• Zelenski a declarat sâmbătă că eliminarea tuturor posibilităților Rusiei de a eluda sancțiunile impuse împotriva ei reprezintă o sarcină cheie pentru toți cei care doresc ca războiul să se încheie.
  • Liderul de la Kiev a precizat că sâmbătă au intrat în vigoare trei noi măsuri de sancționare care îi vizează pe cei care investesc în agresiunea rusă și o susțin.
  • Zelenski a menționat, de asemenea, importanța adoptării unor măsuri restrictive globale împotriva industriei nucleare ruse.

UPDATE ORA 23.00. Zelenski: Fiecare zi liniștită, departe de linia frontului, este câștigată într-o bătălie crâncenă

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut duminică apel la ucrainenii care locuiesc departe de linia frontului să onoreze și să respecte munca soldaților care luptă și să îi ajute, scrie Ukrainska Pravda.

„Este important să înțelegem că în fiecare dintre orașele noastre, în fiecare sat, oriunde este acum mai multă sau mai puțină liniște. Peste tot unde astăzi a fost doar o zi liniștită și însorită de primăvară… Fiecare astfel zi liniștită, în zonele din spate este câștigată de luptătorii noștri în luptele brutale de pe front. În bătălii zilnice!”, a afirmat liderul ucrainean, în discursul său video de seară, adresat națiunii.

„Vă rog, respectați acest lucru. Și ajutați-i întotdeauna pe soldații noștri atunci când este nevoie, sprijiniți întotdeauna statul și apărarea cât mai mult posibil” , i-a îndemnat Zelenski pe cetățenii ucraineni.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

De asemenea, președintele ucrainean a mulțumit Brigăzii 80 de asalt aerian pentru activitatea „exemplară” de eliminare a forțelor ruse în apropiere de Bahmut.

Zelenski a mulțumit și Brigăzii 35 de pușcași marini Contraamiral Ostrohradskyi, Brigăzii 55 de artilerie Zaporizhzhian Sich, parașutiștilor din Brigada 79 de asalt aerian, precum și Brigăzii 54 mecanizate Hetman Mazepa.

UPDATE ORA 22.00. Zelenski anunță „evenimente internaționale” care ar putea contribui la furnizarea de armament suplimentar

Ucraina pregătește „mai multe evenimente internaționale importante” care ar putea contribui la furnizarea de armament suplimentar către soldații ucraineni, a anunțat duminică președintele Volodimir Zelenski, în discursul său video de seară adresat națiunii, potrivit Ukrainska Pravda.

„Continuăm să pregătim mai multe evenimente internaționale importante care pot da mai multă forță statului nostru și pot oferi soldaților noștri mai multe arme. Aproape în fiecare zi au loc discuții relevante cu partenerii, discuții care sunt sarcini importante pentru diplomația noastră. Discuții, conversații, întâlniri” , a spus Zelenski.

„Și le mulțumesc tuturor celor implicați în astfel de activități pregătitoare. În majoritatea absolută a cazurilor, această muncă este invizibilă pentru publicul larg. Și pe bună dreptate. Așa funcționează. Rezultatul (pe care îl obținem) se bazează pe pregătire. Mulțumesc tuturor celor care lucrează pentru a obține aceste rezultate pentru Ucraina! Cancelaria, guvernul, misiunile noastre diplomatice – le mulțumesc tuturor celor implicați!” , a adăugat liderul de la Kiev, în discursul său.

UPDATE ORA 21.00. Un civil ucis în urma bombardamentelor asupra orașului Herson

Armata rusă a bombardat orașul Herson din sudul Ucrainei, ucigând un bărbat în vârstă de 80 de ani, a anunțat duminică guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, potrivit The Kyiv Independent.

Potrivit lui Prokudin, atacul a fost efectuat cu ajutorul mortierelor. Potrivit Procuraturii Generale, duminică, în urma bombardamentelor rusești asupra a două comunități din regiunea Herson, au fost rănite trei persoane.

Orașul Herson și alte teritorii eliberate din regiunea cu același nume au fost bombardate puternic în mod constant după retragerea trupelor ruse de pe malul vestic al râului Nipru, în noiembrie 2022.

Joi, 20 aprilie, Prokudin a anunțat că forțele ruse au bombardat satul Kizomîs din regiune, ucigând un bărbat în vârstă de 59 de ani. Cu două zile mai devreme, nouă civili au fost răniți și o persoană a fost ucisă ca urmare a bombardamentelor rusești asupra zonei din apropierea pieței centrale din Herson.

Pe 10 aprilie, trupele ruse au bombardat regiunea Herson de aproape 80 de ori, lansând 360 de obuze.

UPDATE ORA 20.00.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a criticat la rândul său declaraţiile făcute de ambasadorul Chinei în Franţa, Lu Shaye, care a negat suveranitatea ţărilor rezultate din Uniunea Sovietică şi a pus sub semnul întrebării apartenenţa Peninsulei Crimeea la Ucraina. Într-o postare pe Twitter, Podoliak spune că statutul țărilor post-sovietice este „consacrat în dreptul internațional” , el denunțând totodată și comentariile ambasadorului chinez cu privire la Crimeea, care a fost ocupată de Rusia în 2014.

UPDATE ORA 19.00.

Cum arată orașul Mariupol, aflat sub ocupație rusească. O înregistrare video publicat de canalul de Telegram Nexta Live, arată starea dezastruoasă în care se află în prezent orașul-port Mariupol și care sunt consecințele așa-zisei „lumi ruse”.

Persoana care a înregistrat filmulețul comentează de după cadru și povestește că înainte de venirea rușilor, orașul era foarte frumos, iar acum acesta este într-o stare de plâns.

„Casele le-au dărâmat, pe toți i-au ucis. Gata, a venit „lumea rusă”. Uitați-vă ce frumusețe. Aici era un magazin, o stație de așteptare nouă, alte magazine mai erau, dar au dărâmat totul. Înainte, oamenii își făceau cumpărăturile la magazin, iar acum – în această piață mică” , se plânge bărbatul care filmează.

UPDATE ORA 18.00. 3 civili răniți, după ce rușii au bombardat Nikopolul din drone

Trei locuitori ai orașului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk au fost răniți în urma unui atac rusesc cu drone, a anunțat duminică Serhii Lysak, șeful administrației militare regionale, potrivit Ukrainska Pravda.

„Trei civili au fost răniți în Nikopol! Acest lucru dovedește încă o dată că avem de-a face cu teroriști. Aceștia au desfășurat din nou drone pentru a ataca orașul. (Dronele) au lansat dispozitive periculoase. S-au produs cel puțin patru explozii. Un bărbat în vârstă de 33 de ani a fost rănit de șrapnel. Alți doi au suferit contuzii și răni provocate de explozii” , a scris guvernatorul Serhii Lysak, într-un mesaj publicat pe Telegram.

UPDATE ORA 17.00. O echipă CNN a fost la un pas de a fi lovită de un bombardament în orașul Orikhiv

O echipă de jurnaliști de la postul american de televiziune CNN a reușit să scape la limită dintr-un atac cu rachete, în timp ce făceau un reportaj săptămâna aceasta în orașul Orikhiv, din regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei.

Este orașul în care locuitorii stau aproape tot timpul în adăposturi subterane, aflându-se sub un atac constant al forțelor ruse, ceea ce face extrem de periculoasă întoarcerea lor la suprafață.

UPDATE ORA 16.00. Guvernator: 2 civili răniți în urma bombardamentele rusești asupra regiunii

Herson Forțele ruse au bombardat duminică satul Kizomîs din raionul Bilozerka, din regiunea Herson, rănind doi civili, a anunțat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin, potrivit The Kyiv Independent.

O femeie de 85 de ani a fost rănită la cap și la piept, în timp o femeie de 57 de ani a fost rănită la unul dintre brațe, conform guvernatorului. Cele două femei rănite au fost spitalizate în capitala regională.

O școală locală și 25 de case au fost avariate, a precizat Prokudin.

Potrivit Comandamentului de Sud al Ucrainei, forțele ruse au bombardat cel puțin cinci localități din regiunea Herson, de 56 de ori în total în ultimele 24 de ore, rănind un civil din Herson.

Conform informațiilor disponibile, forțele ruse au desfășurat artilerie și bombe ghidate lansate din aer. Mai multe clădiri rezidențiale și anexe au fost avariate în urma atacului, notează Ukrainska Pravda.

Forțele ucrainene au eliberat malul vestic al râului Nipru din regiunea Herson, inclusiv capitala regională, în noiembrie 2022. De când trupele ruse s-au retras pe malul estic, acestea au bombardat zilnic Hersonul și malul vestic al râului.

UPDATE ORA 15.00

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat duminică că, dacă G7 va interzice exporturile către Rusia, Moscova va răspunde prin rezilierea acordului privind cerealele din Marea Neagră, care permite exporturi vitale de cereale din Ucraina, relatează Reuters.

Țările G7 ar lua în considerare o interdicție aproape totală a exporturilor către Rusia, a raportat săptămâna trecută agenția japoneză de știri Kyodo, citând surse guvernamentale japoneze.

UPDATE ORA 14.00 Armata ucraineană ar fi înființat poziții pe partea estică a Niprului, în apropiere de orașul Kherson

Militarii ucraineni au stabilit poziții pe partea estică a râului Dnipro, în apropiere de orașul Kherson, a anunțat Institutul pentru Studiul Războiului, citând bloggeri militari ruși.

Infiltrarea în zonă ar putea fi un prim pas pentru a încerca să-i disloce pe ruși din pozițiile pe care le folosesc pentru a bombarda și trage asupra orașului Kherson.

Atacurile constante au făcut imposibilă revenirea locuitorilor la o viață normală, la câteva luni după ce trupele ucrainene au eliberat orașul de sub ocupația rusă.

Incursiunile militare ucrainene peste râu ar putea marca, de asemenea, primii pași timizi spre lansarea unei ofensive de primăvară mult așteptate.

UPDATE ORA 13.00

Franța și statele baltice Estonia, Letonia și Lituania și-au exprimat consternarea că ambasadorul Chinei la Paris a pus la îndoială faptul că Crimeea face parte din Ucraina, relatează Reuters.

Întrebat despre poziția sa cu privire la faptul că Crimeea face sau nu parte din Ucraina, ambasadorul chinez Lu Shaye a declarat într-un interviu difuzat vineri de televiziunea franceză că, din punct de vedere istoric, Crimeea a făcut parte din Rusia și a fost oferită Ucrainei de fostul lider sovietic Nikita Hrușciov.

UPDATE ORA 12.00

Fiul purtătorului de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin a declarat că a servit în Ucraina ca artilerist în cadrul forței de mercenari Wagner, relatează Reuters, citând ziarul Komsomolskaia Pravda.

Nikolai Peskov, fiul în vârstă de 33 de ani al purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru ziarul privat că a servit în Ucraina. Reuters relatează că este un exemplu rar, public, al fiului unui oficial rus de rang înalt care a luptat în război.

„A fost la inițiativa mea”, a declarat Peskov, al cărui tată este purtătorul de cuvânt al lui Putin din 2008, într-un interviu. „Am considerat că este datoria mea”.
El a precizat că și-a îndeplinit contractul pentru puțin mai puțin de jumătate de an sub un nume fals pentru a-și ascunde adevărata identitate. El a primit o medalie pentru curaj, a precizat ziarul.

UPDATE ORA 11.00 Rusia își sfătuiește cetățenii să evite călătoriile în Canada

Rusia își sfătuiește cetățenii să evite călătoriile în Canada, invocând ceea ce numește numeroase cazuri de discriminare împotriva cetățenilor săi, inclusiv violențe fizice, a anunțat ministerul de externe.

Reuters a relatat că Canada este unul dintre cei mai vocali susținători ai Ucrainei în război și a impus sancțiuni pentru sute de oficiali și companii rusești, precum și interdicții comerciale pe scară largă.

Ministerul rus de Externe a precizat într-un avertisment postat sâmbătă pe Telegram:

„Din cauza numeroaselor cazuri de discriminare împotriva cetățenilor ruși … în Canada, inclusiv violență fizică, vă recomandăm să vă abțineți de la călătorii în această țară în scopuri turistice, educaționale și în contextul relațiilor de afaceri.

Dacă vă aflați deja în Canada, vă îndemnăm să fiți vigilenți, în special în locurile publice.”

UPDATE ORA 10.00 Rusia face apel la „bărbați adevărați” într-o nouă campanie de recrutare militară

Ministerul rus al Apărării a lansat o campanie majoră de recrutare de voluntari, făcând apel la mândria lor masculină și la „bărbați adevărați”, în contextul în care în Rusia există un număr limitat de bărbați în vârstă de luptă, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

În ultima informare a ministerului, se spune că o campanie publicitară „omniprezentă” a fost văzută pe site-urile de socializare, pe panourile publicitare și la televizor din Rusia și a subliniat, de asemenea, beneficiile financiare ale înrolării.

Dar este foarte puțin probabil ca această campanie să atragă obiectivul raportat de Rusia de 400.000 de voluntari, a declarat ministerul în informarea sa, postată pe Twitter.

UPDATE ORA 09.00 Evacuări în orașul rus Belgorod după o alertă cu bombă

Peste 3.000 de persoane din orașul rusesc Belgorod se întorceau sâmbătă în casele lor după ce au fost evacuate în timp ce un explozibil era eliminat, a declarat guvernatorul local.

Reuters a relatat că, cu două zile mai devreme, un avion de război rusesc a aruncat accidental o bombă asupra orașului, avariind casele din zonă, potrivit autorităților. Cei evacuați locuiau în aceeași zonă.

Experții militari în explozibili au decis să „neutralizeze” explozibilul pe un teren de antrenament, a scris guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, pe aplicația de mesagerie Telegram.

UPDATE ORA 08.00

Rusia a anunțat expulzarea a peste 20 de diplomați germani ca urmare a îndepărtării personalului ambasadei ruse din Germania. Berlinul distrugea legăturile cu Moscova, a declarat presa de stat rusă.

UPDATE ORA 07.00

Jack Teixeira, membrul Gărzii Naționale Aeriene americane acuzat de scurgerea de documente clasificate despre războiul din Ucraina către un mic grup de gameri, a postat materiale confidențiale cu câteva luni mai devreme decât se știa anterior și către un grup de chat mult mai mare, a relatat New York Times, citând postări online pe care le-a văzut.

UPDATE ORA 06.00

Ministerul rus al Apărării a raportat capturarea a încă trei blocuri de către forțele rusești care luptă în partea de vest a orașului ucrainean distrus Bakhmut.

UPDATE ORA 05.00

Cel puțin cinci rachete rusești au lovit orașul Harkov, situat în estul Ucrainei, și districtele din jur, sâmbătă seara târziu, provocând unele pagube la clădirile civile, au declarat oficialii locali. Guvernatorul regional din Harkov, Oleh Sinegubov, a declarat că o rachetă a lovit o casă din satul Kotliary, în timp ce o alta a provocat un incendiu major în oraș.

UPDATE ORA 04.00

Șaptesprezece blocuri de apartamente au fost evacuate în orașul rus Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, după ce un dispozitiv exploziv a fost găsit în locul în care o bombă a fost lansată din greșeală joi de un avion de război rusesc. Rusia a recunoscut că unul dintre bombardierele sale Su-34 a provocat accidental explozia.

UPDATE ORA 03.00

Fiul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a luptat alături de forța de mercenari Wagner în Ucraina, potrivit șefului Wagner, Evgheni Prigozhin. Fiul lui Peskov, Nikolay Peskov, care a trăit în Marea Britanie timp de mai mulți ani și este cunoscut și sub numele de Nikolai Choles, a declarat anterior tabloidului KP din Moscova că a luptat în Ucraina pentru că a considerat că este de datoria sa.

UPDATE ORA 02.00

O încărcătură de îngrășăminte rusești confiscată de Letonia anul trecut este trimisă în Kenya de către Programul Alimentar Mondial al ONU, a declarat Letonia. Nu a fost imediat clar dacă Rusia a aprobat acest transport.

UPDATE ORA 01.00

Compania ucraineană de gaze Naftogaz, deținută de statul ucrainean, a purtat discuții cu Exxon Mobil Corp, Halliburton și Chevron cu privire la proiecte în Ucraina, potrivit Financial Times.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că eliminarea tuturor posibilităților Rusiei de a eluda sancțiunile impuse împotriva ei reprezintă o sarcină cheie pentru toți cei care doresc ca războiul să se încheie cât mai curând posibil, scrie Ukrainska Pravda.

„Pachetele noastre de sancțiuni sunt elaborate cu atenție, mai ales în ceea ce privește sincronizarea lor cu partenerii noștri. Aceasta este o sarcină cheie comună pentru noi toți, pentru absolut toți cei care doresc un sfârșit mai rapid al războiului, o victorie mai rapidă pentru noi. Sarcina este de a elimina orice oportunitate pentru Rusia de a eluda sancțiunile. Fiecare schemă rusă care face posibilă ocolirea sancțiunilor prelungește războiul, oferă agresorului noi oportunități” , a spus liderul ucrainean, în discursul său video de seară, adresat națiunii.

„În consecință, cu cât mai dur este regimul de sancțiuni împotriva Rusiei, cu cât sunt mai multe restricții împotriva statului terorist și a tuturor persoanelor aferente, restricții impuse împotriva întregii economii ruse de război, cu atât mai aproape este, prin urmare, sfârșitul agresiunii. Și le sunt recunoscător tuturor celor care înțeleg acest lucru în întreaga lume” , a adăugat Zelenski.

Liderul de la Kiev a precizat că sâmbătă au intrat în vigoare trei noi măsuri de sancționare care îi vizează pe cei care investesc în agresiunea rusă și o susțin.

„În primul și în cel mai important rând, este vorba de un alt pachet de sancțiuni împotriva firmelor rusești din industria de apărare care aprovizionează armata teroristă. De data aceasta, 322 de companii au fost adăugate pe listele de sancțiuni: producători de arme, de componente ale acestora și așa mai departe. Celelalte două liste includ persoane fizice și entități juridice care îi ajută pe ruși să ocolească sancțiunile împotriva lor, întrețin proprietățile criminalilor de război sau sunt implicate în distrugerea libertății atât pe teritoriul Rusiei însăși, cât și pe teritoriul nostru” , a mai declarat el.

Zelenski a menționat, de asemenea, importanța adoptării unor măsuri restrictive globale împotriva industriei nucleare ruse.

„Această industrie nu numai că generează fonduri pentru bugetul agresorului, dar ajută și la crearea dependenței altor state – pe teritoriul cărora sunt implementate așa-numitele proiecte nucleare «energetice» ale Rusiei. Orice formă de energie este o armă pentru Kremlin. Pentru ei, și energia nucleară este o armă. Și, apropo, este exact ceea ce se întâmplă la centrala nucleară din Zaporojie, pe care Rusia o folosește ca armă pentru a șantaja lumea. (Rusia) folosește posibilitatea unui dezastru nuclear drept șantaj” , a mai afirmat liderul ucrainean.

Anterior în cursul zilei de sâmbătă, Zelenski a semnat două decrete prin care a impus sancțiuni împotriva a sute de persoane fizice și juridice din Rusia, inclusiv împotriva Partidului Comunist al Federației Ruse, a Comitetului Central al Partidului Comunist al Federației Ruse și a Partidului Liberal Democrat din Rusia.