• Lituania a anunţat că va cere noi sancţiuni împotriva Moscovei şi a Minskului ca răspuns la planul Rusiei de a staţiona arme nucleare în Belarus.
  • Declaraţia a venit la câteva ore după ce NATO l-a criticat pe Putin pentru ceea ce a numit retorica sa nucleară „periculoasă şi iresponsabilă” .
  • Putin şi-a comparat planurile cu staţionarea armelor de către SUA în Europa.

UPDATE ORA 22.00

Autoritățile ucrainene au încheiat operațiunile de căutare și salvare pe locul rachetelor rusești din Sloviansk, a declarat luni Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk, pentru radiodifuzorii naționali.

„Înlăturarea molozului s-a terminat”, a spus Kyrylenko. „Toți răniții primesc tratament medical, inclusiv transportați la spitalele din regiunile învecinate”.

UPDATE ORA 21.00

Ucraina spune că a respins 41 de atacuri ale forțelor ruse în zonele Donețk Bakhmut, Avdiivvka și Mariinka în ultimele 24 de ore, a declarat Statul Major al armatei într-o actualizare de seară.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

„Inamicul își concentrează principalele eforturi pe desfășurarea de acțiuni ofensive pe direcțiile Lyman, Bakhmut, Avdiivka și Mariinka”, se mai spune în actualizare. „Cea mai aprigă luptă continuă pentru Bakhmut, Avdiivka și Mariinka.”

UPDATE ORA 20.00

„Poziția strategică de descurajare” americană față de Rusia rămâne neschimbată după ce președintele rus Vladmir Putin a anunțat planurile de a staționa arme nucleare tactice în Belarus.

Sâmbătă, Putin a declarat televiziunii de stat ruse că Rusia va finaliza construcția unui depozit special pentru arme nucleare tactice în Belarus până la începutul lunii iulie.

De la anunțul lui Putin, SUA nu a observat nicio mișcare specifică a armelor nucleare sau intenția de a folosi arme nucleare în Ucraina, potrivit coordonatorului pentru comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

UPDATE ORA 19.00

Ucraina a primit primele tancuri de luptă britanice principale, împreună cu alte vehicule blindate de fabricație occidentală donate, a anunțat luni ministrul Apărării, Oleksii Reznikov.

„Astăzi, am avut onoarea să testez cea mai nouă adăugire la unitățile noastre blindate împreună cu comandantul Forțelor Aeropurtate, generalul-maior Maksym Mike Myrhorodskyi și parașutiștii noștri”, a spus Reznikov într-o postare pe Facebook.

UPDATE ORA 18.00

Decizia Rusiei de a staționa arme nucleare tactice în Belarus „are ca scop să subjugă Belarusul și să-i încalce constituția”, a declarat liderul opoziției din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, într-un interviu acordat luni, Jim Sciutto, de la CNN.

„Încalcă securitatea internațională și, desigur, este împotriva voinței oamenilor”, a spus Tsikhanouskaya. „Nu suntem o țară nucleară și nu vrem să desfășurăm arme nucleare în statul nostru.”

Discutând despre situația din Ucraina, Tsikhanouskaya l-a numit pe liderul belarus Alexandru Lukașenko „un complice deplin al războiului” și pe cel care „îndeplinește toate ordinele lui Putin”.

UPDATE ORA 17.00

Parlamentul ungar aprobă candidatura Finlandei pentru aderarea la NATO


Parlamentul Ungariei a aprobat un proiect de lege care permite Finlandei să adere la NATO, aducând țara nordică cu un pas mai aproape de a deveni membru cu drepturi depline al alianței militare occidentale.

Parlamentarii ungari au votat de 182 de ori pentru, doar șase împotrivă și nicio abținere, punând capăt unor luni de tergiversări ale partidului de guvernământ Fidesz în această privință.

Odată cu aprobarea Ungariei, Turcia este acum singurul dintre cei 30 de membri ai NATO care nu a ratificat aderarea Finlandei.

Proiectul de lege privind aderarea Suediei la NATO rămâne blocat în parlamentul ungar.

UPDATE ORA 16.00

Autoritățile din orașul ucrainean Avdiivka – situat în estul regiunii Donețk – îndeamnă populația să se evacueze, deoarece resursele esențiale, precum serviciile de telefonie mobilă și electricitatea, sunt întrerupte de bombardamentele rusești, a declarat un înalt oficial regional.

Începând de duminică, utilitățile din oraș vor fi oprite, deoarece tot mai mult din oraș este bombardat și distrus zilnic”, a declarat Vitalii Barabash, șeful administrației militare din Avdiivka, într-o postare pe Telegram.

UPDATE ORA 15.00

Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat că Moscova are armele necesare pentru a distruge orice inamic, inclusiv SUA, în cazul în care propria existență este amenințată.

Patrușev, într-un interviu acordat ziarului de stat Rossiiskaya Gazeta, a declarat:

Politicienii americani, prinși în capcana propriei lor propagande, rămân încrezători că, în cazul unui conflict direct cu Rusia, Statele Unite sunt capabile să lanseze un atac preventiv cu rachete, după care Rusia nu va mai putea răspunde. Aceasta este o prostie mioapă și foarte periculoasă.

UPDATE ORA 14.00

Bilanțul atacurilor cu rachete de la Sloviansk a crescut la doi morți, potrivit guvernatorului

Cel puțin două persoane au fost ucise în urma unui atac cu rachete rusești în orașul Sloviansk din estul țării, potrivit guvernatorului regional.

Atacul s-a soldat cu alți 29 de răniți, a declarat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare regionale din Donețk, într-o actualizare pe Facebook. O serie de clădiri înalte și birouri au fost, de asemenea, avariate sau distruse, a precizat el.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat anterior că o persoană a murit în bombardamentul din Sloviansk.

UPDATE ORA 13.00

Președintele parlamentului ucrainean, Ruslan Ștefănciuk, a profitat de vizita sa în Marea Britanie pentru a solicita crearea unui tribunal special care să investigheze crimele de război comise de Rusia.

Vrem să folosim toate mecanismele legale pentru a ne asigura că Rusia este înfrântă legal, trasă la răspundere pentru toate crimele pe care le comite în Ucraina”, a declarat el, adăugând că aceste crime nu sunt reale dacă nu sunt urmărite penal”.

Adresându-se parlamentarilor și colegilor, el a cerut ca Marea Britanie să recunoască foametea Holodomor din epoca sovietică, care a ucis milioane de ucraineni în iarna 1932-1933, drept genocid, și a spus că aceasta este legată” de crimele de astăzi.

UPDATE ORA 12.00

Ucraina este pregătită să își trimită piloții pentru a fi instruiți în utilizarea avioanelor de luptă occidentale, a declarat președintele parlamentului ucrainean, Ruslan Ștefănescu, în fața legislatorilor britanici.

Stefanchuk, vorbind în timpul unei vizite în Marea Britanie, a declarat că Kievul ar putea aduce o victorie comună pentru Ucraina și pentru lume odată ce va primi aripile, într-un limbaj care seamănă cu cel din discursul președintelui Volodimir Zekenski în parlamentul britanic de luna trecută.

UPDATE ORA 11.00

Comandantul forțelor terestre ucrainene: necesitate militară” de a păstra controlul asupra Bakhmut

Comandantul forțelor terestre ucrainene a declarat luni că trupele sale continuă să respingă atacurile grele ale Rusiei asupra orașului Bakhmut din estul țării și că apărarea acestuia este o necesitate militară”.

Armata ucraineană a declarat că generalul-colonel Oleksandr Syrskyi a acționat în timpul unei vizite pe linia frontului estic pentru a rezolva aspectele problematice care împiedică executarea eficientă a sarcinilor de luptă” și a luat decizii operaționale menite să consolideze capacitățile noastre de a descuraja și de a provoca daune inamicului”.

Nu a oferit detalii și nu a precizat când a avut loc vizita, dar comentariile lui Syrskyi au semnalat intenția Ucrainei de a continua să lupte în Bakhmut, în ciuda numărului mare de morți de acolo.

UPDATE ORA 10.00

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a declarat că țările NATO sunt parte a conflictului din Ucraina, potrivit unor extrase dintr-un interviu acordat luni ziarului guvernamental rus Rossiyskaya Gazeta.

Reuters relatează că Rossiyskaya Gazeta l-a citat pe Patrushev, care a declarat: De fapt, țările NATO sunt parte a conflictului. Au făcut din Ucraina o mare tabără militară. Ele trimit arme și muniții trupelor ucrainene, le furnizează informații”.

UPDATE ORA 09.00

Forțele rusești au lansat două lovituri cu rachete, 23 de lovituri aeriene și 38 de atacuri cu sisteme de salvă cu rachete împotriva trupelor ucrainene și a infrastructurii din zonele populare, potrivit ultimei actualizări a Statului Major al forțelor armate ale Ucrainei.

În ultima sa actualizare, acesta a afirmat că forțele ruse își concentrează principalele eforturi pe desfășurarea de acțiuni ofensive în direcțiile Kupyansk, Lymansk, Bakhmutsk, Avdiivsk și Marinsk, soldații ucraineni susținând că au respins peste 60 de atacuri inamice.

Forțele aeriene ucrainene au efectuat trei lovituri asupra trupelor rusești. Unitățile ucrainene de rachete și artilerie au revendicat, de asemenea, atacuri asupra unui post de comandă, a patru concentrări de trupe rusești, a unor arme și echipamente militare, a unei stații radioelectronice și a unui depozit de muniții.

UPDATE ORA 08.00

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, se va deplasa la sfârșitul lunii martie la centrala nucleară din regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, a anunțat sâmbătă agenția într-un comunicat.

Grossi, cel mai înalt oficial din cadrul agenției de supraveghere nucleară a Națiunilor Unite, va evalua direct situația gravă a siguranței și securității nucleare de la această instalație”, au precizat oficialii.

Va fi a doua oară când Grossi traversează linia frontului pentru a ajunge la cea mai mare centrală nucleară din Europa și prima dată de când a stabilit o prezență permanentă a experților AIEA la situl din sudul Ucrainei”, a continuat comunicatul.

UPDATE ORA 07.00

Ucraina a acuzat Rusia de destabilizarea Belarusului și de transformarea vecinului său mai mic într-un ostatic nuclear”, după ce Vladimir Putin a anunțat că Moscova a încheiat un acord pentru amplasarea de arme nucleare tactice pe teritoriul belarus.

Liderul opoziției din exil din această țară, Sviatlana Tsikhanouskaia, a declarat că această măsură contrazice flagrant voința poporului belarus” și reflectă continuarea subjugării Belarusului sub controlul Rusiei.

Sugestiile președintelui rus, potrivit cărora mișcarea nu ar încălca acordurile de neproliferare și că este în concordanță cu acorduri similare pe care SUA le au cu mai mulți dintre aliații săi europeni, au fost ignorate la Kiev.

UPDATE ORA 06.00

NATO consideră că planul lui Vladimir Putin de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus este periculos și iresponsabil” și reprezintă o amenințare la adresa angajamentelor Rusiei în materie de neproliferare nucleară.

Putin a comparat sâmbătă planul său din Belarus cu staționarea armelor SUA în Europa, insistând că Rusia nu își va încălca promisiunile de neproliferare nucleară. Mișcarea, deși nu este neașteptată, este unul dintre cele mai pronunțate semnale nucleare ale Rusiei de până acum și un avertisment adresat NATO cu privire la sprijinul său militar pentru Ucraina.

UPDATE ORA 05.00

Șeful ONU pentru supravegherea nucleară nu va vizita Rusia în această săptămână, dar este posibilă o altă vizită în viitor. Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a anunțat duminică că va vizita centrala nucleară Zaporojie din Ucraina ocupată, dar a precizat că o vizită în Rusia este planificată pentru ceva mai târziu”.

UPDATE ORA 04.00

Numărul trupelor rusești din Belarus a scăzut la aproximativ 4.000, potrivit Ucrainei. Andriy Demchenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat al Gărzii de Frontieră, a declarat că au fost 10.000 în ianuarie. Majoritatea celor rămași au fost antrenați, iar restul au fost transferați înapoi în Rusia.

UPDATE ORA 03.00

Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a avertizat Belarusul să nu găzduiască arme nucleare rusești. Găzduirea de către Belarus a unor arme nucleare rusești ar însemna o escaladare iresponsabilă și o amenințare la adresa securității europene. Belarusul încă mai poate opri acest lucru, este alegerea lor. UE este pregătită să răspundă cu sancțiuni suplimentare.”

UPDATE ORA 02.00

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby, a declarat duminică: Nu am văzut niciun indiciu că Putin și-a respectat această promisiune sau că a mutat vreo armă nucleară”.

UPDATE ORA 01.00

Trei persoane au fost rănite și trei clădiri rezidențiale au fost avariate în urma unei explozii în orașul Kireyevsk din regiunea rusă Tula. Forțele de ordine locale au atribuit explozia unei drone ucrainene Tu-141 Strizh UAV plină de explozibili”. Se crede că niciuna dintre persoanele rănite în explozie nu a suferit răni care să le pună viața în pericol, a relatat Reuters, citând agențiile de presă rusești.

Știrea inițială

Lituania a anunţat duminică că va cere noi sancţiuni împotriva Moscovei şi a Minskului ca răspuns la planul Rusiei de a staţiona arme nucleare tactice în Belarus, scrie Reuters.

Declaraţia ministerului de Externe al Lituaniei a venit la câteva ore după ce NATO l-a criticat pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru ceea ce a numit retorica sa nucleară periculoasă şi iresponsabilă” .

Lituania va cere ca sancţiunile suplimentare împotriva Rusiei şi a Belarusului să fie incluse într-un pachet de sancţiuni aflat în discuţie la Bruxelles, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de la Vilnius.

Împreună cu partenerii săi euro-atlantici, Lituania va decide cum să reacţioneze la aceste planuri militariste ale regimurilor rus şi belarus” , a spus ministerul într-un comunicat.

Belarusul, care îşi pierde din ce în ce mai mult suveranitatea, sprijină şi ajută agresiunea Rusiei şi este din ce în ce mai integrată în planurile militare ale Rusiei, reprezintă un factor de risc suplimentar pentru regiunea baltică” , conform sursei citate.

Preşedintele Putin şi-a comparat sâmbătă planurile cu staţionarea armelor de către SUA în Europa, insistând în acelaşi timp că Rusia nu îşi va încălca promisiunile de neproliferare nucleară.

Citește și:

VIDEO. LIVE UPDATE. 396 zile de invazie rusă. Ucraina: Rusia „a luat Belarus ca ostatic nuclear”

LIVE UPDATE. 395 zile de invazie rusă. Directorul general al AIEA a anunţat că se va deplasa săptămâna viitoare la centrala nucleară Zaporojie

LIVE UPDATE. 394 zile de invazie rusă. Ucraina a interceptat două rachete de croazieră rusești lansate spre regiunea Odesa