• Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a avertizat că situația din jurul centralei nucleare de la Zaporojie a devenit „din ce în ce mai imprevizibilă și potențial periculoasă”.
  • Grossi a cerut măsuri pentru a asigura funcționarea în siguranță a acesteia.
  • Regiunea se află sub control rusesc.

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat că situația din vecinătatea centralei nucleare de la Zaporojie devine din ce în ce mai imprevizibilă și periculoasă, scrie The Jerusalem Post. Avertismentul vine în contextul în care ar exista evacuări în curs de desfășurare în orașul Enerhodar, aflat în apropiere, ordonate de guvernatorul local instalat de Rusia. În apropierea instalației atomice au loc frecvent schimburi de focuri.

„Sunt extrem de îngrijorat de riscurile reale de securitate și siguranță nucleară cu care se confruntă centrala. Trebuie să acționăm acum pentru a preveni amenințarea unui accident nuclear grav și consecințele asociate acestuia pentru populație și mediu”, a declarat liderul AIEA. El a avertizat în repetate rânduri cu privire la pericolele operațiunilor militare din jurul centralei. În septembrie anul trecut, Rusia a proclamat anexarea a patru regiuni ucrainene, inclusiv a regiunii Zaporojie.

Forțele rusești și-au impus controlul asupra centralei din Zaporojie la câteva zile după ce Ucraina fost invadată, în februarie 2022. Centrala, cea mai mare instalație nucleară din Europa, a fost vizitată de Grossi ultima dată în martie. Acesta a mers în regiune în contextul de a discuta cu ambele părți pentru a obține un acord care să garanteze funcționarea în siguranță a centralei.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Evgheni Balițki, guvernatorul instalat de Rusia în regiunea Zaporojie, a declarat vineri că a ordonat evacuarea satelor din apropierea liniei de front cu forțele ucrainene din această zonă. El a mai spus că bombardamentele ucrainene s-au intensificat în ultimele zile.

O contraofensivă ucraineană împotriva forțelor rusești este considerată ca fiind posibilă în regiunea Zaporojie, din care aproximativ 80% este deținută de Moscova.

Citește și

VIDEO. Katy Perry, cea mai mare gafă la încoronarea Regelui Charles al III-lea. Ce i-a întrebat artista pe invitați

VIDEO. Protest AUR în București. George Simion: „Vom bloca legile antinaționale care sunt pregătite la vot”

FOTO. SUV-ul cu patru uși de la Ferrari, Purosangue, vândut până în 2026. Cât costă mașina