• Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat miercuri un nou pachet de asistență de securitate de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina.
  • Belgia pregătește un pachet de ajutor militar actualizat pentru Ucraina.
  • Primarul din Odesa a fost reținut în legătură cu o anchetă anticorupție.

UPDATE ORA 23.00

Rusia neagă desfășurarea de echipamente militare și explozibili la centrala nucleară din Zaporizhzhia.

UPDATE ORA 22.00

„Forțele rusești din Ucraina sunt atât de degradate încât nu pot organiza mișcări ofensive semnificative și se concentrează deocamdată pe consolidarea controlului asupra teritoriului ocupat”, a declarat șeful serviciilor secrete americane. Avril Haines a declarat că strategia lui Putin este probabil să fie aceea de a prelungi conflictul până când sprijinul occidental pentru Kiev va scădea.

UPDATE ORA 21.00

Zelenski a împărțit joi ceasuri soldaților ucraineni răniți la o bază militară olandeză, în cadrul vizitei sale surpriză în Olanda, relatează Reuters.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Președintele ucrainean s-a întâlnit anterior cu regele și cu premierul și a cerut înființarea unui nou tribunal internațional la Haga pentru a judeca conducerea Rusiei pentru crimă de agresiune în legătură cu invazia sa în Ucraina.

UPDATE ORA 20.00. Forțele Moscovei nu au forța necesară pentru a organiza atacuri de amploare, afirmă șeful serviciilor secrete americane

Forțele rusești din Ucraina sunt atât de degradate încât nu pot organiza mișcări ofensive semnificative și se concentrează deocamdată pe consolidarea controlului asupra teritoriului ocupat, afirmă șeful serviciilor de informații americane.

UPDATE ORA 19.00

Este „foarte puțin probabil” ca Rusia să își folosească armele nucleare, potrivit Reuters, care îl citează pe cel mai înalt oficial american din domeniul serviciilor de informații, sugerând o reținere din partea Moscovei, chiar și în condițiile în care aceasta înregistrează pierderi grele în războiul din Ucraina.

„Este foarte puțin probabil, este evaluarea noastră actuală”, a declarat directorul serviciilor naționale de informații, Avril Haines, în fața comisiei pentru servicii armate a Senatului.

În ultimele săptămâni, liderii occidentali au declarat că se pregătesc pentru ca Putin să folosească „orice instrumente care i-au mai rămas”, inclusiv amenințări nucleare, pe măsură ce ofensiva rusă încetinește și se întrevede o contraofensivă ucraineană așteptată.

UPDATE ORA 18.00. O tânără cântăreață ucraineană refuză să cânte la un concurs internațional

Sofia Samoliuk, în vârstă de 13 ani, trebuia să cânte la concursul de cântăreți soliști Sanremo Junior din Italia, dar a aflat cu câteva ore înainte de începerea acestuia că va participa și o cântăreață rusă.

Când a venit momentul să urce pe scenă, ea a dezvăluit că nu va cânta, în semn de protest față de includerea reprezentantului rus. În picioare pe scenă, într-un costum alb și cu o bucată de hârtie în mână, ea a spus că peste 500 de copii ucraineni au fost uciși în timpul războiului.

UPDATE ORA 17.00. Primarul din Odesa a fost reținut în legătură cu o anchetă anticorupție

Primarul ucrainean al portului Odesa de la Marea Neagră a fost reținut, potrivit procurorilor anticorupție.

Hennadii Trukhanov este anchetat din 2017 în legătură cu acuzații de deturnare de fonduri, pe care le-a negat. Volodimir Zelenski a lansat o campanie anticorupție în Ucraina, care a dus la demiterea a numeroși oficiali.

Ucraina speră să adere la Uniunea Europeană, care a declarat că Kievul trebuie să se ocupe de corupție dacă dorește să devină membru.

UPDATE ORA 16.00. Belgia pregătește un pachet de ajutor militar actualizat pentru Ucraina

Belgia pregătește un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, a declarat premierul acestei țări. De asemenea, guvernul lui Alexander De Croo analizează modul în care eforturile rusești înghețate ar putea ajuta efortul de război al Kievului.

El a făcut acest anunț în timp ce vorbea cu jurnaliștii alături de Volodimir Zelenskki și de premierul olandez Mark Rutte la Haga. Belgia a trimis peste 2 milioane de lire sterline în ajutor militar Ucrainei de la începutul războiului – inclusiv combustibil, muniție, laboratoare mobile și tunuri antiaeriene.

UPDATE ORA 15.00. Casa Albă: Afirmațiile Rusiei că SUA se află în spatele dronei sunt false

Afirmațiile Rusiei potrivit cărora Statele Unite s-ar afla în spatele unui atac cu dronă asupra Kremlinului sunt false, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.

De asemenea, Kirby a declarat pentru MSNBC că Statele Unite nu încurajează sau permit Ucrainei să atace în afara granițelor sale. Rusia a acuzat Statele Unite că se află în spatele unui atac care vizează uciderea președintelui rus Vladimir Putin.

UPDATE ORA 14.00. Zelenski este convins că Putin va fi judecat de justiție

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat joi că este convins că președintele rus Putin va fi judecat de un tribunal internațional pentru crime de război atunci când Ucraina va câștiga războiul care durează de peste un an.

Într-un discurs intitulat „Nu există pace fără justiție pentru Ucraina”, ținut la Haga, orașul care găzduiește Curtea Penală Internațională, Zelenski a declarat că Putin „merită să fie condamnat pentru aceste acțiuni criminale chiar aici, în capitala dreptului internațional”.

UPDATE ORA 13.00. Zelenski, moment de reculegere la Curea Penală de la Haga. „Trebuie să facem ca acest război să fie ultimul”

Președintele Volodimir Zelenski a ținut un moment de reculegere pentru victimele crimelor de război comise de Rusia în Ucraina și a reiterat faptul că numai un tribunal poate trage la răspundere aceste „agresiuni”, scrie WP.

El a făcut referire atacurile rușilor din Donbas, la oamenii uciși în timpul ocupației de la Bucha, un presupus lagăr de filtrare pe care „Rusia l-a înființat pe teritoriul nostru independent” – precum și la „fiecare prizonier torturat în captivitatea rusă și la fiecare oraș bombardat de Rusia”.

Președintele descris actualul conflict din Ucraina ca fiind „războiul pe care nu ni l-am dorit, cel pe care trebuie să îl facem ultimul – și o vom face” .

El spune că este nedrept față de generațiile viitoare să le dăm „probleme pe care nu le putem rezolva” și că este „greșit ca cineva să se teamă să dea toată puterea justiției” .

Zelenski a spus că instanțele ucrainene vor asigura responsabilitatea pentru majoritatea crimelor ocupanților ruși. El a adus mulțumiri Curții Penale Internaționale (CPI), despre care spune că lucrează pentru justiție.

UPDATE ORA 12.00. Patru drone au fost folosite în atacul asupra rafinăriei din Krasnodar – media rusă

Agenția de știri rusă de stat Tass relatează că patru drone au fost folosite în atacul de joi noaptea, asupra rafinăriei de petrol Ilsky din districtul Seversky din Krasnodar, Rusia, scrie The Guardian.

Aceasta relatează că „au fost folosite patru vehicule aeriene fără pilot la bord. Una dintre drone nu a explodat, iar o detonare controlată va fi efectuată, au declarat pentru Tass serviciile de urgență din districtul federal Sud”.

În plus, Tass relatează că „incendiul de la întreprindere a avut loc pe 4 mai, în jurul orei 3 dimineața, iar suprafața afectată a fost de 400 de metri pătrați. Nu s-au înregistrat răniți sau morți. Incendiul a fost stins”.

UPDATE ORA 11.00. Volodimir Zelenski a ajuns la Curtea Penală Internațională de la Haga

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit la Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga, unde urmează să se întâlnească cu mai mulți oficiali, scrie The Guardian.

Tot joi, Zelenski a susținut un discurs în Parlamentul Olandez. În prezent, CPI investighează presupusele crime de război comise de Rusia în Ucraina și a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova, ombudsmanul pentru copii, în legătură cu afirmațiile potrivit cărora Rusia ar fi deportat cu forța copii ucraineni în Rusia.

Rusia a negat cu tărie aceste afirmații.

Președintele Zelenski se află într-o vizită oficială în Olanda și s-a adresat parlamentului olandez. Parlamentarul olandez Tom van der Lee a scris că discursul a fost „impresionant”.

Liderul Ucrainean urmează să țină un discurs la Haga intitulat „Nu există pace fără justiție”.

UPDATE ORA 10.00. Rușii au plasat echipament militar, arme și explozibili la centrala Zaporojie

Trupele rusești au plasat echipamente militare, arme și explozibili în departamentul de turbine al unității patru a centralei nucleare din Zaporojie, potrivit informațiilor furnizate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), scrie The Kyiv Independent.

Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară din Ucraina a raportat că AIEA a primit, de asemenea, rapoarte neoficiale potrivit cărora forțele rusești depozitează materiale similare în alte zone ale centralei.

Aceste acțiuni reprezintă o amenințare serioasă la adresa siguranței atât a personalului centralei, cât și a locuitorilor din apropiere. Inspectoratul subliniază că orice potențială eliberare de substanțe radioactive ar putea avea consecințe transfrontaliere.

De când a fost capturată de forțele militare rusești, în urmă cu un an, centrala nucleară Zaporojie a pierdut de șase ori energia externă. În urma ultimei întreruperi, directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a emis o declarație emoționantă în care a cerut crearea unei zone de protecție în jurul centralei și s-a declarat „uimit de complacerea” în jurul acestei probleme.

UPDATE ORA 09.00. Incendiul izbucnit la rafinăria Novoșahtinsk, provocat de o dronă ucraineană – guvernator regional

Un incendiu a izbucnit miercuri seară la o uzină petrolieră din sud-vestul Rusiei, după un atac cu drone, potrivit unui guvernator regional, al treilea atac aparent ucrainean asupra unui depozit de combustibil rusesc în două zile, scrie CNN.

Drona s-a prăbușit pe șantierul de construcție al unui pasaj suprateran la uzina Novoșahtinsk, în apropiere de satul Kiselevka, a declarat joi pe Telegram guvernatorul Rostov, Vasili Golubev.

Personalul de la uzină a stins imediat incendiul, a adăugat el. Nu au fost raportate victime sau răniți, iar atacul a provocat pagube mici la instalații, a precizat Golubev.

Potrivit presei de stat și oficialilor ruși, presupusul atac este al treilea atac de acest fel lansat de Ucraina împotriva depozitelor de combustibil de pe teritoriul rus, în ultimele două zile.

Un incendiu a izbucnit la rafinăria de petrol Ilsky din sud-vestul regiunii Krasnodar, cauzat de „un atac al unei drone necunoscute” , a relatat joi dimineață agenția de știri de stat Tass. Nu s-au înregistrat victime, potrivit guvernatorului din Krasnodar, Veniamin Kondratiev.

Și miercuri, presa de stat rusă a relatat că un atac cu o dronă a provocat un incendiu care a cuprins o instalație de depozitare a petrolului în portul Volna, tot în Krasnodar.

UPDATE ORA 08.00. Kievul și Odesa au fost atacate azi noapte cu drone Shahed (iraniene).

Un total de 24 de drone au fost lansate azi noapte de Armata Rusă asupra Kievului, Odesei și alte orașe din centrul Ucrainei, scrie Ukrinform.

Potrivit șefului Administrației Militare a orașului Kiev, Serghei Popko, forțele de apărare aeriană au doborât toate dronele și rachetele care au atacat Kievul azi-noapte. ,,Rușii au atacat Kievul folosind drone Shahed și rachete, probabil de tip balistic. Tipul final de rachete folosite va fi stabilit după examinarea rămășițelor” , a scris acesta pe Telegram.

Potrivit datelor preliminare, nu s-au înregistrat victime în rândul populației civile, nici distrugeri ale structurilor rezidențiale sau a infrastructurii, chiar dacă ,,în unele zone ale capitalei au fost înregistrate căderi de resturi, dar acestea nu au cauzat daune sau victime” , a adăugat Popko. Ulterior, el a precizat că epava unui vehicul aerian fără pilot a fost găsită într-o clădire rezidențială fără a provoca un incendiu.

În schimb, la Odesa, antiaeriana ucraineană a doborât 12 din cele 15 drone de atac Shahed lansate de ruși. Potrivit PravdaUA, care citează date preliminare, trei drone au lovit căminele uneia dintre instituțiile de învățământ din Odesa, provocând un incendiu. Nu s-au înregistrat victime. Pe resturile dronelor interceptate, rușii au scris mesaje precum ,,Pentru Moscova” și ,,Pentru Kremlin”.

Două drone de proveniență neidentificată au lovit ieri cupola Senatului de la Kremlin. Moscova a acuzat un atac terorist ucrainean, dar Ucraina a precizat că nu are nicio legătură cu atacul respectiv, declarație întărită de însuși președintele Zelenski.

UPDATE ORA 07.00. Atac aerian la Kiev joi dimineaţă

Administraţia de stat a oraşului Kiev a publicat pe Telegram un rezumat al atacurilor de joi dimineaţă, spunând că nu sunt victime sau „distrugeri ale infrastructurii sau a instalaţiilor rezidenţiale” , potrivit The Guardian.

,,Un alt atac aerian la Kiev. Pentru capitală, este deja a treia din cele patru zile din mai! Oraşul nostru nu a mai simţit o intensitate atât de densă a atacurilor de la începutul acestui an! În această seară, agresorul a efectuat din nou un atac aerian complex asupra capitalei. (În capitală, alarma a durat mai bine de 3 ore.) Ruşii au atacat Kievul folosind muniţie şi rachete de baraj de tip Shahed, probabil de tip balistic. (Tipul final de rachete utilizate va fi determinat numai după examinarea resturilor). Conform informaţiilor preliminare, în spaţiul aerian al Kievului de către forţele noastre de apărare aeriană, toate rachetele şi UAV-urile inamice au fost distruse! Datele sunt în curs de verificare. Potrivit rapoartelor operaţionale, nu au existat victime în rândul populaţiei civile şi nicio distrugere a instalaţiilor rezidenţiale sau a infrastructurii”. 

Regiunile în care s-au auzit alarmele de raid aerian joi dimineaţă includ Kiev, Cernigău, Sumî, Poltava, Kirovohrad, Harkov, Nikolaiev, Odesa, Dnipro şi Zaporojie, potrivit The Kyiv independent. 

UPDATE ORA 06.00. Duma de Stat a Rusiei vrea să-i lase pe rușii influenți fără proprități în străinătate

Deputați de la Partidul Liberal Democrat din Rusia (PLDR), în frunte cu liderul său Leonid Sluțki, au înaintat Dumei de Stat un proiect de lege care propune să li se interzică persoanelor care dețin funcții-cheie privind securitatea și suveranitatea țării să dețină proprietăți în străinătate. Documentul a fost publicat recent în baza de date a Parlamentului Rusiei, potrivit Sega.bg, citat de Rador.

UPDATE ORA 05.00.

Administraţia de stat a oraşului Kiev a publicat pe Telegram un rezumat al atacurilor de joi dimineaţă, spunând că nu sunt victime sau „distrugeri ale infrastructurii sau a instalaţiilor rezidenţiale”, potrivit The Guardian.

UPDATE ORA 04.00.

Un mare incendiu a izbucnit la un depozit de combustibilul din sudul Rusiei, nu departe de Peninsula Crimeea de la Marea Neagră, în urma unui atac cu dronă, a anunţat joi dimineaţă devreme agenţia oficială de presă rusă TASS, preluată de DPA, citând personalul de intervenţie.

UPDATE ORA 03.00. Zelenski, în vizită în Olanda

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se află la Haga, unde se va întâlni cu premierul olandez Mark Rutte. Presa olandeză a anunțat că este foarte probabil ca cei doi să discute despre asistența militară suplimentară pentru Ucraina – și anume rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de război.

Zelenski va vizita, de asemenea, Curtea Penală Internațională, care investighează în prezent presupusele crime de război comise de Rusia în Ucraina.

Președintele ucrainean a fost anterior într-o vizită surpriză Finlanda, unde s-a întâlnit cu omologul său finlandez Sauli Niinisto și cu liderii Suediei, Norvegiei, Danemarcei și Islandei.

UPDATE ORA 02.00. UE și Ucraina prelungesc acordul privind „scutirea de vize economice”

Ucraina și UE s-au înțeles miercuri să continue acordul privind „scutirea de vize economice” pentru încă 12 luni, scrie The Guardian.

Acordul inițial a fost încheiat anul trecut, după izbucnirea războiului. Aceasta înseamnă că întreprinderile ucrainene vor putea continua să vândă bunuri în UE fără cote, taxe de export sau alte tarife de impozitare.

De asemenea, s-a convenit asupra accesului în UE al produselor agricole, a precizat premierul ucrainean Denyis Șmîhal, pe Telegram.

Prelungirea acordului vine în contextul în care UE a fost de acord miercuri să accelereze livrarea de muniții către Ucraina. În martie, miniștrii de externe au convenit să furnizeze Ucrainei obuze în valoare de 2 miliarde de euro.

UPDATE ORA 01.00. Zelenski va ține joi un discurs la Haga, anunță guvernul olandez

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat joi să vorbească în Olanda, a anunțat guvernul olandez, potrivit Al Jazeera. Într-o invitație, ministerul olandez de externe a precizat că Zelenski este așteptat să țină un discurs intitulat „Nu există pace fără dreptate pentru Ucraina” .

UPDATE ORA 24.00

Prigojin spune că Forțele Armate ucrainene au început contraofensiva: „Au o mulțime de oameni și arme”. Potrivit acestuia, unitățile Wagner PMC au avansat 230 de metri în Artemovsk într-o zi.

Știrea inițială

„Acest ultim pachet va ajuta Ucraina să continue să se apere în fața războiului. Rusia ar putea pune capăt războiului său. Până când o va face, Statele Unite și aliații și partenerii noștri vor rămâne uniți alături de Ucraina, atâta timp cât va fi nevoie”, a declarat Blinken, scrie CNN.

În pachet sunt incluse obuziere de 155 mm, gloanțe de artilerie de 155 mm, gloanțe de mortier de 120 mm, 81 mm și 60 mm, rachete TOW, sisteme de arme antiblindate AT-4 și Carl Gustaf, dar și camioane pentru transportul echipamentelor grele.

La începutul zilei de miercuri, secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că acest pachet vine după „o muncă amplă depusă de guvernul SUA în ultimele câteva luni pentru a îndeplini solicitările Ucrainei înainte de contraofensiva planificată și pentru a se asigura că au armele și echipamentele de care au nevoie”.