor Rusiei.

„Știm că Rusia câștigă mai puțin din petrol. Vedem că sancțiunile economice, inclusiv plafonul de preț la petrol, au un efect asupra economiei ruse și asupra capacității lor de a alimenta mașina de război”, a declarat ea, potrivit Reuters, la sosirea la discuțiile dintre cei 27 de lideri naționali ai UE la Bruxelles, joi și vineri.

UPDATE ORA 12.00

Premierul spaniol, Pedro Sánchez, a declarat joi că va discuta un plan de pace pentru Ucraina cu președintele chinez, Xi Jinping, în timpul unei vizite oficiale în China săptămâna viitoare.

„Vom vorbi și despre Ucraina, unde cel mai important lucru este să putem garanta o pace stabilă și durabilă”, a declarat Sanchez presei la Bruxelles.

UPDATE ORA 11.00

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că China urmărește cu mare atenție să vadă cum răspund Washingtonul și lumea la invazia Rusiei în Ucraina. Vorbind la finalul vizitei președintelui Xi Jinping la Moscova, Blinken a declarat că, dacă Rusiei i se permite să atace Ucraina cu impunitate, acest lucru ar deschide o cutie a Pandorei pentru potențialii agresori și ar duce la o lume de conflicte. El a adăugat că, China nu a depășit încă linia de a oferi ajutor letal Moscovei.

UPDATE ORA 10.00

Rusia a declanșat miercuri un val de atacuri mortale asupra orașelor și localităților din Ucraina, în timp ce liderul chinez Xi Jinping a plecat de la Moscova după discuții cu președintele Vladimir Putin.

Xi a părăsit capitala Rusiei promițând să aprofundeze legăturile cu Putin, dar întâlnirile nu au reușit să obțină un progres în privința Ucrainei.

UPDATE ORA 09.00

Generalul Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene, a postat pe Telegram pentru a spune: Agresorul nu-și pierde speranța de a cuceri Bakhmut cu orice preț, în ciuda pierderilor de oameni și echipamente.

El continuă să scrie că inamicul pierde forțe considerabile și că foarte curând vom profita de această oportunitate, așa cum am făcut-o cândva lângă Kiev, Harkov, Balakliia și Kupiansk, toate zone pe care Ucraina le-a eliberat anterior de sub ocupația rusă. El și-a lăudat trupele pentru rezistența, curajul și vitejia supraomenească sub focul continuu al artileriei și al avioanelor inamicului.

UPDATE ORA 08.00

Ofensiva Bakhmut încetinește, potrivit unui thinktank american

Asaltul terestru de luni de zile asupra orașului Bakhmut din estul țării ar putea stagna din cauza rezistenței puternice, potrivit experților militari americani, ucraineni și britanici. Forțele ruse au declanșat un val de lovituri aeriene în nordul și sudul Ucrainei, în timp ce președintele Vladimir Putin și-a luat rămas bun miercuri de la liderul chinez Xi Jinping, după o vizită de două zile la Moscova a colegului său autocrat și prieten drag.

Bakhmut este locul celei mai mortale bătălii de infanterie din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. Institutul pentru Studiul Războiului, un thinktank american, a declarat în cea mai recentă actualizare a sa că ritmul operațiunilor rusești din jurul Bakhmut pare să încetinească pe fondul informațiilor occidentale potrivit cărora forțele rusești ar putea încerca să lanseze ofensive în alte direcții.

UPDATE ORA 07.00

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că China urmărește cu mare atenție să vadă cum răspund Washingtonul și lumea la invazia Rusiei în Ucraina. Vorbind la finalul vizitei președintelui Xi Jinping la Moscova, Blinken a declarat că, dacă Rusiei i se permite să atace Ucraina cu impunitate, acest lucru ar deschide o cutie a Pandorei pentru potențialii agresori și ar duce la o lume de conflicte. El a adăugat că China nu a depășit încă linia de a oferi ajutor letal Moscovei.

UPDATE ORA 06.00

Vladimir Putin nu are planuri imediate de pace în Ucraina, așa că Occidentul trebuie să se pregătească pentru a furniza ajutor letal Kievului pentru mult timp de acum încolo, a avertizat secretarul general al NATO într-un interviu pentru The Guardian. Luptele aprige, care se concentrează în prezent în jurul Bakhmut, în estul Ucrainei, au demonstrat că Rusia este dispusă să arunce pur și simplu mii și mii de soldați în plus, să facă multe victime pentru câștiguri minime, a declarat șeful NATO.

UPDATE ORA 05.00

Cel puțin o persoană a fost ucisă și 33 rănite de un atac cu două rachete rusești asupra a două clădiri rezidențiale din Zaporojie, în estul Ucrainei, potrivit unor oficiali. Imagini de la o cameră de supraveghere au surprins momentul în care lovitura a lovit, provocând o explozie și o coloană mare de fum care s-a ridicat din două clădiri cu nouă etaje. Zonele rezidențiale unde trăiesc oameni obișnuiți și copii sunt ținta unor tiruri, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

UPDATE ORA 04.00

Cel puțin opt persoane au fost ucise în cursul nopții într-un atac cu dronă la Rzhyshchiv, în regiunea Kiev, a declarat șeful poliției regionale, Andrii Nebytov. Se pare că atacul a lovit o clădire de dormitoare și o școală. Suspilne, televiziunea de stat din Ucraina, a raportat că una dintre persoanele care au murit era un șofer de ambulanță care a venit la apel.

UPDATE ORA 03.00

Ministrul britanic de externe a declarat că nu există o escaladare nucleară în decizia țării de a furniza Ucrainei obuze cu uraniu sărăcit. Nu sunt muniții nucleare. Sunt muniții pur convenționale, a declarat James Cleverly, la o zi după ce Vladimir Putin a acuzat Occidentul că a început să folosească arme cu o componentă nucleară.

UPDATE ORA 02.00

Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Ryabkov, a declarat că riscul unui conflict nuclear este la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii. Rusia s-a angajat să mențină lumea în siguranță și liberă de amenințarea unui război nuclear, a declarat el, dar a adăugat ulterior că afacerile nu pot continua ca de obicei, având în vedere că Moscova se află acum într-o stare de facto de conflict deschis cu Washingtonul.

UPDATE ORA 01.00

Conform unui nou studiu realizat de Banca Mondială, Organizația Națiunilor Unite, Comisia Europeană și Ucraina, reconstrucția economiei ucrainene ar urma să coste 411 miliarde de dolari, adică de 2,6 ori mai mult decât produsul intern brut al Ucrainei în 2022.

Știrea inițală

După ce a vizitat pozițiile de pe linia frontului din regiunea Donețk, președintele Volodimir Zelenski s-a deplasat pe 22 martie în orașul Harkov, situat în estul țării, înmânându-i primarului Ihor Terejov premiul de ,,Oraș erou al Ucrainei” .

„I-am înmânat primarului orașului Harkov, Igor Terekhov, titlul onorific de „Oraș-Erou al Ucrainei” . Mulțumită locuitorilor acestui frumos oraș, acesta ne protejează independența alături de alte orașe ale statului nostru” , scrie Kyiv Independent.

La Harkov, președintele Ucrainei a avut o întâlnire cu oficialii locali și cu centrul de comandă militară, discutând despre restaurarea teritoriilor eliberate, amenajarea fortificațiilor, reconstrucția infrastructurii și asistența umanitară.

De asemenea, Zelenski a discutat cu serviciile energetice despre furnizarea de energie electrică pentru așezările din regiunea Harkov, în contextul atacurilor regulate ale Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina.

El a premiat militarii ucraineni care apără regiunea împotriva invaziei rusești și a vizitat unul dintre spitalele militare locale.

Harkovul este situat în nord-estul Ucrainei, la doar 30 de kilometri de granița ruso-ucraineană. Zelenski a acordat Harkovului titlul onorific de ,,Oraș erou” în luna martie a anului trecut, pentru a recunoaște modul în care orașul a rezistat invaziei rusești la scară largă.

În 2022, cel puțin 1.600 de civili au fost uciși în regiunea Harkov ca urmare a războiului din Rusia, iar aproape 3.300 de clădiri înalte au fost avariate de rachetele rusești, potrivit lui Dmytro Chubenko, purtător de cuvânt al procuraturii.

Citește și:

LIVE UPDATE. 392 zile de invazie rusă. Zelenski promite un răspuns la fiecare atac al Rusiei

VIDEO. LIVE UPDATE. 391 zile de invazie rusă. Explozia de la Geankoi, un oraș din Crimeea anexată Rusiei, a distrus un transport cu rachete Kalibr în Crimeea

LIVE UPDATE. 390 zile de invazie rusă. Zelenski: ,,Avem mai multe decizii importante astăzi, în primul rând decizii de apărare”