• Probleme mari cu integrarea Finlandei și Suediei în NATO, după ce președintele turc Recep Erdogan a anunțat categoric că va refuza aderarea acestor două țări la Alianța Nord Atlantică.â
  • În același timp, la Azovstal are loc o evacuare a militarilor răniți. Ucrainenii au negociat „dur” cu Rusia pentru a-și salva soldați din Batalionul Azov, însă lipsa de încredere în cuvântul dat de ruși e evidentă.
  • Comandanții de la Azovstal nu sunt încântați de perspectiva evacuării, însă au acceptat ordinul superiorilor, pentru a salva viețile camarazilor.

UPDATE 24:00

Aliații Ucrainei trebuie să își intensifice sprijinul financiar pentru țară, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.

Într-un discurs la Forumul Economic de la Bruxelles, Yellen a spus că, pe termen scurt, Ucraina are nevoie de bani pentru a plăti soldații, angajații și pensionarii, precum și pentru a opera o economie care să răspundă nevoilor de bază ale cetățenilor săi, a raportat Reuters.

Senatul SUA s-a apropiat de adoptarea unui pachet de cheltuieli de 40 de miliarde de dolari pentru ajutor militar și umanitar.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Conceptul de tarif va fi prezentat la o întâlnire a liderilor financiari ai G7 săptămâna aceasta, relatează Reuters.

UPDATE 23:00

În regiunea Poltava, 2855 de cupluri s-au căsătorit de la începutul războiului. O mare parte dintre ei erau militari. În acest timp, în regiune s-au născut 2 095 de copii.


Ocupanții au bombardat astăzi 45 de localități din Donbas – OK Vostok. Rashistii au distrus și avariat 36 de clădiri rezidențiale, 6 întreprinderi industriale și agricole, un supermarket, o școală sportivă, un cămin și o farmacie.

Ca urmare a acestui bombardament, 8 civili au fost uciși și 4 răniți, inclusiv un copil de 8 ani.


Occupanții au trecut în defensivă pe toată porțiunea de la Kherson la Harkov – Oleksiy Arestovych

Aceștia încearcă să ajungă în zone care sunt mai ușor de apărat. În principal, acestea sunt dealuri, așezări și limite naturale, cum ar fi râuri, râpe. Au început să sape foarte activ.

UPDATE 22:00

Bloomberg: Autoritățile americane sunt pregătite să priveze complet Rusia de capacitatea de a efectua plăți de obligațiuni după 25 mai.

Potrivit unor surse, Departamentul Trezoreriei SUA va revoca așa-numita licență generală care exceptează plățile pentru o parte din datoria suverană a Rusiei de la sancțiunile antirusești.

UPDATE 21:00

Cancelarul Austriei Karl Nehammer a reiterat că țara sa nu are nicio intenție să se alăture NATO.

După o întâlnire la Praga cu omologul său ceh, Petr Fiala, Nehammer a spus că istoria Austriei este diferită de cea a Finlandei și a Suediei și că își va păstra neutralitatea militară.

Cu toate acestea, el a spus că țara sa, în calitate de membru al Uniunii Europene, și-a arătat solidaritatea cu Ucraina, a permis livrările de arme la Kiev și a sprijinit sancțiunile împotriva Rusiei.

UPDATE 20:00

Țările UE au cerut Comisiei claritate cu privire la modul în care să continue legal să cumpere combustibil rusesc, deoarece Moscova a amenințat că va întrerupe livrările celor care nu plătesc în ruble.

Depășește indicațiile pe care le dăm statelor membre cu privire la ceea ce a fost permis sub regim”, a adăugat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene la o conferință de presă.

Companiile pot continua să cumpere combustibil rusesc în timp ce respectă sancțiunile UE împotriva Moscovei, plătind în moneda convenită în contractele existente (majoritatea contractelor UE sunt în euro sau dolari) și declarând tranzacția finalizată atunci când acea monedă este achitată – nu odată ce aceasta este convertită. în ruble


Fostul actor, comedian și actualul președinte al Ucrainei, Volodymir Zelenski, a transmis printr-un video un mesaj către Festivalul de Film de la Cannes. „În final, ura va dispărea și dictatorii vor muri”, a spus Zelenski.

El a făcut referire la puterea cinematografiei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv la filmul lui Charlie Chaplin, Marele dictator, care l-a batjocorit pe Adolf Hitler.

„Avem nevoie de un nou Chaplin care să demonstreze astăzi că cinematografia nu este mută”, a spus el.

UPDATE 19:00

Azi, mai mulți soldați ucraineni au fost evacuați din oțelăria Azovstal, Mariupol, deoarece un convoi de cel puțin șapte autobuze a fost văzut părăsind orașul mai devreme.

Potrivit Reuters, convoiul respectiv a ajuns acum într-o fostă colonie penală din orașul Olenivka, controlat de ruși, lângă Donețk.

Nici Ucraina, nici Rusia nu au confirmat oficial sosirile.

Anterior, agenția de presă rusă TASS a declarat despre Comitetul de Investigații Rus că intenționează să interogheze soldații, unii dintre ei membri ai batalionului Azov, în cadrul unei investigații a ceea ce Moscova numește „crimele regimului ucrainean”.

UPDATE 18:00

Premierul Suediei a spus că este pregătită pentru discuții cu Turcia pentru a rezolva orice problemă.

Vorbind alături de președintele finlandez, Magdalena Andersson a spus: „Căutăm contact cu Turcia și suntem pregătiți să… călătorim în Turcia pentru a discuta și a îndrepta orice semne de întrebare care ar putea exista”.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că cele două națiuni nordice nu ar trebui să se obosească să trimită delegații pentru a convinge Turcia de ofertele lor.

Fără sprijinul tuturor membrilor NATO, Suedia și Finlanda nu se pot alătura alianței militare.

UPDATE 17:00

Procurorul general al Rusiei a cerut Curții Supreme să recunoască regimentul ucrainean Azov drept „organizație teroristă”, a relatat agenția de presă Interfax, citând site-ul Ministerului rus al Justiției.

Curtea Supremă a Rusiei este programată să audieze cazul pe 26 mai, precizează The Guardian.

Putin: UE impune sancțiuni la petrol și gaze naturale sub presiunea „stăpânului american”

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat, marți, că Uniunea Europeană caută să impună tot mai multe sancțiuni asupra sectoarelor petrolului și gazelor rusești sub presiunea “stăpânului american”.

Putin a adăugat că măsurile sunt “absolut” motivate politic și că țările europene nici măcar nu iau în considerare faptul că embargoul le va afecta economiile.

Apărătorii de la Mariupol vor fi tratați în conformitate cu legile internaționale

Sute de luptători ucraineni răniți în timp ce apărau uzina siderurgică Azovstal au fost duși în teritoriile controlate de Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze statutul trupelor evacuate și nu a răspuns dacă soldații ucraineni vor fi tratați precum criminali de război sau ca prizonieri de război.

Președintele Vladimir Putin a garantat că aceștia vor fi tratați în conformitate cu legile internaționale relevante”, a declarat el, refuzând să ofere alte detalii despre ce se va întâmpla cu trupele evacuate.

Vorbind în Duma de Stat a Rusiei, președintele Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a declarat că cei evacuați nu ar trebui să facă obiectul unui schimb și că, în schimb, ar trebui să fie aduși în fața justiției.

Peste 260 de luptători au părăsit oțelăria Azovstal, luni, și au fost duși în zonele înconjurătoare deținute de rebelii susținuți de Rusia – 53 de luptători răniți au fost duși la Novoazovsk, iar 211 persoane au fost duse la Olenivka, la nord de orașul-port.

Vicepremierul ucrainean a declarat anterior că Ucraina lucrează la următorii pași ai evacuării și speră să schimbe apărătorii ucraineni cu prizonierii de război ruși pe care îi deține, informează BBC.

Consilier prezidențial: Apărătorii de la Mariupol au schimbat cursul războiului

Apărătorii din Mariupol “au schimbat cursul războiului” prin faptul că au rezistat 82 de zile, potrivit consilierului prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak.

În comentariile televizate, relatate de Reuters, el spune că apărarea orașului portuar a întrerupt operațiunea Rusiei de a cuceri teritorii în estul și sudul țării.

Podolyak afirmă că discuțiile privind evacuarea mai multor persoane din oțelăria Azovstal, ultima zonă din oraș care mai este ținută de ucraineni, au fost dificile, dar că există speranța că vor avea succes.

Podolyak, unul dintre negociatorii ucraineni, spune că discuțiile generale de pace cu Rusia au fost efectiv pe “pauză” și a reiterat că Ucraina nu este pregătită să cedeze niciun teritoriu.

Dar a adăugat că “orice război se va încheia tot la masa negocierilor”, potrivit BBC.

UPDATE 15:00

Consilierul lui Zelenski: Combatanţii care apără Mariupol au schimbat cursul războiului

Combatanţii care apără oraşul ucrainean Mariupol au schimbat cursul războiului cu Rusia rezistând 82 de zile, a declarat marţi consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, informează Reuters.

Podoliak a spus în declaraţii televizate că apărarea oraşului-port Mariupol a întrerupt operaţiunea Rusiei pentru capturarea de teritorii în estul şi sudul Ucrainei.

Un parlamentar rus spune că Rusia ar trebui să ia în considerare pedeapsa cu moartea pentru soldații eliberați din Azovstal

Un parlamentar rus care a luat parte la discuțiile de negociere susține că Rusia ar trebui să ia în considerare pedeapsa cu moartea pentru “luptători naționaliști din regimentul Azov din Ucraina”, așa cum i-a numit el pe soldații care au ieșit marți din Azovstal. „Nu merită să trăiască după crimele monstruoase împotriva umanității pe care le-au comis și care sunt comise încontinuu împotriva prizonierilor noștri”, a spus parlamentarul Leonid Slutsky, citat de Sky News. 

Zelenski anunță discuții productive cu Olaf Scholz

Președintele ucrainean a transmis, marți, pe Twitter că a discutat cu cancelarul german Olaf Scholz despre situația de pe front. Cei doi lideri au vorbit și despre înăsărirea sancțiunilor față de Rusia și despre perspectiva păcii, după cum a transmis Volodomir Zelenski. 

Zelensk a precizat că discuțiile au fost productive, conform CNN. 

Opt morți, în urma atacului din Desna

Conform celor mai recente informații, în regiunea Cernigău ar fi murit 8 oameni și 12 ar fi fost răniți, în urma atacului din Desna, conform presei locale, care a transmis informațiile pe Telegram. 

Trupa Kalush Orchestra va organiza un turneu în Europa pentru a strânge fonduri pentru Ucraina

Câștigătorii ucraineni ai Eurovision Song Contest 2022, trupa Kalush Orchestra, au spus că vor face un turneu în Europa pentru a strânge fonduri pentru nevoile armatei și ale fundațiilor caritabile din Ucraina.

Liderul Oleg Psyuk a declarat, marți, în timpul unei conferințe de presă că: „Vom face un turneu în Europa pentru a strânge fonduri pentru Ucraina și Forțele Armate. Vom anunța în curând pe pagina noastră de Instagram unde vom concerta”, conform CNN.

Anterior, el a adăugat că trupa va scoate la licitație trofeul Eurovision și va dona încasările pentru a sprijini armata.

UPDATE 13:00

Oficial din Ministerul rus de Externe: Ucraina s-a retras din procesul de negociere

Un adjunct al ministrului rus de externe, Andrei Rudenko, susține că Rusia și Ucraina nu mai poartă negocieri pentru pace.

„Nu, negocierile nu au loc. Ucraina practic s-a retras din procesul de negocieri”, a spus Rudenko, citat de Interfax. 

Lavrov spune că aderarea Finlandei și Suediei la NATO „nu ar face o mare diferență”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, marți, că aderarea Finlandei și Suediei la NATO „nu ar face o mare diferență”, deoarece cele două țări au participat de multă vreme la exercițiile militare ale alianței.

Peskov: Putin știe unde conduce țara, este susținut de toată Rusia. Vom câștiga

Kremlinul a anunțat, prin vocea purtătorului de cuvânt, victoria iminentă și atingerea obiectivelor operațiunii speciale ruse din Ucraina, așa cum numesc ei războiul.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că este imposibil ca “o șesime din pământ” să fie izolat, conform agenției de presă de stat din Rusia, TASS, considerată o portavoce a propagandei de la Kremlin.

„În vremea noastră este imposibil să izolam o șesime din pământ, fie politic, economic, diplomatic sau informațional”, a subliniat el.

„Putin știe unde conduce țara, este susținut de toată Rusia. Vom câștiga”, a încheiat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, conform Online 47.

UPDATE 10:00

Atac într-un sat din zona Cernigău. Sunt morți și răniți

Localitatea Desna din zona Cernigău a fost atacată. Conform șefului regional, Vyacheslav Chaus, există morți și răniți în urma atacului, dar nu se știe numărul acestora. 

“Acest lucru dovedește încă o dată că spun în mod constant – războiul nu s-a terminat, războiul nu a părăsit regiunea Cernigău, războiul nu a părăsit orașele noastre, așa că vă rog, fac apel la toți locuitorii din regiunea Cernigău să fie vigilenți, atenți. Și fiți atenți la toate semnalele relevante care anunță alarma antiaeriană”, a transmis el pe canalul său de Telegram. 

UPDATE 9:00

Poliţia de Frontieră anunţă că 7.523 de cetăţeni ucraineni au intrat luni în România, în scădere cu 3,8 % faţă de ziua precedentă.

”În data de 16.05.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 72.997 de persoane, dintre care 7.523 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 3,8 % faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 3.883 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 0,2%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 845 cetăţeni ucraineni (scădere cu 17%).”, a transmis marţi Poliţia de Frontieră.  


Soldații care au ieșit de la Azovstal devin prizonieri ai rușilor

Detalii despre eliberarea soldaților de la Azovstal

Cei peste 260 de soldați din Azovstal au fost eliberați, în schimbul predării de către partea ucraineană a unor soldați ruși care fuseseră luați prizonieri. Practic, soldații au fost eliberați, dar duși în teritorii controlate de ruși. Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a informat că 53 soldați răniți foarte grav au ajuns în Novoazovsk, teritoriu controlat de ruși și că 211 au fost duși Olenivka, aflat în aceeași situație. Aceștia vor fi schimbati cu prizonierii militari ruși înainte de a se întoarce acasă, potrivit Ministerului Apărării al Ucrainei. Nu se știe câți oameni se mai află acum în oțelăria Azovstal, punctează Sky News. 

UPDATE 07:00

Liderii Uniunii Europene nu au reuşit să atingă unanimitatea privind interzicerea petrolului rusesc

Liderii Uniunii Europene nu au reuşit să atingă unanimitatea privind interzicerea petrolului rusesc, în urma unei reuniuni a miniştrilor de externe din statele UE, a declarat luni Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, potrivit CNN.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles, Borrell a declarat că, „din nefericire”, nu a fost posibil să se ajungă la un acord cu privire la un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, conform News.ro.

”Ne confruntăm cu aceleaşi dificultăţi cu privire la unanimitatea privind interzicerea petrolului”, a menţionat el. 


În prezent, în Ucraina există 106 grupuri tactice-batalion ale ocupanților ruși. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat acest lucru în cadrul unui briefing pe 16 mai.

Cea mai mare grupare de trupe rusești se află în sud, care numără 50 de BTG-uri. Trupele sale sunt concentrate între Kherson, în partea de vest, și Mariupol, în partea de est.

UPDATE 06:00

Militarii Ucrainei au declarat marți că lucrează la evacuarea tuturor trupelor rămase din ultima lor fortăreață din portul asediat Mariupol, cedând controlul orașului Rusiei după luni de bombardamente, potrivit Reuters.


 Tratamentul menit să salveaze vieţile copiilor malnutriţi este în pericol. Costul acordării îngrijirilor specifice va creşte cu până la 16% din cauza invadării Ucrainei de către Rusia. Efectele negative ale pandemiei se resimt puternic în rândul copiilor bolnavi, potrivit UNICEF.

Tratamentul malnutriţiei devine o misiune dificilă din cauza războiului din Ucraina, dar nici efectele pandemiei nu sunt de neglijat, avertizează UNICEF.

Fără finanţare suplimentară în următoarele şase luni, aproximativ 600.000 de copii ar putea rata tratamentul esenţial, care constă într-o pastă bogată din ingrediente nutritive, inclusiv alune, ulei, zahăr şi nutrienţi.

Preţul materiilor prime necesare realizării tratamentului a crescut pe fondul crizei alimentare globale declanşate de război şi pandemie, relatează Reuters.

Pe lângă presiunea uriaşă asupra securităţii alimentare, inclusiv schimbările climatice ar putea duce niveluri catastrofale de malnutriţie severă.

UPDATE 04:00

Ucraina a pus în luptă 74 din cele 90 de tunuri de artilerie obuzier furnizate de SUA pentru a lupta împotriva Rusiei și le folosește deja cu succes, potrivit corespondentul pentru politică externă Jack Death.


UE va ajuta Ucraina să exporte cereale prin intermediul „coridoarelor de solidaritate” susține Josep Borrell, purtător de cuvânt al UE.

El a spus că UE a elaborat un plan de acțiune pentru a deschide „coridoare” pentru exporturile de cereale ucrainene.

Instalațiile de depozitare ale Ucrainei sunt acum pline, dar nu pot exporta aceste cereale. Acestea trebuie să elibereze capacitatea de stocare pentru a accepta următoarea recoltă. Prin urmare, lucrăm pentru a ajuta la transportul acestor cereale cu trenurile prin coridoarele de solidaritate”, a declarat Borrell.

UPDATE 03:00

Cancelarul german Scholz nu vede niciun semn de încetare a războiului din Ucraina în curând și chiar avertizează asupra unei escaladări, relatează ZDF.

Din păcate, încă nu vedem că există o conștientizare crescută a faptului că acest lucru trebuie să înceteze cât mai curând posibil”, a declarat Scholz în cadrul emisiunii RTL Direkt.

UPDATE 01:00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, vorbește despre situația din Mariupol: „Datorită acțiunilor armatei ucrainene – Forțele Armate, informații, echipa de negocieri, Comitetul Internațional al Crucii Roșii și Organizația Națiunilor Unite, sperăm că vom putea salva viețile băieților noștri. Printre aceștia se numără și răniții grav, fiind tratați. Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viață. Acesta este principiul nostru. Operațiunea de salvare a apărătorilor Mariupolului a fost lansată de militarii și informațiile noastre. Pentru a aduce băieții acasă, munca continuă, iar această muncă are nevoie de delicatețe.

UPDATE 00:00

Presa rusă relatează că aproximativ 300 de combatanți au părăsit Azovstal, dintre care aproximativ 50 de răniți.

Corespondenții militari ruși spun că luptătorii care au părăsit uzina sunt acum duși la spitalul regional central din Novoazovsk, unde vor primi tratament medical. Restul au fost duși cu autobuzele spre Yelenivka.

Comandantul Azovstal spune că execută ordinul pentru a salva vieți omenești
Un comandant de rang înalt al forțelor ucrainene adăpostite sub combinatul siderurgic Azovstal a declarat că pune în aplicare o decizie a comandamentului militar superior pentru a salva viețile personalului de serviciu.

Comandantul Denys Prokopenko a declarat: „Principalul lucru este să vă dați seama de toate riscurile, există un plan B, sunteți pe deplin angajat în acest plan care trebuie să permită îndeplinirea sarcinilor atribuite și să păstreze viețile și sănătatea personalului?”.

Acesta este cel mai înalt nivel de supervizare a trupelor. Cu atât mai mult atunci când decizia dumneavoastră este aprobată de cel mai înalt comandament militar.”

Prokopenko nu a făcut nicio mențiune cu privire la capitulare.

La începutul zilei de astăzi, Ministerul rus al Apărării a declarat că s-a convenit asupra unui coridor umanitar pentru a evacua soldații ucraineni răniți de la uzina siderurgică Azovstal către orașul Novoazovsk, controlat de Rusia.


Rușii au bombardat Pechenega lângă Harkov

Patru incendii au izbucnit în așezare ca urmare a bombardamentelor inamice. Un om a murit și altul a fost rănit”, a declarat șeful comunității, Oleksandr Husarov.

Între timp, ocupanții au înființat un teren de antrenament pentru recruții lor în comunitatea Borovska. Aceștia iau pături, perne, aparate de uz casnic de la localnici pentru soldații lor. Oamenii sunt forțați să iasă din casele lor și să se refugieze în hambare și subsoluri.

Biroul comandantului, condus de Rashists, se ocupă temporar de masacru. Acesta este asistat de colaboratori locali.


Nemulțumit de apropierea Suediei și Finlandei de „dușmanul” kurd, președintele turc Recep Erdogan a anunțat că se va opune aderării acestor țări la NATO.