• Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că „primii pași importanți” ai unei contraofensive militare foarte așteptate împotriva forțelor ruse „vor fi făcuți în curând”.
  • „Cu siguranță, vor fi pași foarte serioși”, a declarat Zelenski într-o conversație cu cei mai importanți editori ai presei italiene, sâmbătă, la Roma.
  • „Știu că suntem cu toții motivați, și nu doar cei care cunosc acest plan, ci și poporul nostru… Nu vă pot spune când. Dar cu siguranță o veți vedea, iar Rusia o va simți cu siguranță”, a spus el.

UPDATE ORA 24.00.

Președintele ucrainean Zelensky a mulțumit Germaniei pentru un pachet de ajutor militar de 3 miliarde de dolari, cel mai mare de până acum, în timpul primei sale vizite în țară de la începutul invaziei rusești

UPDATE ORA 23.00. Președintele Zelensky sosește la Paris pentru a discuta despre relațiile bilaterale importante

La sosirea sa în Franța duminică, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a scris pe Twitter că intenționează să discute „puncte importante ale relațiilor bilaterale”.

„Paris. Cu fiecare vizită, capacitățile defensive și ofensive ale Ucrainei cresc. Legătura cu Europa devine mai puternică, iar presiunea asupra Rusiei crește. Mă voi întâlni cu prietenul meu Emmanuel. Să discutăm cele mai importante puncte ale relațiilor bilaterale”, a scris președintele Zelensky pe Twitter.
Zelensky este așteptat să organizeze duminică, la Palatul Elysee, o cină de lucru cu omologul său francez Emmanuel Macron.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER
BEYONCE FACE SHOW LA VMA

UPDATE ORA 22.00. Viceministrul ucrainean al apărării afirmă că forțele au capturat peste 10 poziții rusești lângă Bakhmut

Forțele ucrainene au reușit să captureze mai mult de zece poziții rusești în apropiere de Bakhmut, a declarat duminică ministrul adjunct ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, într-o postare pe Telegram.

„Astăzi, unitățile noastre au capturat mai mult de zece poziții inamice în nordul și sudul împrejurimilor Bakhmut și au curățat o mare suprafață de pădure în apropiere de Ivanivske”, a declarat Maliar.

De asemenea, ministrul a precizat că Ucraina „continuă să avanseze în suburbiile din Bakhmut”.

Maliar a calificat situația din Bakhmut drept „foarte fierbinte”.

UPDATE ORA 21.00. Doi comandanți ruși au fost uciși în estul Ucrainei, anunță Ministerul rus al Apărării

Într-un rar anunț privind moartea în luptă a unor militari ruși de rang înalt, Ministerul rus al Apărării a declarat duminică, în informarea sa zilnică, că doi dintre comandanții săi au fost uciși pe câmpul de luptă din regiunea Donețk, în estul Ucrainei.

Ministerul nu a precizat când au fost uciși.

„Comandantul brigăzii a 4-a de pușcași motorizați, colonelul Viaceslav Makarov, fiind în prima linie, a condus personal bătălia”, se arată în briefing.

Un alt comandant care a murit, colonelul Evgheni Brovko, comandantul adjunct al corpului de armată pentru activitatea politico-militară, a dirijat acțiunile personalului, aflându-se în „un alt sector de respingere a atacurilor inamice”.

„În timpul luptei pentru respingerea unuia dintre atacuri, colonelul Evgheni Brovko a murit în mod eroic după ce a primit multiple răni provocate de schije”, a precizat ministerul.

UPDATE ORA 20.00. Președintele francez va „reafirma sprijinul nemijlocit” pentru Ucraina la întâlnirea cu Zelenski

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky va vizita duminică Parisul pentru o cină de lucru cu omologul său francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee, a anunțat palatul într-un comunicat.

„Acest schimb le va permite să continue și să aprofundeze dialogul lor de încredere după întâlnirea lor din 8 februarie anul trecut la Paris și schimburile lor telefonice regulate de atunci”, a adăugat acesta.

În timpul întrevederii, Macron va „reafirma sprijinul de nezdruncinat al Franței și al Europei pentru restabilirea drepturilor legitime ale Ucrainei și apărarea intereselor sale fundamentale”, potrivit comunicatului.

UPDATE ORA 19.00. Ucraineanul Zelensky se va deplasa duminică la Paris

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky urmează să se deplaseze duminică la Paris, după vizita sa în Germania, potrivit presei franceze.

Zelensky s-a deplasat sâmbătă la Roma, unde s-a întâlnit cu omologul său italian, cu premierul Italiei și cu Papa Francisc.

UPDATE ORA 18.00. Zelensky spune că Ucraina și aliații săi pot face ca înfrângerea Rusiei să fie „ireversibilă”

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat duminică că Ucraina și aliații săi pot face „ireversibilă” înfrângerea Rusiei în acest an.

„Acum este momentul pentru noi să determinăm sfârșitul acestui război în acest an. În acest an putem face ireversibilă înfrângerea agresorului”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin.

„Timpul pentru acțiune este acum. Cu toții ne dorim ca acest război să se încheie în sfârșit, dar să se încheie cu o pace dreaptă și echitabilă. Ucraina și întreaga Europă trebuie să fie libere. Integritatea și securitatea noastră teritorială, precum și integritatea și securitatea teritorială a tuturor națiunilor europene, trebuie să fie garantate”, a declarat Zelensky.

Zelensky a declarat că va discuta cu Scholz despre căutarea avioanelor de luptă, recunoscând totodată că „nu este o întrebare ușoară”. El a spus că Ucraina lucrează la crearea unei „coaliții de avioane de luptă” și cere Germaniei să se alăture.

UPDATE ORA 17.00. Zelenski răspunde după ce Trump a spus că ar rezolva războiul din Ucraina în 24 de ore

În timpul vizitei lui Zelensky la Roma, acesta a fost întrebat de un reporter care este răspunsul său la remarcile lui Trump, la care a răspuns: „(Când Trump era președintele SUA) nu a existat o invazie la scară largă, dar a existat un război. Exista deja o agresiune rusă. Crimeea a fost ocupată, o parte din Donbas a fost ocupată. Nu sunt sigur că a fost implicat profund în această chestiune, dar, cu toate acestea, nu a rezolvat această problemă. Nu sunt sigur că a fost o prioritate pentru el. Nu îl acuz de nimic. Dar avem faptele. Și trebuie să le analizăm”, a declarat Zelensky.

UPDATE ORA 16.00. Volodimir Zelenski: „Ucraina nu intenționează să lovească ținte din Rusia”

Ucraina nu intenționează să lovească ținte din Rusia, a declarat președintele Volodimir Zelenski în Germania, unde Kievul a obținut un nou pachet important de ajutor pentru apărare. „Nu atacăm teritoriul rusesc”, a declarat el după discuțiile de la Berlin cu cancelarul Olaf Scholz.

„Pregătim un contraatac pentru a dezobișnui teritoriile cucerite în mod ilegitim”, a adăugat Zelenski. Scholz a promis că va sprijini Ucraina „atât timp cât va fi necesar”, promițând arme în valoare de 2,7 miliarde de euro.

UPDATE ORA 15.00

Bătălia pentru Bakhmut a ucis doi comandanți ruși în ultimele 24 de ore, a anunțat ministerul rus al apărării.

În ceea ce a descris anterior drept încercări „masive” ale ucrainenilor de a străpunge linia frontului, comandantul adjunct al Corpului de armată pentru activitatea militară și politică, colonelul Evgheni Brovko, a murit din cauza multiplelor răni.

Comandantul brigăzii a 4-a de pușcași motorizați, colonelul Viaceslav Makarov, a fost rănit și a murit în timp ce era evacuat de pe câmpul de luptă, a precizat aceasta.

UPDATE ORA 14.00

În ciuda afirmațiilor Rusiei potrivit cărora Ucraina a făcut încercări „în masă” eșuate de a străpunge apărarea Bakhmut în ultimele 24 de ore, forțele lor au recâștigat peste 16 km pătrați de teren în trei zile, potrivit unui grup de reflecție american.

UPDATE ORA 13.00

Un incendiu face prăpăd într-un depozit din Ternopil. Incendiile au distrus clădiri din Ternopil noaptea trecută, în urma atacurilor cu rachete asupra orașului natal al concurenților Eurovision, ai formației Tvorchi.

UPDATE ORA 12.00

Orașul natal al concurenților ucraineni la Eurovision a fost atacat pentru a doua oară, potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență.

Anterior, am relatat că două persoane au fost rănite în urma unor raiduri cu rachete asupra orașului Ternopil, provocând incendii care au ars până la ora locală 2.30.

Acum, SES a declarat că exploziile au avariat clădiri și mașini civile la ora 5 dimineața.

În prezent nu există informații despre victime”, a scris aceasta pe Telegram.

UPDATE ORA 11.00

Cancelarul german s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski, după anunțul unui pachet de ajutor militar de 2,3 miliarde de lire sterline.

Deși nu a oferit asistență militară, Germania a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de arme pentru Ucraina.

Dând undă verde unor tancuri de luptă moderne, precum propriile sale Leopard 1 și 2, Germania a deschis ușa pentru o serie de livrări de la aliați către Ucraina, esențiale pentru contraofensiva planificată.

UPDATE ORA 10.00

Volodimir Zelenski se va întâlni în această dimineață cu președintele Germaniei, după ce a sosit la Berlin pentru a discuta cu liderii despre noi livrări de arme.

După ce va vorbi cu președintele Frank-Walter Steinmeier, Zelenski este așteptat să se întâlnească cu cancelarul Olaf Scholz.

Aceștia vor zbura spre orașul vestic Aachen, unde președintele ucrainean va primi Premiul Internațional Charlemagne.

Organizatorii spun că premiul recunoaște faptul că rezistența ucraineană este o apărare „nu doar a suveranității țării lor și a vieții cetățenilor săi, ci și a Europei și a valorilor europene”.

UPDATE ORA 09.00

Trupele ucrainene avansează treptat în două direcții” spre Bahmut, dar situația din centrul orașului este mai complicată”, a declarat ministrul adjunct al apărării din această țară.

Trupele noastre avansează treptat în două direcții în suburbiile din Bahmut… însă situația în orașul în sine este mai complicată”, a scris Hanna Malyar pe Telegram.

UPDATE ORA 08.00

În timp ce Eurovision era în desfășurare aseară, rachete rusești au lovit orașul în care se aflau participanții Ucrainei la concurs.

Autoritățile din Ternopil au declarat că două persoane au fost rănite în orașul din vestul țării, de unde provine duo-ul electro-pop Tvorchi.

Mult mai aproape de linia frontului, în Herson, șase persoane au fost rănite în ultimele 24 de ore, în timp ce Rusia a tras 434 de obuze din artilerie grea, tancuri, lansatoare de grenade, drone și aviație, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin.

UPDATE ORA 07.00

Zelenski se întâlnește cu președintele german pentru a discuta despre arme, NATO și UE

Volodimir Zelenski s-a întâlnit în această dimineață cu președintele Germaniei, după ce a sosit la Berlin pentru a discuta cu liderii despre noi livrări de arme. El a făcut aluzie la prioritățile sale pentru această călătorie pe Twitter, postând: Arme. Pachet puternic. Apărare aeriană. Reconstrucție. UE. NATO. Securitate.”

După ce va vorbi cu președintele Frank-Walter Steinmeier, Zelenski este așteptat să se întâlnească cu cancelarul Olaf Scholz. Aceștia vor zbura spre orașul vestic Aachen, unde președintele ucrainean va primi Premiul Internațional Charlemagne. Organizatorii spun că premiul recunoaște faptul că rezistența ucraineană este o apărare nu doar a suveranității țării lor și a vieții cetățenilor săi, ci și a Europei și a valorilor europene”.

UPDATE ORA 06.00

Zelenski sosește la Berlin pentru prima vizită de la invazia Rusiei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskii, a aterizat la Berlin în cursul nopții, în timp ce încearcă să obțină sprijin din partea aliaților cheie. Deja la Berlin”, a scris Zelenski pe Twitter la scurt timp după miezul nopții de duminică, sosind din Italia, unde s-a întâlnit cu oficiali italieni și cu Papa Francisc.

UPDATE ORA 05.00

Postul de știri rusesc Kommersant a relatat că două avioane de luptă rusești și două elicoptere militare au fost doborâte sâmbătă în apropierea graniței ucrainene. Kommersant a precizat pe site-ul său de internet că avionul de vânătoare-bombardament Su-34, avionul de vânătoare Su-35 și două elicoptere Mi-8 au alcătuit un grup de raid și au fost doborâte aproape simultan într-o ambuscadă în regiunea Briansk, învecinată cu nord-estul Ucrainei.

UPDATE ORA 04.00

Poliția din orașul rus Sankt Petersburg a creat o unitate antidronă după un presupus atac asupra Kremlinului săptămâna trecută. Unitatea a fost lansată marți, în timpul festivităților anuale de Ziua Victoriei din cel de-al Doilea Război Mondial din Piața Palatului din Sankt Petersburg, a anunțat Ministerul de Interne al orașului.

UPDATE ORA 03.00

Un obiect neidentificat care a intrat în spațiul aerian polonez din direcția Belarus a fost probabil un balon de observație, a declarat sâmbătă Ministerul polonez al Apărării. Un purtător de cuvânt al forțelor de apărare teritorială ale Poloniei a declarat că este în curs o căutare a obiectului.

UPDATE ORA 02.00

Oficialii instalați de Rusia în Lugansk au declarat că rachetele lansate de forțele ucrainene au rănit șase copii și un parlamentar rus și au avariat două fabrici dezafectate în principalul oraș din estul regiunii ucrainene, situat la aproximativ 100 km în spatele liniei frontului.

UPDATE ORA 01.00

O fată în vârstă de 15 ani se numără printre cele două persoane ucise, iar alte 10 au fost rănite în urma unui bombardament rusesc, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării. Orașul Kostyantynivka, situat în estul țării, a fost vizat de lansatoare de rachete Smerch.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele Ucrainei, Zelenski,, a declarat joi că țara sa are încă nevoie de „puțin mai mult timp” înainte de a lansa o contraofensivă, pentru a permite ca o parte din ajutorul militar occidental promis să mai ajungă, scrie CNN.

„Credem în victorie și credem că primii pași importanți vor fi făcuți în curând”. Forțele ucrainene au început operațiunile de „modelare” înainte de contraofensiva așteptată, au declarat pentru CNN un înalt oficial militar american și un înalt oficial occidental.

Modelarea implică lovirea unor ținte precum depozite de arme, centre de comandă și sisteme de blindate și artilerie ca să pregătească câmpul de luptă pentru forțele care avansează. Este o tactică standard făcută înainte de operațiuni combinate majore.