• Franța a deschis o anchetă privind crima de război după moartea jurnalistului Arman Soldin, în Ucraina, a anunțat miercuri procuratura antiteroristă a țării, relatează Reuters.
  • Procuratura antiteroristă din Franța a deschis deja șapte anchete preliminare.
  • Acestea se desfășoară împotriva „persoanelor necunoscute” acuzate pentru crime de război comise începând din februarie 2022, împotriva cetățenilor francezi din Ucraina.

UPDATE ORA 23.00. Ofițer ucrainean: Forțele Kievului sunt în ofensivă la Bahmut

Armata ucraineană afirmă că Rusia a lansat aproape 50 de lovituri aeriene în ultima zi, în timp ce luptele intense pun presiune asupra pozițiilor avansate rusești la vest de orașul Bahmut, relatează CNN.

Statul Major al armatei a declarat joi că Rusia a efectuat, de asemenea, șase atacuri cu rachete.

Forțele rusești continuă să avanseze în jurul orașului Bahmut și au efectuat o serie de lovituri aeriene în zonă, a declarat armata de la Kiev. Dar forțele ucrainene au exploatat breșe în flancurile rusești la sud și vest de oraș pentru a recuceri o parte din teritoriu, potrivit Statului Major General.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

Un ofițer desfășurat în zonă a declarat că Ucraina se află într-o „fază ofensivă activă” în jurul Bahmut, după luni de acțiuni în principal defensive.

„În acest moment, au loc evenimente dinamice atât pe flancul sudic, cât și pe cel nordic al Bahmut, dar nu vom vorbi încă despre rezultat”, a declarat maiorul Maksym Zhorin pe Telegram.

UPDATE ORA 22.00.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar urma să se întâlnească cu Papa Francisc duminică, la Vatican, au declarat joi surse diplomatice citate de agenția de presă Reuters.

Papa Francisc a vorbit miercuri cu un membru de rang înalt al Bisericii Ortodoxe Ruse, la câteva zile după ce suveranul pontif a făcut un comentariu derutant, despre implicarea Vaticanului într-o misiune ce ar încerca să pună capăt războiului din Ucraina.

UPDATE ORA 21.00. SUA acuză Africa de Sud că a furnizat arme Rusiei. „Înarmarea ruşilor este extrem de gravă”

Ambasadorul american în Africa de Sud a acuzat joi această ţară că a oferit sprijin militar Rusiei, în pofida neutralităţii declarate de guvernul de la Pretoria în războiul declanşat de Moscova în Ucraina. Potrivit ambasadorului Reuben Brigety, care s-a exprimat în cadrul unei întâlniri cu presa locală, Statele Unite sunt convinse că „arme şi muniţii au fost încărcate” la bordul unui cargou ancorat la începutul lunii decembrie într-un port din apropiere de Cape Town şi care apoi a pornit către Rusia.

UPDATE ORA 20.00. Prigojin susţine că zone din jurul Bahmutului sunt recuperate de ucraineni

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, s-a plâns din nou că zonele capturate de luptătorii săi în jurul orașului Bahmut din estul țării, cu prețul unor pierderi grele, sunt acum pierdute în favoarea ucrainenilor, scrie CNN.

„Situația de pe flancurile vestice se dezvoltă conform celui mai rău dintre scenariile prevăzute. Acele teritorii care au fost eliberate cu sângele și cu viețile camarazilor noștri în fiecare zi progresând cu zeci sau sute de metri pe parcursul mai multor luni, astăzi sunt abandonate aproape fără luptă de către cei care ar trebui să ne țină flancurile” , a declarat Prigojin joi, într-un mesaj pe Telegram.

Pe de altă parte, un comandant de batalion ucrainean din zonă a declarat pentru CNN că forțele regulate rusești sunt cele care opun cea mai mare rezistență, în timp ce unitățile Wagner au fost primele care au fugit.

UPDATE ORA 19.00. Comandant ucrainean: Luptătorii Wagner „au fugit” primii din Bahmut

Comandantul ucrainean al unui batalion implicat în luptele de lângă Bahmut din această săptămână a declarat pentru CNN că primii ruși care au abandonat zona au fost luptătorii Wagner, contrazicând afirmațiile șefului grupului de mercenari potrivit cărora trupele ruse au fugit inițial de pe câmpul de luptă din estul Ucrainei.

Comandantul primului batalion al Brigăzii a 3-a de asalt a declarat unei echipe CNN din estul Ucrainei că, în timp ce unitățile Wagner și-au părăsit postul la sud-vest de orașul Bahmut, trupele Brigăzii a 72-a a armatei ruse au rămas și au luptat.

Practic, acesta contrazice afirmaţiile șefului Wagner, Evgheni Prigojin, care a acuzat Brigada 72 că și-a abandonat pozițiile.

Potrivit acestuia, soldații ruși au capitulat doar după ce au fost înconjurați. „Am petrecut două ore încercând să îi convingem să se predea”.

El a spus că Prigojin a vrut să dea vina pe armata rusă pentru eșec, dar aceștia au fost soldați buni și au luptat din greu. Prigojin este un mincinos, a adăugat el. Acesta a mai spus că aproximativ 300 de soldați ruși au fost uciși, însă este posibil să fi fost mai mulți.

Liderul Wagner afirmase că „una dintre unitățile Ministerului Apărării a fugit de pe unul dintre flancurile noastre, abandonându-și pozițiile. Au fugit cu toții și au lăsat descoperit un front de aproape 2 kilometri lățime și 500 de metri adâncime”.

UPDATE ORA 18.00. Polonia a dat Ucrainei cele mai multe tancuri

Polonia a oferit Ucrainei cele mai multe tancuri de până acum, donând 325 de tancuri pentru a ajuta țara în lupta împotriva Rusiei, a declarat reprezentanța permanentă a Poloniei pe lângă UE.

În total, 575 de tancuri au fost livrate Kievului de la începutul războiului.

Franța a donat 85, Germania a trimis 80, iar SUA a dat 76, a adăugat aceasta.

UPDATE ORA 17.00. Regiunea Zaporojie, bombardată de ruşi

Oficialul ucrainean care conduce administrația militară regională din Zaporojie, Iurii Malashko, a declarat joi că armata rusă a bombardat mai multe orașe și sate din regiune, rănind civili și avariind mai multe proprietăți, informează CNN.

„După 70 de atacuri, au fost înregistrate zeci de distrugeri în 20 de așezări”, a declarat Malashko pe Telegram.

Malashko a precizat că în satul Malokaterynivka, opt persoane au fost rănite de obuze cu dispersie. Trei dintre ele erau lucrători de ambulanță care s-au deplasat la fața locului, a spus el. De asemenea, au existat pagube în localitățile Huliaipole, Orikhiv și Stepnohirsk.

Pe de altă parte, ministerul rus al Apărării a emis joi o declarație în care susține că apărarea aeriană rusă și echipajele de artilerie Akatsiya au distrus punctul de desfășurare temporară al Ucrainei din apropierea Huliaipole.

Ministerul a susținut că a fost distrus un depozit de muniții al Brigăzii 102 de artilerie ucrainene.

„În direcțiile Donețk Sud și Zaporojie, atacurile, lansate de aviația și artileria Grupului de Forțe Vostok, au dus la neutralizarea unităților inamice din apropierea localităților Vuhledar și Prechistivka (Republica Populară Donețk), Malinivka, Huliapole, Novodanilivka și Kamianske (regiunea Zaporojie)”, a susținut ministerul.

Un blogger militar rus a declarat că în regiunea Herson forțele aeriene ruse au folosit bombe puternice FAB-500 pentru a ataca depozite ucrainene. CNN precizează că nu poate verifica independent această afirmație.

UPDATE ORA 16.00.

Angajații agenției de presă AFP au păstrat joi un minut de reculegere la birourile lor din Paris pentru colegul lor Arman Soldin, coordonatorul video al AFP în Ucraina, conform The Guardian.

Soldin, în vârstă de 32 de ani, a fost ucis marţi după-amiaza într-un atac cu rachete Grad în apropierea orașului Bahmut, unde se afla cu soldații ucraineni.

UPDATE ORA 15.00. „Contraatacuri eficiente” sunt în desfășurare în Bahmut, spune comandantul militar ucrainean

Forțele ucrainene au anunțat că desfășoară „contraatacuri eficiente” în zona Bahmut. Precizările lor confirmă cele spune anterior de liderul Wagner, Evgheni Prigojin, care a precizat Kievul a cucerit un teritoriu important în oraș după ce liniile au fost abandonate de o brigadă rusă.

Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul colonel Oleksandr Sirski, a confirmat într-o postare pe Telegram că forțele ucrainene au făcut câștiguri semnificative în zonă.

„Datorită apărării noastre bine gândite în sectorul Bahmut, obținem rezultate din acțiunile eficiente ale unităților noastre. În special, desfășurăm contraatacuri eficiente. În unele zone ale frontului, inamicul nu a putut rezista atacului apărătorilor ucraineni și s-a retras la o distanță de până la 2 kilometri” , a precizat Sirski.

În comentariile făcute marți, Prigojin a spus că „una dintre unitățile Ministerului Apărării a fugit de pe unul dintre flancurile noastre, abandonându-și pozițiile. Toți au fugit și [au pus] la dispoziție un front de aproape 2 kilometri lățime și 500 de metri adâncime.”

UPDATE ORA 14.00. O femeie a fost ucisă de atacurile rusești asupra Sloviansk

Forțele ruse au lovit orașul Sloviansk din regiunea Donețk cu o rachetă S-300 în dimineața zilei de 11 mai, a anunțat primarul Vadim Liah.

Atacul a ucis o femeie și a rănit-o pe fiica acesteia, potrivit departamentului regional de poliție. Mai multe case și o mașină au fost, de asemenea, avariate în oraș.

Pe 11 mai, guvernatorul regiunii Donețk Pavlo Kirilenko a declarat că atacurile rusești au ucis trei civili și au rănit încă doi în regiune în ultimele 24 de ore.

Sloviansk este situat la aproximativ 45 de kilometri nord de orașul aprig contestat Bahmut.

UPDATE ORA 13.00. Marea Britanie a aprovizionat Ucraina cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune – CNN

Marea Britanie a furnizat Ucrainei mai multe rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Storm Shadow, a relatat CNN, citând mai mulți oficiali occidentali de rang înalt.

Ministerul Apărării a refuzat să comenteze, potrivit Reuters. CNN a raportat prima dată decizia, citând mai mulți oficiali occidentali de rang înalt. Acesta a declarat că Marea Britanie a primit asigurări din partea guvernului ucrainean că aceste rachete vor fi folosite doar pe teritoriul suveran al Ucrainei și nu în interiorul Rusiei.

UPDATE ORA 12.00.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a reamintit joi că a aflat pentru prima dată în aprilie despre existența unui obiect militar găsit într-o pădure poloneză.

Miercuri, două instituții media poloneze au relatat că obiectul găsit în pădure este o rachetă rusă KH-55, care ar fi putut cădea acolo în decembrie, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 11.00. O dronă ucraineană a atacat un depozit de petrol din regiunea de frontieră rusă Briansk, a afirmat joi guvernatorul local într-o postare pe canalul său Telegram

Nu s-au înregistrat victime în urma atacului asupra instalației de lângă orașul Klintsy, deținută de compania petrolieră rusă Rosneft, deși un rezervor de stocare a fost parțial avariat, a declarat guvernatorul Alexander Bogomaz, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 10.00. Zelenskiy: „avem nevoie de mai mult timp” pentru contraofensivă

Într-un interviu acordat mai multor instituții media, inclusiv BBC, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a declarat că țara are nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti pentru o contraofensivă de primăvară mult așteptată. El le-a spus telespectatorilor:

„Putem merge înainte și putem avea succes. Dar am pierde o mulțime de oameni. Cred că acest lucru este inacceptabil. Așa că trebuie să așteptăm. Mai avem nevoie de puțin timp.”

El a spus că armata are brigăzi de luptă care sunt pregătite, dar că încă nu dispune de vehiculele blindate promise, care sosesc încet.

UPDATE ORA 09.00

O alertă de raid aerian a fost declarată în mai multe regiuni din Ucraina, inclusiv Sumy, Kharkiv, Kherson și Zaporizhzhia. Acest lucru se întâmplă frecvent, de mai multe ori pe zi, de aproximativ 15 luni, de când Rusia a organizat invazia la scară largă a Ucrainei.

UPDATE ORA 08.00

Armata ucraineană afirmă că trupele sale desfășoară „contraatacuri eficiente” în zona Bakhmut, după ce miercuri au provocat „pierderi uriașe” forțelor rusești.

UPDATE ORA 07.00

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat pentru cotidianul german Bild că comunitatea internațională nu ar trebui să se gândească la mult-așteptata contraofensivă a Kievului împotriva Rusiei ca fiind ultima ofensivă de acest fel.

UPDATE ORA 06.00

Directorul general pentru afaceri europene al Chinei, Wang Lutong, a scris pe Twitter: „În timp ce China depune toate eforturile pentru a promova pacea, ceea ce este în interesul Europei, Europa dă o lovitură de cuțit pe la spate în schimb, intimidând China pe probleme economice. Nu pot să înțeleg ce urmărește Europa.”

UPDATE ORA 05.00

Polonia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce un avion polonez de patrulare a frontierei „a evitat la limită o coliziune” cu un avion de vânătoare rusesc deasupra Mării Negre.

UPDATE ORA 04.00

Ministrul de externe al Turciei a declarat că, în opinia sa, acordul ucrainean privind transportul de cereale din Marea Neagră ar putea fi prelungit cu cel puțin încă două luni.

UPDATE ORA 03.00

Doi soldați ruși din Kamchatka, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, au fost condamnați la câte doi ani și jumătate de închisoare pentru că au refuzat să lupte în Ucraina, a anunțat grupul pentru drepturile omului OVD-Info.

UPDATE ORA 02.00

Au sosit omagii pentru jurnalistul Arman Soldin de la Agenția France-Presse, ucis de tiruri de rachete rusești în apropiere de Chasiv Yar, în estul Ucrainei. Tânărul de 32 de ani este al 15-lea reporter ucis în războiul din Ucraina până în prezent.

UPDATE ORA 01.00

Kremlinul a declarat că decizia Poloniei de a redenumi orașul rusesc Kaliningrad în documentele sale oficiale este un „act ostil”. Polonia a declarat că Kaliningrad se va numi de acum înainte în mod oficial Konigsberg („Krolewiec” în poloneză).

ȘTIREA INIȚALĂ

Ancheta a fost deschisă în cadrul a trei „crime de război”, potrivit declarației traduse, inclusiv: un „atac voluntar asupra vieții și integrității fizice sau psihologice a unei persoane”, un „atac deliberat împotriva populației civile” și un „atac deliberat, știind că va provoca pierderi accidentale de vieți civile sau vătămări ale populației civile”. „Două dintre ele se referă la infracțiuni comise împotriva jurnaliștilor francezi în exercitarea profesiei lor”, se arată în comunicat.

Soldin a fost ucis într-un atac cu rachete la periferia orașului Chasiv Yar, în apropiere de Bakhmut, a anunțat AFP pe Twitter, citând colegii care au asistat la incident, scrie CNN. Soldin și echipa de raportori erau împreună cu soldații ucraineni când au fost incendiați în jurul orei locale 4:30, marți, potrivit AFP. Bărbatul în vârstă de 32 de ani era cu patru colegi în momentul atacului, dar ceilalți jurnaliști nu au fost răniți, a adăugat agenția de presă.