• Ucraina cere un schimb de prizonieri pentru luptătorii evacuați de la combinatul siderurgic de la Mariupol, dar soarta lor este în prezent incertă.
  • Sute de apărători au fost evacuați în zonele controlate de Rusia începând de luni.
  • Suedia și Finlanda și-au depus în mod oficial cererile de aderare la alianța militară NATO.

UPDATE ORA 23:00

Blinken califică drept „falsă” afirmația potrivit căreia sancțiunile americane au adâncit criza alimentară provocată de războiul Rusia-Ucraina

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că este „fals” faptul că sancțiunile impuse Rusiei de către SUA și aliații săi au adâncit criza alimentară rezultată în urma războiului din Ucraina.

„Unii au încercat să dea vina pe sancțiunile impuse Federației Ruse de către Statele Unite și multe alte țări pentru agravarea acestei crize. Acest lucru este fals. Atunci când am impus sancțiuni Rusiei pentru a pune capăt războiului cât mai repede posibil, am creat în mod deliberat și cu atenție excepții pentru produsele agricole și îngrășăminte. Lucrăm în fiecare zi pentru a oferi țărilor orice informații sau asistență de care au nevoie pentru a ne asigura că sancțiunile nu împiedică produsele alimentare sau îngrășămintele să părăsească Rusia sau orice altă țară”, a declarat Blinken.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

În schimb, el a spus că doar Rusia este de vină pentru provocările legate de securitatea alimentară.

„La fel ca și în cazul deciziei sale de a începe acest război nejustificat, responsabilitatea pentru întreruperea acestor livrări și pentru suferința pe care o provoacă în întreaga lume aparține în mod direct și exclusiv guvernului rus”, a declarat Blinken.

Blinken anunță un nou ajutor alimentar de urgență în valoare de 215 milioane de dolari pentru Ucraina

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat că Statele Unite vor acorda un nou ajutor alimentar de urgență în valoare de 215 milioane de dolari pentru criza din Ucraina și a făcut apel la alte țări să ajute rapid criza alimentară mondială tot mai mare cauzată de invazia Rusiei în Ucraina.

„Astăzi, având în vedere urgența crizei, anunțăm încă 215 milioane de dolari pentru un nou ajutor alimentar de urgență și vom face mult mai mult”, a declarat Blinken miercuri, la Națiunile Unite, în timpul unei reuniuni ministeriale privind securitatea alimentară globală.

„Ne așteptăm ca instituția Congresului să aprobe, foarte curând, aproximativ 5,5 miliarde de dolari în fonduri suplimentare pentru asistență umanitară și securitate alimentară.”

UPDATE ORA 22:00

Rusia închide biroul din Moscova al CBC, după ce Canada a interzis televiziunea rusă de stat

Radiodifuzorul canadian CBC a anunțat că Rusia a închis biroul din Moscova al companiei și a privat jurnaliștii de vize și acreditări, a anunțat miercuri postul de televiziune într-un comunicat.

CBC a precizat că decizia este o „măsură de represalii după ce Canada a interzis postul de televiziune de stat rusesc Russia Today”.

„Menținem un birou la Moscova de peste 44 de ani și suntem în prezent singura organizație de știri canadiană cu o prezență permanentă în această țară. Jurnalismul nostru este complet independent de guvernul canadian și suntem întristați să vedem că guvernul rus face o confuzie între cele două”, a declarat Chuck Thompson, șeful departamentului de afaceri publice al CBC, într-un comunicat.

„Acesta pare a fi un alt pas al Rusiei pentru a înăbuși o presă liberă și independentă în interiorul granițelor sale. Suntem extrem de mândri de jurnalismul pe care corespondenții noștri l-au realizat în Rusia în ultimii mulți ani și vom continua să spunem povestea Rusiei cât mai bine posibil din afara țării”, a adăugat el.

Premierul Justin Trudeau a declarat că decizia Rusiei de a expulza presa canadiană din țară a fost o „încercare inacceptabilă….de a le reduce la tăcere pentru a nu mai relata faptele”.

„Jurnaliștii trebuie să poată lucra în siguranță – fără cenzură, intimidare și interferențe. Acesta este un lucru pe care Canada îl va apăra întotdeauna”, a declarat premierul pe Twitter.

Pablo Rodriguez, ministrul canadian al Patrimoniului, a declarat că decizia Rusiei este o încercare de a „acoperi realitatea oribilă care se întâmplă în Ucraina”.

UPDATE ORA 21:00

Secretarul de stat american anunță redeschiderea ambasadei SUA la Kiev drept un „pas important”

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a anunțat că Statele Unite și-au înălțat miercuri steagul deasupra ambasadei americane din Kiev, în ceea ce el a numit un „pas important”, marcând redeschiderea ambasadei după ce aceasta a fost închisă în urmă cu trei luni, înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

„Astăzi reluăm în mod oficial operațiunile la Ambasada SUA din Kiev. Poporul ucrainean, cu asistența noastră de securitate, și-a apărat patria în fața invaziei inconștiente a Rusiei și, ca urmare, steaua și dunga flutură din nou deasupra ambasadei. Suntem cu mândrie alături și continuăm să sprijinim guvernul și poporul ucrainean în timp ce își apără țara de războiul brutal de agresiune al Kremlinului”, a declarat Blinken într-un comunicat.

Blinken a reflectat asupra angajamentului SUA față de guvernul și poporul ucrainean, chiar și atunci când ambasada a fost închisă în ultimele luni.

„În urmă cu trei luni, am coborât steagul nostru deasupra ambasadei SUA din Kiev, Ucraina, cu doar câteva zile înainte ca forțele rusești să se năpustească peste granița Ucrainei pentru a duce la îndeplinire războiul neprovocat și nejustificat al președintelui Putin. Atunci când am suspendat operațiunile ambasadei, am precizat clar: deși vom reloca personalul ambasadei SUA pentru siguranța și securitatea lor, acest lucru nu va împiedica în niciun fel angajamentul și sprijinul nostru față de poporul, guvernul și societatea civilă ucraineană, precum și față de aliații și partenerii noștri”, a declarat Blinken.

Blinken a menționat cum acesta a fost un obiectiv la care administrația Biden a început să lucreze în momentul în care diplomații au plecat.

SUA și-a redeschis Ambasada la Kiev

UPDATE ORA 20:00

Ucraina afirmă că a recucerit mai multe teritorii în Harkov

Forțele armate ucrainene afirmă că au recucerit o altă așezare în regiunea Harkov, în timp ce trupele continuă contraatacurile în zonă.

De asemenea, acestea au raportat lupte grele în regiunea Luhansk, unde forțele rusești continuă încercările de a distruge apărarea ucraineană.

În Harkov, statul major a declarat miercuri că „în urma ofensivei trupelor noastre, așezarea Dementiivka a fost eliberată”.

Dementiivka se află la aproximativ 35 de kilometri nord de Harkov.

UPDATE ORA 19:00

 Comisia Europeană a decis miercuri să pună 248 milioane de euro la dispoziţia României şi altor 4 state membre care au fost cele mai afectate la începutul războiului şi care găzduiesc un număr mare de refugiaţi.


 Cele trei partide aflate la guvernare în Germania intenţionează să îl lipsească pe fostul cancelar Gerhard Schroeder de biroul şi personalul său, după ce acesta a menţinut şi apărat legăturile sale de lungă durată cu Rusia, în ciuda războiului din Ucraina.

UPDATE ORA 18:00

Rusia încearcă să mobilizeze foști militari ucraineni în Crimeea, care și-au schimbat jurământul de credință față de Rusia, potrivit adjunctului șefului Ministerului ucrainean de Interne, Viktor Andrusov.


Cel de-al șaselea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei a fost blocat, a declarat comisarul european Gentiloni la Rai News 24. El nu a putut fi convins de poziția americană privind embargoul petrolier.


Rusia și Turcia au convenit să înceapă să accepte cardul Mir în hotelurile turcești și să sporească utilizarea acestuia la bancomate, a declarat viceprim-ministrul rus Alexander Novak.


Trei portavioane inamice de rachete de croazieră Kalibr lansate de pe mare, cu o salvă combinată de peste 20 de rachete, se află în Marea Neagră, a avertizat Ministerul ucrainean al Apărării și a numit principala țintă rusă

UPDATE ORA 17:00

Aproximativ 1.288 de cadavre de civili au fost găsite în regiunea Kievului de la începutul invaziei rusești, afirmă un șef al poliției. Cei mai mulți dintre ei au fost împușcați cu arme automate.


Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina nu avansează și cel mai probabil nu vor fi reluate după capitularea militarilor ucraineni din combinatul siderurgic Azovstal, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Autoritățile ucrainene au declarat că luptătorii ar putea fi schimbați cu prizonieri ruși, dar nu au fost făcute publice detalii despre niciun acord între cele două părți. Luptătorii au fost duși în zonele controlate de Rusia în estul Ucrainei.

UPDATE ORA 16:00

UE poate înlocui combustibilii fosili din Rusia cu livrări din alte țări, surse de energie curată și economisirea energiei, afirmă președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. UE va oferi aproape 300 de miliarde de euro pentru a ajuta Europa să se îndepărteze de energia rusească – aproximativ 72 de miliarde de euro sub formă de granturi și 225 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi, spune ea. Investițiile vor include 10 miliarde de euro pentru infrastructura de gaz, 2 miliarde de euro pentru petrol, iar restul pentru energie curată, spune von der Leyen.


Un soldat rus a recunoscut că a ucis un civil neînarmat în primele zile ale războiului. Vadim Shishimarin, în vârstă de 21 de ani, este prima persoană pe care autoritățile ucrainene au pus-o sub acuzare în legătură cu presupuse crime de război

UPDATE ORA 15:00

Republica Moldova va beneficia de un împrumut de la BERD pentru achiziționarea și stocarea gazelor naturale.


Olanda intenționează să livreze mai multe blindate și alte echipamente Ucrainei, a declarat Dmytro Kuleba după o întâlnire cu ministrul apărării din această țară, Kais Allongren. „Sunt recunoscător Olandei pentru leadership-ul lor în construirea capacității de apărare a Ucrainei și reabilitarea soldaților ucraineni răniți”, a scris șeful Ministerului Apărării.


Liderul belarus Aleksander Lukașenko a semnat un proiect de lege care extinde sfera de aplicare a pedepsei cu moartea pentru a include tentativele de acte de terorism. Atunci când Vladimir Putin a lansat invazia în Ucraina, Belarus a fost un element critic, oferind o trambulină pentru un atac fulger asupra capitalei Kiev.

UPDATE ORA 14:00

Ajutorul alimentar este acum disponibil în districtul Dnieper din Kiev. Alimentele au fost aduse pentru persoanele strămutate care locuiesc acum în capitală. Bătrânii, persoanele cu dizabilități, persoanele singure și persoanele cu mulți copii le pot primi acolo. Un total de 42.000 de kituri alimentare au fost deja livrate la Kiev de către Fundația lui Rinat Akhmetov.


Erdogan spune că Turcia nu poate spune da la orice propunere din cadrul NATO, deși susține întotdeauna alianța.

UPDATE ORA 13:00

Bankova a lăsat să se înțeleagă că Ucraina nu va sta deoparte în cazul în care situația din Transnistria ocupată de Rusia se va înrăutăți. Mihail Podolyak, consilier al șefului PO, a descris regiunea ca fiind un factor destabilizator nu doar pentru Moldova, ci și ca un nucleu de destabilizare și tensiune în Ucraina.


Opt persoane au fost rănite la sfârșitul săptămânii trecute în regiunea Nikolaev, majoritatea fiind civili, a declarat șefa Departamentului regional pentru afaceri umanitare, Hanna Zamazieva.

UPDATE ORA 12:00

Partizanii de la Melitopol au lichidat doi ocupanți de rang înalt. Potrivit publicației locale RIA Melitopol, două cadavre au fost găsite ieri dimineață în zona conductei de încălzire a casei nr. 52 de pe strada Eroilor Ucrainei.


Rusia desfășoară pentru prima dată în Ucraina un vehicul de sprijin pentru tancuri Terminator. A fost filmat în regiunea Luhansk. Vehiculul a costat aproximativ 2,3 milioane de dolari. Acesta este conceput pentru a suprima forța de muncă cu lansatoare de grenade, sisteme antitanc și arme de calibru mic.


Pe 17 mai, poliția din regiunea Lugansk a înregistrat 36 de cazuri de bombardamente din partea forțelor de ocupație ruse. Bombardamentele s-au soldat cu morți și răniți. De asemenea, au fost avariate 14 clădiri mari de apartamente, 2 case particulare, o stație de benzină, 4 chioșcuri comerciale, 2 clădiri de fabrici și o mașină particulară.

UPDATE ORA 11:00

Harta actualizată a situației din estul Ucrainei, realizată de experți europeni în război.

Un alt atac cu rachete a fost lansat din Marea Neagră în regiunea Odesa. Acest lucru este raportat de UC Yug. Inamicul continuă încercările de a distruge infrastructura și de a exercita presiuni psihologice asupra civililor prin atacarea în zori a centrelor de populație din regiune. Potrivit primelor informații, nu există pagube sau victime semnificative

UPDATE ORA 10:00

Operațiunea de salvare a combinatului siderurgic Azovstal se va încheia doar după ce toți apărătorii din Mariupol vor fi evacuați în teritoriile aflate sub control ucrainean, a declarat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar.


Suedia și Finlanda și-au depus în mod oficial cererile de aderare la NATO în această dimineață. Secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, a declarat că acesta este un moment istoric, pe care trebuie să îl fructifice, adăugând că aderarea țărilor nordice ar spori securitatea comună.

UPDATE ORA 09:00

SUA și aliații se gândesc în mod activ la dezvoltarea unor rute pentru a scoate din Ucraina provizii vitale de cereale – CNN

Diplomații analizează mai multe opțiuni pentru livrarea în siguranță a cerealelor, fie pe calea ferată, maritimă sau aeriană. Niciun acord cu Rusia privind deschiderea vreunei rute


Fregata de rachete Amiral Makarov ar putea deveni noua navă amiral a Flotei Mării Negre după distrugerea crucișătorului Moskva. Acest lucru a fost raportat de TASS, citând o sursă apropiată de structurile de putere din Crimeea ocupată.

UPDATE ORA 07:00

Potrivit analiștilor ISW, este posibil ca Rusia să fi fost de acord să evacueze militarii din Azovstal pentru a declara rapid Mariupol luat. Acum, Kremlinul ar putea refuza schimbul de apărători ucraineni. Ținta principală a ocupanților ruși, potrivit analiștilor, rămâne estul Ucrainei.

UPDATE ORA 06:00

În strâmtoarea Krivorizkom, trupele rusești au desfășurat acțiuni demonstrative pentru a reține trupele ucrainene.


Orașul Dnipropetrovsk a fost lovit puternic, transmit canalele locale Telegram.

Washington Post a raportat că statele baltice și Polonia au cerut NATO să-și extindă semnificativ prezența militară pe teritoriile lor.

Potrivit ziarului, ei propun trimiterea unui contingent militar de până la 20 de mii de oameni în fiecare dintre țări


Ucraina cere Țărilor de Jos să sprijine înființarea unui tribunal special pentru crime din Rusia, transmite ministrul de externe Dmytro Kuleba.

,,Întotdeauna prefer dreptatea. De aceea, Ucraina cere Olandei să-și susțină ideea de a înființa un tribunal special. Am trimis scrisori către zeci de miniștri de externe, printre care și Wopke, propunând ideea. Aștept cu nerăbdare Țările de Jos poziție”, a spus Kuleba.

UPDATE ORA 05:00

Inamicul continuă bombardamentele și provocările militare la nivelul coridonului.

Astăzi, polițiștii de frontieră au înregistrat 7 incidente de folosire a armelor de către naziști în zona de frontieră ucraineană din cadrul regiunii Sumy și 2 incidente de bombardament în regiunea Cernihiv.

Conform Ministrului canadian al Securității Publice, Marco Mendicino, Canada a anunțat o interdicție de intrare pentru Puti.

,,Tocmai am anunțat o interdicție de intrare în Canada pentru aproximativ o mie de ruși, inclusiv Putin și oamenii din jurul său„, a declarat Mendicino.

El a spus că ,,toate aceste persoane sunt deja sub sancțiuni„, dar ,,acum li se va interzice accesul” în Canada.

Mendicino a declarat că Canada ,,va continua să sprijine Ucraina în aceste momente dificile„.

Australia a impus sancţiuni împotriva unui număr de jurnalişti, funcţionari publici şi organizaţii ruşi, a declarat Ministerul de Interne.


În iunie, Consiliul European va analiza cererea Ucrainei de aderare la UE. Asta în urma unei conversații între Macron și Zelensky

Macron a confirmat că Franța va continua să furnizeze arme și că livrările vor crește în următoarele săptămâni, la fel ca și furnizarea de ajutor umanitar. Președinții au discutat, de asemenea, despre garanțiile de securitate pentru a asigura suveranitatea Ucrainei și posibile soluții pentru exporturile de cereale ucrainene.
Uniunea Europeană intenționează să ia în considerare posibilitatea utilizării veniturilor din activele înghețate ale antreprenorilor care au căzut sub sancțiunile sale pentru a restabili Ucraina, a informat Bloomberg.

UPDATE ORA 04:00

În zona Pyatihatka și Stepanovka, în regiunea Herson, au fost distruse 2 depozite de muniții inamice.


Cehia vrea să continue starea de urgență până la sfârșitul lunii iunie din cauza afluxului de refugiați din Ucraina.

Camera Reprezentanților va lua în considerare propunerea guvernului, joi. „Până acum putem face față valului fără precedent de refugiați, dar pentru a continua să gestionăm atât de bine situația, am convenit că va trebui să cerem Camerei Deputaților prelungirea stării de urgență cu încă treizeci de zile” , a spus premierul Peter Fiala.

UPDATE ORA 3:00

Gherilele din Melitopolul ocupat au linșat soldați ruși de rang înalt. Rușii din Melitopolul ocupat inspectează intensiv vehiculele în căutarea gherilelor, informează Ministerul Apărării Civile din Zaporizhzhya.

,,În Melitopol, gherilele au linșat trupe rusești de rang înalt. Ocupanții încearcă să prevină această situație. Cu toate acestea, astăzi, în oraș, soldații ruși au verificat intensiv vehiculele private, probabil în căutarea gherilelor„, a declarat Ministerul Apărării Civile din Zaporizhzhya.


SUA lansează un program de colectare a dovezilor privind crimele comise de Rusia în Ucraina. Proiectul include documentarea, verificarea și diseminarea dovezilor din surse deschise.

UPDATE ORA 2:00

SUA lansează un program de colectare a dovezilor privind crimele comise de Rusia în Ucraina. Proiectul include documentarea, verificarea și diseminarea dovezilor din surse deschise.


Rusia s-ar putea retrage din OMC și OMS. Ministerul rus de Externe trimite Duma de Stat o listă de acorduri cu organizații internaționale pentru o eventuală denunțare.

UPDATE ORA 1:00

Turcia face o serie de cereri ca Suedia și Finlanda să adere la NATO, scrie Bloomberg.

Aceste cerințe includ: Declarația Partidului Muncitorilor din Kurdistan de către Helsinki și Stockholm ca organizație teroristă. Să ridice embargoul asupra armelor. Revenirea la programul de modernizare proprie a avioanelor de vânătoare F-35. Aprobarea unui nou pachet de achiziții pentru avioanele de vânătoare F-16. Înlăturarea sancțiunilor pentru achiziționarea sistemelor S-400 în Rusia.


La Harkov au avut loc tulburări senzoriale, au anunțat canalele locale Telegram.


Statele Unite intenționează să blocheze plățile pentru datoria Rusiei, care amenință Rusia cu implicit, anunță Bloomberg.

Știre inițială

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 84-a zi. Armata ucraineană a efectuat, atacuri de recunoaștere în direcția Volc-hansk.

În jurul orei 5 dimineața, 5 rachete au explodat deasupra unui oraș din regiunea Sumy. Mai multe depozite au luat foc și casele oamenilor au fost avariate. Iar o biserică și grădinița au fost atacate din nou.

Cel puțin 8 persoane au murit, iar alte 12 au fost rănite. Iar în regiunea Kiev au fost descoperite 3 cadavre. La Kiev a avut loc o ceremonie de adio pentru primul președinte al Ucrainei, Leonid Krav-ciuk.

În regiunea Donețk, o fabrică a explodat, iar norul de fum aproape că a înghițit orașul. Astăzi, armata rusă s-a îndreptat către orașul Severdonetsk, din regiunea Lugansk. 10 persoane și-au pierdut viața în timpul bombardamentelor. Un magazin de materiale de construcții și 4 spitale au fost distruse în timpul atentatului.

Peste 260 de luptători au părăsit uzina siderurgică Azvostal și-au predat armele la Mariupol.