• Jens Stoltenberg a declarat că aliații occidentali au livrat Ucrainei un ajutor militar de peste 70 de miliarde de dolari în ultimul an.
  • Mai mult de 500 de copii au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului, potrivit UNICEF.
  • Șeful NATO a afirmat că sprijinul alianței pentru Ucraina este „pe termen lung”.

UPDATE ORA 23.00

Volodimir Zelenski, invitat la summitul NATO din iulie de la Vilnius

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a indicat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat la summitul alianței care va avea loc în iulie în capitala lituaniană Vilnius, potrivit CNN.

„O Ucraină puternică și independentă este vitală pentru stabilitatea zonei euro-atlantice și așteptăm cu nerăbdare să ne întâlnim cu președintele Zelenski la summitul nostru de la Vilnius din iulie” , a declarat Stoltenberg.

El a făcut această remarcă marți, la Bruxelles, în urma unei reuniuni a Comisiei NATO-Ucraina, organismul responsabil pentru relația dintre Ucraina și alianță.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

UPDATE ORA 22.00

Rușii au bombardat regiunea Cernihiv. O persoană a fost rănită

Trupele rusești au efectuat un atac aerian asupra satului Pechenihy din regiunea Cernihiv, marți, potrivit Comandamentului Operațional de Nord al Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.

Armata rusă a aruncat două bombe asupra Pechenihy folosind avioane de luptă Su-35, a precizat Comandamentul de Nord.

Postul de știri Suspilne a relatat ulterior, citând locuitorii satului, că atacul rusesc a avariat două case și a rănit o persoană.

Potrivit directorului unui spital local, citat de Suspilne, victima a suferit „răni moderate”.

Regiunile de frontieră din nordul și estul Ucrainei, precum regiunea Cernihiv, se confruntă cu amenințarea unor atacuri constante din cauza proximității lor față de Rusia.

UPDATE ORA 21.00

Peste 45 de atacuri ale rușilor, respinse de forțele ucrainene în Donețk, astăzi

Armata ucraineană afirmă că continuă să respingă atacurile rusești în mai multe locuri de-a lungul liniilor de front din regiunea Donețk, cu peste 45 de atacuri în ultima zi concentrate în zona Bahmut, precum și în jurul Avdiivka și Mariinka, în apropiere de orașul Donețk, și Lîman, în apropiere de granița cu Luhansk.

Statul Major General al Forțelor Armate a declarat că aproximativ 20 dintre aceste atacuri au avut loc în jurul Bakhmut. Acesta nu a dat niciun indiciu că unitățile ucrainene ar fi pierdut teren.

UPDATE ORA 20.00

SUA pregătește un nou pachet de asistență pentru Ucraina, în valoare de 2,6 miliarde de dolari

Pachetul va consta în stocuri ale Pentagonului în valoare de până la 500 de milioane de dolari, retrase din dispoziția președintelui Biden și în capacități militare în valoare de 2,1 miliarde de dolari, achiziționate din industrie cu ajutorul fondurilor Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei (USAI), potrivit NYT.

Astfel, vor fi trimise sisteme HIMARS furnizate de SUA, interceptoare de apărare aeriană, cartușe de artilerie, sisteme antiblindate, arme de calibru mic, vehicule de transport de echipament greu și sprijin pentru întreținere.

Fondurile USAI vor fi cheltuite pentru a furniza Ucrainei capacități de apărare aeriană, sisteme de mortiere, vehicule de sprijin tactic și logistic, terminale și servicii SATCOM, alte echipamente și instruire.

„Statele Unite vor continua să colaboreze cu aliații și partenerii lor pentru a oferi Ucrainei capacități care să răspundă nevoilor sale imediate de pe câmpul de luptă și cerințelor de asistență de securitate pe termen mai lung” , se arată în comunicatul de presă al Pentagonului.

Precedentul pachet de asistență militară americană pentru Ucraina, în valoare de 350 de milioane de dolari, a fost aprobat la 20 martie.

UPDATE ORA 19.00

Șeful NATO îl invită pe Zelenski la summitul din iulie

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dezvăluit marți că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat să se alăture summitului alianței din iulie, care va avea loc la Vilnius.

,,Vom dezvolta o inițiativă multianuală de sprijinire a Ucrainei, care va contribui la asigurarea condițiilor de apărare a Ucrainei, la tranziția de la echipamentele și doctrinele din epoca sovietică la standardele NATO și la îmbunătățirea interoperabilității cu NATO” , a declarat Stoltenberg în timpul briefingului de presă care a urmat reuniunii Comisiei NATO-Ucraina (NUC) a miniștrilor de externe.

,,Membrii Alianței au arătat clar că rămânem angajați în continuare în politica ușilor deschise a NATO. Încurajăm Ucraina să continue calea reformelor, chiar și în vremuri dificile” , a adăugat secretarul general al alianței, asigurând că Kievul va deveni membru al alianței.

UPDATE ORA 18.00

ONU denunţă deportările forţate ale copiilor ucraineni de către Rusia

Consiliul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului i-a cerut marţi Rusiei să le permită organizaţiilor internaţionale să efectueze vizite la copii şi la alţi civili „care au fost deportaţi în mod forţat” în Ucraina către teritoriile controlate de Moscova, scrie presa internațională.

Rezoluţia adoptată marţi îi solicită Moscovei să „pună capăt transferului forţat ilegal şi deportării de civili şi alte persoane protejate în interiorul Ucrainei sau către Federaţia Rusă (…), în particular de copii, inclusiv cei care sunt plasaţi în instituţii, cei neînsoţiţi şi cei care sunt separaţi” .

Potrivit Kievului, 16.221 de copii au fost deportaţi în Rusia până la finalul lunii februarie, date pe care Comisia ONU de anchetă privind încălcările drepturile omului în Ucraina nu le-a putut verifica.

UPDATE ORA 17.00

Finlanda a devenit oficial membră a NATO, un răspuns la amenințarea Rusiei

Finlanda a devenit marți, în mod oficial, al 31-lea stat membru al NATO. Ultimul pas al procesului de aderare a avut loc într-o ceremonie oficială la sediul Alianței de la Bruxelles. Decizia formalizată marți reprezintă o schimbare majoră în peisajul de securitate din nord-estul Europei și reprezintă o lovitură pentru Rusia, care va împărți cu Alianța Nord-Atlantică o graniță cu 1.300 de kilometri mai lungă.

UPDATE ORA 16.00

Șeful spionajului rus susține că Occidentul împinge Georgia spre un conflict cu Moscova

Un înalt șef al spionajului rus a afirmat că Occidentul împinge Georgia, care se învecinează cu Rusia, într-un conflict cu Moscova pentru a deschide un „al doilea front”, în condițiile în care războiul din Ucraina nu evoluează „în favoarea” Kievului.

„Asistăm la încercări persistente din partea Washingtonului, Bruxellesului și Londrei de a convinge conducerea georgiană de necesitatea deschiderii unui așa-numit al doilea front”, a declarat marți șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, în timp ce se afla în vizită în Belarus, potrivit agenției de presă de stat belaruse BelTA.

„Ei văd că situația actuală de pe câmpul de luptă nu este în favoarea Ucrainei și forțează Georgia să intre în conflict cu Federația Rusă”, a susținut Narîșkin, potrivit BelTa.

De asemenea, el a avut marți o întâlnire cu președintele belarus Alexander Lukașenko, în timpul căreia liderul belarus i-a spus lui Narîșkin că cele două țări se confruntă cu amenințări „serioase”.

„Luând în considerare diversele evoluții care au loc în lume, și nu ultimul factor aici este lupta împotriva terorismului, vedem că operațiunea militară specială a Federației Ruse ne-a determinat să privim cu scrupulozitate agențiile de aplicare a legii, militare și de securitate”, a declarat Lukașenko, potrivit BelTa.

Președintele KGB-ului belarus, Ivan Tertel, a participat, de asemenea, la întâlnirea cu Lukașenko și va avea o întâlnire separată cu Narîșkin, potrivit BelTa.

UPDATE ORA 15.00

Zelensky se întâlnește la Kiev cu fostul secretar de stat american Pompeo

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky s-a întâlnit luni cu fostul secretar de stat american Mike Pompeo, în contextul în care SUA își reafirmă sprijinul pentru Kiev în contextul invaziei Rusiei.

Cei doi s-au întâlnit alături de o delegație de politicieni americani, oameni de afaceri și reprezentanți ai unor organizații caritabile, a anunțat marți biroul lui Zelensky într-un comunicat.

„Mă bucur să văd că ați venit cu prietenii dumneavoastră. Sprijinul american cuprinzător este extrem de important pentru noi”, i-a spus Zelensky lui Pompeo, potrivit biroului său.

„Din nefericire, războiul durează de mai bine de un an și ne bucurăm că Statele Unite sunt alături de noi și luptă alături de noi pentru obiective comune. Simțim atât sprijin bipartizan, cât și sprijin din partea Casei Albe.”
Grupul a discutat despre „mișcarea Ucrainei către NATO”, sancțiunile impuse Rusiei și oportunitățile de investiții în Ucraina, potrivit biroului lui Zelensky.

SUA a apărut ca un aliat ferm al Kievului de când Rusia și-a început invazia în februarie 2022, trimițând Ucrainei ajutoare militare critice în valoare de miliarde de dolari.

UPDATE ORA 14.00

Finlanda va deveni al 31-lea membru NATO, dublând granița alianței militare cu Rusia

Finlanda va deveni marți cel de-al 31-lea membru NATO, într-o extindere istorică care va dubla granița alianței militare cu Rusia.

Aderarea țării va fi finalizată în timpul unei ceremonii oficiale la sediul NATO din Bruxelles în cursul zilei de marți, marcând o schimbare majoră în peisajul de securitate din nord-estul Europei, care adaugă aproximativ 1.300 de kilometri la frontiera alianței cu Rusia.

Înainte de marți, Rusia împărțea aproximativ 1.215 kilometri de frontieră terestră cu cinci membri NATO.

Aderarea pune capăt unor luni de obstacole diplomatice și marchează un punct de cotitură pentru națiunea nordică, care a renunțat la decenii de neutralitate atunci când și-a anunțat intenția de a se alătura alianței cu puțin peste un an în urmă.

Atât Finlanda, cât și Suedia și-au reevaluat poziția după ce președintele rus Vladimir Putin și-a trimis trupele în Ucraina în februarie 2022.

UPDATE ORA 13.00

Zelensky se întâlnește la Kiev cu o delegație a Congresului SUA

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky s-a întâlnit luni cu o delegație republicană din Congresul SUA și le-a mulțumit pentru sprijinul acordat Ucrainei, a anunțat marți biroul președintelui într-un comunicat.

Delegația din capitala ucraineană, Kiev, a fost condusă de președintele Comitetului Permanent Selectiv pentru Informații, republicanul Mike Turner.

Zelensky a actualizat delegația cu privire la situația de pe linia frontului și „a prezentat previziunile privind evoluția acesteia în următoarele luni”, a precizat biroul său.

„Sprijinul bicameral și bipartizan al Statelor Unite, al președintelui Biden și al întregului popor american a jucat un rol decisiv în capacitatea țării noastre de a rezista Rusiei în războiul pentru libertatea și valorile noastre democratice”, a declarat Zelensky.
„Vom învinge pentru că luptăm pentru libertatea noastră și a copiilor noștri. Și apreciem foarte mult ajutorul pe care ni-l oferiți – nu doar armatei noastre, ci și sprijin politic și financiar pentru poporul ucrainean: profesori, lucrători medicali, pensionari.”
Președintele ucrainean a cerut, de asemenea, sprijin militar suplimentar și livrarea rapidă a armelor și a altor echipamente din partea SUA, care au fost deja promise.

UPDATE ORA 12.00

Ucraina afirmă că a doborât 14 drone rusești în timpul nopții

Forțele armate ucrainene susțin că au doborât 14 din cele 17 drone lansate de Rusia în cursul nopții.

Nu a fost imediat clar dacă dronele rămase au lovit vreo țintă.

Majoritatea dronelor au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană deasupra regiunii Odesa, în timp ce cel puțin una a fost doborâtă deasupra Mykolaivului, au precizat forțele armate.

Potrivit forțelor armate, dronele au fost lansate din sud-estul Ucrainei, în apropiere de Marea Azov. Se crede că dronele ar fi de fabricație iraniană.

UPDATE ORA 11.00

Maria Alekseyevna Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, pe numele căruia Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a emis un mandat de arestare, va susține o conferință de presă în această dimineață.

Unul dintre subiectele pe care le va aborda, a precizat ea pe canalul său Telegram, este „sarcinile urgente actuale, inclusiv în noile regiuni ale țării”, ceea ce reprezintă o referire la cele patru regiuni din Ucraina pe care Federația Rusă susține că le-a anexat.

UPDATE ORA 10.00

Volodymyr Zelenskiy a postat pe canalul său oficial de Telegram despre o întâlnire pe care a avut-o ieri și care l-a avut printre invitați pe Mike Pompeo, fostul secretar de stat al SUA în timpul președintelui Donald Trump.

„Ieri am avut o întâlnire cu o delegație de politicieni, oameni de afaceri și reprezentanți ai unor organizații caritabile din SUA, condusă de fostul secretar de stat american Mike Pompeo.”

„Astfel de vizite și întâlniri reprezintă un semnal puternic de sprijin pentru ucraineni în lupta noastră pentru libertate și democrație. Statele Unite sunt alături de noi și luptă alături de noi pentru obiective comune. Simțim sprijin bipartizan, sprijin din partea Casei Albe. Sprijinul american cuprinzător este foarte important pentru noi.”, a scris el

UPDATE ORA 09.00

Ministerul britanic al Apărării spune că Rusia caută probabil să sponsorizeze alternative la Wagner

Ministerul britanic al Apărării a postat actualizarea sa zilnică, în care afirmă că Rusia ar putea căuta să sponsorizeze și să dezvolte alternative la Wagner – companii militare private care ar putea înlocui în cele din urmă Wagner.

„Acest lucru are loc în contextul dușmăniei de profil înalt dintre Ministerul rus al Apărării și grupul Wagner. Conducerea militară a Rusiei dorește probabil o PMC de înlocuire asupra căreia să aibă mai mult control. Cu toate acestea, niciun alt PMC rusesc cunoscut nu se apropie în prezent de dimensiunea sau puterea Wagner.”

UPDATE ORA 08.00

Dronele rusești atacă portul ucrainean Odesa, spun oficiali

Drone rusești au lovit portul ucrainean strategic Odesa, au anunțat autoritățile locale la primele ore ale dimineții, adăugând că au fost înregistrate „pagube”.

„Inamicul tocmai a lovit Odesa și districtul Odesa cu drone de atac”, au precizat autoritățile locale într-un comunicat pe Facebook, referindu-se la vehicule aeriene fără pilot.

„Există pagube”, a precizat declarația, fără a oferi mai multe detalii.

Citându-l pe șeful administrației militare din districtul Odesa, Iuriy Kruk, declarația a precizat că forțele de apărare aeriană ale Ucrainei sunt la lucru și a avertizat cu privire la un posibil al doilea val de atacuri.

UPDATE ORA 07.00

Președintele Volodimir Zelenski a adus un omagiu curajului a aproape 400 de săteni din nordul Ucrainei, care au fost ținuți într-o școală sub ocupația rusă timp de 27 de zile, înainte de a fi eliberați în urmă cu un an.

Liderul ucrainean s-a deplasat luni la Yahidne, unde a ținut un discurs emoționant amintind cum sătenii au fost ținuți captivi într-un spațiu de mai puțin de 200 de metri pătrați în prima lună a invaziei Rusiei din februarie 2022.

UPDATE ORA 06.00

Polonia a livrat „mai multe” avioane de vânătoare MiG-29 Ucrainei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să viziteze Polonia miercuri.

UPDATE ORA 05.00

Audierea de arest preventiv pentru Daria Trepova, care a fost reținută în legătură cu explozia de la o cafenea din Sankt Petersburg, Rusia, va avea loc marți la Tribunalul Districtual Basmanny din Moscova.

Autoritățile ruse au reținut-o pe Trepova, în vârstă de 26 de ani, susținând că a fost implicată în explozia care a ucis duminică cunoscutul blogger militar Vladlen Tatarsky, la o cafenea din Sankt Petersburg.

UPDATE ORA 04.00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe canalul său oficial Telegram că s-a întâlnit cu parlamentarii republicani ai Camerei la Kiev.

„Sprijinul bicameral și bipartizan din partea Statelor Unite, a președintelui Biden și a întregului popor american a jucat un rol esențial în capacitatea țării noastre de a face față Rusiei în războiul pentru libertate și valorile noastre democratice”, a scris Zelenski.

UPDATE ORA 03.00

Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a descris luni că Rusia își asumă președinția Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite (UNSC) în această lună drept „o glumă de aprilie”.

„Dar adevărul este că este un scaun rotativ. Ne așteptăm ca ei să se comporte profesional. Dar ne așteptăm, de asemenea, ca ei să-și folosească locul pentru a răspândi dezinformarea și pentru a-și promova propria agendă în ceea ce privește Ucraina și vom sunteți gata să-i chemați în fiecare moment în care încearcă să facă asta”, a adăugat Greenfield.

UPDATE ORA 02.00

Mai mult de 500 de copii au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului, potrivit UNICEF

Cel puțin 501 copii au fost uciși în Ucraina din februarie 2022, când Rusia a lansat invazia la scară largă, a declarat Catherine Russell, director executiv al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

UPDATE ORA 01.00

Vasily Nebenzya, ambasadorul rus la Națiunile Unite, a respins preocupările că Rusia ar putea fi în mod corect președintele Consiliului de Securitate pentru luna aprilie în timpul războiului în curs de desfășurare din Ucraina.

El a declarat că nu au existat plângeri în februarie 2022, când Rusia a fost ultima dată președinte al Consiliului, în timp ce Rusia a invadat și a subliniat că SUA a fost președinte al Consiliului în 2003 – anul în care a fost invadat Irakul.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că aliații occidentali au livrat Ucrainei un ajutor militar de peste 70 de miliarde de dolari în ultimul an, de la începutul invaziei scrie, relatează CNN.

„Nu există semne că președintele Putin se pregătește pentru pace. El se pregătește pentru mai mult război” , a avertizat Stoltenberg, vorbind la o conferință de presă la Bruxelles.

Stoltenberg a adăugat că aliații au livrat 65 de miliarde de euro (aproximativ 70,7 miliarde de dolari) sub formă de ajutor militar și a salutat sosirea recentă a unor tancuri de luptă moderne și a altor vehicule blindate în Ucraina. „Acestea pot face o diferență reală pe linia frontului și pot permite forțelor ucrainene să elibereze mai mult teritoriu”, a spus el.

Șeful NATO a afirmat că sprijinul alianței pentru Ucraina este „pe termen lung” și a precizat că „vom discuta despre modul în care ne putem intensifica sprijinul, inclusiv prin continuarea consolidării forțelor armate ucrainene și sprijinirea tranziției de la echipamentele și doctrina din epoca sovietică la cea a NATO”. Stoltenberg a mai spus că aliații trebuie să abordeze alte amenințări și provocări, invocând instabilitatea, terorismul și influența tot mai mare a Iranului, Rusiei și Chinei. El i-a îndemnat pe aliați să investească mai mult în apărare pentru a face față tuturor acestor probleme de amploare.

Citește și:

LIVE UPDATE. 404 zile de invazie rusă. Norvegia și Danemarca vor dona Ucrainei 8.000 de obuze de artilerie, anunță guvernul norvegian

LIVE UPDATE. 402 zile de invazie rusă. Fondul Monetar Internațional aprobă un împrumut de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina

LIVE UPDATE. 403 zile de invazie rusă. ​Ucraina a pregătit un plan în 12 puncte privind peninsula Crimeea, după recapturarea ei de la Rusia