• Rusia este „interesată” să pună capăt conflictului din Ucraina „cât mai curând posibil”, spune Lavrov.
  • Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, s-a aflat astăzi în Irak pentru prima dată de la începutul războiului.
  • Ucraina a declarat în repetate rânduri că pacea în conflict va fi obținută doar dacă Rusia restabilește granițele țării și Kievul recuperează Crimeea.

UPDATE ORA 23.00. Marea Britanie trimite 14 tancuri Challenger 2 forțelor armate ucrainene

Marea Britanie a transferat Ucrainei 14 tancuri Challenger 2, a anunțat Serviciul de presă al forțelor armate britanice.

„Marea Britanie a dăruit o escadrilă de 14 tancuri puternice forțelor armate ucrainene, pe care armata britanică le-a instruit să opereze Challenger 2” , se arată într-un comunicat postat marți pe Facebook.

În 2023, instructorii din Marea Britanie vor pregăti militar încă 19 200 de ucraineni. Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadim Pristaiko, declara anterior că în cei opt ani de agresiune militară rusă în Crimeea și Donbas, armata britanică a instruit aproximativ 25 000 de ofițeri și soldați ucraineni.

Recomandări

SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
SĂRBĂTOREȘTI ZIUA STAR WARS
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA

UPDATE ORA 22.00.„China nu a oferit până acum Rusiei ajutor militar letal”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că până acum nu există indicii care să arate că China oferă Rusiei ajutor militar letal, transmite CNN.

„Urmărim îndeaproape situația și până acum nu avem nicio dovadă că China oferă Rusiei ajutor militar letal”, a spus Stoltenberg, la CNN.

„Mesajul nostru este foarte clar: ar fi o mare greșeală să sprijinim războiul ilegal al președintelui Vladimir Putin”, a adăugat el.

UPDATE ORA 21.00.Armata ucraineană a prezentat „puștile cu lunetă pe roți” primite din Franța

Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov a publicat marți un videoclip pe contul său de Twitter în care prezintă blindatele AMX-10 RC pe care Kievul le-a primit din partea Franței, relatează Ukrainska Pravda.

„Pușcașii Marini și-au salutat noua cavalerie produsă în Franța, vehiculele AMX-10! Am scos-o la o tură împreună cu războinicii noștri și am convenit să numim AMX-10 «pușca cu lunetă pe roți rapide»” , a afirmat Oleksii Reznikov.

UPDATE ORA 20.00. Zelenski laudă trupele ucrainene în timpul vizitei în oraşul Avdiivka

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat marți trupele în micul oraș Avdiivka, mulțumindu-le pentru serviciul depus, și a fost informat de comandanți cu privire la situația câmpului de luptă, a transmis biroul său de presă, citat de Reuters.

„Am onoarea să mă aflu astăzi aici, să vă mulţumesc pentru serviciul vostru, pentru apărarea teritoriului nostru”, le-a spus Zelenski militarilor din Avdiivka, potrivit biroului său de presă care a publicat fotografii şi un videoclip din timpul vizitei.

„Vă doresc numai victorie, ceea ce doresc fiecărui ucrainean. Vă doresc să rămâneţi în viaţă pentru Ucraina. Cu oameni atât de puternici, după victorie, sunt sigur că împreună vom reconstrui Ucraina”, a mai spus Zelenski.

UPDATE ORA 19.00. 1 mort și 8 răniți, în urma bombardamentelor asupra regiunilor Sumî și Donețk

Forțele ruse au bombardat marți satul Richky din regiunea Sumî, estul Ucrainei, ucigând o femeie în vârstă de 83 de ani, a informat Procuratura Generală, citată de Kyiv Independent.

În aceeași zi, forțele ruse au lovit și orașul Ukrainsk din regiunea Donețk, rănind cel puțin opt civili, a declarat guvernatorul Pavlo Kirilenko.

UPDATE ORA 18.00. Instanța din Moscova a respins apelul jurnalistului Evan Gershkovici

Tribunalul din Capitala rusă a decis, marți, 18 aprilie, să mențină condițiile de detenție a reporterului Evan Gershkovici de la Wall Street Journal, relatează CNN. Cetățeanul american s-a prezentat marți la audiere pentru a face apel la termenii detenției sale.

„La 18 aprilie 2023, Tribunalul Municipal din Moscova a confirmat decizia Tribunalului Districtual Lefortovsky din Moscova din 30 martie 2023 împotriva lui Evan Gershkovich, care este suspectat de comiterea unei infracțiuni în temeiul art. 276 din Codul penal al Federației Ruse” , scrie în comunicatul oficial al instanței.

Ambasadorul SUA în Rusia, Lynne Tracy, a declarat că a vorbit luni cu Gershkovici, iar acesta rămâne puternic și este sănătos.

„Acuzațiile împotriva lui Evan sunt nefondate și solicităm Federației Ruse să îl elibereze imediat”, a declarat ea după decizia instanței.

Tatyana Nozkhkina, avocata lui Gershkovich, a declarat jurnaliștilor că echipa acestuia va continua să facă apel.

Următoarea audiere este programată pentru sfârșitul lunii mai când instanța va decide dacă va prelungi detenția jurnalistului, a mai spus avocata.

UPDATE ORA 17.00. Scurgerile de informații din SUA nu au avut niciun impact pe câmpul de luptă din Ucraina, spun oficialii occidentali

Documentele serviciilor secrete americane de informații scurse în ultimele săptămâni nu au avut niciun impact vizibil pe câmpul de luptă din Ucraina, spun oficialii occidentali, citați de CNN.

„Nu am văzut nicio schimbare pe câmpul de luptă”, au declarat oficialii pentru postul american în timpul unui briefing marți.

Oficialii citați au refuzat să comenteze conținutul documentelor scurse.

Unele dintre documentele americane ajunse în spațiul public dezvăluie slăbiciuni semnificative ale armamentului ucrainean, ale apărării aeriene și ale mărimii și pregătirii batalioanelor într-un moment critic al războiului, în contextul în care forțele ucrainene se pregătesc să lanseze o contraofensivă împotriva rușilor.

Ucraina și-a modificat deja unele dintre planurile militare din cauza scurgerii de informații, a declarat pentru CNN o sursă apropiată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE ORA 16.00

Un judecător rus a respins apelul făcut de reporterul Evan Gershkovici de la Wall Street Journal împotriva deciziei de a-l ține în detenție înainte de procesul său pentru spionaj.

Gershkovich, în vârstă de 31 de ani, este primul jurnalist american reținut în Rusia pentru acuzații de spionaj de la sfârșitul războiului rece și, dacă va fi găsit vinovat, riscă până la 20 de ani de închisoare.

Serviciul de securitate FSB al Rusiei l-a acuzat că a colectat secrete de stat despre armata rusă în beneficiul serviciilor secrete americane, acuzații care au fost condamnate în mod categoric ca fiind politice și nefondate.

UPDATE ORA 15.00. Ucraina a negat că inspectorii ruși au reluat inspecțiile navelor în cadrul acordului privind cerealele din Marea Neagră.

Vorbind pentru Reuters, un oficial ucrainean de rang înalt care a cerut să nu fie identificat a declarat: „Nimic nu a fost rezolvat. Nu există inspecții”.

Agenția rusă de știri RIA a raportat mai devreme marți că inspecțiile navelor care transportă cereale din Ucraina au reînceput, citând un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului rus de Externe.

UPDATE ORA 14.00

Elveția a condamnat în termenii cei mai fermi războiul Rusiei împotriva Ucrainei, este foarte angajată în ajutorul umanitar pentru Ucraina și face tot posibilul pentru a pune în aplicare în mod serios sancțiunile împotriva Rusiei, a declarat astăzi președintele său.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu Olaf Scholz, cancelarul german, Alain Berset a declarat: „Am adoptat sancțiunile (UE) și, bineînțeles, luăm acest lucru complet în serios și pur și simplu facem tot ceea ce se poate face pentru a le aplica în mod serios”.

UPDATE ORA 13.00

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, i-a spus marți omologului său chinez despre cooperarea militară dintre țările lor. A spus că reprezintă o forță „stabilizatoare” în lume și contribuie la reducerea șanselor de conflict. Ministrul chinez al apărării, Li Shangfu, se află în prezent la Moscova, în contextul în care cele două țări încearcă să își aprofundeze cooperarea militară.

Șoigu spune: „Coordonarea eforturilor noastre pe arena internațională are un efect stabilizator asupra situației globale și ajută la reducerea potențialului de conflict”.

UPDATE ORA 12.00. Ucraina afirmă că afirmația Rusiei potrivit căreia transporturile de cereale din Marea Neagră au fost reluate este falsă

Ucraina spune că afirmația Rusiei potrivit căreia transporturile de cereale în Marea Neagră au fost reluate este „o minciună” și afirmă că Moscova continuă să blocheze inspecțiile.

Conform acordului semnat de Ucraina, Rusia și Turcia, Ucraina prezintă zilnic numele unor vrachiere pentru a fi inspectate. Săptămâna trecută, și din nou luni, Rusia a șters numele, ceea ce înseamnă că nu au fost efectuate inspecții, iar coridorul de cereale nu a funcționat.

UPDATE ORA 11.00. Evan Gershkovici va face recurs împotriva arestării în instanța rusă astăzi

Reporterul de la Wall Street Journal Evan Gershkovich va face apel marți împotriva arestării și detenției sale la Moscova sub acuzația de spionaj, potrivit unor documente judiciare, relatează Reuters.

Potrivit unui document judiciar rusesc public, o instanță rusă va judeca marți o plângere depusă de Gershkovici împotriva deciziei de a-l menține în detenție în închisoarea Lefortovo în timp ce cazul este investigat.

Documentele judiciare nu au oferit decât detalii de bază despre acest caz. Instanța a declarat că este interzisă publicarea unor documente. Un avocat rus al lui Gershkovici nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

UPDATE ORA 10.00. Polonia și Ucraina vor relua discuțiile privind tranzitul de cereale

Polonia și Ucraina vor relua negocierile la începutul zilei de marți pentru a încerca să redeschidă tranzitul de alimente și cereale, a declarat ministrul polonez al agriculturii la postul public de radio PR1.

Cele două țări au purtat discuții luni cu privire la interdicțiile impuse de țările din Europa Centrală și de Est, care încearcă să își protejeze fermierii de impactul unui aflux de cereale ucrainene mai ieftine.

„Discutăm atât cu UE, cât și cu Ucraina pentru a găsi soluții. Vrem ca aceste produse să ajungă în Europa, dar să intre adânc în Europa”, a declarat ministrul agriculturii, Robert Telus, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 09.00.

Miniștrii de externe din G7 au condamnat „retorica nucleară iresponsabilă” a Rusiei și amenințarea acesteia de a desfășura arme nucleare în Belarus ca fiind „inacceptabile”, după o reuniune de trei zile în orașul stațiune japonez Karuizawa.

„Orice utilizare a armelor chimice, biologice sau nucleare de către Rusia ar fi întâmpinată cu consecințe grave”, au avertizat aceștia.

Luna trecută, Rusia a declarat că a ajuns la un acord cu Belarus pentru a amplasa arme nucleare tactice pe teritoriul vecinului său mai mic, aducând astfel o parte din arsenalul său mai aproape de restul Europei.

UPDATE ORA 08.00. Putin participă la o reuniune militară la Kherson


Președintele rus Vladimir Putin a participat la o reuniune a comandamentului militar din regiunea Kherson, din sudul Ucrainei, care este parțial deținută de Rusia, a anunțat Kremlin

Putin a ascultat rapoarte de la comandanții forțelor aeropurtate și ai grupului de armată „Dnieper”, precum și de la alți ofițeri superiori care l-au informat cu privire la situația din regiunile Kherson și Zaporizhzhia, ambele proclamate de Moscova ca făcând parte din Rusia, a relatat Reuters.

UPDATE ORA 07.00

Casa Albă a ripostat după ce președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, a declarat, în timpul unei călătorii în China, că SUA ar trebui să nu mai „încurajeze” războiul din Ucraina

„În acest caz, Brazilia este un papagal al propagandei rusești și chinezești, fără să se uite deloc la fapte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate națională al SUA, John Kirby, adăugând că comentariile lui Lula au fost „profund problematice”.

UPDATE ORA 06.00

Marea Britanie a dezaprobat condamnarea activistului rus de opoziție Vladimir Kara-Murza, care a fost închis pentru 25 de ani pentru că s-a opus războiului din Ucraina. Ministrul britanic de externe, James Cleverly, l-a convocat pe ambasadorul rus, Andrei Kelin, pentru explicații. Kara-Murza are dublă cetățenie ruso-britanică.

UPDATE ORA 05.00

Inspecțiile navelor care transportă cereale din Ucraina au reînceput după o pauză care amenința să închidă coridorul Mării Negre, a anunțat agenția de presă RIA, citând Ministerul rus de Externe. Un oficial al ministerului, citat de RIA, a pus întreruperea de luni pe seama nerespectării de către Ucraina a procedurilor convenite, dar a precizat că problema a fost rezolvată.

UPDATE ORA 04.00

Soția lui Kara-Murza, Evgenia Kara-Murza, a declarat pentru postul britanic de televiziune LBC că este „nedumerită” de răspunsul „slab”al guvernului britanic. „Introducerea de sancțiuni împotriva autorilor săi ar fi de fapt un pas foarte practic pe care mi-ar plăcea foarte mult să îl văd”, a spus ea.

UPDATE ORA 03.00

Ambasadorul SUA în Rusia, Lynne Tracy, a declarat că a făcut prima vizită la reporterul Evan Gershkovici, încarcerat pe Wall Street, care a fost arestat în Rusia în urmă cu două săptămâni sub acuzația de spionaj. „Se simte bine și rezistă. Reiterăm apelul nostru pentru eliberarea imediată a lui Evan”, a declarat Tracy.

UPDATE ORA 02.00

Pentagonul a declarat că se așteaptă ca în termen de 45 de zile să se ajungă la concluziile unei analize privind modul în care armata americană gestionează informațiile clasificate, după ce săptămâna trecută a fost arestat un aviator pentru scurgerea online a unor documente extrem de secrete.

UPDATE ORA 01.00

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, s-a aflat astăzi în Irak pentru prima dată de la începutul războiului, în speranța de a obține sprijin diplomatic, scrie Sky News.

Bagdadul a cerut o încetare a focului și s-a oferit să medieze între Ucraina și Rusia pentru a pune capăt războiului.

Însă diplomatul ucrainean de rang înalt – a cărui vizită în Irak reprezintă prima vizită a unui ministru ucrainean de externe în ultimii 11 ani – a insistat că țara sa nu va lua parte la negocierile de pace decât dacă Rusia se va retrage de pe teritoriul său.

Bagdadul ,,are experiență în comunicarea cu țările care au tensiuni între ele” și ,,este pregătit să fie în slujba păcii” , a declarat ministrul irakian de externe Fuad Hussein, în cadrul unei conferințe de presă comune la Bagdad.

Dar Kuleba a declarat că, deși Ucraina vede Irakul ca pe ,,o țară capabilă să construiască punți” , este important de remarcat că ,,Ucraina vrea pace, iar Rusia vrea război” .


Rusia este „interesată” să pună capăt conflictului din Ucraina „cât mai curând posibil”, a declarat luni ministrul de Externe, Serghei Lavrov, în timpul unei conferințe de presă cu ministrul brazilian de Externe Mauro Vieira, scrie CNN.

Lavrov le-a mulțumit, de asemenea, colegilor săi brazilieni pentru „înțelegerea excelentă” a situației din Ucraina și a declarat că Rusia este recunoscătoare pentru „dorința Braziliei de a contribui” la căutarea unor posibile soluții.

De asemenea, ministrul rus de Externe este așteptat să se întâlnească astăzi cu președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, potrivit programului Ministerului brazilian de Externe publicat online.

Ucraina a declarat în repetate rânduri că pacea în conflict va fi obținută doar dacă Rusia restabilește granițele țării și Kievul recuperează Crimeea.

„Pacea reală înseamnă restabilirea granițelor Ucrainei recunoscute la nivel internațional. Pacea reală înseamnă o patrie sigură pentru oamenii vizați în Crimeea ucraineană” , a declarat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba într-un discurs susținut săptămâna trecută la Conferința de securitate la Marea Neagră de la București.

„Am reiterat poziția Braziliei de a contribui la o soluție pașnică a conflictului, amintind manifestările președintelui Lula în încercarea de a obține formarea unui grup de țări prietene care să medieze negocierile dintre Rusia și Ucraina” , a declarat Vieira într-o conferință de presă televizată.

Vieira a subliniat, de asemenea, poziția Braziliei împotriva sancțiunilor unilaterale.

„Astfel de măsuri, pe lângă faptul că au aprobarea consiliului de securitate al Națiunilor Unite, au și un impact negativ asupra economiei din întreaga lume și, în special, în țările subdezvoltate, dintre care cele mai multe nu și-au revenit complet după pandemie” , a spus Vieira.