• Un atac cu rachete rusești asupra unui bloc de apartamente a ucis cel puțin opt persoane și a rănit 21 vineri la Sloviansk, un oraș din estul Ucrainei.
  • Rachetele au lovit zone rezidențiale și „clădiri civile obișnuite”, potrivit lui Zelenski.
  • Președintele a declarat că atacul este doar un alt exemplu al brutalității Rusiei în timpul invaziei sale.

UPDATE ORA 24.00

Un membru al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts, acuzat de scurgere de documente clasificate ale SUA, a fost acuzat oficial vineri. Documentele includeau informații sensibile despre Ucraina și Rusia.

UPDATE ORA 23.00

Echipele de salvare caută în continuare persoane care ar putea fi prinse sub dărâmături. Atacurile, care au ucis un băiat de 2 ani, se numără printre cele mai grave atacuri asupra Slovianskului de la începutul anului, potrivit unui oficial regional.

UPDATE ORA 22.00

Marea Britanie spune că o lege rusă care îngreunează evitarea recrutării militare este un semn că Moscova anticipează un conflict de lungă durată.

Recomandări

CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
VERSTAPPEN OBȚINE POLE POSITION LA MIAMI
CÂND VEZI SEZONUL 4 DIN EMILY IN PARIS
CÂT DAU BOGAȚII PENTRU JO?
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN CHINA

UPDATE ORA 21.00

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și președintele francez Emmanuel Macron au avut sâmbătă o conversație telefonică de o oră și jumătate, potrivit unei postări pe contul de Telegram al lui Zelensky.

Zelensky a declarat că „au fost discutate rezultatele recentei vizite a președintelui Macron în China” și că acesta „a lăudat intenția Franței de a consolida în continuare sprijinul important pentru Ucraina pe câmpul de luptă”.

Macron a declarat că i-a spus omologului său chinez Xi Jinping, la începutul lunii, că se bazează pe el să „raționeze” cu Rusia și să ajute la încheierea războiului din Ucraina.

UPDATE ORA 20.00

Autoritățile vor întări măsurile de securitate în întreaga țară, în timp ce ucrainenii se pregătesc să sărbătorească un nou Paște ortodox, în timp ce luptă împotriva războiului Rusiei.

Locuitorii sunt descurajați să participe la slujbele religioase până târziu în noapte în acest weekend, iar multe cimitire vor rămâne închise din cauza pericolului reprezentat de minele neexplodate și de bombardamentele rusești.

UPDATE ORA 19.00

Echipele de salvare caută cinci persoane în resturile clădirii de apartamente care a fost vizată în orașul Slovyansk după atacurile cu rachete rusești.

De asemenea, mai mulți locuitori au fost dați dispăruți, a declarat Vadym Liakh, șeful guvernului local.

UPDATE ORA 18.00

S-a confirmat că 11 persoane au fost ucise vineri în urma unui atac cu rachete asupra orașului Sloviansk, situat în estul Ucrainei. Un bloc de locuințe a fost grav avariat în urma atacului. Echipele de salvare continuă să încerce să salveze persoanele prinse sub dărâmături.

UPDATE ORA 17.00

Bombardamentele rusești din Kherson au ucis sâmbătă două femei, a declarat șeful biroului președintelui ucrainean.

„Au primit răni provocate de explozibilul minier, incompatibile cu viața”, a scris Andriy Yermak pe Twitter.

UPDATE ORA 16.00

Rusia a folosit drone pentru a ataca ofițerii de poliție din Herson, potrivit forțelor de poliție din regiune.

Într-o actualizare postată pe Facebook, poliția lui Herson a spus: „Armata rusă a atacat din nou ofițerii de poliție cu ajutorul dronelor. În Herson, în zona Korabel, o mașină de poliție a fost atacată de un UAV. Doi polițiști au fost răniți, mașina a fost avariată.”

UPDATE ORA 15.00

Weekendul acesta marchează Paștele pentru cei care urmează ramura ortodoxă a creștinismului, care include mulți ucraineni.

Sărbătorile au loc în Melbourne, Australia, unde credincioșii ucraineni au marcat evenimentul.

UPDATE ORA 14.00

Cinci ucraineni din Melitopol ocupat de rusi din regiunea Zaporojie vor fi judecati de un tribunal rus pentru ca fac parte dintr-un „grup terorist”, potrivit presei de stat ruse.

Cei cinci ucraineni au fost transportați de la Melitopol în Crimeea, care este ocupată de Rusia din 2014, iar ulterior transferați la centrul de arest preventiv Lefortovo din Moscova, relatează Kyiv Independent.

UPDATE ORA 13.00. Națiunile G7 promit încă un ajutor de 5 miliarde de dolari

Ucraina va primi un alt ajutor de 5 miliarde de dolari din partea țărilor G7, potrivit premierului ucrainean, Denys Shmyhal.

El a spus că acordul a venit din reuniunile de primăvară ale Băncii Mondiale și ale Fondului Monetar Internațional. De asemenea, Elveția va angaja 2 miliarde de dolari pe parcursul a șase ani, iar Danemarca va crea un fond special în valoare de 1 miliard de dolari.

Spania, Irlanda, Japonia, Lituania, Letonia, Islanda și Țările de Jos vor oferi, de asemenea, sprijin suplimentar Ucrainei, a spus Shmyhal.

UPDATE ORA 12.00

Poliția de frontieră finlandeză a inaugurat prima secțiune a unui gard de 200 km la granița cu Rusia, construit după ce Moscova a invadat Ucraina anul trecut.

Finlanda a aderat la NATO în urmă cu o săptămână, iar granița sa de 800 de mile s-a dublat și ca graniță între alianța militară și Rusia. Agenția France-Presse a relatat că gardul – înalt de 3 metri și acoperit cu sârmă ghimpată – va costa aproximativ 380 de milioane de euro și ar urma să fie finalizat până în 2026.

UPDATE ORA 11.00

Familia lui Evan Gershkovici, reporterul de la Wall Street Journal care este reținut de Rusia, a vorbit despre îngrijorarea pe care a avut-o după ce a fost arestat și despre faptul că este optimistă că va fi eliberat.

Într-un interviu video acordat WSJ, mama sa, Ella Milman, a declarat: Este una dintre calitățile americane pe care le-am absorbit, să fim optimiști, să credem în finaluri fericite, fericite, și aici ne aflăm acum. Dar eu nu sunt proastă. Înțeleg ce este implicat. Dar asta este ceea ce aleg să cred”.

UPDATE ORA 10.00

Un oficial rus a afirmat că patru persoane au fost ucise și 10 rănite în bombardamentele ucrainene asupra unui oraș din Donețk, controlat de Rusia.

Denis Pușilin a declarat că o fetiță de șapte ani se numără printre persoanele rănite în Yasynuvata, relatează Reuters.

Nici The Guardian, nici agenția de știri Reuters nu au putut verifica în mod independent bombardamentele sau victimele.

UPDATE ORA 09.00

Nouă persoane au fost ucise într-un atac cu rachete rusești asupra unui bloc de locuințe din orașul Slovyansk, în estul Ucrainei, inclusiv un băiat de doi ani, care a murit la spital.

Autoritățile au confirmat bilanțul sâmbătă dimineață, după atacul de vineri seara asupra cartierului, potrivit AFP.

Slovyansk se află într-o parte a regiunii Donețk care se află sub control ucrainean. Potrivit Kievului, acesta a fost lovit de șapte rachete care au lovit cinci clădiri, cinci case, o școală și o clădire administrativă.

UPDATE ORA 08.00. Noua lege rusă de chemare sugerează că Moscova se așteaptă la un conflict de lungă durată, avertizează Ministerul britanic al Apărării

O nouă lege rusă a eliminat un obstacol care a permis unor bărbați să se eschiveze de la încorporare și sugerează că Moscova anticipează un conflict de lungă durată în Ucraina, afirmă Ministerul britanic al Apărării.

Vladimir Putin ar fi semnat vineri un proiect de lege pentru a crea un sistem digital de recrutare, facilitând mobilizarea rușilor în armată și stârnind noi temeri în țară pe fondul războiului cu Ucraina.

UPDATE ORA 07.00. Polonia intenționează să furnizeze treptat avioane de luptă Ucrainei

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat ieri, într-o conferință de presă, că țara sa va transfera „treptat” avioane de luptă MiG-29 Ucrainei.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că țara, care a dat până acum opt avioane MiG-29 Ucrainei, poate trimite doar un număr limitat de avioane de vânătoare.

UPDATE ORA 06.00. Belarus pregătește deja locații pentru a găzdui arme nucleare rusești

Belarus „pregătește deja” locații pentru a găzdui arme nucleare tactice rusești, a declarat ministrul apărării de la Minsk – pe lângă armele nucleare strategice mai mici pe care Vladimir Putin intenționează deja să le amplaseze acolo.

Viktor Khrenin a declarat vineri că ar putea fi următorul pas” dacă Occidentul continuă ceea ce el a descris ca fiind cursul său ostil, adăugând: Vom răspunde la forță doar cu forță. Altfel, nu o primesc în Occident.

UPDATE ORA 05.00. Sancțiuni aspre pentru cei care se sustrag de la noua chemare militară a Rusiei

Președintele rus, Vladimir Putin, a promulgat ieri un proiect de lege care permite instituirea unor proceduri electronice de chemare la încorporare. Se așteaptă ca legea să eficientizeze mobilizarea militară în Rusia.

Iar cei care nu se conformează pot fi supuși unor restricții, cum ar fi interdicția de a părăsi țara, notează Kyiv Independent.

UPDATE ORA 04.00. Rusia folosește mai multe componente electronice chinezești în arme, susține Ucraina

Ucraina a afirmat că găsește tot mai multe componente chinezești în armele rusești.

Un număr tot mai mare de componente din armele rusești recuperate de pe câmpul de luptă din Ucraina ar proveni din China, a relatat Reuters, citând un consilier superior al lui Volodymyr Zelensky.

Tendința marchează o schimbare de la utilizarea de către Rusia a componentelor electronice de producție occidentală la cele chinezești, a declarat oficialul.

UPDATE ORA 03.00

Secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo, s-a întâlnit cu mai mulți reprezentanți ai instituțiilor financiare în marja reuniunilor Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional pentru a discuta modalități suplimentare de a contracara evaziunea de la sancțiunile rusești.

UPDATE ORA 02.00

Jack Teixeira a fost acuzat oficial vineri în cazul scurgerii de documente secrete ale serviciilor secrete americane postate pe rețelele de socializare. Documentele detaliau ascultări ale unor aliați și adversari cheie și evaluări contondente privind stadiul războiului din Ucraina. Rusia a declarat că analizează documentele clasificate americane scurse și a afirmat că veridicitatea informațiilor este îndoielnică, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE ORA 01.00

Președintele Vladimir Putin a semnat o lege de creare a unui registru electronic de recrutare care are ca scop să îngreuneze evitarea recrutării în Rusia. Noul sistem va transmite documentele de chemare în armată pe un portal al guvernului de stat. Anterior, scrisorile de recrutare erau considerate valabile doar atunci când erau prezentate fizic și semnate. Măsura a stârnit temeri că mai mulți cetățeni ar putea fi în curând mobilizați pentru a lupta în Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ

O lovitură de rachetă rusă asupra unui bloc de apartamente a ucis cel puţin opt persoane şi a rănit 21 vineri la Sloviansk, un oraş din estul Ucrainei, a anunţat guvernatorul local, avertizând că ar putea exista oameni îngropaţi sub dărâmături, scrie CNN.

Autoritățile ucrainene au actualizat bilanțul loviturilor cu rachete rusești în orașul Sloviansk din estul țării, iar șeful administrației militare din regiunea Donețk precizând că opt persoane au fost ucise și 21 rănite.

Cel puțin șapte locații au fost lovite de rachete sol-aer S-300, pe care Rusia le-a folosit adesea pentru a lovi ținte terestre, a declarat Pavlo Kirilenko pentru televiziunea națională ucraineană.

„Se confirmă că șapte rachete S-300 au fost lansate asupra clădirilor cu mai multe apartamente” , a spus el.

„Un băiețel a fost scos din dărâmături în fața ochilor mei, în timp ce era încă în viață. Din păcate, a murit în ambulanță”, a spus Kirilenko.

„Atacul de astăzi asupra orașului Sloviansk a fost unul dintre cele mai masive de la începutul acestui an”, a declarat șeful administrației militare a orașului Sloviansk, Vadym Liakh. „Au fost mai multe lovituri asupra diferitelor cartiere ale orașului” .

Rachetele au lovit zone rezidențiale și „clădiri civile obișnuite”, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Oamenii se află sub dărâmături. Se face totul pentru a-i salva, se face totul pentru a-i salva pe răniți”, a declarat Zelenski în discursul său nocturn.

Președintele a declarat că atacul este doar un alt exemplu al brutalității Rusiei în timpul invaziei sale.

„Statul malefic își demonstrează încă o dată esența. Pur și simplu ucide oameni în plină zi. Ruinând, distrugând toată viața” , a scris Zelenski, care a precizat „nu vom lăsa nici un inamic nepedepsit” .