• WSJ a declarat că reporterul său Evan Gershkovich a putut să se întâlnească marți cu avocații săi.
  • Conform legislației ruse, inculpaților li se garantează un avocat al apărării și contact regulat cu echipa sa juridică.
  • Guvernul SUA a cerut eliberarea imediată a jurnalistului.

UPDATE ORA 23.00. Ministrul polonez al agriculturii demisionează din cauza planului UE de a prelungi importurile de cereale ucrainene fără taxe vamale

Ministrul polonez al agriculturii, Henryk Kowalczyk, a demisionat miercuri din funcție din cauza a ceea ce el a spus că este proiectul de decizie al Comisiei Europene de a prelungi importurile de cereale din Ucraina în statele membre fără taxe vamale și fără cote până în iunie 2024.

„Deoarece este foarte clar că postulatul de bază al fermierilor nu va fi îndeplinit de Comisia Europeană, am luat o decizie și am demisionat din funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, a declarat Kowalczyk într-un comunicat.

UPDATE ORA 22.00

Președintele Volodimir Zelenski a mulțumit miercuri poporului polonez pentru primirea refugiaților ucraineni și pentru a ajuta la apărarea țării sale împotriva invaziei Rusiei.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

„Fiecărui oraș și oraș polonez, care a devenit atât de ospitalier cu oamenii noștri, vă mulțumesc. Vă mulțumesc că copiii ucraineni ar putea trăi cu respect în Polonia”, a spus el.

Președintele și-a exprimat aprecierea că ucrainenii ar putea trăi ca rezidenți deplini în Polonia, a mulțumit voluntarilor polonezi, precum și celor care pregătesc armata ucraineană și a mulțumit tuturor celor care „își fac rugăciunile pentru ucraineni”.

UPDATE ORA 21.00

Letonia reintroduce serviciul militar obligatoriu

Parlamentul leton a votat miercuri reintroducerea serviciului militar obligatoriu pentru bărbaţii eligibili începând de anul viitor, invocând riscuri pentru securitatea regională, în contextul războiul lansat de Rusia contra ţării vecine Ucraina, scrie Bloomberg.

Serviciul militar obligatoriu se va aplica bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani.

,,Serviciul de apărare a statului este răspunsul nostru la noua ameninţare geopolitică”, a declarat ministrul leton al apărării, Inara Murniece, în faţa deputaţilor, înaintea votului.

De la invadarea brutală a Ucrainei de către Rusia, noi nu putem asigura protecţia Letoniei decât prin soluţii defensive complexe, care includ nu doar sisteme de arme, dar şi pregătirea unei mari părţi a societăţii pentru o acţiune militară” , a adăugat Murniece.

Letonia eliminase serviciul militar obligatoriu după aderarea sa la NATO în 2004.

UPDATE ORA 20.00

Incendiu de mică amploare la o clădire a Ministerului rus al Apărării din Moscova

Un incendiu a izbucnit pentru scurt timp la o clădire aparținând Ministerului rus al Apărării din centrul Moscovei, miercuri seara, au anunțat agențiile de presă de stat ruse, citând serviciile de urgență, scrie Reuters.

Imaginile distribuite presa de stat pe rețelele de socializare arată o coloană subțire de fum negru care se ridica ddeasupra sediului ministerului apărării din Moscova, pe strada Znamenka, în apropiere de Kremlin.

Micul incendiu a fost stins la scurt timp după ce a izbucnit, fără a exista victime, a anunțat agenția de presă TASS.

UPDATE ORA 19.00

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că anunțul lui Vladimir Putin că Rusia va staționa arme nucleare tactice în Belarus a demonstrat că o declarație comună Rusia-China echivalează este cu doar „promisiuni goale”.

Moscova și Beijingul au emis declarația comună în urma discuțiilor dintre Putin și omologul său chinez, Xi Jinping, în capitala Rusiei luna trecută. În declarație, ambele țări au spus că este necesară oprirea acțiunilor care au alimentat și mai mult conflictul din Ucraina.

UPDATE ORA 18.00. Lukașenko sosește la Moscova pentru discuții cu Putin

Președintele Belarusului și apropiat al lui Vladimir Putin, Alexander Lukașenko, a sosit la Moscova pentru o întâlnire cu liderul rus, a informat agenția de presă Belta, administrată de Belarus.

Lukașenko și Putin vor avea o întâlnire în această seară, unde cei doi vor „discuta o gamă largă de chestiuni referitoare la relațiile dintre Belarus și Rusia”, se arată în comunicat. Cei doi vor discuta, de asemenea, „situația internațională și măsurile luate pentru asigurarea securității”, a spus Belta.

UPDATE ORA 17.00. Ministrul de externe al Ungariei spune că invitarea Ucrainei la reuniunea NATO subminează „unitatea alianței”

Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat miercuri că decizia de a invita Ucraina la o reuniune a miniștrilor de externe ai NATO „subminează principiul unității alianței”, potrivit unui comunicat al guvernului.

Comentariile urmează unei întâlniri a miniștrilor de externe ai NATO la Bruxelles, marți, pentru a marca aderarea Finlandei la NATO. Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a fost prezent la întâlnire, în ciuda faptului că Ucraina nu este în prezent membră a NATO.

Ungaria și-a declarat în repetate rânduri opoziția ca NATO să se implice în conflict.

Szijjártó a spus că Ungaria speră că „nimeni nu va pune la îndoială validitatea deciziei anterioare a alianței de a declara că NATO nu va fi parte la războiul care se desfășoară în țara noastră vecină”.

UPDATE ORA 16.00

Rusia a făcut „pași foarte lenți” în Bakhmut timp de 6 luni, spun oficialii occidentali

Forțele rusești au făcut „progrese foarte lente” în Bakhmut în ultimele șase luni, în ciuda angajării unui număr mare de soldați și a pierderilor uriașe suferite, au declarat oficialii occidentali într-un briefing de miercuri

În ultimele câteva săptămâni, progresul rusesc ar putea fi „măsurat în metri”, au spus oficialii, calificând, de asemenea, drept o încercare „destul de disperată” afirmația din weekend a fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit căreia Bakhmut a fost capturat.

„În orice caz, aceasta a fost mai mult pentru consumul intern al Rusiei”, au spus oficialii. „În prezent, credem că încă nu dețin controlul deplin asupra Bakhmut, astfel încât ucrainenii sunt încă capabili să reziste forțelor rusești și Wagner”.
Între timp, oficialii au declarat că forțele ucrainene „își gestionează rata victimelor mult mai bine decât o fac rușii în acest moment”.

„Am văzut că sunt capabili să rotească unitățile în și din Bakhmut. Oamenii se odihnesc și se recuperează”, au spus ei, și au precizat că Ucraina primește forțe regenerate și suplimentare, precum și echipamente noi furnizate de NATO sau de Occident.

În prezent există o acalmie în lupte, parțial din cauza vremii nefavorabile, dar și din cauza epuizării ambelor părți și în așteptarea unei contraofensive ucrainene, au explicat oficialii, adăugând că încă nu este clar dacă Bakhmut va face parte din această etapă următoare, având în vedere statutul său actual.

„Nu există niciun oraș sau localitate care să fi rămas. Nu ar semăna cu ceea ce ar fi putut fi în urmă cu un an. Bakhmut este complet distrus ca oraș, imposibil de trăit după orice standarde normale”, au declarat oficialii.

UPDATE ORA 15.00

Ucraina desfășoară lovituri în forță și stochează muniții, potrivit unor oficiali occidentali

Oficialii occidentali consideră că Ucraina a efectuat lovituri în profunzime și a depozitat o parte din muniție înaintea unei contraofensive așteptate în lunile următoare.

„Unele dintre aceste lovituri în adâncime împotriva [pozițiilor rusești din sudul Ucrainei] sunt o pregătire pentru orice fel de ofensivă viitoare”, au declarat oficialii. „Am văzut în mod constant de-a lungul campaniei este că ucrainenii au fost foarte pricepuți în a ținti acele sisteme HIMARS precise împotriva unor ținte rusești specifice”.

Oficialii au mai spus că Ucraina ar fi stocat muniție înaintea unei contraofensive, dar nu au observat niciun fel de lipsuri care ar fi limitat operațiunile zilnice.

„Nu îi vedem într-o poziție în care să fie nevoiți să își limiteze operațiunile, prin lipsuri de muniție”, au spus oficialii. „În mod evident, ei vor să se aprovizioneze în acest moment, deoarece se pregătesc pentru o ofensivă, așa că trebuie să aibă aceste asigurări de aprovizionare pentru a putea susține ofensiva”.
„Din ceea ce vedem, ei primesc aceste provizii în acest moment”, au adăugat ei.

UPDATE ORA 14.00

Rusia are o problemă în a genera „forță de muncă militară”, spun oficialii occidentali

Oficiali occidentali au declarat pentru CNN că sunt de părere că Rusia are o problemă în a genera „forță de muncă militară instruită”.

„[Rusia] a recunoscut că are nevoie de 400.000 de soldați în plus și asta nu doar pentru conflictul [din Ucraina], ci și pentru a îndeplini noile formațiuni care vor fi puse la noua graniță cu NATO și Finlanda”, au declarat oficialii într-un briefing miercuri, răspunzând unei întrebări de la CNN.
„Modul în care generează acest lucru este neclar în acest moment”.
Oficialii au declarat pentru CNN că au văzut că Rusia a crescut durata de recrutare și a lărgit intervalul de vârstă, dar au precizat că nu au făcut niciun efort pentru a lansa o a doua mobilizare.

„Dacă populația poate susține o altă rundă de mobilizare și dacă Kremlinul vrea de fapt să testeze rezistența populației la acest lucru este neclar în acest moment, dar faptul că nu au făcut-o ne-ar indica faptul că au unele îngrijorări în această privință”, au spus oficialii.

Oficialii au continuat spunând că, pe lângă faptul că, pe lângă faptul că nu reușește să convingă populația din Rusia să se înroleze în armată, Moscova a avut dificultăți în a le oferi instruire.

„Am văzut unități rusești fiind antrenate în Belarus, am văzut alte forțe rusești localizate fiind împinse direct pe front fără niciun fel de pregătire”, au spus aceștia.

„Au o problemă reală în a genera forță de muncă militară instruită”.

UPDATE ORA 13.00

Președintele Poloniei, Duda, îi acordă liderului ucrainean Zelensky „cel mai vechi și mai înalt” ordin al țării

Președintele polonez Andrzej Duda l-a decorat miercuri pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky cu Ordinul Vulturul Alb, în cadrul unei ceremonii la palatul prezidențial din Varșovia.

Ordinul Vulturul Alb este „cea mai veche și cea mai înaltă distincție poloneză” și este acordat unor „persoane remarcabile”, a declarat Duda în prezența lui Zelensky și a primelor doamne ale celor două țări.

„Este un om unic. Tu, Volodymyr, ești unic. După ce ai primit mandatul din partea poporului tău, ai fost chemat brusc la o misiune unică, pe care nimeni nu ar fi putut să o prevadă”, a spus Duda.

„Niciunul dintre noi acum un an, după invazia rusă, nu ar fi putut ști ce se va întâmpla cu Ucraina și ce vi se va întâmpla personal. Fără îndoială, știm că poziția dumneavoastră, împreună cu poziția eroicului popor ucrainean… va salva Ucraina de agresiunea rusă”, a adăugat Duda, numindu-l pe Zelensky „un om cu calități excepționale”.

Zelensky și soția sa, Olena Zelenska, se află în Polonia pentru ceea ce se anunță a fi cea mai cuprinzătoare vizită de stat pe care președintele ucrainean a întreprins-o de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

El i-a mulțumit lui Duda, guvernului și poporului polonez pentru că a stat „umăr la umăr” cu Ucraina și a oferit adăpost ucrainenilor care au fugit. „Credem că aceasta este o relație istorică”, a spus Zelensky.

UPDATE ORA 12.00

Marea Britanie blochează difuzarea unei reuniuni ONU la care urma să ia cuvântul comisarul rus pentru copii

Marea Britanie a blocat transmisia pe internet a unei reuniuni ONU de miercuri, în cadrul căreia urma să ia cuvântul comisarul rus pentru copii, Maria Lvova-Belova.

Aceasta este acuzată de crime de război de către Curtea Penală Internațională (CPI) pentru un presupus plan de deportare a copiilor ucraineni.

Rusia a convocat reuniunea informală pentru a discuta despre „evacuarea” copiilor ucraineni din zona de război.

„Ea nu ar trebui să i se permită o platformă ONU pentru a răspândi dezinformări”, a scris pe Twitter misiunea britanică la ONU.
„Dacă Maria Lvova-Belova vrea să dea socoteală de acțiunile sale, o poate face la Haga.
Un reprezentant al Rusiei la ONU, Dmitri Polyanskiy, a răspuns pe Twitter, spunând „[Țările occidentale] ar prefera, bineînțeles, să continue să răspândească minciuni și falsuri cu privire la presupusul furt de copii al Rusiei din Ucraina. Reuniunea noastră amenință această narațiune mincinoasă și, prin urmare, este ca un os în gâtul lor”.

De asemenea, el a promis represalii, spunând că „ca o mișcare în oglindă, Rusia va bloca de acum înainte transmisiunile pe internet ale ONU ale tuturor reuniunilor similare, invocând clauza de cenzură britanică.

Marea Britanie a mai spus că ambasadorul său nu va participa la reuniune.

Ședința urmează să aibă loc miercuri la ora 10.00 ET la New York, potrivit misiunii Rusiei la ONU. Se așteaptă ca Lvova-Belova să apară virtual.

Rusia a preluat președinția Consiliului de Securitate al ONU la 1 aprilie.

UPDATE ORA 11.00

Președintele francez Macron sosește la Beijing pentru o vizită de stat

Președintele francez Emmanuel Macron a sosit miercuri pe aeroportul Beijing Capital pentru o vizită de stat de trei zile în China, au arătat imagini transmise în direct de televiziuni.

Se așteaptă ca acesta să se întâlnească și să poarte discuții cu liderul chinez Xi Jinping pentru „a planifica și a trasa cursul relațiilor bilaterale, a aprofunda cooperarea și a avea un schimb de opinii aprofundat cu privire la principalele probleme internaționale și regionale fierbinți”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

Președintele SUA, Joe Biden, a vorbit la telefon cu Macron înaintea vizitei sale.

UPDATE ORA 10.00

Președintele ucrainean Zelensky își începe vizita oficială în Polonia

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a trecut granița în Polonia pentru a începe o vizită oficială la vecinul țării sale și unul dintre cei mai apropiați parteneri ai săi, potrivit biroului președintelui și presei poloneze.

Marcin Przydacz, șeful Biroului prezidențial ucrainean de politică internațională, a declarat pentru postul polonez de televiziune TVN24 că Zelensky este așteptat la Palatul prezidențial la ora locală 11:00 a.m.

Se așteaptă ca președinții ucrainean și polonez să țină un discurs comun la ora locală 18:00.

Spre deosebire de vizitele anterioare ale lui Zelenski în străinătate de când Rusia a început invazia în Ucraina, acesta călătorește împreună cu soția sa.

În timpul vizitei sale, președintele ucrainean va semna acorduri bilaterale și va purta discuții atât cu președintele polonez Andrzej Duda, cât și cu prim-ministrul Mateusz Morawiecki.

De asemenea, el se va întâlni cu reprezentanți ai mediului de afaceri polonez în cadrul forumului de afaceri ucraineano-polonez, cu liderii camerelor superioară și inferioară ale Parlamentului polonez și cu primarii orașelor de la granița cu Ucraina.

UPDATE ORA 09.00

Macron și Biden discută despre dorința comună de a „implica China” pentru a accelera sfârșitul războiului din Ucraina

Înaintea călătoriei de trei zile pe care președintele francez Emmanuel Macron o va efectua în China, acesta a discutat marți cu președintele american Joe Biden, potrivit Palatului Elysée.

Într-un comunicat de presă, Palatul Elysée a precizat că cei doi șefi de stat au discutat despre dorința lor comună de a implica China pentru a accelera sfârșitul războiului din Ucraina și de a participa la construirea unei păci durabile în regiune.

De asemenea, cei doi șefi de stat și-au exprimat în comun dorința de a obține din partea Chinei o contribuție la efortul global de solidaritate Nord/Sud și de a construi împreună cu China o agendă comună privind clima și biodiversitatea, potrivit comunicatului.

UPDATE ORA 08.00

Macron și von der Leyen vor sosi în China
Șefa executivului Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, și președintele francez Emmanuel Macron aterizează astăzi în China, unde vor spera să „reseteze” legăturile cu un partener economic important, abordând în același timp probleme importante precum Ucraina și riscurile comerciale.

Macron a vizitat ultima dată China în 2019, în timp ce aceasta va fi prima călătorie a lui Von der Leyen de când a devenit președintele Comisiei Europene în acel an.

De atunci, controalele stricte ale Chinei privind pandemia au forțat toate întâlnirile diplomatice online, în timp ce relațiile cu Europa s-au deteriorat: mai întâi din cauza unui pact de investiții blocat în 2021 și apoi din cauza refuzului Beijingului de a condamna Rusia pentru invazia sa în Ucraina.

UPDATE ORA 07.00

Zelenskiy se îndreaptă spre Polonia
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, este așteptat să viziteze Polonia astăzi, a declarat luni consilierul pentru afaceri externe al președintelui polonez, Marcin Przydacz.

„Vizita va avea loc la invitația președintelui (Andrzej) Duda. Vor avea loc discuții lungi și ample, nu doar despre situația de securitate, ci și despre sprijinul economic și politic”, a declarat Przydacz pentru radioul privat RMF. „Va fi o vizită oficială”.

El a adăugat că Zelenskiy se va întâlni miercuri, în Piața Castelului din Varșovia, cu polonezi și ucraineni care s-au refugiat în Polonia.

Zelenskiy s-a întâlnit ultima dată cu omologul său polonez în decembrie 2022, în timpul călătoriei sale acasă din Statele Unite.

Polonia este vecina Ucrainei, iar cele două țări au legături istorice profunde. Mulți ucraineni au fugit din țara lor după invazia Rusiei de anul trecut, iar un număr mare dintre ei au căutat siguranță în Polonia.

UPDATE ORA 06.00

Președintele francez Emmanuel Macron și șefa executivului Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, sosesc miercuri în China, încercând să „reseteze” legăturile, abordând în același timp probleme dificile precum Ucraina și riscurile comerciale. Președintele american Joe Biden a avut marți o convorbire telefonică cu Macron pentru a discuta despre această vizită, a precizat Casa Albă, adăugând că au vorbit și despre menținerea sprijinului pentru Ucraina împotriva invaziei Rusiei.

UPDATE ORA 05.00

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, este așteptat să viziteze Polonia astăzi, a declarat luni consilierul pentru afaceri externe al președintelui polonez, Marcin Przydacz. Zelenskiy s-a întâlnit ultima dată cu omologul său polonez în decembrie 2022, în timpul călătoriei sale acasă din Statele Unite.

UPDATE ORA 04.00

Reuters relatează că cetățenii din Sankt Petersburg, orașul rus cel mai apropiat de Finlanda, și-au acuzat vecinul că le-a întors spatele aderând la alianța militară vestică NATO, urmând linia guvernului lor că aderarea a fost un act ostil.

UPDATE ORA 03.00

Serghei Şoigu, ministrul rus al apărării, a declarat că aderarea Finlandei a crescut riscurile unui conflict mai larg.

Finlanda a devenit al 31-lea membru al NATO după ce ministrul său de externe, Pekka Haavisto, a semnat un document de aderare și l-a înmânat secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, la o ceremonie la Bruxelles.

UPDATE ORA 02.00

Un soldat ucrainean spune că terenul înalt la vest de Bahmut rămâne ferm în mâinile Ucrainei

Un soldat ucrainean care slujește în zona Bahmut de multe săptămâni a declarat pentru CNN că orașul Chasiv Yar – pe un teren înalt la vest de oraș – este ferm în mâinile ucrainene.

Soldatul, cu care CNN a vorbit în trecut, face parte din a 46-a brigadă separată de aeromobile. El a spus că Chasiv Yar, un oraș de câteva mii de locuitori înainte de război, „este înălțimea dominantă deasupra zonei din jurul său. Aceasta înseamnă un avantaj pentru conducerea focului, în special cu artileria. Prin urmare, orașul are o importanță deosebită pentru ambele părți.”

El a spus că forțele ruse nu au putut trece prin apărarea ucraineană la sud-est de Chasiv Yar (în jurul lui Ivanivske).

UPDATE ORA 01.00

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că a purtat o conversație telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski marți, înaintea vizitei sale în China de miercuri.

Ucraina va fi un „temă important” al întâlnirilor sale cu președintele chinez Xi Jinping și premierul Li Qiang, a spus von der Leyen într-un tweet.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Wall Street Journal a declarat că reporterul său Evan Gershkovich a putut să se întâlnească marți cu avocații săi, scrie CNN.

Conform legislației ruse, inculpaților li se garantează un avocat al apărării și contact regulat cu echipa sa juridică. Dar autoritățile ruse împiedică uneori accesul și îngreunează comunicațiile.

Guvernul SUA a cerut eliberarea imediată a jurnalistului. Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat reporterilor că dosarul lui Gershkovich este „o prioritate pentru acest președinte. Este o prioritate pentru Consiliul Naţional de Securitate. Este o prioritate pentru Departamentul de Stat. ”

WSJ a a menționat: ,,Avocații lui Evan au putut să se întâlnească astăzi cu el în închisoare. Aceștia au spus că starea de sănătate a lui Evan este bună și că acesta este recunoscător pentru sprijinul din întreaga lume. Suntem alături de Evan și continuăm să cerem eliberarea sa imediată” .

Wall Street Journal a numit arestarea lui Gershkovich „un afront vicios la adresa presei libere” și a spus că aceasta „ar trebui să stimuleze indignarea tuturor oamenilor și guvernelor libere, din întreaga lume. Nici un reporter nu ar trebui să fie reținut pentru simplul fapt că își face treaba” .

Redactorul-șef al WSJ, Emma Tucker , a afirmat că Gershkovici «făcea ceea ce fac jurnaliștii – punea întrebări și oferea o relatare de martor ocular în regiune pentru a ajuta la menținerea lumii bine informate»” .

,,Închisoarea sa este complet nejustificată și reprezintă un atac la adresa presei libere. Facem tot ce ne stă în putință pentru a-l aduce pe Evan acasă în siguranță și nu ne vom odihni până când nu se va vedea cu familia sa. „

Wall Street Journal a numit arestarea lui Gershkovich „un afront vicios la adresa presei libere” și a spus că aceasta „ar trebui să stimuleze indignarea tuturor oamenilor și guvernelor libere, din întreaga lume. Nici un reporter nu ar trebui să fie reținut pentru simplul fapt că își face treaba” .