• Suedia a anunțat că ar trebui să lucreze în vederea unei cereri de aderare la NATO, în timp ce Finlanda și-a anunțat decizia de a-și depune candidatura.
  • Forțele rusești se retrag din nord în urma contraofensivei dure a Ucrainei în regiunea Harkov, dar își intensifică atacurile în estul țării.
  • Putin a fost calm când Finlanda l-a informat despre decizia sa de a solicita aderarea la NATO.

UPDATE 22:00

Premierul estonian le-a cerut liderilor occidentali să nu-l mai sune pe Putin. Potrivit lui Kai Kallas, nu are rost să purtăm conversații telefonice cu liderul rus și, atâta timp cât acestea continuă, Putin se simte în centrul atenției:

„Se simte în centrul atenției pentru că toată lumea vrea să vorbească cu el. Dar ce obținem noi din asta? Nu văd niciun rezultat. Pentru că, după toate aceste discuții, a fost Bucha, Irpen – nu vedem niciun semn de dezescaladare”, a transmis Kai Kallas. Mesajul pare a fi adresat lui Emmanuel Macron.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA

UPDATE 20:00

Ocuparea regiunilor Kiev și Harkov arată că forțele armate ucrainene sunt capabile să elibereze Crimeea și Donbas, a declarat însărcinatul cu afaceri al SUA în Ucraina, Christina Quinn.

Potrivit acesteia, Washingtonul este interesat ca AFU să învingă și să alunge armata rusă din toate teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Quinn a mai spus că Ucraina nu va avea o datorie uriașă pentru lend-lease și nu va trebui să returneze tot ceea ce primește în cadrul acestui mecanism.

UPDATE 18:00

Trupele ucrainene care apără orașul Hrkov au ajuns la granița cu Rusia, scrie BBC.

Un înalt oficial american al apărării a oferit mai multe detalii, spunând că forțele ucrainene au împins trupele rusești la trei până la patru kilometri de granița cu Rusia.

Azi, un grup dintre acești soldați a fost fotografiat alături de un semn de frontieră restaurat în culorile drapelului ucrainean, care ar fi ajuns la granița cu Rusia.

UPDATE 17:00

Ministerul rus al Apărării susține că a ajuns la un acord cu Ucraina pentru ca soldații răniți să fie evacuați din oțelăria asediată Azovstal din Mariupol.

Agenția de presă rusă de stat RIA Novosti raportează că, în conformitate cu termenii acordului, soldații care sunt în prezent blocați în oțel vor fi transportați la un spital din teritoriul controlat de Rusia.


Zeleski a trimis un mesaj de mulțumire soldaților ucraineni care au alungat trupele ruse din Harkov.

Forțele ucrainene au reluat teritorii în zonele de nord-est în ultimele zile, împingându-i pe ruși din raza de artilerie a orașului, care a suferit săptămâni de bombardamente.

,,Batalionul 227 al brigăzii 127 de apărare teritorială a Ucrainei! Mulțumesc frumos!” a spus Zelenski, într-un videoclip postat pe Instagram.

,,De la toți ucrainenii, de la toată lumea, de la mine și din familia mea. Recunoștința mea nu are granițe„, a continuat el. „Vă doresc tuturor sănătate și aveți grijă de voi.” El a concluzionat, în stil tradițional: „Glorie Ucrainei!”


Reacțiile continuă să apară după ce Suedia a confirmat că va urma pe urmele Finlandei și va solicita aderarea la NATO.

Norvegia, Danemarca și Islanda au emis un angajament comun către „vecinii lor nordici”, oferindu-le sprijin în cazul în care vor fi atacați înainte ca cererile lor respective să fie procesate.

Jonas Gahr Stoere, premierul Norvegiei, a declarat: ,,Împreună cu Danemarca și Islanda, Norvegia este pregătită să-și ajute vecinii nordici prin toate mijloacele necesare în cazul în care aceștia ar fi victima unei agresiuni pe teritoriul lor înainte de a obține calitatea de membru NATO.”

UPDATE 16:00

Este rar să vezi cele două mari partide din Suedia ținând o conferință de presă comună și într-un astfel de acord, mai ales cu câteva luni înainte de alegerile generale.

Dar prim-ministrul Magdalena Andersson și Ulf Kristersson, liderul celui mai mare partid de opoziție au dorit în mod clar să transmită un mesaj că ,,Suedia este unită când vine vorba de aplicarea sa la NATO„.

Kristersson a susținut că nu a fost momentul pentru politica de partid, dar nu și-a putut stăpâni entuziasmul că o politică pentru care partidul său o pretinde de două decenii se va concretiza în sfârșit.

Nu a existat un vot, dar aceasta a fost o șansă importantă pentru partidele de opoziție de a-și exprima opiniile înainte de decizia finală a guvernului privind aderarea la NATO.


Ieșim dintr-o eră și începem alta”, a declarat premierul suedez Magdalena Andersson în conferința de presă, după ce a anunțat că țara va solicita aderarea la NATO.

Suedia și Finlanda și-au exprimat ambele dorința de a-și depune cererile la NATO împreună.

Ne aşteptăm că nu ar trebui să dureze mai mult de un an” pentru ca cei 30 de membri ai alianţei să decidă în unanimitate cererea de aderare a Suediei, adaugă Andersson.

UPDATE 15:00

Premierul suedez Magdalena Andersson susținut o conferință de presă la Stockholm. Ea confirma că Suedia va solicita aderarea la NATO, schimbând o istorie lungă de neutralitate militară.


Președintele belarus Alexandru Lukașenko i-a îndemnat pe alți membri ai unei alianțe militare dominate de ruși să rămână uniți.

Lukașenko a vorbit la un summit al liderilor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă de la Moscova, despre „sancțiunile infernale” împotriva țării sale.

Fără un front unit, Occidentul colectiv va crea presiune asupra spațiului post-sovietic”, a spus Lukașenko în cuvântul de deschidere televizat, adresându-se președintelui rus Vladimir Putin și liderilor Armeniei, Kazahstanului, Kârgâzstanului și Tadjikistanului.


În timpul invaziei Ucrainei de către Rusia, Moscova a obținut „dovezi documentare ale unor componente ale armelor biologice care au fost create în mod esențial” în apropierea Rusiei, a declarat Putin la summitul blocului de securitate condus de Rusia, citat de BBC.

El a adăugat că „se lucrează la posibile metode și mecanisme de destabilizare a situației epidemiologice în spațiul post-sovietic”. Putin a adăugat că CSTO plănuiește o „serie de exerciții comune în Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan în toamnă”.

UPDATE 14:00

Polițiștii de frontieră ucraineni au respins în această dimineață un atac al unui grup rus de sabotaj, a declarat guvernatorul regional Dmytro Jivytsky, citat de BBC.

Gruparea rusă a intrat pe teritoriul ucrainean sub acoperirea obuzelor de mortar, grenade și mitralieră, dar s-a retras după ce grănicerii au ripostat, a scris Zhyvytsky pe Telegram.


Solistul orchestrei Kalush, câștigătoarea Eurovision din Ucraina, s-a întors acasă pentru a-i ajuta pe cei care fug din țara sa din cauza războiului.

Oleg Psiuk conduce o organizație de voluntari care îi ajută pe refugiați cu mâncare, cazare și medicamente. Psiuk speră că Eurovisionul de anul viitor va avea loc „într-o Ucraina fericită și recent reconstruită”.

UPDATE 13:00

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia urmărește îndeaproape cererile Suediei și Finlandei de a adera la NATO, adăugând că este convins că aderarea lor nu va consolida securitatea Europei.

„Aceasta este o problemă serioasă, o problemă care ne ridică îngrijorarea și vom urmări cu mare atenție”, a spus el, scrie BBC.


McDonald’s a declarat că va ieși de pe piața rusă și a început un proces pentru a-și vinde afacerea în țară, după 30 de ani în care își operează restaurantele acolo.

În martie, lanțul de fast-food a declarat că închide temporar aproximativ 850 de restaurante din Rusia, ca răspuns la invazia Ucrainei de către țară.


Și Renault spune că își vinde pachetul majoritar de acțiuni la producătorul rus de automobile Avtovaz, într-un acord care îl va costa aproximativ 2,2 miliarde de euro.

UPDATE 12:00

Rusia amenință, din nou, Finlanda și Suedia, pentru candidatura la NATO

Candidaturile Suediei şi Finlandei la NATO, ca reacţie la ofensiva rusă în Ucraina, constituie o „gravă eroare”, ce va avea consecinţe, iar aderarea lor la Alianţă nu le va consolida securitatea, a declarat luni ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, citat de AFP şi EFE.

„Este o gravă eroare suplimentară ale cărei consecinţe vor fi considerabile”, a apreciat Riabkov, citat de Interfax.

Răspunsul Rusiei după schimbarea configuraţiei generale a NATO, „va depinde de consecinţele practice ale aderării” celor două ţări la Alianţa Nord-Atlantică, a afirmat ministrul rus adjunct de externe, remarcând că Suedia şi Finlanda „nu ar trebui să-şi facă iluzii că Rusia se va resemna pur şi simplu” cu această nouă situaţie, notează Agerpres. 

UPDATE 11.00

Criza umanitară crește în regiunea Kherson ocupată de Rusia

Ombudsmanul ucrainean, Lyudmyla Denysova, a declarat.

◽ Locuitorii din regiune nu au posibilitatea de a călători pe teritoriul controlat de Ucraina și sunt aproape restricționați în ceea ce privește posibilitatea de a se deplasa în regiune.

◽Occupanții nu permit voluntarilor cu ajutoare umanitare să treacă și jefuiesc proviziile umanitare.

◽Primarul orașului, Igor Kolikhaev, raportează că Khersonul va rămâne fără medicamente în două săptămâni, nu există deja soluții pentru perfuzii, puține medicamente pentru bolile cardiovasculare și nu există suficient oxigen. Există o nevoie semnificativă de medicamente în toate districtele din Kherson, fără excepție.

◽ În regiune au mai rămas aproximativ 500 de mii de oameni. Înainte de izbucnirea războiului existau aproximativ un milion de locuitori.

◽ În primele zile de ocupare a regiunii sudice, ocupanții au jefuit un număr mare de lanțuri alimentare și farmacii. Bunurile ucrainene au fost exportate în Crimeea și în Rusia.

◽ Ca ajutor umanitar, rușii distribuie alimente vechi de 5 ani și medicamente expirate.


Putin a primit răspuns de la un general finlandez, dupa amenințările presedintelui Rusiei.
Vă invităm să vă alăturați celor 200 de mii de ruși, care sunt deja îngropați în pământ în Finlanda, la o adâncime de câțiva metri, după ultima voastră încercare din 1939„.


Potrivirea Ucrainei în negocieri și victoria AFU ca fiind singura opțiune pentru a pune capăt războiului, este ceea ce a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba într-un interviu pentru WELT.


UPDATE 10:00

Lukașenko încearcă să evite implicarea directă într-un război total împotriva Ucrainei

Acest lucru a fost raportat de serviciile secrete britanice.

În urma unui exercițiu desfășurat la începutul lunii mai, Belarus a anunțat desfășurarea de forțe pentru operațiuni speciale de-a lungul frontierei sale cu Ucraina.

„Prezența forțelor belaruse în apropierea graniței este posibil să fixeze trupele ucrainene, astfel încât acestea să nu se poată desfășura pentru a sprijini operațiunile din Donbass”, a notat serviciul britanic de informații.

Se subliniază faptul că, până în prezent, forțele belaruse nu au fost implicate direct în conflict. Dar teritoriul RB a fost folosit ca un cap de pod pentru ofensiva inițială a FR împotriva Kievului și Cernihivului. De asemenea, lovituri cu rachete sunt lansate de rf din Belarus.

„Președintele belarus Lukașenka se află probabil în echilibru între sprijinul pentru invazia rusă și dorința de a evita o implicare militară directă din cauza riscului sancțiunilor occidentale, a represaliilor ucrainene și a posibilei nemulțumiri a trupelor belaruse”, a conchis agenția de informații
Un satelit militar rusesc lansat de o rachetă care poartă cuvântul „Z” nu este menținut pe orbită și este sigur că va cădea în curând, a anunțat astronautul american Scott Kelly.

„Se pare că simbolul „Z”, care reprezintă crime de război, este acum sinonim și cu eșecul epic”, a rezumat participantul la patru misiuni spațiale.

UPDATE 9:00

Germania nu va mai importa petrol din Rusia, indiferent de sancţiunile Uniunii Europene

Germania intenţionează să înceteze să mai importe petrol din Rusia de la finele acestui an, chiar dacă Uniunea Europeană (UE) nu va reuşi să ajungă la un acord cu privire la un embargo la nivelul UE cu privire la ţiţeiul rusesc, au declarat oficialii guvernamentali citaţi de Bloomberg, conform Agerpres.

Zelenski: Ocupanţii nu vor să recunoască faptul că sunt într-un punct mort

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică seară, într-un discurs, că “operaţiunea specială” a armatei ruse este “în faliment” şi că Rusia va recunoaşte realitatea.

“Ne pregătim pentru noi tentative ale Rusiei de atacuri în Donbas, de intensificare a mişcărilor sale în sudul Ucrainei. Ocupanţii încă nu vor să recunoască faptul că sunt într-un punct mort şi că aşa-zisa lor ‘operaţiune specială’ deja este în faliment. Însă cu siguranţă va veni momentul când poporul ucrainean îi va forţa pe invadatori să recunoască realitatea”, a spus Zelenski.

“Indiferent cât de ‘creativi’ sunt ei în Herson şi Melitopol, indiferent cum îşi prezintă presupusa ‘putere’ în zonele ocupate dun Priazovia şi Donbas, ei sunt acolo temporar. Drapelul ucrainean, legea ucraineană, viaţa ucraineană încă vor fi acolo oricum”, a adăugat preşedintele ucrainean.

UPDATE 8:00

Un sat din Ucraina a fost inundat pentru a preveni un atac al rușilor

Demydiv, un sat mic la aproximativ 30 de mile nord de Kiev, a fost inundat în mod deliberat de forțele ucrainene la începutul războiului. Zona a fost inundată intenționat de râul Irpin, dar a împiedicat un atac asupra capitalei ucrainene.  

Volodymyr Artemchuk, primarul, a declarat pentru Reuters: „Desigur că a fost bine. Ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi putut să treacă micul râu și apoi să plece la Kiev?”

Oleksandr Rybalko, în vârstă de 39 de ani, a spus că mai mult de o treime dintre câmpuri au fost inundate. Două luni mai târziu, oamenii încă folosesc bărci gonflabile pentru a se deplasa și plantează legume și flori pe orice petic de uscat, conform Sky News.

Germania: Comportamentul Rusiei echivalează cu repudierea acordului cu NATO

Comportamentul Rusiei echivalează cu repudierea unilaterală a acordului de cooperare cu NATO din 1997, a declarat duminică ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, transmite Reuters.

“Guvernul rus a spus clar că Actul fondator NATO-Rusia nu mai valorează nimic. Aşadar, acum trebuie să recunoaştem că şi acestui act de bază i-a fost pus capăt unilateral de către Rusia, nu de NATO”, a declarat Baerbock reporterilor la sfârşitul unei întâlniri a miniştrilor de externe ai NATO.

Acordul a fost conceput pentru a construi încredere şi a limita prezenţa forţelor ambelor părţi în Europa de Est.

NATO a suspendat cooperarea practică cu Rusia în 2014, după ce Moscova a ocupat peninsula ucraineană Crimeea.

UPDATE ORA 07.00

În Polonia, s-a cerut demilitarizarea Kaliningradului rusesc. Demilitarizarea Kaliningradului va disloca flancul nordic al Alianței, a anunțat Romuald Sheremetiev, fost șef adjunct al Ministerului polonez al Apărării. În opinia sa, acest lucru ar trebui făcut în cazul în care Finlanda și Suedia aderă la NATO.


Antony Blinken a declarat că ambasada SUA de la Kiev își va relua activitatea foarte curând.

„Diplomații americani s-au întors în Ucraina după mai multe săptămâni de lucru din Polonia. Ne redeschidem ambasada de la Kiev – luăm toate precauțiile necesare, dar această muncă este în curs de desfășurare – și vom relua operațiunile foarte curând”, a declarat Blinken jurnaliștilor duminică la Berlin.

UPDATE ORA 06.00

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, duminică seară, în discursul său zilnic, că se va adresa participanţilor la Forumul Economic Mondial de la Davos, în data de 23 mai.


Statul Major General al ZSU a furnizat informații operaționale începând cu ora 06.00. 715 atacuri înfrânte în regiunile Donețk și Luhansk, precum și pierderi grele ale inamicului în Chornobativtsi.

  • Forța aeriană rusă a lovit infrastructura civilă și militară din zona operațională vestică și active industriale în adâncimea teritoriului ucrainean.
  • Următoarea fază a evaluării pregătirii de luptă a forțelor armate ale Republicii Belarus va continua până la 21 ianuarie. Complexul mobil de radio-monitorizare va continua să funcționeze în zona de frontieră, inclusiv pe teritoriul ucrainean. Acesta este destinat monitorizării rețelelor de comunicații ale stațiilor.
  • Inamicul își concentrează principalele eforturi pentru a menține pozițiile ocupate și pentru a împiedica trupele noastre să pătrundă la frontiera de stat ucraineană cu Federația Rusă la granița de la Harkov.
  • Ocupanții ruși au tras focuri de artilerie asupra infrastructurii civile din zonele Dovzhenke, Ruski Tishki, Ternova și Petrivka. Inamicul a efectuat recunoașteri aeriene cu ajutorul UAV-ului Orlan-10.
  • Pe strâmtoarea Donețk, rușii au bombardat întreaga gamă de armament aflat la dispoziția forțelor aeriene, inclusiv în scopul distrugerii personalului și distrugerii fortificațiilor trupelor noastre.
  • În sectorul Avdiivsk, inamicul s-a retras pe pozițiile deținute anterior, după pierderile provocate de Forțele de Apărare.
  • În Mariupol inamicul continuă atacurile masive de artilerie și aeriene. Eforturile principale ale ocupanților s-au concentrat pe blocarea și rănirea unităților noastre din zona uzinei Azovstal.
  • Forțele de apărare au lovit poziții inamice în apropierea satului Chornobayivka, provocând pierderi de vieți și echipamente. Numărul este în curs de actualizare.
  • Pentru ziua precedentă, unitățile de apărare antiaeriană ale Armatei și Forțelor Aeriene au lovit: două elicoptere (Ka-52 și Mi-28), șapte UAV operativ-tactice și două rachete de crater.

UPDATE ORA 05.00

Germania intenționează să renunțe complet la petrolul rusesc până la sfârșitul anului – Bloomberg. Țara va renunța chiar dacă UE nu va reuși să ajungă la un acord privind o interdicție la nivelul UE ca parte a următorului set de sancțiuni. Guvernul german este încrezător că va putea rezolva problemele logistice rămase în următoarele șase-șapte luni. De asemenea, continuă eforturile pentru a încheia acorduri cu furnizori alternativi de petrol.


InformNapalm relatează despre pregătirile probabile pentru operațiunea specială rusă din Mariupol. Datele agregate sugerează că, pe 16-17 mai sau după această dată, forțele armate ruse se pregătesc să desfășoare o acțiune pe scară largă în Mariupol, implicând militari ucraineni capturați și civili răpiți de ruși. Până la 2.000 de persoane sunt planificate să fie implicate în acțiuni de natură informativă și psihologică, se arată în raport.

Printre planurile cheie ale rușilor se numără:

  • să aducă până la 2.000 de prizonieri la Mariupol;
  • să trimită trupe de recunoaștere la Mariupol, cărora li s-a ordonat în mod obligatoriu să ia măști de gaze, echipament de protecție complet de uz general și rucsacuri mici suplimentare, al căror conținut nu este cunoscut;
  • să trimită la Mariupol 6 tancuri auto, al căror conținut nu se cunoaște. Însoțită de gărzile vehiculelor blindate

UPDATE ORA 04.00

Andriy Moskalenko, primul viceprimar al orașului Lviv, a declarat că un atac cibernetic asupra site-ului web al Consiliului Local din Lvov, care a avut loc pe 13 mai, a dus la furtul de date care au fost publicate pe canalele Telegram legate de Rusia.


Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a reiterat duminică sprijinul de neclintit al SUA pentru suveranitatea Ucrainei și eforturile de asistență în domeniul securității cu ministrul Apărării din această țară, Oleksii Reznikov, și a oferit o actualizare a convorbirii sale cu omologul lor rus, potrivit Departamentului american al Apărării. Austin a vorbit cu Reznikov pentru a discuta despre situația de pe câmpul de luptă și despre nevoile de capabilități ale Ucrainei, potrivit unui comunicat al departamentului.


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca Rusia să fie recunoscută oficial ca stat terorist, după o întâlnire cu senatori americani la Kiev.

UPDATE ORA 03.00

Federația Rusă continuă tactica pământului pârjolit și bombardarea masivă a civililor. Șeful administrației militare din Kryvyy Rih, Oleksandr Vilkul, a declarat acest lucru.


Ocupanții distrug un pod în regiunea Sumî, temându-se de un posibil contraatac al AFU, anunță șeful OVA. Rușii au tras două rachete asupra podului de peste râul Kleven. Acest pod duce tocmai în direcția Rusiei. Se pare că se tem că ar putea avea loc o ofensivă de pe teritoriul Ucrainei către Rusia, pentru că își întăresc pozițiile, sapă în mod activ gropi, exploatează teritoriul din partea lor și construiesc fortărețe.

UPDATE ORA 02.00

Comandamentul forţelor aeriene ucrainene a raportat că Ucraina a doborât 11 ţinte aeriene ruseşti: două elicoptere, şapte UAV-uri Orlan-10 şi două rachete de croazieră.


O duzină de obuze au fost trase în mod deliberat de ocupanți astăzi asupra unuia dintre spitalele din Sevierodonetsk, a declarat Serhiy Gaidai. Înainte de acest incident, existau 300 de paturi pentru tratarea pacienților, acum au mai rămas doar 100.

UPDATE ORA 01.00

Social-democrații suedezi aflați la guvernare au declarat duminică că susțin aderarea țării la NATO, renunțând la decenii de opoziție în urma invaziei Rusiei în Ucraina și creând o majoritate parlamentară în favoarea aderării.


Ucraina a desfășurat multe dintre noile sale obuziere americane M-777 pe linia frontului, iar Washingtonul a livrat toate cele 90 de piese de artilerie pe care trebuia să le trimită, cu excepția uneia, a declarat duminică ambasada SUA la Kiev.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Forțele rusești au tras duminică asupra spitalului din Severodonețk, a postat pe canalul său oficial Telegram Serhii Haidai, șeful Administrației militare regionale din Lugansk. Nouă civili au fost răniți și au primit tratament medical la spital, care a continuat să funcționeze în timpul bombardamentelor, a precizat el.

„În cursul zilei trecute, orcii (un termen ucrainean depreciativ pentru trupele rusești) au efectuat 11 atacuri de artilerie asupra Severodonețk”, a adăugat el. Rușii „au bombardat case, o uzină chimică, o școală și un spital”, a spus el.

Ucraina susține că rușii suferă pierderi semnificative în timp ce încearcă să avanseze spre vest

Armata ucraineană a afirmat că unitățile rusești au „suferit pierderi semnificative în efective și echipamente” în timp ce încearcă să avanseze spre vest până la granițele regiunilor Lugansk și Donețk, potrivit unui purtător de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate.

În unele zone, personalul unităților [rusești], ca urmare a ostilităților, este mai mic de 20%”, a declarat duminică târziu Statul Major al forțelor armate.

„În direcția Popasna, din cauza pierderilor grele și a incapacității de a acționa în mod independent, trupele aeropurtate ale forțelor armate ale Federației Ruse fac echipă cu reprezentanți ai companiilor militare private rusești pentru acțiuni ulterioare”, a susținut Oleksandr Shtupun, purtătorul de cuvânt al Statului Major General.

Ruinele de la Popasna au căzut în mâinile forțelor rusești la începutul acestei luni, dar se pare că acestea au luat puțin teren în zonă de atunci.

De asemenea, rușii încearcă de câteva săptămâni să împingă spre sud de la Izium, iar statul major a declarat duminică că au încercat fără succes să desfășoare operațiuni ofensive și de asalt spre două sate la sud de oraș. Armata a mai spus că forțele rusești la nord și la est de orașul Harkov încercau să-și apere pozițiile pentru „a împiedica înaintarea trupelor noastre spre frontiera de stat a Ucrainei”, continuând în același timp să bombardeze orașele și satele recent recucerite de Ucraina.