• Documentele Pentagonului au oferit o imagine rară a modului în care SUA spionează atât aliații, cât și inamicii.
  • De asemenea, Statele Unite ar fi spionat Rusia dar și Ucraina.
  • Anchetatorii analizează patru sau cinci teorii, au mai spus oficialii americani, care au precizat că investigația se află în fază incipientă.

UPDATE ORA 23:00 Departamentul de Stat al SUA îl desemnează pe jurnalistul Evan Gershkovici drept „reținut pe nedrept de Rusia”

Evan Gershkovich, reporterul de la Wall Street Journal care este deținut în Rusia, a fost desemnat ca fiind reținut pe nedrept de către Departamentul de Stat al SUA, scrie CNN.

Astăzi, secretarul Blinken a stabilit că Evan Gershkovich este reținut pe nedrept de către Rusia” , a declarat luni, într-o declarație, purtătorul de cuvânt adjunct principal al Departamentului de Stat, Vedant Patel.
Desemnarea subliniază declarațiile guvernului Statelor Unite potrivit cărora acuzațiile de spionaj împotriva reporterului sunt nefondate și va împuternici guvernul american să exploreze toate căile pentru a încerca să obțină eliberarea acestuia.

Cazul lui Gershkovici va fi acum gestionat la Departamentul de Stat prin intermediul Biroului trimisului prezidențial special pentru afaceri cu ostatici.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Ambii americani care au fost aduși recent acasă din Rusia – Trevor Reed și Brittney Griner – fuseseră desemnați ca fiind deținuți pe nedrept și au fost eliberați în cadrul unor schimburi de prizonieri.

Paul Whelan, care rămâne încarcerat în Rusia, a fost, de asemenea, declarat deținut pe nedrept.

În declarația sa, Patel a spus că guvernul american va oferi tot sprijinul adecvat domnului Gershkovici și familiei sale” .

Facem apel la Federația Rusă să îl elibereze imediat pe domnul Gershkovich” , a mai spus el. De asemenea, solicităm Rusiei să elibereze cetățeanul american reținut pe nedrept Paul Whelan” .

UPDATE ORA 22:00 Zelenski a vorbit cu liderii din Irak și Grecia

Volodimir Zelenski i-a sunat pe prim-miniștrii din Irak și Grecia în ceea ce pare a fi o zi de diplomație pentru Ucraina, transmite Sky News.

Președintele a declarat că Ucraina și Irakul sunt pregătite să lanseze noi mijloace de cooperare.

Pe Twitter, Zelenski a declarat că premierul grec Kyriakos Mitsotakis a fost de acord să continue cooperarea în domeniul securității cu Ucraina.

Între timp, adjunctul ministrului ucrainean de externe s-a aflat în India, făcând presiuni pentru o mai mare implicare în rezolvarea războiului și cerându-i premierului Narendra Modi să vorbească la telefon cu președintele ucrainean.

UPDATE ORA 21:00 Pentagonul lucrează pentru a determina amploarea scurgerii de informații despre Ucraina

Pentagonul încă lucrează pentru a determina amploarea unei scurgeri de informații clasificate care a avut loc în ultimele săptămâni, a declarat luni Chris Meagher, asistent al secretarului apărării pentru afaceri publice, conform CNN.

CNN a relatat că unele dintre documentele scurse au inclus informații legate de războiul din Ucraina.

„Departamentul Apărării lucrează non-stop pentru a analiza amploarea distribuirii, impactul evaluat și măsurile noastre de atenuare” , a declarat Meagher.

„Încă investigăm cum s-a întâmplat acest lucru, precum și amploarea problemei. Au fost luate măsuri pentru a analiza mai atent modul în care acest tip de informații este distribuit și cui. De asemenea, încă încercăm să evaluăm ce ar putea fi acolo.”

Meagher a declarat că secretarul Apărării, Lloyd Austin, a fost informat pentru prima dată despre scurgerea de informații pe 6 aprilie și a început de a doua zi „să convoace zilnic lideri de rang înalt”.

Chris Meagher a spus că, în weekend, oficialii americani au discutat cu aliații și partenerii – unii dintre ei fiind, de asemenea, implicați în scurgerea de documente.

Echipa Pentagonului lucrează pentru a „pune mâna pe tot ceea ce are legătură cu” scurgerea de informații.

UPDATE ORA 20:00 Ucraina a respins atacurile rusești în regiunea estică

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat luni seară că principalul său obiectiv este respingerea forțelor rusești în regiunile Lîman, Bahmut, Avdiivak și Marinka din est, relatează CNN.

Acesta a precizat că peste douăzeci de atacuri au fost respinse în ultimele 24 de ore în aceste zone.

Rusia a lansat 21 de lovituri aeriene și cinci atacuri cu rachete în Ucraina, inclusiv patru la Kramatorsk.

De asemenea, Rusia a mărit numărul punctelor de control și al patrulelor în mai multe zone ocupate, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În ultima zi, forțele de apărare ucrainene spun că au doborât un elicopter rusesc Mi-24 și șase drone.

UPDATE ORA 19:00 Schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina

Andrii Yermak, șeful biroului președinției ucrainene, a declarat că 100 de ucraineni s-au întors acasă în cadrul unui alt schimb de prizonieri de război de mare amploare cu Rusia, relatează The Guardian.

„Aducem acasă 100 dintre oamenii noștri – soldați, marinari, polițiști de frontieră, gardieni naționali. Printre ei se află apărători din Mariupol, Azovstal, Hostomel. Unii dintre cei care s-au întors în Ucraina au fost „grav răniți și au boli” , a spus el.

El a descris schimbul ca fiind „dificil” și și-a exprimat recunoștința față de echipa de la sediul central de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război. Ministerul rus al Apărării a declarat că 106 prizonieri de război ruși au fost eliberați de Ucraina.

UPDATE ORA 18:00 Alți 24 de copii ucraineni s-au întors în Kherson din Rusia, spun autoritățile

Alți douăzeci și patru de copii din regiune s-au întors acasă luni, după ce au fost duși ilegal pe teritoriul rusesc, au declarat autoritățile din Herson.

„Astăzi m-am întâlnit cu ei în Kherson pentru a vorbi cu ei și pentru a le oferi cadouri frumoase”, a declarat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale din Kherson, într-o postare pe Telegram.

Cu toate acestea, un raport din februarie al Conflict Observatory, susținut de Departamentul de Stat al SUA și realizat de Yale Humanitarian Research Lab, a susținut implicarea Moscovei într-o rețea extinsă de tabere în care copiii au fost supuși la „reeducare politică”.

UPDATE ORA 17:00 Kremlinul a declarat că nu există planuri pentru o încetare a focului de Paște în Ucraina, scrie presa rusă de stat

Agenția de știri rusă de stat Tass l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a declarat că ideea unui armistițiu de Paște „nu a fost propusă de nimeni, nu a fost înaintată”.

Comentariile sale au apărut după ce Institutul pentru Studiul Războiului a avertizat că Rusia ar putea încerca să se folosească de apropiata sărbătoare ortodoxă de Paște, pe 16 aprilie, pentru a întârzia contraofensivele ucrainene, cerând o încetare a focului din respect pentru religie.

Grupul de reflecție cu sediul în SUA a declarat că Kremlinul a cerut în mod selectiv încetarea focului în trecut, însă încetarea luptelor de Paște ar avantaja în mod disproporționat trupele rusești care se pregătesc pentru un nou contraatac ucrainean.

UPDATE ORA 16:00 Președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula este așteptat să se întâlnească săptămâna aceasta cu Xi Jinping, pentru discuții privind comerțul și războiul din Ucraina

Cei doi lideri „vor vorbi despre războiul din Ucraina”, a declarat presei ministrul brazilian de externe, Mauro Vieira.

Lula, care este așteptat să sosească în China marți și să se întâlnească cu Xi vineri, speră să își promoveze propunerea sa de negocieri mediate pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Liderul brazilian, care a ținut să poziționeze Brazilia ca intermediar, a propus crearea unui grup de țări care să medieze discuțiile de pace între Rusia și Ucraina.

Lula a fost criticat anul trecut pentru că a declarat că președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, și omologul său rus, Vladimir Putin, poartă aceeași responsabilitate pentru războiul din Ucraina. De asemenea, el a refuzat să se alăture națiunilor occidentale în trimiterea de arme în Ucraina pentru a ajuta la apărarea acesteia.

El a declarat joi că „Putin nu poate păstra teritoriul ucrainean”, dar a insistat, de asemenea, că Zelenskiy „nu poate dori totul” și a sugerat Kievului să renunțe la pretențiile sale asupra Crimeei, care a fost anexată de Rusia în 2014.

UPDATE ORA 15:00 Rusia, aproape să doboare un avion de spionaj britanic în apropiere de Ucraina – scurgeri de documente

Un avion de vânătoare rusesc a fost aproape de a doborî un avion de supraveghere britanic anul trecut, potrivit unui document militar american divulgat care circulă online.

Incidentul a fost aproape ratat pe 29 septembrie în largul coastei Crimeei, a relatat Washington Post, citând documentul care se numără printre scurgerile de informații aparent de la Pentagon. Autenticitatea documentelor nu a fost verificată.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, dezvăluise incidentul în fața parlamentului în octombrie, când a declarat că un avion de vânătoare rusesc „a lansat o rachetă” în apropierea unui avion de spionaj britanic neînarmat care patrula în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.

Wallace a declarat atunci că Marea Britanie nu a considerat cazul ca fiind o escaladare deliberată, ci că acesta s-a datorat unei defecțiuni tehnice. El a acuzat, de asemenea, Moscova că a acționat în mod nechibzuit.

Documentul divulgat de Pentagon se referă la incident ca la un „aproape doborâre a avionului britanic RJ”, o referire la porecla Rivet Joint, comună pentru avioanele de recunoaștere RC-135. De asemenea, documentul a detaliat alte câteva întâlniri între avioanele rusești și avioanele americane, britanice și franceze care efectuau zboruri de supraveghere între octombrie și februarie.

În conformitate cu articolul 5 din tratatul NATO, un atac armat împotriva unui membru este considerat un atac împotriva alianței în ansamblu.

Raportul arată că incidentul a fost mai semnificativ decât a fost dezvăluit anterior și că ar fi putut atrage SUA și aliații din NATO direct în războiul din Ucraina, a relatat The Post. Oficialii americani din domeniul apărării au refuzat să comenteze conținutul documentului divulgat, la fel ca și ambasada britanică de la Washington. Rusia nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

UPDATE ORA 14:00 Liderul Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a avut luni, la Minsk, o întrevedere cu ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu

Potrivit agenției Belta, Lukașenko a declarat că are nevoie de garanții că Rusia va apăra Belarusul „ca pe propriul teritoriu” în caz de agresiune.

Belarus este cel mai apropiat aliat al Rusiei și a oferit o rampă de lansare pentru invazia din 2022 a Ucrainei.

Întâlnirea urmează acordului Rusiei cu Minskul de luna trecută de a amplasa arme nucleare tactice pe teritoriul belarus, aducând o parte din arsenalul său nuclear mai aproape de Europa. La momentul anunțului făcut de Kremlin, SUA au declarat că nu au avut niciun indiciu că Rusia ar intenționa să folosească arme nucleare.

UPDATE ORA 13:00 Volodymyr Zelenskiy, a declarat că țara sa este unită în durere cu Polonia în amintirea dezastrului aerian de la Smolensk din 2010

Dezastrului aerian de la Smolensk din 2010 a ucis 96 de persoane, inclusiv pe președintele polonez de atunci, Lech Kaczyński.

Scriind pe Twitter în ucraineană și poloneză, Zelenskiy a spus pe Twitter.

„Astăzi, la cea de-a 13-a aniversare a dezastrului de la Smolensk, ne unim în durere cu poporul polonez și onorăm memoria președintelui Poloniei, Lech Kaczyński, a soției sale și a tuturor celor care au murit în numele servirii țării lor. Veșnică memorie!

Polonia a căzut în doliu profund după accidentul aviatic din 2010, în urma căruia au murit toți cei 96 de pasageri, inclusiv președintele, soția sa, șeful băncii centrale și înalte personalități militare. Varșovia este acum unul dintre cei mai fideli aliați ai Kievului și, din 2014, războiul cu Rusia a contribuit la încetarea tensiunilor istorice dintre Polonia și Ucraina, în special de-a lungul graniței lor comune.”

UPDATE ORA 12:00 Rusia continuă să acorde prioritate operațiunilor din jurul Donețkului

Rusia continuă să acorde prioritate operațiunilor din jurul Donețkului, în estul Ucrainei, „cheltuind resurse semnificative pentru câștiguri minime”, a declarat Ministerul britanic al Apărării în informarea sa zilnică.

Ministerul Apărării a precizat că, în ultimele șapte zile, Rusia a intensificat atacurile blindate în jurul orașului Marinka, un orășel situat la aproximativ 20 de kilometri sud-vest de orașul Donețk.

Marinka s-a aflat în prima linie a luptelor din 2014 și acum se află în ruine. Înainte de 2014, avea o populație de aproximativ 9.000 de persoane.

UPDATE ORA 11:00 Rusia „își va spori apărarea aeriană pentru a contracara aderarea Finlandei la NATO

Rusia intenționează să sporească apărarea aeriană deasupra graniței sale de nord-vest pentru a contracara aderarea Finlandei la NATO, a declarat un comandant al forțelor sale aerospațiale, relatează Reuters.

Generalul-locotenent Andrei Demin, adjunctul comandantului-șef al forțelor aerospațiale, a declarat, de asemenea, că alte reforme ale apărării aeriene rusești sunt „fără îndoială planificate și vor fi implementate”.

Într-un interviu publicat luni în ziarul oficial Steaua Roșie al Ministerului Apărării, Demin a declarat că scopul viitoarelor schimbări este „dezvoltarea forțelor armate, cu scopul de a îmbunătăți sistemul de apărare aeriană al Federației Ruse”.

Rusia împarte o graniță de 1.300 km cu Finlanda, care a aderat la NATO săptămâna trecută – o decizie determinată de invazia Ucrainei din februarie 2022.

„În aceste condiții, forțele de apărare aeriană elaborează probleme de protecție a frontierei de stat din nord-vestul țării în conformitate cu nivelul crescut al amenințării”, a declarat Demin.

UPDATE ORA 10:00 Principalul partid de opoziție din Coreea de Sud a îndemnat guvernul să verifice documentele Pentagonului

Principalul partid de opoziție din Coreea de Sud a îndemnat guvernul să verifice documentele Pentagonului, care includ afirmații potrivit cărora SUA ar fi încercat să tragă cu urechea la oficiali de rang înalt din Seul cu privire la vânzările de arme.
Liderul de la parchet al Partidului Democrat, Park Hong-keun, a făcut această cerere după ce au apărut informații potrivit cărora agenți CIA au monitorizat o discuție internă despre îngrijorarea că proiectilele de artilerie pe care Coreea de Sud plănuia să le vândă SUA ar putea ajunge în cele din urmă în Ucraina, potrivit agenției de știri Yonhap.

Coreea de Sud a sprijinit sancțiunile internaționale împotriva Rusiei și a oferit ajutor neletal Kievului, dar nu a trimis arme. În ciuda faptului că este un exportator important de arme, Seulul are o politică de lungă durată de a nu vinde arme țărilor aflate în război – o poziție care a dus la acuzații potrivit cărora Sudul vrea să evite antagonizarea Rusiei, de al cărei sprijin are nevoie pentru a face presiuni asupra Coreei de Nord să renunțe la armele sale nucleare.

Documentele evidențiază locul ambivalent al Coreei de Sud în comerțul global cu arme. Deși a ezitat să înarmeze Ucraina, vânzările sale de arme au crescut cu 140%, ajungând la un nivel record de 17,3 miliarde de dolari anul trecut, potrivit Ministerului Apărării. În prezent, al optulea cel mai mare exportator de arme din lume, Sudul își propune să ajungă în primele patru locuri până în 2027.

UPDATE ORA 09:00 Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a condamnat bombardamentele rusești asupra orașului Zaporizhzhia

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a condamnat bombardamentele rusești asupra orașului Zaporizhzhia în Duminica Floriilor ortodoxe, în care au fost uciși un tată și fiica sa de 10 ani. O femeie, soția și mama celui decedat, a fost grav rănită. În discursul său de seară, Zelenskiy a declarat:

„Au lovit o casă, o clădire de apartamente. Trei persoane se aflau înăuntru. Un bărbat, o femeie și un copil – o fată, o chema Iryna, ar fi împlinit 11 ani anul acesta. Ea a murit. A murit și bărbatul. Condoleanțele mele… Femeia se află în stare critică, la spital, i se acordă îngrijiri medicale.”

Iată cum petrece statul terorist această Duminică a Floriilor. Iată cum Rusia se izolează și mai mult de lume, de umanitate.

Majoritatea celor 41 de milioane de locuitori ai Ucrainei sunt creștini ortodocși care sărbătoresc Paștele peste o săptămână.

Guvernatorul din Harkov, Oleh Syniehubov, a declarat că alți doi bărbați au fost uciși de bombardamente în orașul Kupiansk duminică.

UPDATE ORA 08:00 Pentagonul evaluează impactul scurgerilor de documente asupra securității naționale

Departamentul american al Apărării a declarat că a lansat un efort interinstituțional pentru a evalua impactul pe care documentele de informații care au făcut obiectul unei scurgeri de informații ar putea să îl aibă asupra securității naționale a SUA și asupra aliaților și partenerilor săi, în timp ce caută sursa scurgerii de informații.

„Departamentul Apărării continuă să analizeze și să evalueze validitatea documentelor fotografiate care circulă pe site-urile de socializare și care par să conțină materiale sensibile și foarte bine clasificate”, a precizat departamentul într-un comunicat.

Pentagonul a sesizat, de asemenea, Departamentul de Justiție, care a deschis o anchetă penală, relatează Reuters.

Unul dintre documente, datat 23 februarie și marcat „Secret”, prezintă în detaliu modul în care sistemele de apărare antiaeriană S-300 ale Ucrainei vor fi epuizate până la 2 mai, în ritmul actual de utilizare.

Astfel de informații atent păzite ar putea fi de mare folos forțelor rusești, iar Ucraina a declarat că președintele său și înalții săi oficiali din domeniul securității s-au întâlnit vineri pentru a discuta modalități de a preveni scurgerile de informații.

Oficialii spun că amploarea subiectelor abordate în documente, care se referă la războiul din Ucraina, China, Orientul Mijlociu și Africa, sugerează că este posibil ca acestea să fi fost scurse de un american mai degrabă decât de un aliat.

UPDATE ORA 01:00 Documente divulgate: Rusia era cât pe ce să doboare un avion britanic în septembrie

Documente divulgate de Pentagon au descris interceptarea de către Rusia a unui avion de supraveghere britanic RC-135, la sfârșitul lunii septembrie, ca fiind „aproape doborâtă” , a relatat Washington Post, citează baha News.

Anterior, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, i-a informat pe legislatorii britanici că un avion rus a lansat o rachetă în apropierea avionului britanic, dar a adăugat că partea rusă a recunoscut incidentul și l-a atribuit unei „defecțiuni tehnice” .

Între timp, Washington Post a precizat că documentele scurse indică, de asemenea, că secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, ar fi ordonat piloților americani să nu zboare în apropierea Crimeei după doborârea unei drone americane în Marea Neagră în luna martie. Vineri, Departamentul de Justiție al SUA a lansat o anchetă privind scurgerile de documente clasificate.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Documente militare şi de informaţii cu caracter strict secret apărute online, cu detalii ce variază de la apărarea antiaeriană a Ucrainei la agenţia de spionaj Mossad din Israel, au determinat oficialii americani să se străduiască să identifice sursa scurgerii de informaţii, unii experţi occidentali în securitate şi oficiali americani spunând că suspectează că ar putea fi cineva din Statele Unite, scrie Reuters.

Oficialii spun că amploarea subiectelor abordate în documente, care se referă la războiul din Ucraina, China, Orientul Mijlociu şi Africa, sugerează că acestea au fost scurse de un american, şi nu de un aliat.

Acum se pune accentul pe faptul că este vorba de o scurgere de informaţii din partea SUA, deoarece multe dintre documente au ajuns doar în mâinile americanilor” , a declarat Michael Mulroy, fost oficial de rang înalt al Pentagonului, într-un interviu acordat Reuters.

Cei care se ocupă de anchetă analizează ce motivaţii ar avea un oficial american sau un grup de oficiali americani pentru a scurge informaţii atât de sensibile, a declarat una dintre sursele cu care a vorbit Reuters. Oficialul a mai spus că anchetatorii analizează patru sau cinci teorii, de la un angajat nemulţumit până la o ameninţare din interior care a vrut în mod activ să submineze interesele de securitate naţională ale SUA.

Oficialii americani au declarat că ancheta se află în faza incipientă, iar cei care o conduc nu au exclus posibilitatea ca în spatele scurgerii de informaţii să se afle elemente pro-ruse. În orice caz, este considerată una dintre cele mai grave breşe de securitate de când peste 700.000 de documente, videoclipuri şi telegrame diplomatice au apărut pe site-ul WikiLeaks în 2013.

În urma dezvăluirii scurgerii de informaţii, Reuters a analizat peste 50 de documente etichetate „Secret” şi ,,Top Secret” care au apărut pentru prima dată luna trecută pe diverse platforme de social media, începând cu Discord şi 4Chan. Deşi unele dintre documente au fost postate cu săptămâni în urmă, existenţa lor a fost raportată pentru prima dată vineri de The New York Times.