• Turcia pare să se opună cu fermitate aderării Suediei.
  • Erdogan a declarat anterior că Turcia nu va aproba aderarea Suediei la NATO decât dacă țara extrădează teroriști la cererea Turciei.
  • Suedia a precizat că acest lucru nu se va întâmpla și, deocamdată, procesul este blocat.

Turcia a aprobat cererea Finlandei de aderare la NATO, punând capăt unor luni de întârzieri, dar continuând să blocheze aderarea Suediei la alianța militară. Parlamentul turc a votat joi în unanimitate în favoarea aderării Finlandei, eliminând ultimul obstacol în procesul de aderare, potrivit CNN.

Votul îndeplinește promisiunea” președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a permite Finlandei să facă parte din alianța de apărare. Turcia a fost ultimul membru NATO care a aprobat aderarea Finlandei, deși Ungaria a făcut acest lucru abia luni.

Într-o declarație după vot, președintele finlandez Sauli Niinisto a declarat că țara sa este acum pregătită să adere la NATO”.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Toți cei 30 de membri NATO au ratificat acum aderarea Finlandei. Vreau să le mulțumesc fiecăruia dintre ei pentru încrederea și sprijinul acordat”, a mai spus el. Finlanda va fi un aliat puternic și capabil, angajat în securitatea Alianței. Așteptăm cu nerăbdare să primim Suedia să ni se alăture cât mai curând posibil”, a adăugat președintele finlandez.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat, de asemenea, această decizie. Salut votul Marii Adunări Naționale a Turciei de a finaliza ratificarea aderării Finlandei. Acest lucru va face întreaga familie NATO mai puternică și mai sigură”, a declarat Stoltenberg într-un tweet.

Finlanda și Suedia s-au angajat timp de decenii să nu se alinieze la NATO ca o modalitate de a evita provocarea Moscovei. Totuși, acest lucru s-a schimbat atunci când președintele rus Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor sale în Ucraina și a forțat cele două țări scandinave să își reevalueze statutul de neutralitate. Cu toate acestea, Turcia și Ungaria se opun în continuare aderării Suediei – cel puțin pentru moment.

Parlamentul ungar a votat luni cu 182 de voturi la șase în favoarea cererii de aderare a Finlandei. Miercuri, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltán Kovács, a declarat că există un număr mare de nemulțumiri care trebuie rezolvate” înainte ca oferta Suediei de a adera la NATO să fie ratificată de țară. Scriind pe un blog, Kovács a declarat că relațiile dintre cele două țări s-au uzat de-a lungul anilor”, ceea ce, în opinia sa, face ca reducerea decalajelor să fie mai dificilă”.

Citește și: