• Zelenski le-a spus compatrioţilor joi seara că Ucraina se pregăteşte pentru „evenimentele programate pentru următoarele săptămâni” .
  • El a anunţat că „agenda internaţională include pregătirea de reuniuni, negocieri şi apeluri” .
  • În finalul discursului său zilnic pe care îl transmite seara, preşedintele Zelenski a evidenţiat din nou unităţi militare ucrainene care luptă pe front şi a avut cuvinte de laudă şi îmbărbătare pentru soldaţi.

UPDATE ORA 23:00

Ucraina va opri exporturile de cereale către Polonia

Ucraina a fost de acord să oprească fluxul de cereale către Polonia pentru a menține piața stabilă, cu menținând transporturile către țările din afara UE, controlat de ambele părți „astfel încât să nu rămână niciun bob în Polonia”, a declarat pe vineri Robert Telus, ministrul polonez al agriculturii.

Potrivit The Kyiv Independent, Fermierii polonezi au protestat în mod activ împotriva afluxului semnificativ de cereale ucrainene, din cauza unei amenințări la adresa pieței lor interne.

Prețul cerealelor, în special al grâului, a scăzut sub 230 de dolari pe tona metrică la bursa poloneză în luna martie, la jumătate față de cât era în urmă cu șase luni, când a ajuns la 466 de dolari. Telus a mulțumit părții ucrainene pentru negocierile în vederea soluționării disputei.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

„Înțelegem cu toții cine este de vină pentru această situație, dar noi suntem cei care trebuie să rezolvăm această problemă”, a declarat ministrul ucrainean Nikola Solskyi, făcând aluzie la blocada de cereale impusă de Rusia în Marea Neagră.

Partea ucraineană se va abține de la exporturi până la noul sezon, a spus Solskyi. Se pare că disputa a fost soluționată în timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski în Polonia, pe 5 aprilie, în timpul căreia s-a întâlnit cu înalți oficiali polonezi.

UPDATE ORA 22:00 Opt persoane rănit, după un atac al rușilor asupra unei ambulanțe în Herson

Doi membri ai echipajului unei ambulanțe și șase localnici au fost răniți după ce o ambulanță a fost atacată vineri în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, a anunțat administrația militară regională într-o postare pe Telegram, potrivit CNN.

Incidentul a avut loc în orașul Beryslav, în timp ce echipajul ambulanței încerca să ajungă la un rezident care a fost rănit în urma unui bombardament, a precizat administrația.

„Orașul Beryslav se află din nou sub tir de artilerie. Un echipaj de ambulanță a fost atacat”, a declarat administrația. „Medicii se îndreptau spre o femeie care a fost rănită în propria casă. Ambulanța a fost lovită de fragmente de obuze rusești, iar doi paramedici au fost răniți” .

Iurii Sobolevskyi, primul adjunct al șefului Consiliului Regional Herson, a postat ulterior o actualizare, spunând că, pe lângă cei doi membri ai echipajului de ambulanță, șase rezidenți au fost de asemenea răniți.

„Opt răniți până în acest moment. Doi dintre ei sunt lucrători de ambulanță care se îndreptau spre răniți după bombardament. Potrivit informațiilor preliminare, soldații ruși au aruncat mine din drone asupra ambulanței” , a precizat el.

UPDATE ORA 21:00 Serviciile secrete ucrainene spun că documentele clasificate apărute în spațiul public sunt „false”

Serviciile secrete militare ucrainene au declarat că presupusele documente de război clasificate recent apărute online au fost falsificate de Rusia, potrivit The Kyiv Independent.

„În ultimele decenii, cele mai de succes operațiuni ale serviciilor speciale rusești au fost Photoshop”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, Andrii Iusov, la televiziunea națională, vineri.

Potrivit New York Times, documente clasificate care detaliază planurile SUA și NATO de furnizare de ajutoare pentru înarmarea Ucrainei în vederea viitoarei contraofensive au fost postate săptămâna aceasta pe Twitter și Telegram.

Oficiali americani de rang înalt au declarată acest lucru a determinat o investigație a Pentagonului. Documentele nu dezvăluie detalii despre când, cum sau unde intenționează Ucraina să lanseze contraofensiva și se pare că sunt vechi de cinci săptămâni.

Potrivit analiștilor militari cu care a discutat New York Times, documentele au fost probabil modificate față de formatul lor original, subestimând numărul victimelor de partea rusă și supraestimându-le pe cele de partea ucraineană.

UPDATE ORA 20:00 Estonia nu exclude achiziționarea de armament din afara țării pentru Ucraina

Ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur, a declarat că nu poate fi exclusă achiziționarea de proiectile de artilerie pentru Ucraina din afara Spațiului Economic European, potrivit The Kyiv Independent.

„Întotdeauna am crezut că viteza este totul. Dacă (muniția) nu poate fi găsită rapid în Europa, nu poate fi exclusă nici cumpărarea din afara Europei” , a declarat Pevkur pentru ziarul estonian Postimees la 6 aprilie.

După propunerea inițială a Estoniei, UE a acceptat în martie să furnizeze Ucrainei 1 milion de cartușe de artilerie. În prima fază, blocul comunitar ar trebui să aloce 1 miliard de euro țărilor care își pot trimite imediat stocurile. Un alt miliard de euro va fi folosit pentru achiziționarea în comun de noi cartușe.

Membrii trebuie încă să se pună de acord de unde vor achiziționa. Franța propune să cumpere de la furnizori europeni, sperând să își stimuleze industria națională de apărare. Parisul a găsit sprijin din partea Ciprului și a Greciei, care nu doresc ca licitația de achiziție să meargă către Turcia.

Cu toate acestea, există îngrijorări legate de faptul că industria de apărare europeană nu are în prezent capacitatea de a produce rapid cantitatea necesară de obuze.

UPDATE ORA 19:00 Beijingul și Paris au afirmat astăzi că promovează utilizarea pașnică a energiei nucleare, se arată într-o declarație comună

Cele două țări susțin toate eforturile de restabilire a păcii în Ucraina pe baza dreptului internațional și a principiilor Cartei ONU, a adăugat acesta.

De asemenea, ambii lideri se opun atacurilor armate asupra centralelor nucleare.

Președintele francez Emmanuel Macron, șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele chinez Xi Jinping s-au întâlnit la Beijing pentru discuții.

UPDATE ORA 18:00 Rusia ordonă Occidentului să îndepărteze obstacolele din calea exporturilor de cereale

Rusia s-ar putea retrage dintr-un acord pe timp de război care permite exportul de cereale ucrainene dacă Occidentul nu reușește să îndepărteze obstacolele din calea exporturilor agricole rusești, a declarat înaltul diplomat al Moscovei.

Acordul, intermediat de Națiunile Unite și Turcia în iulie, a deblocat transporturile blocate în porturile minate ale Ucrainei și a dus la creșterea prețurilor la alimente și amenințarea foametei în unele țări.

Un acord separat a avut ca scop ușurarea exportului de îngrășăminte și cereale rusești. Moscova s-a plâns în mod repetat că acordul nu a funcționat pentru exporturile agricole rusești, care au avut dificultăți în a ajunge pe piețele mondiale din cauza sancțiunilor occidentale.

UPDATE ORA 17:00 Avioanele cu destinație în Ucraina ar fi fost sabotate de tehnicieni ruși

Tehnicienii ruși ar fi sabotat avioane cu destinație pentru războiul din Ucraina, au susținut oficialii din Slovacia.

Jaroslav Nad, ministrul apărării al țării, a declarat că avioanele de luptă MiG-29 pe care Bratislava le-a furnizat Ucrainei ar fi putut fi avariate în mod deliberat de rușii prezenți la o bază aeriană.

El a spus că defecte au fost găsite doar în părți „accesate de ruși”. Cu toate acestea, o anchetă nu a putut dovedi intenția din partea tehnicienilor. Ei fuseseră prezenți la baza aeriană Sliac până anul trecut.

UPDATE ORA 16:00 Moscova, sceptică în privința faptului că Beijingul și ar putea schimba poziția față de Ucraina după discuțiile dintre Xi și Macron

Moscova urmărește discuțiile dintre liderul chinez Xi Jinping și președintele francez Emmanuel Macron, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Acestea sunt contacte foarte importante, am urmărit toate evoluțiile în această chestiune”, a declarat Peskov reporterilor în timpul unei convorbiri telefonice obișnuite, adăugând că Rusia și China au „relații bogate și cu multiple fațete”.

Întrebat dacă este posibil ca China să își schimbe poziția privind războiul după negocieri, Peskov a spus că China este o „putere foarte serioasă, mare, cu poziția sa suverană”, o poziție care a fost „puternic formată”.

„Nu este o țară care își schimbă pozițiile atât de repede sub influența externă”, a adăugat Peskov.
Președintele francez și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, își încheie vineri vizita de trei zile în China.

Câteva informații de fond: China a pretins neutralitate în conflictul dintre Rusia și Ucraina și a încercat să se prezinte ca un agent al păcii. Dar a refuzat să condamne invazia rusă și a continuat să își înăsprească legăturile economice și diplomatice cu Kremlinul în ultimul an – inclusiv o vizită de stat a lui Xi la Moscova luna trecută.

UPDATE ORA 15:00 Pentagonul investighează o presupusă scurgere de documente clasificate ale serviciilor secrete ale SUA și NATO privind Ucraina

Pentagonul investighează ceea ce par a fi capturi de ecran cu informații militare clasificate ale SUA și NATO despre Ucraina care circulă pe rețelele de socializare, a declarat un oficial al Pentagonului pentru CNN.

CNN a analizat unele dintre imaginile care circulă pe Twitter și Telegram, dar nu poate verifica dacă sunt autentice sau au fost trucate.

Adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, nu a dorit să se pronunțe asupra legitimității documentelor, dar a precizat într-o declarație că Departamentul Apărării este „conștient de rapoartele privind postările de pe rețelele de socializare, iar Departamentul analizează această chestiune”.

Mykhailo Podolyak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, a declarat pentru CNN că el crede că rușii se află în spatele presupusei scurgeri de informații și că documentele pe care le-au difuzat sunt neautentice, nu au „nicio legătură cu planurile reale ale Ucrainei” și se bazează pe „o mare cantitate de informații fictive”.

Apariția documentelor, fie că sunt autentice sau nu, a sporit atenția asupra momentului în care va începe contraofensiva ucraineană planificată și asupra a ceea ce știe fiecare dintre părți, dacă știe ceva, despre pregătirile celeilalte părți pentru aceasta.”

Una dintre imaginile care a circulat pe canalele rusești de pe Telegram și care a fost analizată de CNN este o fotografie a unei copii pe hârtie a unui document intitulat „US, Allied & Partner UAF Combat Power Build”.

O alta este intitulată „Russia/Ukraine Joint Staff J3/4/5 Daily Update (D+370)”. J3 se referă la direcția de operațiuni a Statului Major Întrunit al armatei americane, J4 se ocupă de logistică și inginerie, iar J5 propune strategii, planuri și recomandări politice.

New York Times, care a dezvăluit primul investigația Pentagonului, a relatat că unele dintre imaginile care circulă online descriu informații care ar putea fi utile Rusiei, cum ar fi rapiditatea cu care ucrainenii consumă munițiile folosite în sistemele de rachete furnizate de SUA.

Podolyak a calificat documentele drept „o cacealma, praf în ochi” și a spus că „dacă Rusia ar fi primit într-adevăr pregătiri de scenarii reale, cu greu le-ar face publice”.

UPDATE ORA 14:00 Forțele ucrainene au distrus un avion rusesc Su-25, potrivit Statului Major General

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat distrugerea unui avion rusesc Su-25, un avion de sprijin aerian din epoca sovietică, vineri, scrie The Kyiv Independent.

Avionul Su-25 a fost doborât în apropiere de Marinka, un orășel situat la aproximativ 30 de kilometri de orașul Donețk, ocupat de Rusia din 2014. Marinka a fost complet distrusă ca urmare a invaziei rușilor.

Regiunea estică ucraineană Donețk este locul celor mai aprige lupte din timpul războiului între forțele ruse și ucrainene, în timp ce Rusia încearcă să ocupe întreaga regiune.

Anterior, la 7 aprilie, Statul Major General a declarat că Rusia a pierdut 306 avioane de la începutul războiului.

UPDATE ORA 13:00 Casa Albă: Doar Volodimir Zelenski poate decide dacă va negocia cu Federația Rusă

John Kirby, coordonatorul pentru strategii de comunicare al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, a declarat că nu pot exista negocieri de pace fără Ucraina și că doar președintele Volodimir Zelenski are dreptul de a decide singur dacă este gata să negocieze cu Federația Rusă, informează Ukrinform.

„Numai președintele Zelenski poate stabili dacă și când este gata să negocieze (n.r. -cu Rusia), în ce context și despre ce. Credem că nu pot exista negocieri privind Ucraina fără Ucraina”, a declarat John Kirby.

UPDATE ORA 12:00 Lavrov, la Ankara: Pacea în Ucraina trece prin stabilirea unei „noi ordini mondiale”

Negocierile de pace cu privire la Ucraina sunt posibile doar dacă acestea vizează stabilirea unei „noi ordini mondiale” fără dominaţie americană, a declarat vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă susţinută la Ankara, unde se află într-o vizită oficială, potrivit The Guardian.

„Negocierile nu pot avea loc decât în baza luării în considerare a intereselor ruseşti”, a declarat Lavrov.

„Este vorba de principii care vor sta la baza noii ordini mondial” , a adăugat ministrul rus de externe în conferinţa de presă comună cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu.

UPDATE ORA 11:00 Explozii în Melitopol, la o bază temporară rusă

Explozii au fost auzite în satul Vesele, în apropiere de orașul Melitopol, ocupat de ruși, în noaptea de joi spre vineri, a declarat primarul Ivan Fedorov la televiziunea națională din Ucraina, citat de The Kyiv Independent.

Potrivit lui Fedorov, trupele rusești și-au transferat echipamentele și personalul în sat în ultimele patru zile. „Inamicul a încercat să facă acest lucru în timp ce comunicațiile mobile și internetul erau oprite în sat, astfel încât locuitorii noștri să nu poată raporta nimic forțelor armate și serviciilor speciale ucrainene. Dar nu au reușit să o ascundă (transferul de echipamente)”, a declarat Fedorov.

UPDATE 10.00

Rusia a avansat „foarte probabil” în centrul orașului Bakhmut

Rusia pare să fi făcut progrese importante în Bakhmut, afirmă Ministerul britanic al Apărării.

Ministerul britanic al Apărării afirmă în actualizarea sa zilnică că forțele rusești au „foarte probabil că au avansat în centrul orașului [Bakhmut] și au ocupat malul vestic al râului Bakhmutka”. Ruta cheie de aprovizionare a Ucrainei la vest de oraș este probabil grav amenințată”.
Acesta adaugă că: „Există posibilitatea realistă ca, la nivel local, comandanții Wagner și ai Ministerului rus al Apărării să fi pus pauză la dușmănia lor continuă și să fi îmbunătățit cooperarea”.

UPDATE 09.00

Ultima zi a lui Macron și Von der Leyen în China

Președintele francez Emmanuel Macron se va deplasa astăzi la Guangzhou, în sudul Chinei, pentru a se întâlni vineri cu studenții, luând cu el o delegație largă de politicieni de top, lideri de afaceri și chiar celebrități, inclusiv compozitorul Jean-Michel Jarre.

Joi, Macron i-a cerut joi omologului său chinez Xi Jinping să „aducă Rusia la rațiune” în privința Ucrainei și l-a îndemnat să nu livreze arme Moscovei.

Președintele francez, care a sosit miercuri la Beijing pentru o vizită de stat de trei zile, a precizat că încearcă să descurajeze China să sprijine invazia Rusiei în țara vecină.

„Știu că pot conta pe dumneavoastră pentru a aduce Rusia la rațiune și pe toată lumea la masa negocierilor”, i-a spus Macron lui Xi în timpul unei întâlniri bilaterale.

În declarațiile făcute presei după întâlnirea lor, Xi a declarat că „este pregătit să lanseze un apel comun cu Franța” pentru reluarea „discuțiilor de pace cât mai curând posibil”, potrivit presei de stat chineze Xinhua.

UPDATE 08.00

Pentagonul investighează o scurgere de informații din dosarele SUA și NATO – raport

Pentagonul investighează o presupusă breșă de securitate în urma căreia documente care oferă detalii despre planurile SUA și NATO de a ajuta la pregătirea Ucrainei pentru o ofensivă de primăvară împotriva Rusiei au fost scurse pe platformele de socializare, relatează New York Times.

„Suntem conștienți de rapoartele privind postările de pe rețelele de socializare, iar Departamentul analizează problema”, a declarat adjunctul secretarului de presă al Departamentului american al Apărării, Sabrina Singh.

Documentele au fost răspândite pe Twitter și Telegram și ar conține grafice și detalii despre livrările de arme, efectivele batalioanelor și alte informații sensibile, a precizat Times.

Informațiile din documente sunt vechi de cel puțin cinci săptămâni, cele mai recente fiind datate 1 martie, potrivit raportului.

Unul dintre documente rezuma programele de pregătire a 12 brigăzi de luptă ucrainene și spunea că nouă dintre ele erau antrenate de forțele SUA și NATO și aveau nevoie de 250 de tancuri și peste 350 de vehicule mecanizate, a precizat ziarul.

Documentele – dintre care cel puțin unul purta o etichetă „strict secret” – au fost difuzate pe canalele guvernamentale pro-ruse, a precizat acesta.

Știrea inițială

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus compatrioţilor joi seara că Ucraina se pregăteşte pentru „evenimentele programate pentru următoarele săptămâni” – aparentă referire la o contraofensivă – şi le-a dat asigurări că în toate întâlnirile şi negocierile pe care le poartă prioritară este asigurarea apărării şi protecţiei populaţiei şi sprijin pentru soldaţii care luptă pe front, potrivit Presidentgovua..

„Astăzi am fost toată ziua în Ucraina, la Kiev, aici, pe strada Bankova. O zi de întâlniri interne şi de pregătiri pentru evenimentele programate pentru următoarele săptămâni”, a spus preşedintele ucrainean, care în ultima perioadă a fost într-o serie de vizite prin ţară, inclusiv pe linia frontului, iar miercuri a fost în Polonia, în prima sa vizită oficială de la începutul războiului.

„Am avut o întâlnire cu premierul Şmîhal despre mai multe probleme actuale, despre coordonarea paşilor şi deciziilor statului. O altă întâlnire a fost despre situaţia de securitate şi activitatea forţelor de ordine”, a detaliat Zelenski. „Ca întotdeauna, am fost în contact cu armata, despre tot ce ţine de cele mai fierbinţi puncte de pe linia frontului”, a continuat preşedintele.

El a anunţat că „agenda internaţională include pregătirea de reuniuni, negocieri şi apeluri”, dar a subliniat că „este foarte important ca ceea ce s-a stabilit în cursul vizitei din Polonia” să aibă rezultate „tangibile” pentru linia de front.

„Apărarea şi protecţia poporului nostru, sprijinul pentru rezistenţa noastră, în special pentru soldaţii noştri, este problema numărul unu în toate negocierile şi întâlnirile”, a dat asigurări Zelenski. „Este vorba de apărare – arme pentru Ucraina, muniţie pentru Ucraina, noi sisteme de apărare pentru Ucraina”, a subliniat liderul de la Kiev mulţumind partenerilor polonezi că „au făcut ca această vizită să fie cu adevărat semnificativă”.

Între altele, Varşovia a anunţat miercuri că va furniza Ucrainei în total 14 avioane militare MiG-29 de fabricaţie sovietică.

„Ucraina ştie cum să fie recunoscătoare. Recunoscătoare pentru o astfel de solidaritate – solidaritate istorică”, a spus Zelenski menţionând că s-a întâlnit miercuri seara târziu şi cu mai mulţi primari din oraşe poloneze care i-au primit cu generozitate pe refugiaţii ucraineni.

În finalul discursului său zilnic pe care îl transmite seara, preşedintele Zelenski a evidenţiat din nou unităţi militare ucrainene care luptă pe front şi a avut cuvinte de laudă şi îmbărbătare pentru soldaţi.

„Puterea apărării voastre, băieţi, şi rezistenţa voastră – toate acestea inspiră. Inspiră puternic. Inspiră lumea să nu-şi piardă elanul în susţinerea Ucrainei. Vă mulţumim, războinicilor!” a spus Zelenski.

„Sunteţi mereu buni. Întotdeauna se străduiesc să obţină mai multe rezultate. Vă mulţumim!” – a transmis el altor unităţi pe care le-a nominalizat.

Preşedintele a confirmat indirect că trupele ucrainene nu s-au retras de la Bahmut, în ciuda faptului că miercuri sugerase pentru prima dată că ar putea fi luată în calcul o asemenea posibilitate.

„Sunt recunoscător unităţii de forţe speciale (…) care luptă în Bahmut. Foarte bine, băieţi! Bahmut şi Mariinka, Avdiivka şi întregul nostru Donbas, estul nostru, Zaporojie şi regiunea noastră Azov, regiunea noastră Herson – le mulţumesc tuturor celor care luptă pentru libertatea ţării noastre, pentru libertatea poporului nostru” , a spus Zelenski.