• Marele Juriu al Tribunalului Penal din Manhattan a votat și decis inculparea penală a fostului președinte al SUA, Donald Trump, în „cazul Stormy Daniels”.
  • Nancy Pelosi face declarații cu privire la acuzarea lui Trump fără a folosi numele lui Trump.
  • „Limbaj înfricoșător” în rândul susținătorilor lui Trump pe rețelele de socializare.

UPDATE ORA 18:00

Rechizitoriul lui Trump nu se așteaptă să fie desigilat înainte de ziua de marți, spun sursele

Biroul procurorului districtual din Manhattan nu se așteaptă să încerce să fie desigilat rechizitoriul fostului președinte Donald Trump înainte de acuzarea acestuia la New York, marți, potrivit unei surse familiare cu chestiunea.

Deoarece dosarul este sigilat și ar necesita o hotărâre judecătorească pentru a-l desigila, procurorii nu sunt așteptați să împărtășească o copie a rechizitoriului cu Trump înainte de ședința de marți, a spus sursa

Echipa juridică a lui Trump nu se așteaptă, de asemenea, să obțină sau să caute să deschidă rechizitoriul înainte de audierea de marți, a declarat pentru CNN o altă sursă familiarizată cu chestiunea.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

UPDATE ORA 17:20

Trump nu va fi încătușat când se va preda, spune avocatul

Donald Trump nu va fi încătușat când se va preda la New York săptămâna viitoare, a declarat avocatul său Joe Tacopina.

A fost convenit un acord între echipa juridică a fostului președinte și procurorii din Manhattan, a confirmat domnul Tacopina într-un interviu.

Predarea lui Trump este de așteptat să aibă loc marți.

UPDATE ORA 17:00

Procuratura de Manhattan respinge din nou cererile de la House GOP

Procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, a respins o a doua încercare a liderilor republicani ai Camerei de a-și examina acuzarea lui Donald Trump , potrivit unei scrisori trimise de un avocat al procurorului

Președinții a trei comisii Camerei au cerut la începutul acestei luni mărturii și documente lui Bragg, după ce a devenit clar că se apropie de depunerea de acuzații împotriva lui Trump, o cerere pe care procurorul din Manhattan a respins-o. Săptămâna trecută, au trimis o a doua scrisoare de cerere lui Bragg, pe care a respins-o din nou într-o scrisoare trimisă astăzi de avocatul său Leslie B Dubeck:

UPDATE ORA 16:20

Există zvonuri conform cărora rechizitoriul ar putea include informații despre un alt scandal și despre relația lui Trump cu modelul Playboy Karen McDougal, precum și despre plățile făcute acesteia. Cu toate acestea, este important să luăm aceste informații cu rezervă până când rechizitoriul va fi publicat și se vor afla detalii concrete.

UPDATE ORA 16:00

Biden refuză să comenteze inculparea lui Trump

Președintele Joe Biden a refuzat în mod repetat să comenteze inculparea fostului președinte Donald Trump, când acesta a părăsit Casa Albă în această dimineață.

UPDATE ORA 15.00

Cine este omul din spatele acuzării lui Trump?

Acesta ar fi Alvin Bragg – care a făcut istorie în 2021, fiind primul bărbat de culoare ales procuror districtual al comitatului New York.

Acum, el este primul procuror – la nivel federal, statal sau local – care a adus acuzații penale împotriva unui fost președinte american. Bragg, în vârstă de 49 de ani, a preluat în urmă cu doi ani ancheta condusă de biroul procurorului districtual din Manhattan.

UPDATE ORA 14.00

„Limbaj înfricoșător” în rândul susținătorilor lui Trump pe rețelele de socializare

Punerea sub acuzare a lui Donald Trump a promovat un „limbaj înspăimântător” care a circulat printre unii dintre susținătorii săi pe rețelele de socializare, potrivit corespondentului BBC pentru dezinformare.

În cadrul emisiunii Americast de la BBC, Marianna Spring a descris discuțiile de pe canalele Telegram folosite de susținătorii lui Trump și ai teoriei conspirației QAnon, care susține că fostul președinte duce un război secret împotriva unei rețele de pedofili adoratori ai Satanei din guvern, afaceri și mass-media.

„Există un limbaj pur și simplu destul de înfricoșător. Există o mulțime de furtuna este peste noi – aceasta este marea sintagmă QAnon”, a spus ea.

UPDATE ORA 13.00

Cei mai mulți cred că punerea sub acuzare ar trebui să-l descalifice pe Trump

La începutul acestei săptămâni, un sondaj public a înregistrat că majoritatea americanilor consideră că acuzațiile penale împotriva lui Donald Trump ar trebui să-l descalifice de la o candidatură la alegerile prezidențiale din 2024.

Sondajul Quinnipiac University – publicat cu o zi înainte de punerea sub acuzare de joi – a constatat că 57% dintre cei intervievați cred că acuzațiile penale ar trebui să îl împiedice pe Trump să candideze din nou. Cu toate acestea, a existat o mare diviziune partizană, 88% dintre democrați afirmând că sunt de părere că acuzațiile ar trebui să-l descalifice pe fostul președinte, față de 23% dintre republicani.

În ceea ce privește ancheta procurorului districtual din New York, Alvin Bragg, 62% dintre respondenți au declarat că sunt de părere că acuzațiile au fost motivate politic, deși 55% au spus, de asemenea, că acuzațiile sunt „foarte grave”.

UPDATE ORA 12.00

Wall Street Journal

Trump dă dovadă de rezistență în rândul susținătorilor săi pe fondul multiplelor provocări și controverse și a folosit deja amenințarea cu urmărirea penală ca punct de adunare pentru a strânge fonduri de campanie.

The Guardian

Potrivit strategului politic Hank Scheinkopf, acuzațiile ar putea dinamiza susținătorii lui Trump, care îl vor depăși temporar pe guvernatorul Floridei Ron DeSantis, cel mai periculos rival al fostului președinte in alegerile republicane

UPDATE ORA 11.00

Inculparea penală a lui Trump este o chestiune „internă” pentru SUA, spune Kremlinul

Acuzarea fostului președinte american Donald Trump este o chestiune „internă” pentru Statele Unite și nu o chestiune pe care Rusia o va comenta, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov,.

„Nu cred că acesta este un subiect pentru niciunul dintre comentariile noastre. Acestea sunt procese interne americane pe care nu considerăm că este necesar să le comentăm în niciun fel”, a spus Peskov.

UPDATE ORA 10.00

Mary Trump sărbătorește acuzarea unchiului ei

Printre americanii care sărbătoreau fără rezerve vestea acuzării lui Trump a fost unul dintre membrii familiei sale.

Mary Trump, nepoata fostului președinte, a folosit Twitter pentru a-și împărtăși încântarea de faptul că acesta se confruntă cu acuzații penale.

„Este oficial: Donald Trump este: primul om din Biroul Oval care a fost pus sub acuzare de două ori Primul om din Biroul Oval care incită la o insurecție, primul care pierde votul popular de DOUĂ ORI și acum. . . primul care a fost INDICAT. Dar mass-media lipsește cel mai mare motiv pentru care acest lucru este atât de important: pentru victimele lui Donald, aceasta este în sfârșit o măsură de justiție”, a scris Trump pe Twitter.

UPDATE ORA 09.00

Trump amenință cu „război” pentru acuzare în postarea Truth Social

Donald Trump a sugerat ca susținătorii săi să ofere oponenților lor politici „un război” dacă fostul președinte este pus sub acuzare.

Trump l-a postat din nou pe editorialistul de dreapta Wayne Allyn Root pe Truth Social, care includea un link către rubrica sa intitulată „Democrații vor să-l acuze și să-l aresteze pe președintele Trump. Vor un război? Să le dăm.”

UPDATE ORA 08.00

Nancy Pelosi face declarații cu privire la acuzarea lui Trump fără a folosi numele lui Trump

Nancy Pelosi, fostul președinte al Camerei, a lansat o declarație cu privire la acuzarea fostului președinte Donald Trump fără a folosi numele domnului Trump.

„Marele juriu a acționat pe baza faptelor și a legii”, a spus Pelosi în declarația sa. „Nimeni nu este mai presus de lege și toată lumea are dreptul la un proces pentru a dovedi nevinovăția. Să sperăm că fostul președinte va respecta în mod pașnic sistemul, care îi acordă acest drept.”

Pelosi și Trump s-au ciocnit frecvent când se afla la Casa Albă și ea a condus Camera Reprezentanților. Sub conducerea doamnei Pelosi, Camera l-a pus sub acuzare pe Trump de două ori pentru chestiuni care nu au legătură cu plata liniștită în bani pentru care a fost acum acuzat.

UPDATE ORA 07.00

Democrații: Nimeni nu este mai presus de lege

Președintele SUA, Joe Biden, nu a făcut niciun comentariu cu privire la punerea sub acuzare a predecesorului său, iar răspunsul oficial al Comitetului Național Democrat a fost redus. Câțiva democrați s-au exprimat, inclusiv o înaltă figură a partidului, Nancy Pelosi, care a fost mult timp unul dintre cei mai aprigi critici ai lui Trump.

Ea a scris pe Twitter: „Nimeni nu este mai presus de lege și toată lumea are dreptul la un proces pentru a-și dovedi nevinovăția. Să sperăm că fostul președinte va respecta în mod pașnic sistemul, care îi acordă acest drept”, a spus ea, adăugând că marele juriu care a votat pentru punerea sub acuzare „a acționat pe baza faptelor și a legii”.

Reprezentantul Adam Schiff, care a condus primul proces de punere sub acuzare a lui Trump și care candidează, de asemenea, pentru Senatul Californiei, a scris pe Twitter: „O națiune a legilor trebuie să îi tragă la răspundere pe cei bogați și puternici, chiar și atunci când dețin funcții înalte. Mai ales atunci când o fac. A face altfel nu este democrație”.

UPDATE ORA 06.00

Lindsey Graham spune că punerea sub acuzare este periculoasă pentru statul de drept

Lindsey Graham, un vechi aliat al lui Trump în Senat, a descris inculparea fostului președinte american drept o zi șocantă și periculoasă pentru statul de drept în America”.

Parlamentarul republican din Carolina de Sud a afirmat într-o declarație că inculparea lui Trump pentru banii de tăcere plătiți vedetei porno Stormy Daniels este una dintre cele mai iresponsabile decizii din istoria Americii luate de vreun procuror”.

Graham a declarat că această punere sub acuzare ar putea lucra în favoarea lui Trump în încercarea sa de a recuceri Casa Albă.

UPDATE ORA 05.00

Poliția din New York a primit ordin să se pregătească pentru mobilizare

Membrii Departamentului de Poliție din New York au primit ordin să fie pregătiți pentru mobilizare” în urma inculpării lui Trump, a anunțat New York Times.

Citând o notă internă, Times a relatat că ofițerilor li s-a spus să rămână pregătiți pentru mobilizare în orice moment în timpul turei care le-a fost atribuită”.

Săptămâna trecută, presa americană a relatat că poliția din New York – precum și alte agenții de poliție locale, de stat și federale – s-au pregătit și au efectuat evaluări de securitate înainte de o posibilă punere sub acuzare. Se pare că ordinele poliției din New York au fost anulate după ce a devenit clar că marele juriu încă audia martorii și că punerea sub acuzare nu va avea loc imediat.

UPDATE ORA 04.00

RAPOARTE. Trump se confruntă cu zeci de acuzații

Actul de acuzare al lui Donald Trump conține cel puțin zeci de acuzații, relatează presa americană. CNN relatează că Trump se confruntă cu peste 30 de capete de acuzare legate de fraude în afaceri.

Între timp, New York Times spune că există mai mult de două duzini de capete de acuzare, citând, de asemenea, două surse anonime. Acuzațiile nu au fost făcute publice încă și nu știm pentru ce intenționează procurorul districtului Manhattan, Alvin Bragg, să îl pună sub acuzare.

Dar acuzațiile potrivit cărora fostul președinte a acoperit plățile de bani pentru tăcere către fosta vedetă porno Stormy Daniels ar putea însemna încălcări ale legilor privind contabilitatea și campaniile politice. În decembrie, Organizația Trump a fost condamnată pentru mai multe acuzații de fraudă fiscală, dar Trump însuși nu a fost acuzat în cadrul acestui caz.

UPDATE ORA 02:53

DeSantis anunță că nu va participa la predarea lui Trump din Florida în Manhattan săptămâna viitoare.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care este considerat în general principalul adversar al lui Trump în alegerile primare republicane pentru președinție, a calificat acuzațiile drept „antiamericane”.

El a promis că Florida – unde locuiește în prezent fostul președinte – nu va „asista la o cerere de extrădare” a fostului președinte.

„Înarmarea sistemului juridic pentru a promova o agendă politică dă peste cap statul de drept”, a declarat DeSantis într-un Tweet.

Trump l-a criticat în mod regulat pe DeSantis în postări pe rețelele de socializare, semnalând că îl consideră pe guvernatorul Floridei drept cel mai serios rival al său.

UPDATE ORA 02:45

Un procuror confirmă acuzațiile penale împotriva lui Trump

Biroul procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, a confirmat punerea sub acuzare a lui Trump, precizând că a luat legătura cu avocatul acestuia pentru a „coordona predarea” fostului președinte.

„În această seară l-am contactat pe avocatul domnului Trump pentru a coordona predarea sa la biroul procurorului din Manhattan pentru a fi pus sub acuzare în legătură cu o acuzație a Curții Supreme, care rămâne sub sigiliu. Vor fi furnizate îndrumări atunci când va fi selectată data de punere sub acuzare”, a declarat un purtător de cuvânt al biroului lui Bragg într-un comunicat.

UPDATE ORA 02:39

Fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen, martor în acest caz, spune că inculparea este „doar începutul”

Fostul avocat al lui Trump și fixer Michael Cohen, în prezent martor al avocaților care îl acuză pe fostul președinte, a declarat într-un comunicat că se consolează „validând adagiul conform căruia nimeni nu este mai presus de lege”.

„Pentru prima dată în istoria țării noastre, un președinte (actual sau fost) al Statelor Unite a fost pus sub acuzare.”

„Nu mă mândresc cu această declarație și doresc, de asemenea, să reamintesc tuturor prezumția de nevinovăție; așa cum prevede clauza procesului echitabil.”

„Cu toate acestea, mă consolez prin validarea adagiului conform căruia nimeni nu este mai presus de lege; nici măcar un fost președinte.”

„Acuzația de astăzi nu este sfârșitul acestui capitol; ci mai degrabă, doar începutul. Acum, că acuzațiile au fost depuse, este mai bine pentru acest caz să lăsăm ca actul de acuzare să vorbească de la sine.”

„Cele două lucruri pe care doresc să le spun în acest moment sunt că responsabilitatea contează și că îmi susțin mărturia și dovezile pe care le-am furnizat DANY (procurorul districtual din New York).”

UPDATE ORA 02:15

Procurorul districtual din Manhattan a dat o declarație

Un purtător de cuvânt al biroului lui Alvin Bragg a declarat: „În această seară l-am contactat pe avocatul domnului Trump pentru a coordona predarea sa la biroul procurorului din Manhattan pentru a fi pus sub acuzare în legătură cu o acuzație a Curții Supreme, care rămâne sub sigiliu.

„Vor fi furnizate îndrumări atunci când va fi selectată data de punere sub acuzare”.

UPDATE ORA 01:53

Trump califică punerea sub acuzare drept „un atac la adresa țării noastre”

UPDATE ORA 01:50

Manifestanți anti-Trump se adună în fața Tribunalului Penal din Manhattan

Manifestanți cu pancarte pe care scria „Trump este vinovat” și „A sosit timpul” au fost prezenți în momentul în care a fost anunțată punerea sub acuzare la New York.

UPDATE ORA 01:45

Avocatul lui Stormy Daniels: „Actul de acuzare nu este un motiv de bucurie

Fostul avocat al fostei actrițe pentru adulți a scris pe Twitter în urma anunțului că „adevărul și justiția trebuie să prevaleze”, adăugând că „nimeni nu este mai presus de lege”.

UPDATE ORA 01:39

Trump probabil va fi trimis judecată la începutul săptămânii viitoare, spune avocatul apărării

Echipa de avocați a fostului președinte spune că este posibil ca acesta să fie pus sub acuzare săptămâna viitoare.

Se așteaptă deja ca Trump să se predea autorităților săptămâna viitoare, deși detaliile sunt încă în curs de elaborare, potrivit unei surse apropiate.

UPDATE ORA 01:27

Fostul președinte Donald Trump a răspuns joi după ce un mare juriu a votat să-l pună sub acuzare printr-o declarație:

„Aceasta este persecuție politică și interferență electorală la cel mai înalt nivel din istorie. Din momentul în care am coborât pe scara rulantă de aur de la Trump Tower și chiar înainte să fiu jurat ca președinte al Statelor Unite, democrații din stânga radicală – dușmanul bărbaților și femeilor harnici din această țară – au fost implicați. într-o vânătoare de vrăjitoare pentru a distruge mișcarea Make America Great Again. Îți amintești exact ca mine: Rusia, Rusia, Rusia; Farsa Mueller; Ucraina, Ucraina, Ucraina; Farsa de demitere 1; Farsa de demitere 2; raidul ilegal și neconstituțional de la Mar-a-Lago; iar acum asta.

„Democrații au mințit, au înșelat și au furat în obsesia lor de a încerca să „Ia Trump”, dar acum au făcut ceea ce este de neconceput – acuzând o persoană complet nevinovată într-un act de interferență electorală flagrantă.

„Niciodată în istoria Națiunii noastre nu s-a făcut acest lucru. Democrații au înșelat de nenumărate ori de-a lungul deceniilor, inclusiv spionând campania mea, dar armând sistemul nostru de justiție pentru a pedepsi un oponent politic, care se întâmplă să fie președinte al Statelor Unite și, de departe, principalul candidat republican la președinte, a nu sa întâmplat niciodată înainte. Vreodată.
„Procuratorul din Manhattan Alvin Bragg, care a fost ales și finanțat de George Soros, este o rușine. În loc să oprească valul de criminalitate fără precedent care a luat stăpânire pe New York, el face treaba murdară a lui Joe Biden, ignorând crimele, spargerile și atacurile asupra cărora ar trebui să se concentreze. Așa își petrece timpul Bragg!

„Cred că această vânătoare de vrăjitoare se va întoarce masiv asupra lui Joe Biden. Poporul american realizează exact ce fac aici democrații din stânga radicală. Toată lumea o poate vedea. Așadar, Mișcarea noastră și Partidul nostru – uniți și puternici – îl vor învinge mai întâi pe Alvin Bragg, apoi îl vom învinge pe Joe Biden și îi vom arunca pe fiecare dintre acești Crooked Democrats din funcție, astfel încât să putem FACE AMERICA GREAT AGAIN! ”

UPDATE ORA 01:02

Aceasta este o zi neagră în istoria americană”: Reacția republicanilor

Congresmenii republicani au reacționat deja la vestea că Donald Trump a fost pus sub acuzare, împărtășindu-și sprijinul pentru fostul președinte. Matt Gaetz a scris pe Twitter: „Continui să fiu alături de președintele Trump, așa cum el a fost întotdeauna alături de noi”.

Între timp, Ronny Jackson a postat pe Twitter: „Noi vom râde ultimii. Președintele Trump se va ÎNTOARCE la Casa Albă!!!”.

Știrea inițială

Marele Juriu al Tribunalului Penal din Manhattan a votat pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump, potrivit a trei surse – este pentru prima dată în istoria Americii când un actual sau fost președinte se va confrunta cu acuzații penale.

Biroul procurorului districtual din Manhattan îl investighează pe fostul președinte în legătură cu presupusul său rol în schema de plată a unor sume de bani pentru tăcere și de mușamalizare în care a fost implicată vedeta de filme pentru adulți Stormy Daniels, care datează din timpul alegerilor prezidențiale din 2016, scrie New York Times.

Decizia va trimite cu siguranță unde de șoc în întreaga țară, împingând sistemul politic american – care nu a mai văzut niciodată unul dintre foștii săi lideri confruntat cu acuzații penale, cu atât mai puțin în timp ce candidează din nou la președinție – în ape necunoscute.

Acțiunea în justiție împotriva lui Trump zdruncină campania prezidențială din 2024 într-o nouă fază – în care fostul președinte a promis că va continua să candideze în fața acuzațiilor penale.

Trump a calificat frecvent diferitele anchete din jurul său drept o „vânătoare de vrăjitoare”, încercând să influențeze opinia publică cu privire la acestea, prezentându-se ca o victimă a ceea ce el a afirmat că sunt anchete politice conduse de procurori democrați. Pe măsură ce se pare că se apropia punerea sub acuzare, Trump și-a îndemnat susținătorii să protesteze împotriva arestării sale, reluând apelurile sale la acțiune după alegerile din 2020, când a încercat să anuleze înfrângerea suferită în fața președintelui Joe Biden.

Trump a evitat mult timp consecințele juridice în viața sa personală, profesională și politică. El a soluționat o serie de procese civile private de-a lungul anilor și a plătit pentru a ieși din disputele privind Trump Organization, compania care îi poartă numele. În calitate de președinte, a fost pus de două ori sub acuzare de către Camera condusă de democrați, dar a evitat condamnarea de către Senat.

Donald Trump, pus sub acuzare penală. Tot ce trebuie să știi

  • Principalii martori ai acuzării sunt Michael Cohen, fostul fixer al lui Trump, și Stormy Daniels
  • Martor al apărării în caz este Robert Costello, fostul consilier juridic al lui Cohen
  • Trump a refuzat să depună mărturie în fața marelui juriu al Tribunalului Penal din Manhattan
  • Cazul „Stormy Daniels” a mai fost anchetat în 2018, dar procurorii au decis să-l inculpe doar pe Michael Cohen
  • Cohen are 2 condamnări la activ, una dintre ele în cazul Stormy Daniels
  • Republicanii au cerut audierea procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, în Camera Reprezentanților
  • Mike Pence, Jim Jordan, Kevin McCarthy, Ron DeStantis, Chris Sununu sunt liderii GOP care i-au luat apărarea lui Trump
  • Susținătorii lui Trump amenință cu proteste în NY și în mai multe state
  • 36.000 de polițiști din NYPD sunt pregătiți să intervină
  • Trump mai este anchetat penal în alte dosare: atacul asupra Capitoliului, încercarea de a răsturna rezultatul alegerilor din 2020 și gestionarea documentelor clasificate.