• După 78 de zile de invazie, Ucraina așteaptă un nou pachet de sprijin din partea SUA, de data aceasta de 40 de miliarde de dolari. Între timp, armata Ucrainei împinge armata Rusiei spre granință în zona Harkov.
  • Finlanda a dat asigurări Rusiei că intrarea în NATO a nordicilor nu reprezintă o amenințare la adresa Moscovei. Mai mult, această aderare e produsă de agresivitatea rușilor.
  • Între timp, un cinematograf din Kiev a luat foc în timpul nopții, momentan cauzele incendiului nefiind cunoscute, iar soldații prinși în Azovstal cer ajutorul lui Elon Musk.

UPDATE 23:00

Guvernul finlandez intenționează să publice duminică o a doua carte albă în care va propune aderarea țării la NATO, a declarat joi ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, în cadrul unei conferințe de presă la Helsinki. Propunerea ar urma să fie supusă apoi votului parlamentar, cu o ședință plenară programată pentru luni dimineață.


Președintele francez Emmanuel Macron i-a transmis joi omologului său finlandez Sauli Niinistö că Franța sprijină pe deplin candidatura Finlandei la aderarea la NATO. Anterior, joi, cancelarul german Olaf Scholz a salutat, de asemenea, oferta Finlandei de a adera la alianță și a oferit sprijinul deplin al Berlinului, după ce președintele și premierul finlandez și-au anunțat sprijinul pentru aderarea la NATO, ceea ce face ca națiunea nordică – care împarte o frontieră de 800 de mile cu Rusia – să fie cu un pas mai aproape de aderarea la alianța militară condusă de SUA.

UPDATE 22:00

În regiunea Lugansk, trupele rusești continuă bombardamentele masive, iar numărul de atacuri a crescut semnificativ. În acest moment, în spatele Severodonetsk, în zona pădurilor, se vede o bandă de fum gri. Fumul cade peste oraș. Locuitorii pot vedea, de asemenea, fumul negru din districtul RTI din Lysychansk.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
CE „MIAU” FĂCUT...
UNDE MERGI AZI?
ORADEA CHEAMĂ DIASPORA ACASĂ
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS

De îndată ce Finlanda și Suedia devin membre ale NATO și unitățile Alianței vor fi acolo, aceste teritorii vor deveni o posibilă țintă pentru armata rusă”, a declarat ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU Polyansky.


Încă o navă rusească este în flăcări în Marea Neagră. O navă rusească de suport logistic – „Vsevolod Bobrov” – era tractată joi seara din zona Insulei Șerpilor, după ce a fost cuprinsă de flăcări, a anunțat un purtător de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa.

UPDATE 21:00

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că va lua instalația de stocare a gazelor din orașul Salzburg de la compania rusă Gazprom dacă aceasta nu reușește să o umple cu materii prime. Acest lucru a fost raportat de ziarul Kronen Zeitung.


Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a ieşit joi din carantină, la o săptămână după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, şi se va deplasa în acest weekend în Europa pentru reuniuni cu aliaţii din NATO şi Uniunea Europeană.

UPDATE 20:00

Finlanda spune că cererea de aderare la NATO are legătură cu apărarea, dar Vladimir Putin nu vede lucrurile așa. El a văzut întotdeauna expansiunea NATO spre est ca pe o amenințare. Finlanda are o graniță comună de 1.300 km cu Rusia, ceea ce aduce puterea militară a alianței mult mai aproape de Moscova.


La sud-vest de Ucraina, președintele Maia Sandu a încercat să-i asigure pe moldoveni că nu trebuie să se teamă de o agresiune rusă împotriva țării lor în viitorul apropiat.

Ea a recunoscut totuși că aparent, orice scenariu este posibil și a adăugat că va anunța oamenii dacă situația se va schimba. Marți, directorul Serviciului Național de Informații al SUA, Avril Haines, a declarat în fața Comisiei pentru servicii armate a Senatului SUA că Rusia urmărește să realizeze o punte terestră din Crimeea către regiunea separatistă Transnistria. Însă, a spus ea, Rusia nu va putea face acest lucru fără o mobilizare militară suplimentară.

UPDATE 19:00

Șeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, îndeamnă companiile germane să se retragă din Rusia și să se relocheze în Ucraina. „În timp ce Rusia continuă să comită atrocități abominabile în Ucraina, profiturile companiilor străine care încă fac afaceri în Rusia sunt pătate cu sângele ucrainenilor. Aceasta va fi o contribuție la pacea din Europa”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.


ONU confirmă peste 1.000 de morți în suburbiile Kievului. Cadavrele a peste 1.000 de civili au fost găsite în zonele din nordul Kievului ocupate de armata rusă, a anunțat Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet.

UPDATE 18:00

Numărul persoanelor care au fugit din Ucraina pentru a scăpa de invazia Rusiei a depășit 6 milioane, în cea mai gravă criză a refugiaților din Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a anunțat, joi, Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați, citată de Reuters. Cei mai mulți refugiați au ajuns în Uniunea Europeană prin punctele de frontieră din Polonia, Slovacia, Ungaria și România.


Încă o reacție a Rusiei la cererea de aderare la NATO a Finlandei, de data aceasta de la ministerul de externe de la Moscova:

„Aderarea Finlandei la NATO reprezintă o schimbare radicală în politica externă a țării. Rusia va fi obligată să ia măsuri de retorsiune, atât de natură tehnico-militară, cât și de altă factură, pentru a opri apariția amenințărilor la adresa securității sale naționale.”


Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a adoptat o rezoluție prin care se stabilește o anchetă cu privire la acuzațiile de abuzuri comise de forțele ruse în Ucraina. Consiliul a fost în sesiune de urgență la Geneva și a auzit acuzații de crime de război, inclusiv execuții civile, viol, tortură și dispariții forțate.

UPDATE 17:00

Filialele Gazprom din Germania au încetat să mai primească gaze naturale rusești.


Sancțiunile impuse Rusiei de către Occident „provoacă” o criză globală, a declarat joi Vladimir Putin în timpul unei reuniuni pe teme economice.

„Autorii lor, ghidați de ambiții politice lipsite de viziune, exagerate, și de rusofobie, lovesc într-o mai mare măsură în propriile interese naționale, în propriile economii, în bunăstarea cetățenilor lor. Vedem acest lucru, în primul rând, în creșterea bruscă a inflației în Europa”, a spus Putin.

Potrivit liderului rus, continuarea „obsesiei Occidentului cu sancțiunile” va duce în mod inevitabil la „cele mai dificile și mai greu de rezolvat consecințe” pentru Uniunea Europeană, precum și pentru cele mai sărace țări din lume.

UPDATE 16:00

Herson este de acord să accepte doar bancnote de hârtie După cum au relatat cei care au rămas ocupați, magazinele și mijloacele de transport în comun refuză să accepte bani sub formă de monede. Acest lucru se explică prin faptul că băncile locale nu mai lucrează cu ei. De asemenea, oamenii au probleme cu privire la locul unde pot încasa facturile electronice sau plăti cu cardul.


Cancelarul german Olaf Scholz a salutat planul Finlandei de a solicita aderarea la NATO. Într-un mesaj postat pe Twitter, acesta a declarat că a vorbit cu președintele finlandez și că a asigurat Finlanda de sprijinul deplin al guvernului german.

UPDATE 15:00

Grămezi cu mii de soldați ruși morți și declarați dispăruți au fost descoperite. „E uriaș, un câmp ca o groapă de gunoi!”

Aderarea Finlandei la NATO reprezintă o schimbare radicală în politica externă a țării. Rusia va fi forțată să ia măsuri de retorsiune, atât de natură tehnico-militară, cât și de altă natură, pentru a opri apariția amenințărilor la adresa securității sale naționale”, a declarat Ministerul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un comunicat,

UPDATE 14:00

Explozie cu praf de pușcă la baza militară din Teisin, regiunea Habarovsk din Rusia: Un militar mort și alți șapte, răniți, informează TASS.

Rada a susținut decretul prezidențial privind sechestrarea forțată a proprietăților rusești.

Zelenski a avut o conversație telefonică cu președintele Finlandei „Am salutat dorința Finlandei de a aplica pentru aderare la NATO. Am discutat, de asemenea, despre integrarea europeană a Ucrainei și despre cooperarea în domeniul apărării”, a scris Volodymyr Zelenskyy pe Twitter.

Imagini ale bătăliilor pentru Donbas de la brigada 92.

UPDATE 13:00

Bombardament în nord-estul Ucrainei: 3 morți și 12 răniți. Un atac aerian rus asupra oraşului Novgorod-Siverskîi, în nord-estul Ucrainei, s-a soldat cu cel puţin trei morţi şi 12 răniţi, în noaptea de miercuri spre joi, au anunţat serviciile de urgenţă locale.

Republica Cehă vrea să-și trimită tancurile sovietice în Ucraina. Potrivit ministrului Apărării, Yana Chernokhova, țara negociază în prezent cu Germania pentru a furniza tancuri Leopard pentru a ajuta Ucraina.

Statele Unite îi cer Greciei să furnizeze arme Ucrainei.

Prim-ministrul Olandei Mark Rutte se va adresa Radei Supreme pe 12 mai.

UPDATE 12:00

În Europa, Rusia a fost numită o amenințare directă la adresa ordinii mondiale, a spus Ursula von der Leyen.

Suedia va aplica pentru NATO pe 16 mai.

uvernul japonez a înghețat activele Sberbank și Alfa-Bank din Rusia.

Finlanda va solicita aderarea la NATO.

Aceste declarații reprezintă o schimbare majoră de politică a Finlandei, provocată de invadarea Ucrainei de către Rusia, notează Reuters.

Finlanda, care împarte o graniță de 1.300 km și un trecut dificil cu Rusia, și-a intensificat treptat cooperarea cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, de când Rusia a anexat Crimeea în 2014.

Medvedev: Potențialul conflict NATO-Rusia ar putea deveni nuclear

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat, joi, că un potențial conflict între Rusia și NATO ar putea evolua într-un “război nuclear în toată regula”. El a susținut că NATO “crește probabilitatea unui conflict direct și deschis” prin furnizarea de arme Ucrainei, prin antrenarea trupelor sale și prin desfășurarea de exerciții militare pe flancul său estic.

Suedia va depune cererea de aderare la NATO pe 16 mai

Suedia poate depune cererea de aderare la NATO încă de luni, 16 mai, a doua zi după ce social-democrații aflați la putere vor lua o decizie.

Potrivit publicației, guvernul suedez va decide să adere la NATO în cadrul unei ședințe extraordinare de guvern care va avea loc luni. Imediat după aceea va fi depusă o cerere.

Cu toate acestea, nu a existat încă o invitație oficială la reuniune, aceasta fiind încă la nivel de planificare, relatează presa din Suedia, citată de ucrainenii de la pravda.com.ua.

UPDATE 10:00

Italia a acuzat Germania că plătește gazul rusesc în ruble.

Pierderile Ucrainei din cauza războiului se ridică la 564-600 de miliarde de dolari. În plus, potrivit analizei KSE, pierderea fondului de locuințe ajunge la 31 de miliarde de dolari.

Rusia folosește cipuri de la aparate electrocasnice în armele sale. Potrivit secretarului de Comerț al SUA, Gina Raimondo, echipamentul militar rusesc este plin cu semiconductori pe care rușii i-au scos din mașinile de spălat vase și din frigidere.


Statele Unite au anunțat data la care Ucraina îi va învinge pe ruși – fostul comandant al armatei SUA în Europa

„Vom vedea tranziția Ucrainei la o contraofensivă și, sincer, vor încerca să readucă Rusia la pozițiile pe care le-a deținut până pe 23 februarie până la sfârșitul verii”, a declarat Ben Hodges pentru CNN.


Statele Unite pot transfera zece UAV Switchblade 600 în Ucraina. Potrivit rapoartelor presei, Departamentul de Apărare al Statelor Unite este deja în discuții cu AeroVironment Inc. privind achiziția de drone.

UPDATE 09:00

Prima doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, s-a adresat lui Putin. Într-o rubrică pe CNN, după ce a vorbit cu refugiații ucraineni, ea i-a cerut dictatorului să pună capăt războiului fără sens.

În regiunea Belgorod, au fost declarate presupuse „victime după bombardamentul nocturn”, a spus guvernatorul. Potrivit lui Vyacheslav Gladkov, „în urma bombardării satului Solokhy, o persoană a murit și alte șapte au fost rănite”.

UPDATE 08:00

Invadatorii au tras asupra Velykyi Kostromets și Zelenodolsk în regiunea Dnipropetrovsk, a spus șeful regiunii. Potrivit lui Valentyn Reznichenko, o persoană a fost ucisă, iar alta a fost rănită.


Congresul SUA adoptă un proiect de lege pentru a ajuta Ucraina să reducă datoria externă. Legea prevede prestații pe o perioadă de 7 ani. De asemenea, se vorbește despre contribuția la atragerea de ajutor financiar din străinătate.

UPDATE 07:00

Mai multe lovituri aeriene au lovit noaptea Novgorod-Seversky, regiunea Cernihiv, a spus șeful Districtului Militar Regional Cernihiv Vyacheslav Chaus.


Pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk, apărătorii Ucrainei au respins 9 atacuri inamice în ultima zi, conform Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

În plus, au fost distruse 8 tancuri, 6 vehicule blindate, 5 vehicule și un tun antiaerian inamic. Unitățile de apărare aeriană au doborât patru UAV-uri Orlan-10.


Compania germană de gaze VNG a transferat deja euro către Gazprombank pentru a fi convertiți în ruble și plata ulterioară a gazelor, a declarat premierul italian Mario Draghi pentru Newsunrolled.

„Nimeni nu a spus vreodată dacă plățile în ruble încalcă sancțiunile. Este o zonă atât de gri. Germania, cel mai mare importator de gaze, a plătit deja în ruble, iar majoritatea importatorilor au deschis conturi în ruble”, a spus Draghi.

UPDATE 06:00

„Rusia nu prea vrea să intre în război cu NATO – secretarul american al Apărării, Lloyd Austin

Când te uiți la calculele lui Putin , părerea mea… este că Rusia nu vrea să se angajeze într-un conflict cu alianța NATO”, a spus el.


Civilii au părăsit Azovstal, – Sviatoslav Palamar „Kalina” într-un comentariu pentru CNN

Dacă vorbim în mod special de uzina Azovstal, civilii care erau cu noi, de care am avut grijă – au reușit să părăsească uzina”, a spus Palamar.


SUA vor continua să ofere asistență de apărare Ucrainei și să mențină presiunea asupra Rusiei până când aceasta va opri războiul – Ned Price,


Peste 3.496 de civili uciși, alți 3.760 răniți – ONU/ Gruparea navală a Rusiei are o compoziție variabilă. Cel puțin cincizeci de rachete pe mare sunt în permanență pregătite pentru un atac cu rachete – ofițerul OC Sud Vladislav Nazarov

UPDATE 04:00

Militarii ruși desfășurați de la Kiev în direcția Harkov au înregistrări ale atrocităților pe telefoanele mobile, a declarat pentru ArmediaINFORM Roman Dudin, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei în regiune.

Pentru această categorie de persoane am stabilit deja detaliile lor, unde locuiesc, ce respiră. Chiar și cei care nu sunt încă în captivitate. Ar trebui să adaug pentru mine însumi: cred că liderii lor i-au transferat în direcția Harkov cu scopul de a-i „utiliza” în continuare pentru a ascunde martorii atrocităților pe care le-au comis împotriva cetățenilor noștri”, a declarat Dudin.


Apărătorii din Mariupol cer ajutorul lui Elon Musk pentru a ieși din Azovstal spre țara intermediară

Serhiy Volynskyy, comandantul unei unități a brigăzii 36 a pușcașilor marini ucraineni AFU, a declarat că a creat contul de Twitter doar pentru a face apel la Elon Musk.

„Se spune că sarcina lui era să inspire omenirea, să o facă să creadă în imposibil. A demonstrat că nu există sarcini imposibile pentru el, că totul este posibil! El nu renunță niciodată, așa cum facem noi! Avem nevoie de sprijinul supraomului!” – a transmis Volynskyy.

UPDATE 02:00

788 de rachete de croazieră și rachete balistice au fost lansate asupra Ucrainei de pe teritoriul Federației Ruse și al Belarusului, a anunțat Statul Major al forțelor armate ucrainene.

În total, rușii au efectuat 487 de lovituri cu rachete. Numai în cursul lunii mai, au fost înregistrate 49 de lovituri de rachetă de pe teritoriul Federației Ruse.


Cinematograful Tampere de lângă parcul Vidrodniy din Kiev a fost incendiat, potrivit televiziunilor locale. Cauzele incendiului sunt în curs de investigare.

UPDATE 24:00

Camera Reprezentanților a Congresului Statelor Unite a votat un nou un important pachet de sprijin pentru democrația noastră statală și globală. Valorează până la 40 de miliarde de dolari. Un alt vot va avea loc în curând, în Senatul SUA. Rezoluția va fi semnată de președintele Biden și va deveni definitivă. Sunt recunoscător poporului american și tuturor prietenilor noștri din Congres și din administrație pentru sprijinul lor”, a anunțat președintele Volodimir Zelenski.


Forțele armate ucrainene s-au apropiat de granița cu Rusia în direcția Harkov, a declarat Arestovici Alexei, unul dintre consilierii lui Zelesnki.

El a adăugat că frontierele au o importanță simbolică. „Împușcăturile nu este sigur că se vor opri. Cu toate acestea, AFU a securizat în mare măsură Harkovul. Doar MLRS ajung la țintă. Acum, trupele sunt relocate de sub Harkov în regiunea Luhansk”, a punctat consilierul prezidențial.


Posibilitatea ca Finlanda să adere la NATO nu ar reprezenta o amenințare pentru Rusia, iar Kremlinul înțelege că ei înșiși au încurajat guvernul de la Helsinki să ia această decizie după zece ani de neutralitate, spune președintele Sauli Ninisto.