• Autoritățile ucrainene vor întări măsurile de securitate în întreaga țară, în timp ce credincioșii ortodocși se pregătesc să sărbătorească al doilea Paște în timp de război.
  • Oficialii ucraineni au avertizat în trecut că atacurile rusești se pot intensifica în jurul unor date, sărbători sau alte evenimente.
  • Locuitorii din Kiev vor putea participa la slujbele religioase de seara târziu, în ciuda stării de aseediu, dar trebuie să ajungă la biserică înainte de intrarea în vigoare a acesteia.

UPDATE ORA 23:00 8 morți în atacul cu rachete din orașul Sloviansk

Autoritățile ucrainene au actualizat bilanțul loviturilor cu rachete rusești în orașul Sloviansk din estul țării, iar șeful administrației militare din regiunea Donețk precizând că opt persoane au fost ucise și 21 rănite, transmite CNN.

Cel puțin șapte locații au fost lovite de rachete sol-aer S-300, pe care Rusia le-a folosit adesea pentru a lovi ținte terestre, a declarat Pavlo Kirilenko pentru televiziunea națională ucraineană.

„Se confirmă că șapte rachete S-300 au fost lansate asupra clădirilor cu mai multe apartamente” , a spus el.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

„Un băiețel a fost scos din dărâmături în fața ochilor mei, în timp ce era încă în viață. Din păcate, a murit în ambulanță”, a spus Kirilenko.

„Atacul de astăzi asupra orașului Sloviansk a fost unul dintre cele mai masive de la începutul acestui an”, a declarat șeful administrației militare a orașului Sloviansk, Vadym Liakh. „Au fost mai multe lovituri asupra diferitelor cartiere ale orașului” .

Rachetele au lovit zone rezidențiale și „clădiri civile obișnuite”, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Oamenii se află sub dărâmături. Se face totul pentru a-i salva, se face totul pentru a-i salva pe răniți”, a declarat Zelenski în discursul său nocturn.

Președintele a declarat că atacul este doar un alt exemplu al brutalității Rusiei în timpul invaziei sale.

„Statul malefic își demonstrează încă o dată esența. Pur și simplu ucide oameni în plină zi. Ruinând, distrugând toată viața” , a scris Zelenski, care a precizat „nu vom lăsa nici un inamic nepedepsit”.

UPDATE ORA 21:00 China promite să nu vândă arme niciunei părți

China nu va vinde arme niciuneia dintre părțile implicate în războiul din Ucraina, a declarat ministrul de externe al țării, răspunzând astfel îngrijorărilor occidentale potrivit cărora Beijingul ar putea oferi asistență militară Rusiei, scrie Al Jazeera.

„În ceea ce privește exportul de echipamente militare, China adoptă o atitudine prudentă și responsabilă”, a declarat Qin la o conferință de presă alături de omologul german Annalena Baerbock.

„China nu va furniza arme părților relevante ale conflictului și va gestiona și controla exporturile de articole cu dublă utilizare în conformitate cu legile și reglementările.”

De asemenea, ministrul a reiterat disponibilitatea Chinei de a ajuta la găsirea unei soluții pașnice la conflict. Qin Gang este oficialul chinez la cel mai înalt nivel care a făcut o astfel de declarație explicită cu privire la vânzările de arme către Rusia. El a adăugat că China va reglementa, de asemenea, exportul de articole cu dublă utilizare civilă și militară.

UPDATE ORA 20:00

Președintele american Joe Biden a ordonat ca secretele serviciilor de informații americane să fie mai bine păzite după ce un tânăr ofițer al Gărzii Naționale, Jack Teixeira, a fost acuzat de scurgere de documente clasificate, scrieBBC.

UPDATE ORA 19:00 Canada a livrat opt tancuri Leopard

Canada a livrat opt tancuri de luptă Leopard 2, iar acestea au ajuns în Polonia, a declarat vineri ministrul apărării, Anita Anand, relatează The Guardian.

Canada anunțase în februarie că va dubla numărul de tancuri promise Kievului cu o lună înainte. Tancurile de fabricație germană sunt printre cele mai avansate din arsenalul militar canadian.

„Toate cele opt tancuri de luptă Leopard 2 promise de Canada pentru Ucraina au ajuns acum în Polonia”, a declarat ea pe Twitter.

Germania și Marea Britanie au livrat luna trecută Ucrainei 18 tancuri avansate Leopard și 14 tancuri Challenger 2, care sunt gata să fie desfășurate pe linia frontului după ce trupele ucrainene vor termina antrenamentele pe ele.

Spania s-a angajat, de asemenea, să trimită șase tancuri Leopard. La rândul lor, Statele Unite au promis 31 de tancuri Abrams, dar au declarat că nu le pot livra înainte de toamnă.

UPDATE ORA 18:00 Cinci morți și 15 răniți într-un „atac rusesc asupra civililor”

Un atac cu rachete rusești asupra unor clădiri înalte a ucis cinci civili și a rănit 15 persoane în estul Ucrainei, potrivit guvernatorului regiunii Donețk, transmite Sky News.

Un copil și alte șapte persoane au rămas sub dărâmături în Sloviansk, în urma exploziilor produse în jurul orei locale 16.00, a adăugat Pavlo Kirilenko.

Aproximativ cinci clădiri înalte, cinci case, un magazin, un club și trei mașini au fost avariate, a postat el pe Telegram.

Potrivit guvernatorului, paramedici, salvatori și polițiști se află la fața locului.

UPDATE ORA 17:00 Sistemele de artilerie Caesar vor ajunge în Ucraina în câteva săptămâni

Nouăsprezece sisteme de artilerie Caesar vor ajunge în Ucraina în următoarele săptămâni, a anunțat Ministerul Apărării din Danemarca, conform Sky News

. Danemarca a anunțat că va dona armele de artilerie încă din luna ianuarie. Acest lucru a venit după ce Kievul a solicitat sisteme de armament de la Copenhaga.

Sistemul de artilerie este, în esență, un tun autopropulsat de 155 mm, calibru 52, montat pe camion, dezvoltat de compania franceză Nexter Systems.

Poate trage o salvă de mare precizie la distanțe de până la 40 km și își poate schimba poziția foarte rapid.

UPDATE ORA 16:00

Ministrul italian al justiției a trimis inspectori pentru a investiga de ce un cetățean rus acuzat de contrabandă cu tehnologie militară a reușit să scape de arestul la domiciliu la o zi după ce un tribunal italian a fost de acord să îl predea autorităților americane.

Pe 23 martie, Artem Uss, care a fost reținut pe aeroportul Malpensa din Milano în baza unui mandat de arestare internațional în octombrie anul trecut, a rupt brățara electronică impusă de instanță, a părăsit locuința sa din Cascina Vione di Basiglio, în provincia Milano, și s-a întors în Rusia, poliția italiană nereușind să îl găsească.

Procurorii americani l-au acuzat anul trecut pe Uss și pe alți patru cetățeni ruși că au expediat tehnologie militară cumpărată de la producători americani către cumpărători ruși, o parte din aceasta ajungând pe câmpul de luptă din Ucraina.

Anchetatorii nu au exclus implicarea serviciilor secrete rusești în evadarea sa.

Ministrul italian al justiției, Carlo Nordio, a trimis acum inspectori la Milano pentru a investiga de ce Uss a fost plasat în arest la domiciliu și nu a fost trimis la închisoare în schimb, având în vedere riscul ridicat de evadare înainte de extrădarea sa.

UPDATE ORA 15:00

Ucraina va „testa și va folosi” orice armament neinterzis pentru a-și elibera teritoriul, afirmă secretarul Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare

Ucraina va „testa și va folosi” orice arme neinterzise pentru a-și elibera teritoriul, inclusiv Crimeea ocupată de Rusia, a declarat vineri secretarul Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare.

„Crimeea este teritoriul Ucrainei, iar noi vom testa și vom folosi acolo orice arme neinterzise de legile internaționale, care vor ajuta la eliberarea teritoriilor noastre”, a scris pe Twitter Oleksiy Danilov.

UPDATE ORA 14:00 Rusia și-a plasat flota navală din Pacific în stare de alertă maximă

Rusia și-a plasat flota navală din Pacific în stare de alertă maximă, în cadrul unei inspecții surpriză care vizează consolidarea capacităților sale defensive, a anunțat vineri presa de stat.

Reuters citează agenția de știri RIA, care îl citează pe ministrul apărării, Serghei Șoigu, care a declarat: „Obiectivul principal al acestei inspecții este de a crește capacitatea forțelor armate de a respinge agresiunea unui inamic probabil din direcția oceanului și a mării”.

UPDATE ORA 13:00 China nu va furniza arme părților implicate în conflictul din Ucraina – ministrul de externe

Ministrul de externe al Chinei a declarat vineri că țara sa nu va vinde arme părților implicate în conflictul din Ucraina și că va reglementa exportul de articole cu dublă utilizare, civilă și militară.

Qin Gang a răspuns la îngrijorările SUA și ale altora că China ia în considerare furnizarea de asistență militară Rusiei, pe care Beijingul a susținut-o politic și retoric în conflict, afirmând în mod oficial că rămâne neutră.

Vorbind la o conferință de presă cu omologul său german în vizită, Annalena Baerbock, Qin a reiterat disponibilitatea Chinei de a ajuta la facilitarea negocierilor pentru a găsi o soluție pașnică la conflict și a declarat că toate părțile ar trebui să rămână „obiective și calme”.

„În ceea ce privește exportul de produse militare, China adoptă o atitudine prudentă și responsabilă”, a declarat Qin, potrivit Associated Press.

„China nu va furniza arme părților relevante ale conflictului și va gestiona și controla exporturile de articole cu dublă utilizare în conformitate cu legile și reglementările”, a adăugat el.

UPDATE ORA 12:00 Ucraina interzice în mod oficial echipelor sale sportive să participe la evenimente la care participă concurenți ruși

Ucraina a interzis echipelor sale naționale de sport să participe la evenimente olimpice, neolimpice și paralimpice care includ concurenți din Rusia și Belarus, a anunțat Ministerul Sportului într-un decret publicat vineri.

Reuters relatează că decizia, care a fost criticată de unii sportivi ucraineni, vine după ce Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a înfuriat Kievul prin faptul că a deschis calea pentru ca sportivii ruși și belaruși să concureze ca neutrali, în ciuda invaziei Rusiei în Ucraina.

Rusia a invadat Ucraina în luna februarie a anului trecut, folosind inițial aliatul său, Belarus, ca punct de staționare pentru trupele care se îndreptau spre Kiev în ceea ce Rusia a numit o „operațiune militară specială”.

Ucraina a avertizat anterior federațiile sale sportive că le va retrage statutul de organisme de conducere dacă sportivii lor vor concura pe scena internațională cu rușii și bielorușii.

Decretul publicat peste noapte pe site-ul ministerului sportului a fost semnat de ministrul adjunct al sportului, Matviy Bidnyi.

UPDATE ORA 11:00 Ministerul britanic al Apărării: Bombardamentele intense ale artileriei ruse forțează „retrageri ordonate” ale ucrainenilor din Bakhmut

Ministerul britanic al Apărării a afirmat în informarea sa zilnică de informații că trupele ucrainene au fost forțate să se „retragă ordonat„ de pe pozițiile pe care le dețineau anterior în orașul Bakhmut, oraș foarte disputat, și că în ultimele două zile au avut loc bombardamente intense de artilerie din partea forțelor ruse.

Scriind pe Twitter, ministerul a postat:

„Rusia și-a reenergizat asaltul asupra orașului Bakhmut din regiunea Donețk, deoarece forțele ministerului rus și ale grupului Wagner au îmbunătățit cooperarea.

Apărarea ucraineană încă deține districtele vestice ale orașului, dar a fost supusă unui foc de artilerie rusesc deosebit de intens în ultimele 48 de ore.

Grupurile de asalt Wagner continuă să conducă avansarea principală prin centrul orașului, în timp ce forțele aeropurtate rusești au eliberat unele unități Wagner care asigură flancurile nordice și sudice ale operațiunii.

Forțele ucrainene se confruntă cu probleme semnificative de reaprovizionare, dar s-au retras în ordine de pe pozițiile pe care au fost nevoite să le cedeze.”

UPDATE ORA 10:00 Ambasadorul Rusiei în SUA vrea să se reducă numărul de jurnaliști americani în Rusia

Ambasadorul Rusiei în SUA a sugerat că ar fi timpul să se reducă numărul de jurnaliști americani în Rusia, în timp ce vorbea la un post de televiziune despre reținerea reporterului Evan Gershkovich de la Wall Street Journal.

„Americanii ne-au amenințat cu măsuri de represalii dacă nu îl eliberăm pe Gershkovici în viitorul apropiat”, a declarat Anatoli Antonov la televiziunea de stat First Channel din Rusia. „Vom vedea cum vor acționa”.

Reuters scrie că Antonov a declarat că a avut o conversație „foarte dură” cu subsecretarul de stat american Victoria Nuland, care a acuzat Rusia de reținerea ilegală a lui Gershkovici. Antonov a spus că Nuland l-a întrerupt în mod repetat într-un mod contraproductiv.

Ambasadorul rus a spus că ar putea fi momentul să se reducă numărul jurnaliștilor americani care lucrează în Rusia.

„Americanii au un cuvânt foarte bun – reciprocitate, pe care insistă întotdeauna”, a declarat Antonov la emisiunea Bolshaya Igra. „Poate că a venit momentul să dăm dovadă de reciprocitate și să reducem numărul jurnaliștilor americani care lucrează la Moscova și în Rusia în ansamblu la numărul [jurnaliștilor ruși] care lucrează la Washington și New York”, a spus Antonov.

UPDATE ORA 9:00 UE adaugă grupul Wagner pe lista de sancțiuni

Uniunea Europeană a adăugat joi grupul de mercenari ruși Wagner pe lista de sancțiuni pentru „participarea activă la războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei”.

Wagner, care conduce luptele rusești pentru a încerca să captureze orașele ucrainene Bakhmut și Soledar, fusese deja inclus în februarie pe o altă listă de sancțiuni a UE pentru încălcarea drepturilor omului și „destabilizarea” țărilor din Africa.

Consiliul European, care reprezintă cele 27 de state membre ale UE, a declarat că noua listă de sancțiuni o „completează” pe cea anterioară.

Wagner, a precizat acesta, a fost adăugat din nou pe listă „pentru acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.

Faptul că Wagner este inclus de două ori pe listă „subliniază dimensiunea internațională și gravitatea activităților grupului, precum și impactul destabilizator al acestuia asupra țărilor în care este activ”, a afirmat Consiliul într-o declarație.

UPDATE ORA 8:00 Suspectul scurgerii de informații de la Pentagon va apărea vineri în fața instanței

Departamentul de Justiție al SUA l-a arestat pe Jack Teixeira, în vârstă de 21 de ani, suspect în cazul recentelor scurgeri online de informații ale Pentagonului, a anunțat joi procurorul general al SUA, Merrick Garland. Arestarea a fost efectuată „în legătură cu o anchetă privind o presupusă sustragere, păstrare și transmitere neautorizată de informații clasificate ale apărării naționale”, a precizat Garland.

Teixeira va compărea vineri în fața unui tribunal din Massachusetts, după ce a fost reținut la domiciliul său din orașul North Dighton, Massachusetts, de către agenți FBI. Imagini filmate de un elicopter de știri au arătat cum un tânăr cu părul negru tuns, un tricou verde-oliv și pantaloni scurți roșii era pus să meargă cu spatele spre o echipă de agenți, care îndreptau puștile spre el.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a declarat că scurgerea de informații clasificate a fost un „act deliberat și criminal”. El a adăugat că Pentagonul a luat măsuri pentru a revizui listele de distribuție și pentru a se asigura că persoanele care primesc informații au nevoie să știe.

UPDATE ORA 6:00 Oleksii Danilov spune că Consiliul de Securitate al ONU „și-a pierdut sensul”

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, spune că Consiliul de Securitate al ONU nu mai are relevanță: „Este lipsit de orice logică, ca să nu mai vorbim despre justiție- o țară agresoare și o țară teroristă care a ucis și ucide copii a ajuns să prezideze Consiliul de Securitate al ONU”, a declarat secretarul pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, pe 13 aprilie .

De asemenea, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba a vorbit despre videoclipul cu presupusa execuție a prizonierului de război ucrainean, care a fost postat pe canalele rusești Telegram, insistând asupra excluderii Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU. „Este absurd că Rusia, care este mai rea decât ISIS, prezidează CSONU. Teroriştii ruşi trebuie să fie alungaţi din Ucraina şi ONU şi să fie traşi la răspundere pentru crimele lor”, a spus Kuleba pe Twitter.

Rusia a devenit președintele Consiliului de Securitate al ONU la 1 aprilie și va deține președinția timp de o lună.

UPDATE ORA 4:00 Forțele ruse atacă 2 comunități din regiunea Sumi

Administrația militară a regiunii Sumi a raportat că trupele ruse au atacat două comunități din regiune pe 13 aprilie.

Potrivit oficialilor ucraineni, atacurile au vizat comunitățile Bilopillia și Esman. Regiunea Sumi este situată la granița de nord-est a Ucrainei cu Rusia și a fost ținta atacurilor zilnice ale Rusiei de la începutul lunii aprilie 2022.

Nu au fost raportate deocamdată victime sau pagube, , scrie Kyviv Independent.

UPDATE ORA 2:00 Un militar rus decapitează un soldat ucrainean într-un videoclip postat pe Telegram

Un videoclip postat pe canalele rusești Telegram arată un bărbat în uniformă militară rusă care folosește un cuțit pentru a decapita un soldat ucrainean captiv. Victima, care purta uniformă și însemne ucrainene, țipă de durere în timp ce criminalul îi tăie gâtul, scrie Kyviv Independent.

Deși nu se știe când și unde a fost filmat videoclipul, iar victima nu a fost încă identificată, președintele Volodymyr Zelensky a cerut comunității internaționale să tragă Rusia la răspundere pentru ceea ce pare a fi încă o crimă de război comisă de statul agresor.

„Acesta este un videoclip care prezintă Rusia așa cum este… Rusia care încearcă să facă un obicei din a distruge viața. Acesta nu este un accident. Acest lucru s-a întâmplat și mai devreme. Acest lucru s-a întâmplat și în Bucha. Acest lucru s-a întâmplat de o mie de ori”, a spus Zelensky pe 12 aprilie.

„Nu vom uita nimic, nici nu vom ierta ucigașii. Va exista responsabilitate legală pentru toate”, a adăugat președintele.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Autoritățile ucrainene vor întări măsurile de securitate în întreaga țară, în timp ce credincioșii ortodocși se pregătesc să sărbătorească al doilea Paște în timp de război, scrie CNN.

Locuitorii sunt descurajați să participe la slujbele din biserici până târziu în noapte în acest weekend, iar multe cimitire vor rămâne închise din cauza pericolului reprezentat de minele neexplodate și de bombardamentele rusești.

Oficialii ucraineni au avertizat în trecut că atacurile rusești se pot intensifica în jurul unor date, sărbători sau alte evenimente. Oleksiy Biloshytskyi, un oficial național din cadrul forțelor de ordine, a declarat că poliția va folosi centre speciale de monitorizare pentru a fi atentă la orice semn de atac.

„Trebuie să ne amintim că inamicul este viclean și poate întreprinde orice acțiune chiar și în această noapte (de Paște)” , a declarat el.

Locuitorii din Kiev vor putea participa la slujbele religioase de seara târziu, în ciuda stării de aseediu, dar trebuie să ajungă la biserică înainte de intrarea în vigoare a acesteia, a precizat joi șeful Administrației militare a Capitalei ucrainene, Serhii Popko, într-o postare pe Telegram.

Popko a spus că cei care merg la biserică și clericii ar trebui să identifice cel mai apropiat adăpost din zonă și să fie pregătiți să fugă în siguranță dacă sună alarma de raid aerian.

Starea de asediu este în vigoare la Kiev și în cea mai mare parte a țării de la miezul nopții până la ora locală 5 dimineața.

În regiunea Kievului, oamenii vor putea participa la slujbele din biserici doar atunci când nu este în vigoare starea de asediu și doar un număr limitat de persoane vor putea intra în incinta bisericilor și cimitirelor din motive de securitate, a declarat luni administrația militară regională.

Multe biserici vor transmite slujbele online, a mai precizat autoritățile.