• O femeie a fost arestată în cazul exploziei care l-a ucis pe bloggerul Vladlen Tatarski, anunță presa rusă.
  • Un consilier al lui Zelenski a declarat după explozia din Sankt Petersburg: „Păianjenii se mănâncă între ei într-un borcan”.
  • Conform presei de stat din Rusia, o explozie a avut loc într-o cafenea din Sankt Petersburg, iar un blogger militar rus a fost ucis în urma incidentului.

UPDATE ORA 23:00

Norvegia și Danemarca vor dona Ucrainei 8.000 de obuze de artilerie, anunță guvernul norvegian

Norvegia și Danemarca vor coopera pentru a dona Ucrainei 8.000 de obuze de artilerie, a anunțat luni guvernul norvegian, într-un comunicat, potrivit CNN.

„Norvegia donează proiectilele, în timp ce Danemarca donează focoasele asociate, sacii de propulsie și cartușele de amorsă”, se arată în comunicat.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat la anunț, afirmând într-un mesaj publicat pe Twitter că este recunoscător pentru această donație.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„Le sunt recunoscător guvernelor danez și norvegian (…) pentru inițiativa comună de a transfera un lot suplimentar de obuze de artilerie către Ucraina. Asistența militară în timp util din partea partenerilor este cheia pentru a aduce mai aproape victoria noastră comună!”, a afirmat Zelenski.

Proiectilele vor fi „muniție de artilerie standard NATO de 155 mm și vor completa donația daneză de 19 obuziere autopropulsate Caesar”, a adăugat comunicatul transmis de Norvegia.

Proiectilele de artilerie ale Norvegiei vor fi livrate din stocul propriu al forțelor armate ale țării.

UPDATE ORA 22:00

Jurnalistul american reținut în Rusia a depus apel împotriva arestului preventiv

Corespondentul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, care a fost arestat și acuzat de spionaj în Rusia săptămâna trecută, a făcut apel, prin intermediul avocaților săi, împotriva deciziei prin care a fost plasat în detenție, a anunțat luni agenția rusă de presă Interfax citând un tribunal din Moscova, scrie Reuters.

„Același avocat (din oficiu) care l-a reprezentat pe Gershkovici în momentul arestării sale a făcut apel”, a declarat o purtătoare de cuvânt a tribunalului moscovit din Lefortovo, citată de AFP.

„Data audierii apelului privind detenția va fi anunțată săptămâna aceasta”, a adăugat ea, precizând că cererea va fi analizată de o instanță superioară.

Joi, un tribunal din Moscova l-a plasat pe Gershkovici în arest preventiv până pe data de 29 mai, decizie pe care recursul urmărește să o anuleze.

UPDATE ORA 21:00

Ucraina a primit prima tranșă, de 2,7 miliarde de dolari, din programul FMI

Ucraina a primit luni prima tranșă de 2,7 miliarde de dolari, în cadrul programului Mecanismului Extins de Creditare al Fondului Monetar Internațional (FMI), a anunțat ministrul de finanțe Sergiy Marchenko, potrivit The Guardian, citează presa străină.

„Le sunt recunoscător partenerilor noștri pentru că au sprijinit Ucraina pe drumul spre victorie”, a scris Marchenko, pe Twitter.

FMI a anunțat vineri că boardul său executiv a aprobat un program de împrumut pe patru ani în valoare de 15,6 miliarde de dolari (12,6 miliarde de lire sterline) pentru Ucraina, parte a unui pachet global de 115 miliarde de dolari (92,8 miliarde de lire sterline) pentru a sprijini economia țării în lupta împotriva invaziei Rusiei.

Mecaniscmul extins de creditare este primul program major de finanțare convențională aprobat de FMI pentru o țară implicată într-un război de amploare.

Decizia a deschis calea pentru deblocarea imediată a 2,7 miliarde de dolari către Kiev și impune Ucrainei să realizeze reforme ambițioase, în special în sectorul energetic, a precizat FMI, într-un comunicat.

UPDATE ORA 20:00

Zelenski și Habeck au vizitat satul în care locuitorii au fost ținuți timp de o lună în subsolul unei școli

Președintele Volodimir Zelenski a adus luni un omagiu curajului celor aproape 400 de locuitori ai unui sat din nordul Ucrainei care au fost ținuți în subsolul unei școli timp de 27 de zile, înainte de a fi eliberați în urmă cu un an, scrie presa străină.

.Liderul ucrainean s-a deplasat la Iahidne, unde a ținut un discurs emoționant în care a amintit cum au fost ținuți captivi sătenii într-un spațiu de mai puțin de 200 de metri pătrați în prima lună a invaziei ruse.

El a spus că 11 persoane au murit în timpul calvarului.

„Acești oameni au reușit cumva să supraviețuiască și au așteptat Ucraina în întuneric”, a spus Zelenski, care a părut vizibil emoționat. „Ei au trăit stând în picioare”, a precizat el.

Zelenski a fost însoțit în vizita la Iahidne, un sat din regiunea Cernihiv, de vicecancelarul german Robert Habeck și de secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric.

Pe canalul său oficial Telegram, Zelenski a scris: „Vreau să le mulțumesc locuitorilor din Iahidne. Ei au îndurat tortura – un drum teribil, drumul eroilor absoluți. Mulțumesc Ucrainei pentru că are astfel de luptători pentru viață”.

UPDATE ORA 19:00

12 prizonieri ucraineni au fost returnați, anunță Kievul

Doisprezece prizonieri ucraineni s-au întors acasă din captivitatea rusă – 10 militari și doi civili, a anunțat luni Ucraina, potrivit CNN. Cinci dintre ei au fost grav răniți, potrivit Comandamentului de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război.

Militarii au fost capturați în diferite părți ale liniilor de front, a adăugat acesta. Pe 24 martie, „Ucraina a returnat Rusiei în mod voluntar și necondiționat toți cei cinci prizonieri grav răniți care erau transportabili”, a precizat Comandamentul, dar a adăugat că Rusia a eliberat „doar cinci ucraineni grav răniți, nu pe toți, așa cum cer convențiile internaționale semnate de Rusia”.

Decizia Rusiei arată „o lipsă flagrantă de interes pentru stabilirea unor schimburi ulterioare pentru categorii deosebit de vulnerabile de prizonieri și ostatici civili”, a precizat cartierul general al Comandamentului.

De la începutul invaziei, în februarie anul trecut, 2.005 ucraineni au fost eliberați din captivitate, potrivit Comandamentului de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război.

UPDATE ORA 18:00

SU fac demersuri pentru eliberarea jurnalistului Evan Gershkovich, arestat în Rusia

Guvernul Statelor Unite face demersuri intense pentru eliberarea jurnalistului Evan Gershkovich, de la publicaţia americană Wall Street Journal, care este ţinut de joi în arest în Rusia, şi urmăreşte cu atenţia detenţia sa, a anunţat luni Casa Albă, scrie AJ Jazeera.

,,Facem eforturi asidue din momentul în care am aflat că reporterul a fost reţinut”, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională american, în faţa presei.

SUA urmăresc ,,ferm, cu interes, atent” detenţia lui Evan Gershkovich, a adăugat Kirby.

Evan Gershkovich, un reporter vorbitor de limbă rusă – născut în familia unor emigranţi sovietici în SUA (tatăl său fiind originar din Moscova, iar mama sa din Odesa) – în vârstă de 31 de ani şi cunoscut pentru rigoarea cu care îşi verifică informaţiile, a fost arestat în oraşul Ekaterinburg, pentru suspiciuni de spionaj. Kremlinul susţine că el a fost prins ,,în flagrant delict”.

El a negat joi acuzaţiile aduse împotriva sa în cadrul unei audieri la un tribunal din Moscova, potrivit agenţiei de stat ruse TASS. Cu toate acestea, jurnalistul american a fost plasat în arest preventiv până la 29 mai, o măsură care ar putea fi prelungită până la un eventual proces.

UPDATE ORA 17:00

Zelenski spune că vrea să îl închidă pe Putin într-o pivniţă fără toaletă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat luni dorinţa ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie închis într-o pivniţă fără toaletă, după ce a vizitat un sat ucrainean eliberat în urmă cu un an şi unde, conform oficialilor ucraineni, mare parte dintre localnici au fost sechestraţi de soldaţii ruşi într-o pivniţă, scrie presa franceză.

„Toţi aceşti oameni stăteau într-un întuneric total, aşteptând revenirea ucrainenilor. Ei au scris pe ziduri numele celor care au murit şi datele pentru a nu-i uita. Şi copiii au inscripţionat cuvintele imnului ucrainean” , a susţinut Zelenski în timpul unei ceremonii în acel sat din regiunea Cernigov, unde a fost însoţit de vicecancelarul german Robert Habeck.

„După ce am văzut asta, vreau ca preşedintele rus să-şi petreacă restul vieţii într-o pivniţă cu o găleată în loc de toaletă”, a mărturisit preşedintele ucrainean.

UPDATE ORA 16:00

Șeful NATO: Nu sunt semne că Putin se pregăteşte pentru pace

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că salută planul de pace al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care respectă principiile centrale ale cartei ONU, dar că nu sunt semne că liderul rus Vladimir Putin se pregăteşte pentru pace, ci pentru „mai mult război” , scrie AP.

Stoltenberg a afirmat că marţi la sediul Alianţei va avea loc comisia NATO-Ucraina, la care va participa ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, în cadrul căreia se va discuta despre războiul de agresiune al Rusiei şi despre sprijinul NATO pentru Kiev.

El a salutat planul de pace al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care „respectă principiile centrale ale cartei ONU” şi „asigură fundaţia pentru o pace justă şi sustenabilă”.

„Dar nu există semne că preşedintele Putin se pregăteşte pentru pace. Se pregăteşte pentru mai mult război. De aceea suntem uniţi în determinarea noastră de a menţine cursul actual. Şi să sprijinim Ucraina atâta timp cât va fi nevoie” , a spus secretarul general al NATO.

UPDATE ORA 15:00

Stoltenberg a cerut „eliberarea imediată” a jurnalistului american reținut în Rusia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut „eliberarea imediată” a cetățeanului american Evan Gershkovich, un reporter al Wall Street Journal care a fost arestat vinerea trecută în Rusia sub acuzația de spionaj, potrivit CNN.

„Mă alătur Statelor Unite în apelul lor către Rusia de a-l elibera pe jurnalistul american Evan Gershkovich”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă luni.

„Arestarea sa este îngrijorătoare. Este important să respectăm libertatea presei, drepturile jurnaliștilor și drepturile de a pune întrebări și de a-și face meseria. Prin urmare, solicităm eliberarea sa imediată.”

Autoritățile ruse l-au reținut pe Gershkovici săptămâna trecută și l-au acuzat de spionaj, semnalând o intensificare semnificativă atât a tensiunilor Moscovei cu Statele Unite, cât și a campaniei sale împotriva presei străine, care a fost supusă unei presiuni intense de când președintele Vladimir Putin a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei anul trecut.

The Wall Street Journal a respins categoric aceste acuzații, afirmând într-o declarație că „neagă vehement acuzațiile FSB și solicită eliberarea imediată a reporterului nostru de încredere și dedicat”.

UPDATE ORA 14:00

Belarusul a început antrenamentele de luptă pentru forțele sale armate

Belarus a început inspecțiile de pregătire pentru luptă a forțelor sale armate, a anunțat Ministerul Apărării într-un comunicat publicat pe Telegram, notează The Guardian.

Ministerul a precizat că inspecțiile vor determina capacitatea unităților militare de a funcționa la „cele mai înalte niveluri de pregătire de luptă”.

UPDATE ORA 13:00

Administrația prezidențială ucraineană îndeamnă la „reacții calme” în ce privește informațiile false din Rusia

Șeful biroului prezidențial al Ucrainei, Andrii Yermak, a îndemnat la „o reacție calmă la falsurile care inventează o victorie, care nu există în realitate”, adăugând că „Bahmut este Ucraina”, potrivit The Kyiv Independent.

Yermak nu a precizat la ce „falsuri” se referea, dar probabil era vorba despre declarația din 2 aprilie a fondatorului Grupului Wagner și confident al dictatorului rus Vladimir Putin, Evgheni Prigojin. Prigozhin a declarat că forțele sale au capturat clădirea administrației orașului Bahmut din regiunea Donețk, ridicând acolo steagul rusesc.

Șeful grupului de mercenari privați susținut de statul rus a adăugat că Bahmut este „luat legal” și că forțele ucrainene erau „concentrate în zona de vest” a orașului.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat în actualizarea sa de dimineață din 3 aprilie că trupele rusești „nu încetează să ia cu asalt Bahmut, încercând să îl ia sub control total”.

UPDATE ORA 12:00

Suspectul în cazul exploziei din Sankt Petersburg a fost reținut de autoritățile ruse

Agenția de presă rusă de stat Tass anunță că suspectul în cazul exploziei în care a murit bloggerul militar Vladlen Tatarski a fost reținut de autorități. Numele acesteia a fost identificat ca fiind Daria Trepova.

Tass citează o declarație a angajaților comisiei de anchetă, care spune că:

Sub suspiciunea de implicare în explozia dintr-o cafenea din Sankt-Petersburg, angajații comitetului rus de anchetă, împreună cu serviciile operative, au reținut-o pe Daria Trepova.

Tatarsky, al cărui nume real era Maxim Fomin, avea peste 560.000 de urmăritori pe Telegram și era unul dintre cei mai influenți bloggeri militari din țară. Mai mult de 30 de persoane au fost rănite în explozia de duminică.

UPDATE ORA 11:00

Vicecancelarul german, Robert Habeck, a sosit în Ucraina într-o vizită surpriză, a anunțat Ministerul german al Energiei și Economiei, în prima sa deplasare în țară de la izbucnirea războiului.

Un purtător de cuvânt al ministerului a confirmat vizita, spunând că Habeck, care este și ministru al energiei și economiei, a sosit la Kiev luni la prima oră.

Purtătorul de cuvânt nu a oferit mai multe detalii, invocând măsuri de securitate.

UPDATE ORA 10:00

Rusia intenționează să formeze o divizie de submarine cu destinație specială care vor transporta torpile cu capacitate nucleară Poseidon, ca parte a Flotei din Pacific a țării, până la sfârșitul anului 2024 sau în prima jumătate a anului 2025, a anunțat agenția rusă de știri Tass.

Rusia a declarat în ianuarie că a produs primul set de torpile Poseidon, la patru ani după ce președintele Vladimir Putin a anunțat acest tip fundamental nou de armă nucleară strategică, confirmând că va avea propria sursă de energie nucleară, potrivit Reuters.

La sfârșitul lunii martie, Rusia a declarat că infrastructura de coastă pentru submarinele care vor transporta torpilele Poseidon va fi finalizată în Peninsula Kamchatka, unde se află baza de submarine cu rachete nucleare balistice a Flotei rusești din Pacific.

„Decizia de a forma o divizie de submarine nucleare cu destinație specială în Kamchatka a fost luată”, a declarat Tass, citând o sursă neidentificată din domeniul apărării. „Vorbim despre decembrie 2024 sau prima jumătate a anului 2025”.

Există puține detalii confirmate despre Poseidon în domeniul public, dar analiștii militari spun că este, în esență, o încrucișare între o torpilă și o dronă care poate fi lansată de pe un submarin nuclear.

UPDATE ORA 09:00

Forțele de securitate din Rusia confiscă pașapoartele unor înalți oficiali și ale unor directori de companii de stat din cauza paranoiei legate de posibile scurgeri de informații și dezertări, relatează Financial Times.

Citând mai multe persoane familiarizate cu subiectul, șeful biroului din Moscova al ziarului, Max Seddon, a scris într-un raport:

Presiunea crescută reflectă suspiciunea profundă a Kremlinului și a FSB, agenția succesoare a KGB-ului, cu privire la loialitatea elitei civile a Rusiei, dintre care mulți dintre ei se opun în privat războiului din Ucraina și se agită din cauza impactului acestuia asupra stilului lor de viață.

Un purtător de cuvânt al lui Putin a confirmat că Rusia și-a înăsprit restricțiile privind călătoriile în străinătate pentru unele persoane care lucrează în zone „sensibile.

UPDATE ORA 08:00

Asasinarea cunoscutului blogger militar rus pro-război Vladlen Tatarski, al cărui nume real era Maxim Fomin, poate dezvălui noi fracturi în cadrul Kremlinului și al cercului său interior, a scris Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA, în analiza sa zilnică.

Ministerul rus de Externe a dat vina pe Kiev pentru atac – care a avut loc într-o cafenea din Sankt Petersburg care ar fi aparținut finanțatorului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin – și a lăudat bloggerii militari ruși pentru acoperirea războiului, „ignorând aparent faptul că Fomin și alți milbloggeri critică în mod obișnuit Ministerul rus al Apărării și Ministerul rus de Externe”, au scris analiștii ISW.
Aceștia au remarcat, de asemenea, că Prigojin a declarat pe 2 aprilie că nu va „învinovăți regimul de la Kiev” pentru moartea lui Fomin și a figurii ultranaționaliste ruse Daria Dugina, care a fost asasinată în august, sugerând că agenții ucraineni nu au fost de fapt responsabili.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ministerul de Externe al Rusiei nu a formulat nicio acuzație cu privire la persoanele sau entitățile implicate în atacul care l-a ucis pe Vladlen Tatarski, un cunoscut blogger pro-război, într-o cafenea din centrul orașului Sankt Petersburg, scrie Sky News.

Cu toate acestea, ministerul condus de Serghei Lavrov a susținut că tăcerea din capitalele occidentale expune ipocrizia în ceea ce privește exprimarea îngrijorării față de soarta jurnaliștilor.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat că lipsa de reacție de la Washington, Londra și Paris „vorbește de la sine, având în vedere îngrijorarea lor aparentă pentru sănătatea jurnaliștilor și libertatea de exprimare” .

„Este frapantă reacția de la Kiev, unde cei care primesc subvenții occidentale nu-și ascund în niciun fel bucuria față de ceea ce s-a întâmplat”, a scris ea, pe site-ul ministerului.

Citește și:

LIVE UPDATE. 403 zile de invazie rusă. ​Ucraina a pregătit un plan în 12 puncte privind peninsula Crimeea, după recapturarea ei de la Rusia

LIVE UPDATE. 402 zile de invazie rusă. Fondul Monetar Internațional aprobă un împrumut de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina

LIVE UPDATE. 400 zile de invazie rusă. Un jurnalist american de la Wall Street Journal a fost arestat în Rusia pentru spionaj