• Șeful grupării Wagner a declarat că i s-a promis cât mai multă muniție.
  • Evgheni Prigozhin a făcut acest comentariu într-un mesaj înregistrat postat pe canalul său Telegram.
  • Acesta afirmație vine la doar câteva zile după ce a anunțat că intenționează să se retragă din Bakhmut.

UPDATE ORA 24.00 Rusia lansează „cel mai mare” atac kamikaze cu drone de până acum

Explozii au fost auzite peste noapte în capitala Kiev, unde primarul a declarat că cinci persoane au fost rănite în „cel mai mare” atac kamikaze cu drone de până acum. O persoană a fost ucisă în atacul asupra regiunii sudice Odesa. Crucea Roșie din Ucraina a declarat că depozitul său a fost lovit.

Acesta este al patrulea atac în opt zile asupra Kievului și are loc cu doar 24 de ore înainte ca Rusia să sărbătorească Ziua Victoriei. Sărbătoarea anuală comemorează victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un conflict cu care Kremlinul a încercat în mod nefondat să facă paralele de când a lansat invazia pe scară

UPDATE ORA 23.00 Forțele Wagner din Bakhmut primesc mai multă muniție, afirmă șeful unui grup militar privat

Evgheni Prigozhin, șeful grupului militar privat rus Wagner, a declarat luni că informațiile preliminare indică faptul că luptătorii săi din orașul Bakhmut, din estul Ucrainei, au început să primească mai multă muniție.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

„Livrări de muniție, conform datelor preliminare, continuăm să primim. Încă nu am văzut-o în persoană”, a declarat Prigozhin într-o notă vocală postată pe canalul său de Telegram luni seara târziu.
Prigozhin s-a plâns în repetate rânduri că unitățile sale Wagner nu primesc suficientă muniție de la instituția de apărare a Rusiei.

Săptămâna trecută, el a anunțat că se vor retrage din Bakhmut – o amenințare asupra căreia pare acum să se răzgândească.

UPDATE ORA 22.00 Părți din administrația instalată de Rusia în Skadovskul ocupat au plecat duminică, afirmă armata ucraineană

O parte semnificativă a administrației instalate de Rusia la Skadovsk a părăsit duminică orașul ocupat, au declarat oficiali militari ucraineni.

Activitățile administrațiilor districtuale și municipale din Skadovsk au fost „suspendate”, a precizat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa zilnică.

Sâmbătă seara, „ocupanții au încărcat în vehicule documentația, echipamentele de birou și alte bunuri ale instituțiilor de stat”, înainte de a pleca cu familiile lor duminică dimineața, au precizat oficialii militari ucraineni.

UPDATE ORA 21.00 Oficialii susținuți de Kremlin în Mariupol ocupat mobilizează cetățenii ruși, susține consiliul orașului în exil

Autoritățile susținute de Kremlin din orașul ucrainean ocupat Mariupol sunt în curs de mobilizare a locuitorilor care au pașapoarte rusești, a afirmat consiliul orașului exilat pe Telegram.

„Mobilizarea a început în Mariupol. Acest lucru este raportat chiar de către locuitorii orașului”, se arată în declarație, adăugând că bărbații care lucrează în sectorul public au fost primii care au primit trimiteri de la comisariatul militar pentru examinări medicale.
Postarea de pe Telegram a inclus o fotografie a unui document despre care autorii spun că este o trimitere, primită de un locuitor.

„Comisiile de redactare au început să lucreze în Mariupol. Ocupanții caută deja cetățeni care nu-și îndeplinesc „obligațiile militare”. „Inamicul plănuiește să înroleze oameni până în august”, a declarat Vadym Boichenko, primarul ucrainean în exil al Mariupolului.

UPDATE ORA 20.00 Rusia a lansat luni o serie de atacuri cu drone asupra Kievului și a altor regiuni. Iată cele mai recente informații

Crucea Roșie ucraineană și-a suspendat operațiunile din Odesa după ce o rachetă rusească a lovit depozitul său din orașul portuar din sudul țării.

„Ca urmare a unei lovituri cu rachetă în regiunea Odesa la 8 mai, depozitul închiriat al organizației regionale Odesa a Societății ucrainene de Cruce Roșie, cu o suprafață de 1.000 de metri pătrați, a fost complet distrus”, a anunțat luni Crucea Roșie ucraineană într-un comunicat.
Organizația a mai precizat că nu au existat victime.

Rusia a lansat luni un val de atacuri cu drone asupra Kievului, iar alte atacuri au fost înregistrate și în zonele Harkov și Kherson. Armata ucraineană a declarat că a respins asaltul asupra capitalei, cel mai recent din eforturile Moscovei de a-și epuiza sistemul de apărare aeriană.

UPDATE ORA 19.00 Primarul ucrainean: Probleme cu combustibilul, bancomatele și internetul apar în regiunea Zaporizhzhia, în timp ce Rusia evacuează civilii

Evacuarea unor civili din orașele ocupate de Rusia de pe linia frontului din regiunea Zaporizhzhia a dus la penurie de combustibil și la probleme cu bancomatele și internetul, potrivit primarului din Enerhodar, Dmytro Orlov.

Deși Orlov nu se află în prezent în regiunea ocupată, el a declarat că anunțul de evacuare a dus „dacă nu la panică, atunci la o stare de spirit apropiată de aceasta”.

Primul val de evacuări care a început sâmbătă dimineața nu a fost masiv, a declarat el într-o postare pe Telegram duminică.

„Unii oameni care au vrut să plece au fost urcați în autobuze. Unii au plecat cu propriile lor vehicule. În consecință, benzinăriile au rămas ieri fără combustibil. Bancomatele nu funcționează sau funcționează cu mari restricții și nu există practic niciun loc de unde să retragi bani. Internetul a dispărut parțial. Dar prețurile la alimente și medicamente, dimpotrivă, au crescut semnificativ”, a declarat Orlov.

UPDATE ORA 18.00 Noua rundă de sancțiuni UE are ca scop să împiedice Rusia să ocolească sancțiunile anterioare, afirmă un purtător de cuvânt

Cea de-a 11-a rundă de sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei se va concentra pe modul în care Moscova va putea să evite în mod eficient orice sancțiuni europene existente, a anunțat luni Comisia Europeană.

„[Scopul] este de a împiedica Rusia și complexul său militar industrial să găsească o modalitate de a ajunge la bunuri interzise pentru ei [prin sancțiunile anterioare]”, a declarat purtătorul de cuvânt principal al Comisiei Europene, Eric Mamer, în cadrul unei conferințe de presă.

Duminică, Financial Times a relatat că un nou pachet de sancțiuni al UE, aflat în curs de examinare, enumeră șapte companii chineze acuzate că au vândut Rusiei echipamente care ar putea fi utilizate în armament. Lista de sancțiuni ar avea nevoie de aprobarea unanimă a celor 27 de state membre înainte de a putea fi aplicată.

UPDATE ORA 17.00 China se opune presupuselor propuneri ale UE de a sancționa companiile care vând către Rusia

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că se opune oricăror măsuri împotriva comerțului bazate pe relația sa cu Rusia.

Această declarație vine ca răspuns la rapoartele privind sancțiunile propuse de Uniunea Europeană împotriva companiilor chineze, din cauza presupusei implicări a acestora în susținerea mașinăriei de război a Rusiei.

„Am luat act de rapoartele relevante. China se opune cu fermitate sancțiunilor ilegale sau jurisdicției cu braț lung asupra Chinei din cauza cooperării sino-ruse”, a declarat luni Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al ministerului de externe, în cadrul unui briefing de presă obișnuit

UPDATE ORA 16.00

Rusia a blocat acordul privind comerțul cu cereale din Marea Neagră prin refuzul de a înregistra navele care sosesc, a declarat ministrul ucrainean al reconstrucției.

„Federația Rusă a oprit încă o dată în mod eficient inițiativa privind cerealele prin refuzul de a înregistra navele care sosesc și de a efectua inspecțiile acestora. Această abordare contrazice termenii acordului actual”, a declarat ministerul într-o declarație, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 15.00

Anchetatorii ruși au acuzat un bărbat de infracțiuni teroriste după ce o mașină capcană a rănit un blogger naționalist rus.

Explozia, produsă sâmbătă la Nijni Novgorod, în vestul Rusiei, i-a rupt ambele picioare lui Zakhar Prilepin, un susținător al campaniei militare rusești din Ucraina. Asociatul său apropiat, care se afla în mașină cu el, a fost ucis.

UPDATE ORA 14.00

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va întâlni marți, la Kiev, cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni Comisia Europeană.

Vizita, cu ocazia Zilei Europei, reafirmă „sprijinul neclintit al UE față de această țară”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

„Vizita se va concentra pe toate dimensiunile relațiilor noastre cu Ucraina”, a adăugat el.

UPDATE ORA 13.00

UE ar putea sancționa țările care ajută Moscova să evite sancțiunile occidentale, în cadrul unei campanii de eliminare a lacunelor din regimul de restricții asupra economiei rusești.

Un proiect de regulament al UE propune ca țările din afara UE să poată fi incluse în viitoarele sancțiuni dacă se dovedește că prezintă „un risc deosebit de ridicat de a fi folosite pentru eludarea sancțiunilor împotriva Rusiei”. Acest lucru ar însemna impunerea de restricții asupra vânzării anumitor bunuri către țara respectivă, dacă se crede că acestea sunt reexportate către Rusia.

UPDATE ORA 12.00

Forțele rusești mută membri ai autorităților locale, colaboratori, copii și profesori din orașul Tokmak din Zaporojie, în orașul Berdiansk, aflat de asemenea sub control rusesc.

Părinții au fost informați să nu-și înscrie copiii la școală dacă au refuzat ordinul de evacuare, potrivit actualizării zilnice a Statului Major General al Ucrainei.

UPDATE ORA 11.00

Volodimir Zelenski a marcat aniversarea capitulării Germaniei naziste în 1945, afirmând că va oficializa o zi de comemorare în Ucraina pe 8 mai, când alte țări occidentale vor sărbători victoria Europei.

Adresându-se națiunii pe un deal cu vedere spre Kiev, Zelenski a comparat Rusia lui Putin cu Germania lui Hitler, spunând despre Kremlin că urmărește „înrobirea și distrugerea”, așa cum au făcut-o și naziștii. El a spus că Rusia nu va reuși.

UPDATE ORA 10.00

Analiștii susțin că ultima ceartă dintre Wagner și Ministerul rus al Apărării arată că generalul de armată Valeri Gerasimov, comandantul general al campaniei din Ucraina, și posibilul ministru al apărării Serghei Shoigu „nu au capacitatea de a-i comanda pe șeful Wagner Evgheni Prigojin și pe liderul cecen Ramzan Kadîrov ca subordonați, ci trebuie să negocieze cu ei ca și cum ar fi colegi”.

UPDATE ORA 09.00

Bloggerul Zakhar Prilepin a descris atentatul cu mașina capcană care l-a ucis pe asistentul său și l-a lăsat grav rănit.

Naționalistul rus a spus pe Telegram că el conducea. Asistentul său se afla pe scaunul pasagerului, când bomba a explodat. Prilepin a spus că își lăsase fiica la școală cu doar cinci minute înainte de explozie.

UPDATE ORA 08.00

Raportul ISW: Analiza sugerează că liderul cecen Ramzan Kadîrov a fost fericit să îl ajute pe șeful Wagner, Evgheni Prigojin și să „șantajeze” Ministerul rus al Apărării pentru a-și restabili poziția în cercul de putere de la Kremlin.

Grupul de reflecție scrie: ,,Kadîrov a deținut anterior o poziție influentă în cadrul… cercului apropiat al lui Putin… până când, aparent, a pierdut favorurile recent, probabil din cauza faptului că forțele sale au jucat un rol limitat în operațiunile de luptă activă în Ucraina pe parcursul toamnei târzii a anului 2022 și a iernii 2023”.

UPDATE ORA 07.00

Vladimir Rogov, un oficial local instalat de Rusia în Zaporojie, a declarat că forțele rusești au lovit în cursul nopții și un depozit și o poziție a trupelor ucrainene în Orikhiv, un mic oraș din regiune, potrivit Reuters. Postul de știri nu a putut verifica în mod independent acest raport.

UPDATE ORA 06.00

Rachetele rusești au fost îndreptate și spre Odesa, lovind un depozit alimentar și o „zonă de recreere”, potrivit lui Serhiy Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare din Odesa.

El a scris pe Telegram: „Rachetele X-22 au fost îndreptate spre depozitul uneia dintre întreprinderile alimentare și spre zona de recreere de pe coasta Mării Negre”.

UPDATE ORA 05.00. Patronul Wagner renunță la amenințarea de a se retrage din Bakhmut

Analiza ISW vine după ce Reuters a relatat că șeful grupării Wagner, Evgheni Prigozhin, a renunțat duminică la planurile sale de a se retrage din orașul Bakhmut din estul țării, după ce a primit promisiuni că luptătorii săi vor primi atâta muniție cât au nevoie. Prigozhin a scris pe Telegram:

„Peste noapte am primit un ordin de luptă, pentru prima dată în tot acest timp. Ni s-a promis atâta muniție și arme cât avem nevoie pentru a continua operațiunile în continuare. Ni s-a promis că tot ceea ce este necesar pentru a împiedica inamicul să ne taie [aprovizionarea] va fi desfășurat pe flanc”.

UPDATE ORA 04.00

Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, și liderul cecen Ramzan Kadîrov „probabil că au șantajat efectiv” Ministerul rus al Apărării pentru a-i aloca lui Wagner mai multe resurse, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa evaluare a conflictului.

UPDATE ORA 03.00

Consiliul local din Kiev, după un raid aerian: „Vă rugăm să urmăriți rapoartele și să vă întoarceți la adăpost dacă sirena sună din nou”, a scris administrația orașului pe Telegram.

UPDATE ORA 02.00

Se așteaptă ca Ucraina să înceapă în curând o contraofensivă mult așteptată pentru a recuceri teritoriul controlat de Rusia, inclusiv în regiunea Zaporojie, iar sâmbătă, șeful organismului de supraveghere a energiei nucleare al ONU a avertizat că situația din jurul centralei a devenit „potențial periculoasă”.

UPDATE ORA 01.00. Cinci răniți la Kiev, în timp ce Rusia lansează un nou val de lovituri

Cinci persoane au fost rănite la Kiev, în timp ce Rusia a lansat un nou val de atacuri în Ucraina în primele ore ale zilei de luni, fiind raportate explozii în capitală, precum și în orașul Odesa de la Marea Neagră și în regiunea sudică Kherson.

Știrea inițială

Șeful grupării Wagner a declarat că i s-a promis cât mai multă muniție și armament de care are nevoie pentru a-și continua asaltul asupra orașului ucrainean Bakhmut.

Evgheni Prigojin a făcut acest comentariu într-un mesaj înregistrat postat pe canalul său Telegram duminică dimineață.

Acesta afirmație vine la doar câteva zile după ce a anunțat că intenționează să se retragă din Bakhmut, un oraș de importanță strategică din estul Ucrainei, care a fost scena unor lupte grele în ultimele luni, spunând că grupul suferă „pierderi inutile și nejustificate”.

Acest anunț a urmat unui videoclip plin de înjurături în care Prigojin se plângea că forțele sale nu sunt bine aprovizionate și îi critica pe nume pe ministrul apărării, Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov.

Aflat pe un câmp înconjurat de cadavre, el a spus: „Au venit aici ca voluntari și mor pentru ca voi să vă îngrășați în birourile voastre de mahon”.