• Finlanda a devenit oficial membră a NATO.
  • Documentul a fost semnat de ministrul Afacerilor Externe al Finlandei, Pekka Haavisto.
  • Dmitri Peskov a comentat dur intrarea Finlandei în Alianța Nord-atlantică, calificând-o drept o nouă agravare a situației.

Finlanda a devenit oficial membră a NATO în această după-amiază. Documentul a fost semnat de ministrul Afacerilor Externe al Finlandei, Pekka Haavisto. Ceremonia a avut loc în fața camerelor de la sediul NATO din Bruxelles. Haavisto a numit acest moment istoric, scrie Sky News.

„Finlanda este deja în NATO! Felicitări! De acum încolo sunt 31 de țări în alianță. Partenerii puternici sunt o garanție a securității pentru Polonia, pentru regiune și pentru lume” , a scris pe Twiter premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Reacția Rusiei nu s-a lăsat mult timp așteptată. Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova a avertizat, într-un comunicat, că Federația Rusă va fi nevoită să ia măsuri de răzbunare, atât de natură militaro-tehnică, cât și de altă natură, pentru a opri amenințările la adresa securității Rusiei.

Recomandări

LIDERII RESPING PLANUL LUI PUTIN
EXCLUSIV ALEPH NEWS - MEDIAFAX
ELVEȚIA ÎNVINGE UNGARIA LA EURO
JOE ALWYN „DĂ DIN CASĂ"
FRANCEZII PROTESTEAZĂ
ÎNCEPE EURO 2024

„Alianța Nord-Atlantică a făcut încă un pas mai aproape de teritoriul Rusiei. Finlanda a renunțat în cele din urmă la identitate și independență. Aderarea Finlandei la NATO va avea un impact negativ asupra relațiilor bilaterale ruso-finlandeze” , se arată în comunicatul Ministerului rus de Externe.

Moscova amenință cu „contramăsuri”: O nouă agravare a situaţiei

Și purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov a comentat dur intrarea Finlandei în Alianța Nord-atlantică, calificând-o drept o nouă agravare a situației. Extinderea NATO este o amenințare la adresa securității și intereselor naționale ale Federației Ruse.

Finlanda împarte o frontieră de est de 1.340 km cu Rusia și a solicitat oficial să se alăture NATO cu Suedia în luna mai trecută din cauza războiului Rusiei.

Ambii adoptaseră anterior o politică de nealiniere. Dar, după invazia Ucrainei, au ales protecția articolului cinci al NATO, care spune că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor.

De fapt, înseamnă că dacă Finlanda ar fi invadată sau atacată, toți membrii NATO, inclusiv SUA, i-ar veni în ajutor.

Cererea Suediei a rămas deocamdată blocată, președintele turc Recep Tayyip Erdogan acuzând Stockholm că le-a permis militanților kurzi să manifeste în stradă. Ungaria nu a aprobat încă aderarea Suediei.

Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a spus că NATO se va asigura că Suedia va deveni următorul membru care se va alătura.

Astăzi, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, NATO, împlinește 74 de ani de la fondare, potrivit Novaya Gazeta.

FOTO – Twitter

Citește și:

NATO: Suedia și Finlanda vor deveni „ținte legitime” pentru Moscova

Finlanda devine membră NATO începând de marţi. Anunțul făcut de Jens Stoltenberg

Comisia Europeană dezminte candidatura preşedintei von der Leyen la șefia NATO: „Speculaţii nefondate”