• Finlanda aderă marți la NATO, un pas care va face țara mai sigură și alianța mai puternică, a spus luni șeful NATO, Jens Stoltenberg.
  • Președintele finlandez Sauli Niinistö se va deplasa marți la Bruxelles pentru a participa la o ceremonie de aderare la sediul NATO, marcând oficial începutul aderării țării la alianța militară.
  • Finlanda a depus o cerere comună de aderare la NATO, alături de Suedia, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Finlanda devine oficial membră NATO marţi, anunță şeful NATO, Jens Stoltenberg. Finlanda va deveni astfel mai sigură, iar alianţa mai puternică, a spus luni șeful NATO, scrie CNN.

„Vom ridica steagul finlandez pentru prima dată aici, la sediul NATO. Va fi o zi bună pentru securitatea Finlandei, pentru securitatea nordică și pentru Organizația Tratatului Atlanticului de Nord în ansamblu”, a spus el reporterilor la Bruxelles.

„Finlanda își va depune instrumentul de aderare la Alianța Nord-Atlantice Departamentul de Stat al SUA la Bruxelles marți, 4 aprilie, înainte de începerea reuniunii miniștrilor de externe din cadrul Alianței. Depunerea va fi făcută de ministrul afacerilor externe Pekka Haavisto”, a precizat luni președinția într-un comunicat.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Niinistö și secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, vor avea o întâlnire bilaterală urmată de o conferință de presă și se așteaptă ca ambii să facă declarații în cadrul ceremoniei.

Finlanda a depus o cerere comună de aderare la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, alături de Suedia, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

În timp ce aderarea Finlandei a fost ratificată de toate statele membre, candidatura Suediei a fost blocată din cauza opoziției din partea Ungariei și a Turciei.