• Președintele Volodimir Zelenski a sosit la Paris în seara zilei de 14 mai pentru o întrevedere cu omologul francez.
  • Zelenski a precizat că vor fi discutate „cele mai importante chestiuni ale relațiilor bilaterale”.
  • Vizita are loc pe fondul unui scurt turneu european al lui Zelenski.

ORA 24.00 Bombardamente intense, dar puține mișcări pe liniile de front din estul țării, potrivit armatei ucrainene

Potrivit armatei ucrainene, în ultima zi au avut loc puține schimbări pe linia frontului din Ucraina, dar au avut loc numeroase bombardamente.

În raportul său zilnic, Statul Major General ucrainean a declarat că au avut loc lupte grele în jurul Bakhmut și că Rusia a lansat „acțiuni ofensive nereușite” în mai multe locații la vest și sud-vest de orașul din estul țării.

Rușii au vizat și alte zone de pe linia frontului din Donețk, inclusiv Avdiivka, Mariinka și Vuhledar, cu un amestec de lovituri aeriene și focuri de artilerie. „Au fost 37 de lupte. Bakhmut și Mariinka rămân în epicentrul luptelor”, a precizat acesta.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

ORA 23.00 31 de tancuri americane Abrams au ajuns în Germania pentru antrenarea forțelor ucrainene, anunță Pentagonul

Treizeci și unu de tancuri M1 Abrams au sosit în Germania, înaintea unui program de instruire a forțelor ucrainene pe tancurile americane, a anunțat luni Pentagonul.

Se așteaptă ca echipajele ucrainene să înceapă antrenamentul la Grafenwohr, în Germania, în următoarele două săptămâni, a declarat luni secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, în cadrul unui briefing. Programul de pregătire ar trebui să dureze câteva luni, iar tancurile ar urma să fie trimise în Ucraina cândva în toamnă.

ORA 22.00 Șeful ONU pentru ajutorare îndeamnă toate părțile să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră, calificând continuarea acestuia drept „extrem de importantă”

Șeful Organizației Națiunilor Unite pentru ajutor umanitar solicită Rusiei și Ucrainei să ajungă la un acord pentru a continua acordul privind cerealele din Marea Neagră, după ce săptămâna trecută discuțiile s-au blocat.

Martin Griffiths, coordonatorul ONU pentru ajutor de urgență, a declarat că se fac în continuare eforturi pentru a prelungi un acord care permite exportul în siguranță de cereale din Ucraina pe Marea Neagră, un pact pe care Rusia a amenințat că îl va părăsi din cauza obstacolelor din calea propriilor sale exporturi de cereale și îngrășăminte.

„Continuarea Inițiativei de la Marea Neagră este extrem de importantă, la fel ca și angajamentul din nou al părților pentru buna și eficientă funcționare a acesteia”, a declarat el.

ORA 21.00 Videoclipurile arată bombardamente intense între clădirile înalte din Bakhmut

Mai multe înregistrări video din Bakhmut pe rețelele de socializare arată lupte intense care continuă între clădirile înalte de apartamente de la marginea vestică a orașului.

Videoclipurile, care sunt filmate din partea ucraineană și au fost publicate luni, arată lovituri printre clădirile dintr-un cartier în care luptătorii companiei militare private Wagner au încercat să câștige teren.

Unitățile militare ucrainene recunosc că în interiorul orașului situația este extrem de dificilă.

Brigada a 5-a de asalt a declarat pe pagina sa de Facebook: „Deși împingem inamicul înapoi pe flancuri, situația din oraș este în pragul iadului, deoarece inamicul folosește toate mijloacele. El „toarnă” foc asupra fiecărei case, distrugându-le pe toate. Așa că situația este… Deși avem succese parțiale, situația este încă foarte dificilă.”

ORA 20.00 Unele țări văd „standarde duble occidentale” în ceea ce privește războiul din Ucraina, afirmă cancelarul german

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat luni că unele țări văd ceea ce ele consideră a fi „standarde duble occidentale” în ceea ce privește războiul din Ucraina.

German Chancellor Olaf Scholz speaks on stage during the Global Solutions Summit in Berlin on May 15, 2023. Founded during the 2017 German G20 Presidency, the Global Solutions Initiative is an international conference aimed at addressing key policy challenges facing the G20 and G7 and other global governance fora. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP) (Photo by ODD ANDERSEN/AFP via Getty Images)

Vorbind la Summitul Global Vision de la Berlin, Scholz a declarat că liderii unor țări – precum India, Africa de Sud și Vietnam – s-au abținut de la a cere Rusiei să pună capăt invaziei sale în Ucraina în cadrul Adunării Generale a ONU din februarie, deoarece „se luptă cu aplicarea inegală” a „principiilor” Occidentului.

ORA 19.00 „Sarcina cea mai urgentă” a NATO este de a se asigura că Ucraina prevalează, afirmă șeful NATO

„Sarcina cea mai urgentă” a NATO este de a se asigura că Ucraina învinge războiul Rusiei, a declarat luni secretarul general al alianței militare, Jens Stoltenberg, la summitul pentru democrație de la Copenhaga.

„Cea mai urgentă sarcină acum este să ne asigurăm că Ucraina învinge – că președintele (rus) Putin nu câștigă acest război”, a declarat Stoltenberg.

NATO Secretary-General Jens Stoltenberg speaks via video link to the Chairman of the Copenhagen Democracy Summit and former NATO Secretary-General, Anders Fogh Rasmussen, at the Copenhagen Democracy Summit, in Copenhagen, Denmark May 15, 2023. REUTERS/Tom Little

„În mod fundamental, sarcina NATO este de a sprijini Ucraina, așa cum aliații NATO și NATO au făcut-o acum mai bine de un an, dar și de a împiedica escaladarea acestui război dincolo de Ucraina”, a mai spus oficialul.

Șeful alianței conduse de SUA a mai declarat că este important ca Ucraina să fie înarmată pentru a se apăra de agresiunea rusă acum și în viitor.
„Nu știm cum se va încheia acest război, dar ceea ce știm este că, atunci când se va încheia, este extrem de important să fim capabili să împiedicăm istoria să se repete”, a adăugat el.

Șeful NATO a precizat că se așteaptă ca Ucraina să se alăture alianței atunci când războiul se va încheia.

ORA 18.00 Zelensky laudă promisiunile unui ajutor militar mai mare, dar continuă să facă presiuni pentru „coaliția” avioanelor de vânătoare

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a lăudat promisiunile de ajutor militar nou făcute de liderii europeni cu care s-a întâlnit în ultimele zile.

Luând cuvântul în fața jurnaliștilor după cea mai recentă întâlnire pe care a avut-o luni cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak, acesta a declarat: „Am avut întâlniri foarte bune cu Giorgia [Meloni], Olaf [Scholz] și Emmanuel [Macron], iar astăzi, în Regatul Unit [cu Rishi Sunak]. Pachete de apărare cu adevărat importante și puternice. Despre asta este vorba, despre asta sunt acordurile.”

Acordurile date publicității includ un pachet de ajutor militar de 3 miliarde de dolari din partea Germaniei – cea mai mare promisiune a sa de la începutul războiului – și angajamentul de a trimite mai multe vehicule blindate și tancuri ușoare din partea Franței.

ORA 17.00 Ucraina spune că forțele rusești nu mai sunt capabile de acțiuni ofensive de amploare

Serviciul de informații al Apărării din Ucraina a declarat că forțele rusești nu mai sunt capabile de acțiuni ofensive pe scară largă și sunt în principal în defensivă – dar Moscova este capabilă să susțină ritmul actual al atacurilor cu rachete.

Purtătorul de cuvânt al Defense Intelligence, Andriy Iusov, a declarat luni la televiziunea ucraineană că Rusia „este în defensivă” când vine vorba de discuții pe „întreaga linie de front” și că nu au resursele necesare „pentru a repeta acțiuni ofensive pe scară largă”.

„Ei s-au pregătit pentru apărare în tot acest timp, iar acesta este un factor serios pe care comandamentul ucrainean îl ia în considerare cu siguranță atunci când se pregătește pentru dezobstrucția teritoriilor ucrainene”, a adăugat oficialul.

ORA 16.00 Guvernul britanic se angajează să instruiască piloți ucraineni începând din această vară

Guvernul britanic s-a angajat să antreneze piloți ucraineni începând din această vară, a anunțat luni premierul Rishi Sunak, în timpul unei întâlniri cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky.

Programul „faza elementară de zbor” are ca scop „formarea cetățenilor ucraineni pentru a fi piloți de avion absolut pregătiți pentru luptă”, cu cunoștințe despre tacticile NATO, a declarat el la Chequers, reședința oficială de țară a premierului.

„Nu este un lucru simplu – așa cum Volodymyr și cu mine am discutat – să construim această capacitate de luptă a avioanelor de luptă”, a spus Sunak.

„Nu este vorba doar de furnizarea de avioane, ci și de pregătirea piloților și de toată logistica care însoțește acest lucru, iar Marea Britanie poate juca un rol important în acest sens.

ORA 15.00 Polonia primește un sistem de artilerie cu rachete pe care îl va desfășura în apropierea graniței cu Rusia, afirmă vicepremierul polonez

olonia a primit primul lot de sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate, cunoscute sub numele de HIMARS, pentru a fi desfășurate în apropierea graniței cu Rusia, a anunțat luni vicepremierul și ministrul polonez al apărării Mariusz Błaszczak.

„Astăzi acceptăm HIMARS pentru armata poloneză. [Un] echipament care s-a dovedit în luptă în mâinile ucrainenilor, oprind invazia rusă”, a declarat Błaszczak.

„Această armă va merge în partea de nord-est a țării noastre, la Divizia 16 Mecanizată. Sarcina sa va fi de a descuraja agresorul, de a întări armata poloneză pe flancul estic al Poloniei și pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice”, a adăugat Błaszczak.

UPDATE ORA 14.00

Zelenski s-a întâlnit luni cu prim-ministrul Rishi Sunak la reședința de țară a liderului britanic Checkers, primul lider străin pe care Sunak l-a găzduit acolo de la preluarea mandatului în octombrie.

Biroul lui Rishi Sunak a declarat că liderul britanic urmează să confirme furnizarea a sute de rachete de apărare aeriană și a altor sisteme aeriene fără pilot, inclusiv sute de drone noi de atac cu rază lungă de acțiune, cu o rază de acțiune de peste 200 de kilometri.

UPDATE ORA 13.00

Patru persoane au fost ucise într-un atac cu rachete rusești care a lovit astăzi un spital din orașul Avdiivka, situat în estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko.

„Rușii au atacat orașul cu rachete în această dimineață, au lovit un spital”, a scris el pe Telegram.

Kyrylenko a cerut locuitorilor din micul oraș din regiunea industrială Donbas să evacueze cât mai repede posibil: „Fiecare nouă zi petrecută în regiunea Donețk crește riscul de a deveni o victimă a agresiunii rusești”, a spus el.

UPDATE ORA 12.00

Volodimir Zelenski a făcut apel la NATO să ia o „decizie politică pozitivă” cu privire la cererea Kievului de a adera la alianța militară, într-un discurs video adresat mai devreme la Summitul pentru democrație de la Copenhaga.

„Este timpul să eliminăm cea mai mare incertitudine în materie de securitate din Europa – și anume, să aprobăm o decizie politică pozitivă privind aderarea (Ucrainei) la NATO”, a declarat președintele ucrainean.

UPDATE ORA 11.00

Marea Britanie promite Ucrainei sute de noi drone de atac înainte de summitul dintre Zelenski și Sunak. Decizia vine în timp ce președintele ucrainean își continuă turneul european cu mai multe escale pentru mai mult sprijin din partea aliaților înaintea contraofensivei de la Kiev. În weekend, Germania a promis cel mai mare pachet de sprijin militar de până acum.

Guvernul britanic a declarat că premierul va confirma astăzi furnizarea în continuare a sute de rachete de apărare aeriană și a altor sisteme aeriene fără pilot, inclusiv sute de noi drone de atac cu rază lungă de acțiune, cu o rază de acțiune de peste 200 km.

UPDATE ORA 10.00

Rusia trimite noi forțe de asalt la periferia orașului asediat Bakhmut, din estul Ucrainei, a susținut ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Hanna Maliar.

Zelenski se va întâlni azi  la Londra cu prim-ministrul Rishi Sunak. Ideea principală din spatele vizitei de astăzi a președintelui ucrainean pare să fie nerăbdarea sa față de viteza redusă cu care armele occidentale ajung în Ucraina, realtează Sky News.

UPDATE ORA 09.00

Mai multe drone au lovit o bază aeriană rusă la 150 km nord de granița cu Ucraina, a anunțat Ministerul Apărării al Marii Britanii.

Un avion de transport greu An-124 a fost „probabil deteriorat”, a adăugat acesta în cea mai recentă actualizare a informațiilor pentru apărare.

UPDATE ORA 08.00

Într-o declarație audio pe Telegram, Prigojin a declarat că forțele sale au controlat 28 de clădiri cu mai multe etaje în cartierele vestice din Bakhmut, unde trupele ucrainene încă operează.

UPDATE ORA 07.00

Evgheni Prigojin, șeful Grupului Wagner, care a condus mare parte din avansul rusesc asupra Bakhmut, a declarat că forțele sale au avansat până la 130 de metri în ultimele 24 de ore.

UPDATE ORA 06.00. Doi comandanți militari ruși au fost uciși în estul Ucrainei, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Comandantul Viaceslav Makarov de la Brigada a 4-a de pușcași motorizați și comandantul adjunct Evgheni Brovko de la o unitate separată au fost uciși în timp ce încercau să respingă atacurile ucrainene în orașul Bakhmut, aflat în conflict, a precizat ministerul.

UPDATE ORA 05.00

Franța a promis un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, inclusiv tancuri ușoare, vehicule blindate, instruire pentru soldați și alte tipuri de asistență.

UPDATE ORA 04.00

De asemenea, un total de 3.756 de tancuri, 7.325 de vehicule blindate de luptă și 308 avioane militare au fost distruse de la începutul războiului, potrivit actualizării sale zilnice privind pierderile „inamicului”.

UPDATE ORA 03.00

Cel puțin 620 de soldați ruși au fost „eliminați” în ultimele 24 de ore, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării.

UPDATE ORA 02.00

Jacob Rees-Mogg a declarat că Brexitul a permis Marii Britanii să dea dovadă de „leadership global” în ceea ce privește Ucraina, făcând „imposibilă reușita lui Putin”.

UPDATE ORA 01.00.

Consilierul ministrului ucrainean al afacerilor interne, Anton Gherșcenko, a transmis o înregistrare video cu măsurile de securitate „fără precedent” puse în aplicare înaintea deplasării lui Volodimir Zelenski.

Știrea inițială

Președintele Volodimir Zelenski a sosit la Paris în seara zilei de 14 mai pentru o întrevedere cu omologul francez Emmanuel Macron, relatează Franceinfo.

Imagini și înregistrări video publicate de Franceinfo îl arată pe Zelenski coborând dintr-un avion la ceea ce a fost raportat a fi baza aeriană Villacoublay din Franța, înainte ca fotografii ulterioare să îl arate pe acesta întâlnindu-se cu Macron la Palatul Élysée din Paris.

Președintele Volodimir Zelenski a confirmat în seara zilei de 14 mai că se va întâlni cu omologul francez Emmanuel Macron, adăugând că „capacitățile defensive și ofensive ale Ucrainei cresc cu fiecare vizită”. „Legătura Ucrainei cu Europa nu face decât să se întărească, în timp ce presiunea asupra Rusiei crește”, a declarat Zelenski înainte de întâlnire, unde a precizat că vor fi discutate „cele mai importante chestiuni ale relațiilor bilaterale”.

Potrivit Le Figaro, Zelenski se va întâlni cu președintele francez Emmanuel Macron pentru o „cină de lucru”, în cadrul căreia cei doi vor discuta despre „sprijinul pe care Franța continuă să îl ofere ca răspuns la nevoile militare și umanitare urgente ale Ucrainei”.

Vizita are loc pe fondul unui scurt turneu european al lui Zelenski. Președintele ucrainean a vizitat prima dată Roma la 13 mai pentru întâlniri cu premierul italian Giorgia Meloni, precum și cu Papa Francisc, iar apoi.

Zelenski a călătorit apoi la Berlin pe 14 mai, unde s-a întâlnit cu oficiali germani, inclusiv cu cancelarul Olaf Scholz, mulțumind Germaniei pentru un nou pachet de ajutor militar de 2,7 milioane de dolari și reiterând cererea Kievului pentru avioane de luptă occidentale.