• Oficialii ucraineni au declarat că apărarea sa antiaeriană a interceptat două rachete de croazieră lansate spre regiunea Odesa.
  • Fiul unui guvernator regional rus care urma să fie extrădat din Italia în SUA a dispărut.
  • Este a doua oară în această săptămână când rușii lansează rachete Kh-59 în Odesa.

UPDATE ORA 23.00

Rusia a pierdut 169.170 de soldaţi în timpul invaziei, susţin autorităţile din Ucraina. Aceasta este cea mai recentă actualizare a părţii ucrainene privind pierderile suferite de Rusia de la începutul războiului.

Ucrainenii susţin că 169.170 de soldaţi ruşi au fost ucişi şi 6.921 de vehicule blindate au fost distruse. Pe lista cu echipamente distruse mai sunt 3.574 de tancuri şi 305 avioane. Informaţiile ucrainenilor nu au putut fi verificate din surse independente.

UPDATE ORA 22.00

Forțele rusești sunt diminuate în Bakhmut și o contraofensivă ucraineană ar putea fi lansată în curând, a declarat unul dintre cei mai importanți generali de la Kiev, ceea ce ridică perspectiva unei improbabile răsturnări de situație în orașul asediat.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene, a declarat joi pe canalul său Telegram că rușii pierd forțe semnificative în Bakhmut și sunt în criză de energie.

Foarte curând, vom profita de această oportunitate, așa cum am făcut-o în trecut lângă Kiev, Harkov, Balakliya și Kupyansk, a spus el.

UPDATE ORA 21.00

Șapte copii ucraineni au fost reuniți cu familiile lor după ce au fost duși cu forța în Crimeea ocupată de Rusia, potrivit administrației militare regionale din Herson.

Copiii au fost aduși înapoi cu ajutorul fundației Salvați Ucraina, se arată într-un comunicat al administrației militare regionale. Acesta a spus: Șapte copii din regiunea Herson, care au fost separați de familiile lor timp de aproape șase luni, au ajuns în sfârșit în țara lor eliberată de inamic.

UPDATE ORA 20.00

Încercările Ucrainei de a recuceri peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, ar putea duce la utilizarea armelor nucleare de către armata rusă, a avertizat astăzi vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

Dacă vorbim despre ofensive serioase legate de încercarea de a recâștiga Crimeea prin forță, este absolut clar că acest lucru va fi considerat un motiv pentru utilizarea oricăror mijloace, inclusiv a celor prevăzute în doctrina de izolare nucleară”, a declarat Medvedev într-un interviu.

UPDATE ORA 19.00

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că prietenia dintre China și Rusia are limite și că Europa ar trebui să salute orice încercare a Beijingului de a se distanța de războiul din Ucraina purtat de Moscova.

Borrell s-a adresat reporterilor, la câteva zile după un summit între președintele chinez Xi Jinping și Vladimr Putin la Moscova. Deși China a creat legături economice și diplomatice strânse cu Rusia, nu a format o alianță militară cu Moscova și nu a furnizat arme pentru a o ajuta în războiul din Ucraina, a declarat Borrell.

UPDATE ORA 18.00

Țările nordice convin asupra unui plan comun de apărare aeriană pentru a contracara amenințarea rusă
Forțele aeriene ale Suediei, Norvegiei, Finlandei și Danemarcei au căzut de acord asupra obiectivului de a crea o apărare aeriană nordică unificată, menită să contracareze amenințarea crescândă din partea Rusiei.

Comandanții forțelor aeriene din cele patru națiuni nordice au semnat o declarație de intenție de a-și opera avioanele de luptă ca o singură flotă, pe baza modalităților deja cunoscute de operare în cadrul NATO, potrivit declarațiilor forțelor armate ale celor patru țări.

UPDATE ORA 17.00

Trezoreria SUA a anunțat o nouă tranșă de sancțiuni impuse împotriva a trei entități și nouă persoane fizice din Belarus. Pe site-ul său, acesta scrie:

Regimul autoritar al lui Lukașenko se bazează pe întreprinderile de stat și pe funcționarii cheie pentru a genera venituri substanțiale care permit acte de opresiune împotriva poporului belarus. Rămânem hotărâți să impunem costuri regimului Lukașenko pentru suprimarea democrației și pentru sprijinul acordat războiului de alegere al lui Putin.

Unul dintre articolele cărora li s-au impus restricții este o aeronavă de lux folosită de liderul belarus Alexander Lukașenko.

UPDATE ORA 16.00

Kremlinul refuză să participe la evenimentul Earth Hour pentru că a considerat WWF un „agent străin”

Mâine, la ora 20.30, ora Marii Britanii, milioane de oameni din întreaga lume vor stinge luminile și articolele electrice timp de o oră, ca parte a unui eveniment anual organizat de World Wildlife Fund.

Ora Pământului are loc din 2007 cu scopul de a încuraja oamenii să se gândească la natură și să-și arate grija pentru planetă.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a anunțat că Kremlinul nu va participa la evenimentul din 2023 – din cauza noului statut de „agent străin” al WWF în Rusia.

UPDATE ORA 15.00

Ucraina a recuperat cadavrele a 83 de militari

Ucraina a recuperat cadavrele a 83 de soldați ucraineni care au fost uciși în luptă, informează ministerul reintegrării din țară.

Într-o declarație Telegram, ministerul a spus că transferul cadavrelor soldaților din teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei a avut loc în cooperare cu agențiile de aplicare a legii, a adăugat ministerul.

„De reținut că transferul cadavrelor decedatului se efectuează în conformitate cu normele Convenției de la Geneva”, a adăugat ministerul. Ministerul nu a precizat câți soldați morți a repatriat până în prezent.

UPDATE ORA 14.00

Fiul unui guvernator regional rus care urma să fie extrădat din Italia în SUA a dispărut

Artyom Uss, fiul guvernatorului regiunii siberiei Krasnoyarsk, a fost arestat pe aeroportul din Milano în octombrie 2022, la cererea procurorului general al SUA. El a fost plasat în arest la domiciliu și i se cere să poarte o brățară electronică. Autoritățile americane l-au acuzat pe Uss de comerț ilegal cu petrol și arme, spălare de bani și încălcare a sancțiunilor.

Marți, un tribunal italian a fost de acord cu extrădarea lui în SUA. A doua zi a dispărut, a informat AFP, citând relatări din presă. Tatăl său, Alexander Uss, care a denunțat anterior arestarea fiului său ca fiind „politică”, și-a exprimat îngrijorarea. „Ca tată, sunt foarte îngrijorat pentru fiul meu”, a spus el la o conferință de presă astăzi.

UPDATE ORA 13.00

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că folosirea obuzelor de uraniu sărăcit în Ucraina ar dăuna trupelor ucrainene, populației mai largi și ar afecta negativ sectorul agricol al țării, relatează Reuters, citând agenția de presă Interfax.

UPDATE ORA 12.00

Numărul morților în Kostyantynivka crește la cinci

Agence France-Presse relatează, citând serviciile locale de urgență, că numărul morților peste noapte în Kostyantynivka a crescut la cinci.

Pe lângă cele trei femei despre care se știe că au murit mai devreme, AFP afirmă că doi bărbați în plus au fost uciși într-o lovitură care a lovit ceea ce a descris drept un „centru de sprijin umanitar”.

Suspilne, radiodifuzorul de stat al Ucrainei, a declarat anterior că a fost atins un „punct de invincibilitate”. Multe astfel de puncte au fost înființate în jurul Ucrainei, care oferă generatoare pentru încărcarea telefoanelor mobile și alte servicii.

UPDATE ORA 11.00

Un ofițer de securitate rus care a fugit din țară pentru că s-a opus invaziei Ucrainei a fost condamnat la șase ani și jumătate de închisoare de înaltă securitate, relatează Reuters, citând Tayga Info, un site de știri cu sediul în Novosibirsk.

Serviciul federal de protecție Maj Mikhail Zhilin, în vârstă de 36 de ani, a fugit în Kazahstan anul trecut, când Rusia a anunțat o campanie de recrutare, trecând ilegal granița prin pădure în timp ce soția și copiii lui treceau cu mașina printr-un punct de control.

UPDATE ORA 10.00

Suspilne, radiodifuzorul de stat al Ucrainei, raportează că aproximativ 300 de gospodării au rămas fără electricitate peste noapte în Velyka Pysarivka din regiunea Sumy, după ce bombardamentele rusești au deteriorat liniile electrice. Citând compania regională de energie, acesta raportează că „echipele de urgență lucrează pentru a restabili alimentarea cu energie electrică, iar unii consumatori au fost deja reconectați”.

UPDATE ORA 09.00

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a postat pe Telegram clipuri video în care este intervievat de jurnaliști și utilizatori ai rețelelor de socializare. Ieri, el a amenințat că va ataca orice stat care va permite ca actualul președinte, Vladimir Putin, să fie arestat. Astăzi, Tass publică citate din el despre stabilitatea economiei rusești în ciuda sancțiunilor occidentale.

UPDATE ORA 08.00

Credit Suisse AG și UBS group AG sunt analizate în cadrul unei anchete a Departamentului de Justiție al SUA, care investighează dacă profesioniștii din domeniul financiar au ajutat oligarhi ruși să se sustragă de la sancțiuni, relatează joi Bloomberg News.

De asemenea, Departamentul de Justiție a trimis citații angajaților unor bănci importante din SUA, potrivit raportului Bloomberg, adăugând că băncile elvețiene au fost incluse într-un val de citații trimise înainte de preluarea Credit Suisse de către UBS.

UPDATE ORA 07.00

Liderii UE susțin achizițiile comune de muniție pentru Ucraina

Liderii Uniunii Europene au aprobat un plan de trimitere Ucrainei a 1 milion de cartușe de artilerie în următoarele 12 luni pentru a ajuta țara să contracareze forțele de invazie ale Rusiei.

Miniștrii de externe și apărare din UE au aprobat planul pentru o procedură de achiziție rapidă la începutul acestei săptămâni, iar liderii celor 27 de țări membre ale blocului i-au acordat binecuvântarea politică la un summit de joi la Bruxelles.

UPDATE ORA 06.00

Datoriile externe ale Ucrainei au crescut la 90% din PIB, potrivit noilor date de la Banca Națională a Ucrainei, traduse de NBC News.

Datoria externă brută a Ucrainei a crescut cu 2,3 miliarde de dolari în 2022 și s-a ridicat la 132 de miliarde de dolari la sfârșitul anului, potrivit Băncii Naționale a Ucrainei.

UPDATE ORA 05.00

Rusia a amenințat că va escalada atacurile în Ucraina după ce guvernul britanic a anunțat că va furniza Ucrainei un tip de muniție despre care Moscova susține în mod fals că are componente nucleare.

Ministerul britanic al Apărării a confirmat luni că va furniza Ucrainei cartușe perforatoare care conțin uraniu sărăcit.

Astfel de runde au fost dezvoltate de SUA în timpul Războiului Rece pentru a distruge tancurile sovietice, inclusiv aceleași tancuri T-72 cu care se confruntă acum Ucraina în eforturile sale de a trece printr-un impas în est.

UPDATE ORA 04.00

Armata ucraineană și-a retras rapid afirmația conform căreia forțele ruse s-au retras dintr-un oraș strategic din regiunea Herson, din sudul Ucrainei, joi, în timp ce liderii susținuți de Moscova au batjocorit Kievul în legătură cu raportul.

Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a declarat inițial într-o actualizare joi că toate unitățile militare ruse s-au retras din orașul Nova Kakhovka de pe malul de est al râului Nipro.

Ar fi marcat o dezvoltare semnificativă, fiind prima așezare de pe malul de est de orice dimensiune, confiscat de Ucraina de la forțarea trupelor ruse din Herson și confiscarea malului de vest, în noiembrie anul trecut.

UPDATE ORA 03.00

Cetăţeanul neozeelandez Kane Te Tai a murit în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului din Noua Zeelandă într-o declaraţie pentru CNN.

Autoritățile ucrainene au confirmat moartea lui Te Tai, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului din Noua Zeelandă.

UPDATE ORA 02.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o viziune optimistă cu privire la sfârșitul războiului pentru aliații săi europeni, avertizând în același timp asupra unor domenii despre care consideră că trebuie îmbunătățite.

El a spus, „dacă eforturile noastre comune sunt concentrate cu hotărâre pe victoria Ucrainei, victoria va fi obținută deja în acest an”.

UPDATE ORA 01.00

Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez, a declarat că va discuta despre un plan de pace pentru Ucraina cu președintele chinez, Xi Jinping, în timpul unei vizite oficiale în China săptămâna viitoare.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Oficialii ucraineni au declarat că apărarea sa antiaeriană a interceptat două rachete de croazieră lansate spre regiunea Odesa.

Comandamentul Aerian Sud al Ucrainei a declarat joi seară că „forțele de apărare aeriană au doborât două rachete ghidate aer-solă Kh-59 trase de luptătorii ruși Su-35 din Marea Neagră spre regiunea Odesa” .

Este a doua oară în această săptămână când rușii lansează rachete Kh-59 în Odesa, scrie CNN.