• Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut joi o întâlnire cu comandanții de rang înalt.
  • Președintele lăsând să se înțeleagă după aceea că brigăzile ofensive ale armatei sale se pregătesc de luptă.
  • „Brigăzile ofensive se descurcă bine, ne pregătim, dar fără detalii”, a declarat Zelenski.

UPDATE ORA 16.00

Polonia speră că Republica Populară Chineză va exercita presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului împotriva Ucrainei, a declarat ministrul polonez de externe, după o întâlnire între un ministru adjunct de externe polonez și trimisul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice.

Ministrul adjunct de externe Wojciech Gerwel a declarat că Polonia nu va recunoaște niciodată părțile din Ucraina care au fost confiscate ilegal de Rusia, deoarece Rusia

UPDATE ORA 15.00. Vizitele internaționale continuă- ministrul de externe Dmitri Kuleba se află în Portugalia

El se va întâlni la Lisabona cu ministrul de externe Joao Gomes Cravinho și cu ministrul apărării Elena Carreiras, informează site-ul ministerului de externe.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

În buletinul de pe site-ul guvernului ucrainean, se precizează că aceștia vor discuta despre un ajutor militar mai mare pentru Ucraina, despre planul de pace al lui Zelenski și despre viitorul summit NATO de la Vilinius, Lituania.

UPDATE ORA 14.00. Volodimir Zelenski a sosit în Arabia Saudită

„Am început prima mea vizită în Regatul Arabiei Saudite pentru a consolida relațiile bilaterale și legăturile Ucrainei cu lumea arabă. Prizonierii politici din Crimeea și din teritoriile ocupate temporar, întoarcerea poporului nostru, Formula de pace, cooperarea în domeniul energiei. KSA joacă un rol semnificativ și suntem pregătiți să ducem cooperarea noastră la un nou nivel”, a spus liderul ucrainean pe Twitter.

UPDATE ORA 13.00.

Roman Starovoyt, guvernatorul regiunii Kursk din Rusia, a postat pe Telegram pentru a susține că „districtul Korenevsky a fost bombardat de forțele armate ale Ucrainei”.

El a precizat că „au fost numărate în total opt sosiri. Liniile electrice și gardul substației electrice au fost avariate”. Regiunea Kursk se învecinează cu Ucraina și se află la nord de Sumy.

UPDATE ORA 12.00.

G7 a emis o declarație înainte de summitul său de la Hiroshima, în Japonia. În declarație se spune:

„Noi, liderii G7, am reafirmat angajamentul nostru de a fi împreună împotriva războiului de agresiune ilegal, nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. Condamnăm, în termenii cei mai fermi, încălcarea evidentă de către Rusia a Cartei ONU și impactul războiului Rusiei asupra restului lumii”.

UPDATE ORA 11.00. Zelenski va participa la reuniunea Ligii Arabe din Arabia Saudită

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este în drum spre reuniunea Ligii Arabe din Arabia Saudită, scrie Reuters. Liderul ucrainean va călători apoi spre reuniunea G7 de la Hiroshima, în Japonia, din orașul saudit Jeddah, cu un avion al guvernului francez.

UPDATE ORA 10.00. Marea Britanie anunță în mod oficial noi sancțiuni împotriva Rusiei

Într-o declarație, guvernul britanic a anunțat că a introdus „un nou val de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând întreprinderi și persoane fizice legate de capacitatea Rusiei de a finanța și de a duce războiul”.

Anunțul cuprinde 86 de persoane și organizații despre care guvernul spune că sunt „legate de sectorul energetic, metalurgic, de apărare, de transport și financiar al Rusiei”. Acesta susține că acest lucru va crește „presiunea asupra veniturilor rămase ale lui Putin și asupra încercărilor de a folosi aceste sectoare pentru a susține mașina militară”.

UPDATE ORA 09.00

SUA semnalează aliaților europeni că nu îi va împiedica să trimită F-16 în Ucraina. Administrația Biden le-a transmis aliaților europeni în ultimele săptămâni că Washingtonul va permite exportul de avioane de luptă F-16 către Ucraina, a relatat CNN.

Casa Albă se confruntă cu o presiune tot mai mare din partea membrilor Congresului și a aliaților care îndeamnă administrația să ajute Ucraina să achiziționeze avioanele pentru a contracara atacurile agresive ale Rusiei.

Mai multe țări europene au în dotare avioane F-16 fabricate în SUA și și-au exprimat dorința de a exporta o parte dintre ele în Ucraina. Însă SUA ar trebui să aprobe acest transfer de la terți din cauza tehnologiei americane sensibile a avioanelor.

UPDATE ORA 08.00. Zelenski va participa la summitul G7

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va călători duminică la Hiroshima, Japonia, pentru a participa personal la summitul liderilor Grupului celor Șapte (G7), a declarat o sursă din Uniunea Europeană pentru Reuters.

Anterior, oficialii japonezi au declarat că Zelenski se va alătura virtual.

UPDATE ORA 07.00

Forțele ucrainene au folosit rachete de croazieră Storm Shadow furnizate de Marea Britanie împotriva unor ținte rusești, a confirmat Ben Wallace.

Ministrul apărării a sugerat că rachetele Storm Shadow ar putea contribui la furnizarea unora dintre aceleași capacități pentru a lovi poziții rusești din spatele liniei frontului.

Marea Britanie a confirmat că va furniza aceste arme Ucrainei la începutul acestei luni.

UPDATE ORA 06.00

Pentagonul ar fi supraestimat valoarea rachetelor, a munițiilor și a altor echipamente pe care le-a trimis Ucrainei cu aproximativ 3 miliarde de dolari, o eroare care ar putea deschide calea pentru trimiterea mai multor arme către Kiev.

Eroarea a fost rezultatul atribuirii unei valori mai mari decât cea justificată pentru armamentul care a fost luat din stocurile americane și apoi trimis în Ucraina, a relatat Reuters, citând doi oficiali de rang înalt din domeniul apărării.

UPDATE ORA 05.00. Rusia a trimis valuri de drone spre Kiev, spune armata

Șeful administrației militare din Kiev a declarat că forțele ruse au trimis valuri de drone spre capitală. Acesta a fost cel de-al 10-lea atac din această lună și al doilea în mai puțin de 24 de ore.

„Această tactică a Kremlinului este o încercare de a copleși forțele noastre antiaeriene și de a pune presiune psihologică asupra civililor. Nu se va întâmpla așa ceva!” a scris Serhiy Popko pe Telegram.

UPDATE ORA 04.00

Alerte de raid aerian au sunat în întreaga Ucraină la începutul zilei de astăzi, iar în unele zone au fost raportate ulterior explozii, iar oficialii au declarat că unitățile antiaeriene au fost puse în acțiune în mai multe regiuni.

Alertele s-au extins în toate regiunile țării timp de aproximativ o oră, începând cu ora 2 dimineața, ora locală.

UPDATE ORA 03.00

Rishi Sunak se află la Tokyo pentru a anunța un nou parteneriat în domeniul apărării cu Japonia și pentru a susține afaceri private în valoare de 18 miliarde de lire sterline, iar apoi se va alătura discuțiilor mai ample din cadrul G7 cu ceilalți lideri din Canada, Franța, Germania, Italia și Statele Unite. Aceștia se vor concentra pe strategia față de Rusia și China, cu un accent evident pe războiul din Ucraina, scrie Sean O’Grady.v

UPDATE ORA 02.00. Rusia prelungește cu trei luni detenția unui lucrător consular american

Un tribunal rus a prelungit, joi, cu trei luni detenția unui fost angajat al consulatului SUA din Vladivostok, acuzat de cooperare cu un stat străin.

UPDATE ORA 01.00

Un oficial de rang înalt al ONU a declarat joi că speră să se ajungă în curând la un progres, după luni de eforturi pentru a se asigura că alimentele și îngrășămintele rusești pot fi livrate către țările în curs de dezvoltare care se luptă cu prețurile ridicate.

Știrea inițială

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut joi o întâlnire cu comandanții de rang înalt, lăsând să se înțeleagă după aceea că brigăzile ofensive ale armatei sale se pregătesc de luptă, dar nu a oferit informații concrete, scrie CNN.

„Brigăzile ofensive se descurcă bine, ne pregătim, dar fără detalii”, a declarat Zelenski.

Ucraina a obținut câștiguri semnificative de-a lungul liniilor de front ale conflictului în ultimele zile, ceea ce a stârnit speculații potrivit cărora contraofensiva sa foarte așteptată ar putea fi deja în curs de desfășurare.

Un oficial american de rang înalt a declarat pentru CNN că „operațiunile de modelare” au început săptămâna trecută, dar Ucraina nu a declarat încă în mod categoric că contraatacul său a început în mod oficial.

După mai multe zile de atacuri grele cu rachete rusești asupra Kievului și a altor părți ale Ucrainei, Zelenski a declarat că armata sa va avea ca prioritate consolidarea sistemelor de apărare aeriană și a stocurilor de rachete, antrenarea trupelor și achiziționarea mai multor arme cu rază lungă de acțiune.