• Sirenele de raid aerian au răsunat în toată Ucraina după ce Rusia a lansat un nou val de atacuri cu drone și rachete.
  • Acesta este al patrulea atac în opt zile asupra Kievului și are loc cu doar 24 de ore înainte ca Rusia să sărbătorească Ziua Victoriei.
  • Armata ucraineană a declarat că ultimele raiduri rusești au văzut cum drone kamikaze Shahed, de fabricație iraniană, au năvălit în toată țara.

UPDATE ORA 24.00. Președintele francez plânge moartea jurnalistului ucis în Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron a comemorat moartea lui Arman Soldin, un jurnalist video care lucra pentru AFP și care a fost ucis în Ucraina.

Sergiy Kyslytsya, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, a scris, de asemenea, un mesaj pe Twitter în limba franceză despre moartea lui Soldin, care s-a tradus prin faptul că jurnalistul „a plătit cu viața pentru curajul său” și a prezentat condoleanțe celor dragi lui Soldin.

UPDATE ORA 23.00. Un jurnalist AFP a fost ucis în estul Ucrainei, potrivit agenției de presă

jurnalist al Agenției France-Presse a fost ucis marți în apropiere de orașul Bakhmut din estul Ucrainei, a anunțat agenția franceză de presă pe Twitter.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI

„Suntem devastați să aflăm de moartea jurnalistului video AFP Arman Soldin în estul Ucrainei astăzi”, potrivit postării. „Toate gândurile noastre se îndreaptă către familia sa și cei dragi”.
Soldin a fost ucis de tiruri de rachetă la periferia orașului Chasiv Yar, în apropiere de Bakhmut, a precizat AFP, citând colegi care au fost martori la incident.

UPDATE ORA 22.00. Ucraina a doborât o rachetă rusă cu un sistem de rachete Patriot, afirmă Pentagonul

Armata ucraineană a doborât o rachetă rusă cu ajutorul sistemului de apărare antirachetă Patriot, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder.

„Pot confirma că au doborât o rachetă rusă prin utilizarea sistemului de apărare antirachetă Patriot”, a declarat Ryder. „După cum știți, acest sistem face parte dintr-o gamă mai largă de capacități de apărare aeriană pe care Statele Unite și comunitatea internațională le-au oferit Ucrainei”.

Ryder a adăugat că SUA și partenerii săi vor continua să „grăbească capacitățile de apărare aeriană la sol și munițiile pentru a ajuta Ucraina să-și controleze cerul suveran și pentru a ajuta Ucraina să-și apere cetățenii de Rusia”.

UPDATE ORA 21.00. Adunarea Națională franceză aprobă o moțiune prin care se cere Franței și UE să includă grupul Wagner pe lista organizațiilor teroriste

Parlamentarii din Adunarea Națională a Franței au aprobat marți o moțiune prin care cer guvernului francez și Uniunii Europene să includă grupul militar privat rus Wagner pe lista organizațiilor teroriste.

Votul a trecut, toți cei 331 de reprezentanți prezenți votând în favoarea moțiunii.

Moțiunea – considerată o mișcare simbolică din partea membrilor adunării – solicită, de asemenea, guvernului francez să facă presiuni pentru ca Organizația Națiunilor Unite să includă Wagner pe lista organizațiilor teroriste.

UPDATE ORA 20.00. SUA au anunțat un nou pachet de 1,2 miliarde de dolari pentru Ucraina

SUA au anunțat marți un pachet de asistență de securitate de 1,2 miliarde de dolari pentru Ucraina, în timp ce se anunță o contraofensivă a Ucrainei împotriva forțelor rusești.

Pachetul include cartușe de artilerie de 155 mm, sisteme suplimentare de apărare aeriană și muniții și muniție pentru drone, precum și echipamente pentru a ajuta la „integrarea lansatoarelor, rachetelor și radarelor de apărare aeriană occidentale” cu sistemele existente în Ucraina.

UPDATE ORA 19.00.

Marea Britanie pare pregătită să trimită Kievului rachete cu rază lungă de acțiune pe care administrația Biden a refuzat până acum să le trimită și care pot lovi ținte aflate la 300 de kilometri distanță, scrie Washington Post, care citează un anunț de achiziție publicat pe 2 mai de către Fondul Internațional pentru Ucraina, condus de britanici.

UPDATE ORA 18.00.

Statele Unite au anunțat un „nou pachet de asistență în materie de securitate” pentru a sprijini nevoile Ucrainei de apărare antiaeriană și muniție de artilerie. Astfel, noul pachet include sisteme de apărare aeriană, muniție și fonduri pentru antrenament.

UPDATE ORA 17.00. Zelenski: Rușii nu au fost capabili să captureze Bahmut înainte de 9 mai

Rusia nu a reușit să captureze orașul Bahmut din regiunea estică Donețk înainte de termenul limită de 9 mai, ziua în care Moscova marchează victoria sovietică asupra Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial, a declarat marți președintele ucrainean Volodmir Zelenski, citat de CNN.

„Nu au fost capabili să captureze Bahmut. Aceasta era ultima operațiune militară importantă pe care doreau să o finalizeze până la 9 mai. Din păcate, orașul nu mai există. Totul este complet distrus”, a spus Zelenski în timpul unei conferințe de presă comune cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Totodată, liderul de la Kiev a spus că muniția pe care Uniunea Europeană s-a angajat să o livreze Ucrainei este deja necesară pe câmpul de luptă, solicitând livrări mai rapide.

„Ucraina demonstrează zilnic eficiența apărării noastre împotriva agresiunii rusești. Fiecare rachetă interceptată a teroriștilor, fiecare succes al războinicilor noștri în înfrângerea atacurilor rusești, acestea sunt dovezile că putem învinge acest agresor”, a afirmat Zelenski.

UPDATE ORA 16.00. Volodimir Zelenski spune că restricțiile comerciale impuse de statele vecine, printre care și România, sunt „inacceptabile”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a catalogat drept „inacceptabile” restricțiile comerciale impuse de statele vecine asupra cerealelor și altor produse alimentare din țara sa. „Din păcate, am întâmpinat probleme acolo unde ar fi trebuit să vedem în continuare semne puternice de solidaritate, proporțional cu amenințările care există astăzi – măsuri protecționiste dure și chiar brutale, pentru timp de război, din partea vecinilor noștri”, a spus Zelenski în timpul unei conferințe de presă comune, de la Kiev, cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie CNN.

„Orice restricție asupra exporturilor noastre acum este absolut inacceptabilă, pentru că nu ne întărește pe toți în Europa, în schimb întărește capacitățile agresorului”, a adăugat Zelenski.

România nu mai permite importul grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă din Ucraina începând din 2 mai și până la data de 5 iunie, potrivit unei decizii a Autorității Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), luată în urma adoptării unui set de măsuri de către Comisia Europeană.

În luna aprilie, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis importul de cereale din Ucraina, afirmând că vor să-şi protejeze agricultorii, măsuri unilaterale la care au promis să renunțe după deciziile anunțate de Bruxelles la începutul lunii mai.

UPDATE ORA 15.00. Șeful ONU spune că negocierile de pace nu sunt posibile în acest moment

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, nu crede că discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia pot avea loc în acest moment pentru că ambele părți cred că pot câștiga războiului, scrie The Guardian.

„Din păcate, nu cred că negocierile de pace sunt posibile în acest moment. Ambele părți sunt convinse că pot câștiga. A fost o invazie rusă care a fost împotriva dreptului internațional și a Cartei Națiunilor Unite, dar nu văd Rusia dispusă să se retragă din teritoriile pe care le ocupă în acest moment și cred că Ucraina speră să le recucerească” , a declarat Antonio Guterres într-un interviu piblicat marți, 9 mai, de ziarul spaniol El Pais.

În același timp, Guterres a afirmat că, în opinia sa, riscul unei escaladări nucleare a conflictului din Ucraina este „foarte scăzut”.

UPDATE ORA 14.00. Ursula von der Leyen, la Kiev: „Rusia a eșuat deja în mod dramatic”

Ucraina luptă pentru idealurile Europei pe care le sărbătorim astăzi, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a mers la Kiev, marți, 9 mai, de Ziua Europei, scrie BBC.

„Putin și regimul său au distrus aceste valori, iar acum încearcă să le distrugă aici, în Ucraina”, a spus șefa executivului comunitar, precizând că „agresorul a eșuat deja în mod dramatic”.

În același timp, Ursula von der Leyen a afirmat că spiritul Zilei Europei este solidaritatea, iar Zelenski poate conta pe această solidaritate din partea UE „atât timp cât va fi nevoie” .

De asemenea, șefa Comisiei Europene a declarat că Europa face tot ce îi stă în putere „pentru a eroda mașina de război a lui Putin și veniturile sale”.

Sancțiunile UE funcționează, a afirmat ea, adăugând că importurile europene din Rusia au fost reduse cu aproape două treimi, împiedicând astfel Moscova să primească „fluxuri de venituri cruciale”.

Răspunzând unei întrebări despre progresele înregistrate de Ucraina în privința reformelor pe care trebuie să le implementeze în calitate de candidat la aderarea la UE, Ursula von der Leyen a spus că „este impresionant să vedem că, în ciuda unui război în toată regula, Ucraina lucrează din greu, neobosit și intensiv la cei șapte pași. S-au făcut multe progrese, dar munca trebuie să continue”.

UPDATE ORA 13.00. Olaf Scholz: Europa nu trebuie să se lase „intimidată” de „demonstrația de forță” a lui Putin

Cancelarul german Olaf Scholz a îndemnat Europa să nu se lase intimidată de „demonstrația de forță” a președintelui rus Vladimir Putin, în timpul unui discurs susținut marți, 9 mai, la Parlamentul European, scrie CNN.

„La Moscova, la 2.200 de kilometri nord-est de aici, Putin își desfășoară astăzi soldații, tancurile și rachetele.

Să nu ne lăsăm intimidați de o astfel de demonstrație de forță”, a spus Scholz, referindu-se la parada de Ziua Victoriei din Capitala rusă.

Ucrainenii „plătesc cu viața” pentru „iluzia puternicului stat vecin”, a mai spus liderul de la Berlin. „Să fim fermi în sprijinul nostru pentru Ucraina atâta timp cât este necesar”, a adăugat Scholz.

De asemenea, într-o conferință de presă cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cancelarul german a avertizat că următoarea rundă de sancțiuni europene împotriva Rusiei „nu va fi ultima”.

UPDATE ORA 12.00.

Secretarul general ONU, António Guterres, a declarat că în prezent nu există nicio perspectivă de pace între Rusia și Ucraina, deoarece „ambele părți sunt convinse că pot câștiga”.

Într-un interviu acordat marți cotidianului spaniol El País, Guterres s-a arătat pesimist în ceea ce privește capacitatea UE și a ONU de a negocia un final al conflictului declanșat de invazia Rusiei de anul trecut.

UPDATE ORA 11.00. Putin își începe discursul la parada de Ziua Victoriei de la Moscova

Vladimir Putin și-a început în această dimineață discursul în cadrul festivităților de Ziua Victoriei din Rusia, la Moscova.

Președintele a mers de la Kremlin la Piața Roșie pentru a fi întâmpinat de rândurile masive de militari marți, la începutul festivităților de Ziua Victoriei pentru a marca aniversarea înfrângerii Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial.

Ziua Victoriei este una dintre cele mai importante sărbători publice din Rusia, când oamenii comemorează sacrificiile uriașe făcute de Uniunea Sovietică în timpul așa-numitului Mare Război Patriotic din 1941-45, în care au murit aproximativ 27 de milioane de cetățeni.

UPDATE ORA 10.00. Von der Leyen sosește la Kiev

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit la Kiev, unde se va întâlni cu Zelenski.

Ucraina va sărbători „Ziua Europei” alături de țările din Uniunea Europeană la care speră să adere.

UPDATE ORA 09.00

Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a condamnat atacul din această dimineață, spunând într-un tweet: „Ucraina, Europa și Statele Unite au comemorat ieri victoria asupra tiraniei. Rusia marchează ziua de 9 mai cu mai multe rachete și drone lansate spre orașele ucrainene și spre civilii care dorm”.

UPDATE ORA 08.00. 25 de rachete au fost lansate peste noapte în Ucraina

Forțele armate ucrainene tocmai au anunțat în actualizarea lor că 25 de rachete au fost lansate de Rusia în Ucraina în cursul nopții, iar 23 dintre acestea au fost doborâte.

UPDATE ORA 07.00

Serhiy Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, a declarat că, potrivit informațiilor preliminare, nu s-au înregistrat victime în atacul care a fost efectuat cu rachete de croazieră din regiunea Mării Caspice.

UPDATE ORA 06.00.Ziua Victoriei începe în Rusia, iar Moscova lansează 15 rachete asupra Kievului

Rusia a lansat marți aproximativ 15 rachete de croazieră asupra capitalei Ucrainei, al doilea atac în tot atâtea zile, sistemele de apărare antiaeriană doborându-le pe toate, au declarat oficialii, după ce în cea mai mare parte a țării au răsunat alerte de raid aerian.

UPDATE ORA 05.00

Grupul de mercenari ruși Wagner pare să fi renunțat la planurile de retragere din Bakhmut, spunând că Moscova le-a promis mai multe arme. Generalul ucrainean însărcinat cu apărarea orașului asediat din estul Ucrainei a declarat duminică târziu că Rusia a intensificat bombardamentele și că spera să cucerească Bakhmut până la Ziua Victoriei Rusiei, marți.

UPDATE ORA 04.00

Aproximativ 100.000 de soldați ruși au murit în bătălia pentru capturarea Bakhmut, a afirmat un general ucrainean. Colonelul Serhiy Cherevaty, purtătorul de cuvânt al grupului estic al forțelor armate ale Ucrainei, a declarat pentru televiziunea ucraineană că acestea au fost „calcule aproximative”. El a spus: „Sunt sigur că verificările ulterioare nu vor arăta decât o creștere a acestui număr. Acest lucru este firesc, deoarece inamicul folosește așa-numitele asalturi cu carne ca principală metodă de război”.

UPDATE ORA 03.00

Rusia a oprit efectiv acordul privind transportul de cereale în Marea Neagră, care expiră la 18 mai, prin refuzul de a înregistra navele care sosesc, a declarat ministerul ucrainean al reconstrucției. Moscova a amenințat că va renunța la acest acord, care este menit să contribuie la atenuarea crizei alimentare mondiale.

UPDATE ORA 02.00

Luni, cel puțin cinci persoane au fost rănite în urma loviturilor rusești asupra Kievului, au declarat oficialii orașului, în timp ce Moscova a lansat un alt atac de amploare asupra Ucrainei. Primarul Kievului a declarat că Rusia a tras 60 de drone kamikaze de fabricație iraniană luni dimineață, dintre care 36 asupra Kievului, toate fiind doborâte.

UPDATE ORA 01.00

Un atac cu rachete rusești în noaptea de luni spre marți a distrus un depozit al Crucii Roșii care conținea ajutoare în Odesa. Organizația regională din Odesa a societății de Cruce Roșie a declarat că lucrătorii și voluntarii nu se aflau în unitatea de 1.000 de metri pătrați în acel moment.

Știrea inițială

Explozii au fost auzite peste noapte în capitala Kiev, unde primarul a declarat că cinci persoane au fost rănite în „cel mai mare” atac kamikaze cu drone de până acum. O persoană a fost ucisă în atacul asupra regiunii sudice Odesa. Crucea Roșie din Ucraina a declarat că depozitul său a fost lovit, scrie BBC.

Acesta este al patrulea atac în opt zile asupra Kievului și are loc cu doar 24 de ore înainte ca Rusia să sărbătorească Ziua Victoriei. Sărbătoarea anuală comemorează victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un conflict cu care Kremlinul a încercat în mod nefondat să facă paralele de când a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei anul trecut.

După o acalmie a atacurilor rusești asupra țintelor civile în ultimele luni, în urma căreia Kievul a trecut zile întregi fără niciun atac, Moscova și-a intensificat raidurile aeriene în ultima săptămână, înainte de o contraofensivă ucraineană așteptată pe scară largă.

Armata ucraineană a declarat că ultimele raiduri rusești – care au durat mai mult de patru ore și au fost lansate la scurt timp după miezul nopții – au văzut cum drone kamikaze Shahed, de fabricație iraniană, au năvălit în toată țara.

Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, a declarat că aproape 60 de drone au fost lansate de Rusia, descriind acest atac ca fiind „cel mai mare” atac de acest fel de până acum. El a adăugat că toate cele 36 de drone au fost distruse deasupra Kievului, însă cinci persoane au fost rănite de resturile căzute de la dronele doborâte.