• Un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe a acuzat Ucraina, Statele Unite și Marea Britanie pentru atentatul cu bombă asupra mașinii bloggerului militar Zakhar Prilepin, sâmbătă, în orașul Nijni Novgorod.
  • Ministerul nu a furnizat nicio dovadă pentru acuzațiile sale.
  • CNN a solicitat Pentagonului și Ministerului de Externe din Marea Britanie să comenteze.

UPDATE ORA 24.00.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a amenințat cu moartea în închisoare pe oricine va fi condamnat pentru comiterea atacului de sâmbătă împotriva scriitorului naționalist Zakhar Prilepin. Scriind pe Telegram, Medvedev, care este în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că orice suspect, „la fel ca alți criminali, va fi judecat pentru atac și condamnat la pedepse lungi cu închisoarea”.

UPDATE ORA 23.00. Grupul Wagner din Rusia spune că au fost promise mai multe arme pentru bătălia de la Bakhmut

Grupul de mercenari Wagner al Rusiei a părut să renunțe la planurile de retragere din Bakhmut, în estul Ucrainei, spunând că Moscova a promis mai multe arme trupelor sale și sugerând că ar putea continua asaltul asupra a ceea ce Rusia consideră a fi un pas înainte spre alte orașe din regiunea Donbas.

UPDATE ORA 22.00. Sase lucrători de urgență uciși în Kherson

Șase membri ai Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei au fost uciși de bombardamente în regiunea Kherson din sudul țării, au anunțat autoritățile.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Potrivit biroului procurorului general al Ucrainei, armata rusă a lansat sâmbătă obuze de la o dronă în apropierea unei zone populate.

Acesta a adăugat că alți doi lucrători de urgență au fost transportați la spital cu răni grave.

„A fost inițiată o anchetă preliminară în cadrul procedurilor penale pentru încălcarea legilor și obiceiurilor de război, combinată cu crimă intenționată”, a precizat biroul.

UPDATE ORA 21.00. Rusia încearcă să epuizeze apărarea aeriană a Ucrainei, afirmă un purtător de cuvânt militar

Forțele rusești încearcă să ciopârțească sistemul de apărare aeriană al Ucrainei, a declarat duminică, într-un interviu, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

„Ei (forțele ruse) testează și încearcă să epuizeze sistemul nostru de apărare aeriană. Ele încearcă să găsească o cale de a-l ocoli. Și, de asemenea, își extind tacticile, deoarece nu au un stoc stabil de mijloace cu care pot opera”, a declarat Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud al Ucrainei.
Rușii încearcă „să testeze și să afle unde sunt amplasate sistemele de apărare aeriană”, potrivit lui Humeniuk.

UPDATE ORA 20.00. Analiză: Șeful Wagner, Prigozhin, acționează conform dorințelor șefului său

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, este în slujba unui singur stăpân, președintele rus Vladimir Putin. Orice spune despre Bakhmut trebuie înțeles în acest context.

Vineri, el a amenințat că își va retrage trupele, acuzându-i pe șefii apărării lui Putin că i-au lăsat luptătorii săi fără muniție. În cazul în care războiul lui Putin îi va exploda în față, Prigozhin le-a spus rușilor pe cine ar trebui să dea vina.

Evaluarea Kievului este că el îl izolează pe binefăcătorul său de mult timp, omul care l-a transformat dintr-un șef de catering într-un mercenar miliardar, de repercusiunile unui eșec militar în Ucraina.

În noaptea de după ce Prigozhin a afirmat că a rămas fără muniție, Rusia și-a intensificat masiv barajul de artilerie asupra Bakhmut, făcând să plouă cu 25.000 de obuze, față de o medie de 20.000, potrivit armatei ucrainene.

UPDATE ORA 19.00. Oficialii americani sunt încrezători în afirmația Ucrainei că a folosit sistemul Patriot pentru a opri o rachetă hipersonică, potrivit unei surse

Statele Unite au mare încredere în acuratețea afirmației Ucrainei potrivit căreia a folosit un sistem de apărare antiaeriană Patriot, de fabricație americană, pentru a intercepta o rachetă hipersonică rusească, potrivit unei surse familiare cu acest subiect.

În timp ce sistemul Patriot a avut succes în contracararea rachetelor balistice, capacitatea sa de a opri rachetele hipersonice lansate din aer era pur teoretică înainte de săptămâna trecută. Interceptarea ucraineană a oferit acum o demonstrație în lumea reală a acestei capacități – un lucru care a fost considerat în cadrul Pentagonului ca fiind o evoluție majoră, a declarat sursa respectivă.

Afirmația de interceptare a Ucrainei a creat rumoare în cadrul Pentagonului la sfârșitul săptămânii trecute, a adăugat sursa, menționând că este semnificativă din mai multe motive.

UPDATE ORA 18.00. Un avion de vânătoare rusesc a interceptat un avion Frontex în spațiul aerian internațional, anunță Ministerul român al Apărării

Un avion de vânătoare rus Sukhoi Su-35 a interceptat vineri un avion al Poliției de Frontieră poloneze care efectua o misiune deasupra Mării Negre, în apropiere de granița cu România, ceea ce aproape a dus la o coliziune, potrivit autorităților române.

Incidentul a avut loc vineri, la ora 6.20 a.m. ET, la aproximativ 60 de kilometri est de spațiul aerian al României, a precizat duminică Ministerul român al Apărării într-un comunicat.

„Manevrele agresive și periculoase efectuate în mod repetat de către avioanele de vânătoare rusești în apropierea aeronavei poloneze au provocat turbulențe mari și dificultăți în controlul aeronavei”, a precizat ministerul.

UPDATE ORA 17.00. Autoritățile ruse evacuează alte sute de persoane de pe linia frontului din regiunea Zaporizhzhia

Autoritățile instalate de Rusia au declarat că continuă să evacueze locuitorii din regiunea Zaporizhzhia departe de liniile de front din regiunea anexată.

Vladimir Rogov, un membru al administrației militaro-civile numite de Rusia în Zaporizhzhia ocupată, a afirmat pe Telegram că 1.552 de locuitori „sunt în siguranță acum”.

Evacuările au loc pe fondul zvonurilor privind o iminentă contraofensivă ucraineană, regiunea Zaporizhzhia fiind probabil o țintă.

Între timp, Iurii Malashko, un oficial ucrainean și șef al administrației militare din regiunea Zaporizhzhia, a declarat pe Telegram că rușii continuă să bombardeze regiunea, dar fără a face victime în ultimele 24 de ore.

UPDATE ORA 16.00.

Conducerea Ucrainei a fost avertizată în privat de Petr Pavel, președintele Republicii Cehe ,un general în retragere decorat care a fost anterior principalul consilier militar al NATO, împotriva dezastrului unei contraofensive pripite.

În cadrul unor întâlniri recente la Kiev între președintele Volodimir Zelenski și prim-ministrul ucrainean, Denys Shmyhal, Pavel a avertizat că nu mai dispun de elementul surpriză care a ajutat la atacuri de succes asupra orașului Kharkiv din est și a regiunii sudice Kherson anul trecut.

UPDATE ORA 15.00. Bloggerul Prilepin a ieșit din comă după o explozie de mașină

Zakhar Prilepin, care a fost rănit sâmbătă într-o explozie de mașină, a fost scos din comă indusă medical, potrivit oficialilor locali.

Prilepin a fost spitalizat după ce Audi Q7 în care se afla a explodat într-un sat din regiunea Nizny Novgorod, la aproximativ 400 km est de Moscova. Șoferul său a fost ucis în explozie.

UPDATE ORA 14.00. Șeful grupului Wagner spune că i s-a promis mai multă muniție

Șeful grupării Wagner spune că i s-a promis cât mai multă muniție și armament de care are nevoie pentru a-și continua asaltul asupra orașului ucrainean Bakhmut.

Evgheni Prigozhin a făcut acest comentariu într-un mesaj înregistrat postat pe canalul său Telegram duminică dimineața.

UPDATE ORA 13.00. O persoană a fost ucisă de un bombardament în regiunea Dnipro

O persoană a fost ucisă și două au fost rănite de bombardamente în regiunea Dnipro din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul local.

Scriind pe Telegram, Serhii Lysak a declarat că peste zece obuze au fost trase peste noapte în satul Nikopol. Satul se află pe malul nordic al râului Dnipro, care marchează granița aproximativă dintre teritoriul controlat de Ucraina și cel controlat de Rusia în regiune.

UPDATE ORA 12.00

O conductă de gaz și linii electrice din regiunea de frontieră rusă Belgorod au fost avariate în timpul bombardamentelor de peste noapte ale forțelor armate ucrainene, potrivit guvernatorului local.

Pe Telegram, Viaceslav Gladkov a declarat că bombardamentele au avariat și o casă din satul Spodaryushino, adăugând însă că nimeni nu a fost rănit.

UPDATE ORA 11.00

Invocând intensificarea bombardamentelor din partea Kievului, Moscova a ordonat familiilor cu copii și bătrâni să evacueze temporar o serie de zone controlate de Rusia în sudul Ucrainei, inclusiv orașul din apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa.

UPDATE ORA 10.00

Evacuările de pe linia frontului din jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie au provocat avertismente din partea organismului de supraveghere nucleară al ONU, în timp ce o serie de atacuri recente intensifică previziunile privind o contraofensivă de primăvară iminentă.

Moscova a acuzat Kievul și pe susținătorii săi occidentali pentru un număr tot mai mare de atacuri cu rază lungă de acțiune și operațiuni de sabotaj, inclusiv asupra Kremlinului.

UPDATE ORA 09.00. Ucraina lansează un val de drone spre Crimeea, spune guvernatorul

Ucraina a lansat peste 10 drone în cursul nopții asupra peninsulei Crimeea, inclusiv trei asupra portului Sevastopol, a declarat duminică dimineață un oficial instalat în Rusia, adăugând că sistemele de apărare aeriană au respins toate atacurile asupra Sevastopolului.

UPDATE ORA 08.00. Ucraina „bombardează obiective din Crimeea” înaintea contraofensivei

Ucraina a lansat peste 10 drone în cursul nopții asupra peninsulei Crimeea, inclusiv trei asupra portului Sevastopol, a declarat duminică dimineață un oficial instalat în Rusia, adăugând că sistemele de apărare aeriană au respins toate atacurile asupra Sevastopolului.

„Niciun obiectiv din Sevastopol nu a fost avariat”, a declarat Mihail Razvozhayev, guvernatorul Sevastopolului, instalat la Moscova, pe Telegram.

UPDATE ORA 07.00

Loviturile asupra obiectivelor deținute de Rusia s-au intensificat în ultimele două săptămâni, în special în Crimeea. Ucraina, fără a confirma vreun rol în aceste atacuri, spune că distrugerea infrastructurii este o pregătire pentru contraatacul său mult așteptat.

UPDATE ORA 06.00

Covoarele de la Westminster Abbey, pe care regele Charles al III-lea și regina Camilla au fost încoronați sâmbătă, 6 mai, semănau cu steagul albastru și galben al Ucrainei.

Fotografii și înregistrări video au arătat că covoarele din interiorul bisericii regale erau albastre și galbene, semănând cu culorile steagului ucrainean.

UPDATE ORA 05.00. Un pompier povestește „experiența umilitoare” de a livra echipamente pentru Ucraina.

Un pompier care a făcut parte dintr-un convoi de mașini de pompieri și camioane care au livrat echipamente de salvare a vieților pentru Ucraina a descris experiența ca fiind „foarte umilitoare” după ce a ajuns în Polonia.

UPDATE ORA 04.00

Un oficial american spune că aproape jumătate din cele 20.000 de forțe rusești ucise în Ucraina din decembrie până în prezent au fost trupe ale lui Wagner din Bakhmut.

SUA evaluează că Wagner cheltuiește aproximativ 100 de milioane de dolari pe lună în această luptă și a preluat arme din Coreea de Nord, inclusiv rachete și rachete.

UPDATE ORA 03.00

Statele Unite estimează că Wagner are aproximativ 50.000 de oameni care luptă în Ucraina, inclusiv 10.000 de contractori și 40.000 de condamnați înrolați de companie.

UPDATE ORA 02.00. Ucraina susține că a doborât o rachetă hipersonică rusă într-o „palmă” dată lui Putin.

Forțele aeriene ucrainene au afirmat că au doborât o rachetă hipersonică rusă deasupra Kievului folosind sistemele de apărare Patriot americane recent achiziționate. A fost prima dată când țara a reușit să intercepteze una dintre cele mai moderne rachete ale Moscovei.

UPDATE ORA 01.00

Prigojin din Rusia spune că nu este posibilă o nouă ofensivă în Bakhmut fără muniție.
Șeful grupului de mercenari ruși Wagner a declarat sâmbătă că încă nu a primit muniție suplimentară de la Moscova înainte de retragerea preconizată a forțelor sale din Bakhmut, din cauza pierderilor grele și a aprovizionării insuficiente.

Știrea inițială

Serviciul de Securitate al Ucrainei, a declarat despre incident: „În mod oficial, nu putem nici confirma, nici infirma implicarea Serviciului de Securitate în această sau acea explozie care li se întâmplă ocupanților și complicilor lor”, scrie CNN.

Rusia a acuzat Ucraina pentru moartea unui alt blogger militar rus într-un atac comis luna trecută într-o cafenea din Sankt Petersburg. Kievul a negat anterior orice implicare. Comitetul rus de anchetă a numit ultimul incident „un act terorist” și a declarat că intenționează să investigheze explozia ca atare.

Suspectul „a plantat un dispozitiv exploziv pe șosea, pe traseul mașinii lui Zakhar Prilepin, pe care l-a declanșat de la distanță”, a susținut comisia. „După aceea, el a fugit de la locul faptei, dar a fost reținut de către ofițerii de poliție când a părăsit pădurea într-o altă localitate”. Șoferul lui Prilepin a fost ucis. Regiunea Nijni Novgorod este situată la est de Moscova, pe râul Volga.