• Peste un milion de refugiați s-au întors în Ucraina, a declarat pentru BBC ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadim Pristayko.
  • Ucraina a reușit să ia inițiativa strategică de la inamic, afirmă comandantul PSAC Valeriy Zaluzhniy după reuniunea Comitetului Militar al NATO.
  • O Ucraină suverană și independentă va rezista mai mult decât Putin, spune Anthony Blinken.

UPDATE ORA 23:00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele rusești au distrus complet regiunea Donbas de est, descriind zona în care Kremlinul și-a concentrat ultima ofensivă ca fiind un iad.


În altă ordine de idei, este posibil ca Rusia să fi făcut prima sa mișcare de retorsiune împotriva Finlandei, după ce legislatorii de la Helsinki au solicitat oficial aderarea la alianța militară NATO. Gasum, angrosistul de gaze deținut de stat din Finlanda, a declarat într-o declarație că importurile de gaze naturale din Rusia vor fi oprite sâmbătă.

UPDATE ORA 22:00

Uniunea Europeană analizează modalitățile de utilizare a activelor înghețate ale oligarhilor ruși pentru a finanța reconstrucția Ucrainei după război, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Comisia a propus miercuri un împrumut de 9 miliarde de euro pentru Ucraina, pentru a menține țara în stare de funcționare în timp ce se luptă să respingă invazia rusă și dorește să înființeze un mecanism de reconstrucție pentru după război.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Uniunea Europeană a vărsat 600 de milioane de euro (634,98 milioane de dolari) Ucrainei în cadrul unui program de asistență macrofinanciară, a declarat premierul Denis Shmyhal.

UPDATE ORA 21:00

Lupte intense au fost raportate în jurul orașului ucrainean Severodonetsk, în timp ce forțele rusești par să intensifice ofensiva pentru a-i încercui pe apărătorii ucraineni. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că provinciile estice Luhansk și Donețk.


Trupele ruse au tras asupra unei școli din Severodonetsk, în regiunea Luhansk din estul Ucrainei, ucigând trei adulți, potrivit unui oficial ucrainean. Peste 200 de persoane, inclusiv copii, se adăposteau în școală când a avut loc atacul din această dimineață, a declarat șeful administrației regionale de stat din Luhansk, Serhiy Haidai.


Un ofițer consular american a vizitat-o ieri pe jucătoarea de baschet Brittney Griner, reținută în Rusia, informează Reuters. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a comentat astăzi vizita, spunând: „Ofițerul consular a constatat că ea continuă să se descurce atât de bine pe cât se poate aștepta în aceste circumstanțe extrem de dificile.”

În urma vizitei, SUA au insistat ca Rusia să le ofere acces regulat la Griner și la ceilalți deținuți.

UPDATE ORA 20:00

Oficiali ruși de rang înalt au propus o nouă lege care ar elimina limitele de vârstă pentru soldații contractați de armată, într-un alt semn că țara se confruntă cu un deficit de infanterie pentru a-și continua ofensiva în Ucraina. Doi membri ai partidului de guvernământ Rusia Unită, care au introdus legea, au declarat că această măsură ar permite armatei să utilizeze abilitățile profesioniștilor mai în vârstă.


Cel puțin șapte persoane, printre care un copil, au fost rănite în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului Lozova din regiunea Harkov, în estul Ucrainei, potrivit unor rapoarte. Racheta a vizat Casa de Cultură recent renovată din Lozova, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-o declarație pe rețelele de socializare.

UPDATE ORA 19:00

Miniștrii de Finanțe din grupul de națiuni G7 au convenit asupra unui ajutor financiar suplimentar de 9,5 miliarde de dolari pentru Ucraina. Angajamentul lor total atinge aproape 20 de miliarde de dolari.

Vom continua să fim alături de Ucraina pe tot parcursul acestui război și dincolo de acesta și suntem pregătiți să facem mai mult după cum este necesar”, a declarat G7 într-o declarație la sfârșitul întâlnirii de două zile în afara orașului german Bonn.

UPDATE ORA 18:00

Canada a declarat că impune sancțiuni suplimentare oligarhilor ruși și interzice exportul și importul de bunuri de lux vizate în și din Rusia.

Acești indivizi au permis războiul fără sens al lui Vladimir Putin în Ucraina și poartă responsabilitatea pentru durerea și suferința poporului ucrainean”, se arată în comunicat.

Rusia urmează să reducă furnizarea de gaze naturale către Finlanda, a anunțat firma de stat finlandeză Gasum, după ce țara nordică a refuzat să-și plătească livrările în ruble.

Mișcarea vine și după anunțul că Finlanda va solicita aderarea la NATO.

Gasum a spus că mișcarea a fost „regretabilă”, dar a spus că nu va exista nicio perturbare pentru clienți. Contractul de furnizare se va încheia sâmbătă la ora 7:00, a adăugat acesta.


Ucraina a respins planul Rusiei de a conecta o centrală nucleară ucraineană gigantică la rețeaua de electricitate rusă, scrie BBC. Trupele ruse ocupă uzina întinsă Zaporizhzhia, care este cea mai mare din Europa, din sudul Ucrainei.

Personalul ucrainean încă îl operează, dar rușii și-au trimis proprii experți nucleari pentru a le monitoriza activitatea.

UPDATE ORA 17:00

Fostul cancelar german, Gerhard Schröder, va părăsi consiliul de administrație al gigantului petrolier de stat rus Rosneft, scrie BBC.

Suntem înțelegători pentru deciziile lor și le mulțumim pentru sprijinul lor continuu”, a spus Rosneft în declarație.

Joi, Schröder a fost lipsit de unele dintre avantajele sale oficiale în Germania – inclusiv biroul său finanțat de contribuabili – din cauza implicării sale continue în industria energetică din Rusia.


Consilierul american pentru politică externă Derek Chollet a spune pentru BBC că Rusia este mai slabă acum decât era atunci când și-a lansat invazia în Ucraina.

Moscova a suferit deja o „înfrângere strategică”, spune Chollet. El explică că economia Rusiei a fost „devastată” de sancțiuni, iar armata sa a fost epuizată.

Pe de altă parte, „Ucraina este mai puternică astăzi și mai aproape de Occident”, spune Chollet. „Și NATO este, de asemenea, mai puternică. „Aici vorbim despre aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Acest lucru nu a fost pe niciuna dintre listele noastre de «de făcut» de Anul Nou”.


Putin, spune că „operațiunea sa militară specială” în Ucraina este un efort de „de-nazificare” a țării, iar nume proeminente din Rusia și-au exprimat deja opoziția față de orice acord de schimb care îi implică pe apărătorii Azovstal.

Rudele luptătorilor – și restul țării – sunt într-o așteptare disperată. Între timp, încă nu este clar dacă cei care sunt încă la fabrică au depus armele.

Într-un videoclip, locotenentul Denys Prokopenko, comandantul regimentului Azov, a spus că un proces este încă în curs de îndepărtare a cadavrelor celor care au murit în lupte. Dar nu s-a vorbit despre ce vor face luptătorii rămași.

UPDATE ORA 16:00

,,Irlanda a ajutat Ucraina încă din primele zile ale războiului. Le sunt recunoscător șefului Camerei superioare a Irlandei, Mark Daley, și șefului Camerei inferioare, Seán O’Falla, pentru vizita și sprijinul acordat suveranității țării noastre! Este important să rămânem uniți și să continuăm să luptăm împreună împotriva tiraniei„, transmite Zelenski.

UPDATE ORA 15:00

Țările G7 vor aloca 19,8 miliarde de dolari pentru a sprijini financiar Ucraina.

Potrivit comunicatului, țările G7 vor continua să înăsprească politica monetară în contextul celor mai ridicate niveluri de inflație.

Grupul celor șapte a declarat că va continua să izoleze Rusia și Belarus de economia globală, potrivit unui comunicat al miniștrilor de finanțe din G7.


Președintele Turciei a declarat că își va menține opoziția față de aderarea Suediei și Finlandei la NATO atunci când va vorbi mâine cu țările.

Președintele turc s-a exprimat în opoziție față de aderarea celor două țări la alianța militară.

Erdogan a discutat astăzi problema cu prim-ministrul olandez și plănuiește, de asemenea, să vorbească mâine cu Marea Britanie.


Într-un scurt mesaj video publicat joi de Forțele Armate ale Ucrainei, comandantul regimentului Azov, Sviatoslav Palamar, a spus că „este în desfășurare o operațiune”. El a adăugat că nu va dezvălui detaliile.

Săptămâna aceasta, sute de trupe Azov, care au stat în oțelărie, s-au predat forțelor ruse. Rusia spune că peste 1.700 de luptători din fabrică s-au predat acum și au fost duși în zonele controlate de Rusia.

UPDATE ORA 14:00

Rusia spune că a creat un „sediu special” pentru a supraveghea lucrările de restaurare în regiunea Donbas.

Echipe de specialiști au evaluat reparațiile și construcția necesare în regiune, potrivit unui raport al agenției de știri de stat RIA-Novosti, văzut de BBC .

Lucrările sunt în plină desfășurare”, a spus vicepremierul Marat Khusnullin. „Vom construi, vom restaura toate drumurile, locuințe distruse. „Al doilea set de măsuri este redresarea economică”, adaugă el.


Un activist elarus a fost condamnat la închisoare pentru că a afișat steagul Ucrainei pe pagina de Facebook, scrie BBC. Liderul unei organizații sindicale independente din Belarus a fost condamnat la 15 zile de închisoare, transmite Radio Europeană pentru Belarus (Euroradio) cu sediul în Polonia.

Maksim Paznyakow a fost arestat după ce steagul ucrainean a fost afișat pe fotografia de profil a paginii sale de Facebook, alături de sloganul „Pentru independență!”.

UPDATE ORA 13:00

Una dintre trupele ucrainene care apăra ultima reținere a orașului asediat a postat pe rețelele de socializare o serie de fotografii cu oțelăria devastată.

Ei bine, asta e tot”, a scris militarul ucrainean Dmytro Kozatskyi după ce a părăsit fabrica. „Vă mulțumesc pentru adăpost, Azovstal este locul morții mele și al vieții mele”, a adăugat el.

Anterior, autoritățile ruse au declarat că aproape 2.000 de soldați ucraineni s-au predat la Azovstal și se crede că au fost duși în zonele controlate de Rusia.

UPDATE ORA 12:00

Avocatul primului soldat rus judecat la Kiev de la începutul invaziei a declarat unei instanțe că Vadim Shishimarin nu este vinovat de crimă sau crime de război. Vadim Shishimarin a recunoscut că a ucis un bărbat neînarmat de 62 de ani într-un sat ucrainean.

Avocatul Viktor Ovsyannikov a susținut că Shishimarin a executat un ordin de la cineva de rang superior – și nu ar fi putut ști dacă acel ordin este criminal sau nu, „la fel cum oricine altcineva în acea situație nu ar ști”.


Rusia va crea noi baze militare în vestul țării pentru a contracara întărirea NATO în apropierea granițelor sale, spune Serghei Șoigu.

Finlanda și Suedia au depus în mod oficial cereri de aderare la NATO, o alianță militară a 30 de națiuni occidentale.

Aproape 2.000 de soldați s-au predat până acum forțelor Kremlinului la uzina Azovstal asediată din Mariupol, spune ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, citat de BBC.

Anterior, Ministerul Apărării din Regatul Unit a sugerat că aproximativ 1.700 de soldați ar fi probabil depus armele în vastul sit industrial.

Azovstal a reprezentat de multă vreme ultimul bastion al rezistenței din Mariupol – iar Ucraina spune că eforturile continuă pentru evacuarea apărătorilor rămași.

UPDATE ORA 11:00

Eliberarea” de către Rusia a Republicii Populare autodeclarate Lugansk din estul Ucrainei este aproape completă, a declarat ministrul apărării al Moscovei în comentarii citate de agenția de presă Tass.

Mai mult teritoriu a fost confiscat din Ucraina de separatiștii susținuți de ruși și de forțele proprii ale Rusiei, a spus Serghei Șoigu.


Zelenski a ocupat primul loc în sondajul TIME100 din 2022, în care cititorii votează pentru cine cred că ar trebui să fie în lista revistei cu cei mai influenți oameni a anului.

Un total de 3,3 milioane de voturi au fost exprimate de public, 5% dintre alegători l-au numit pe președintele Zelenski ca personaj public-cheie a anului 2022.

Anterior pe coperta revistei, președintele Zelensky a declarat pentru TIME că a recunoscut că mulți oameni de pe tot globul l-au urmărit îndeaproape pe tot parcursul conflictului.

UPDATE ORA 10:00

Zelenski a repetat aseară, într-un video, afirmația conform căreia Rusia comite genocid în Ucraina, iar „ocupanții vor fi cu siguranță aduși în fața justiției”, scrie BBC.

Rusia a negat anterior cu fermitate astfel de atacuri.

Zelensky a spus că viața a devenit „iad” în Donbas, care a fost „complet distrus”. El a salutat, de asemenea, primul proces pentru crime de război din conflict, în care un soldat rus a pledat vinovat pentru uciderea unui civil neînarmat.


La Azovstal se fac eforturi pentru a extrage ultimii apărători ucraineni despre care se crede că sunt încă ascunși înăuntru, scrie BBC.

Consilierul prezidențial Mykhaylo Podolyak spune că se poartă discuții „foarte dificile, foarte fragile” cu privire la evacuări, și că ucrainenii ar trebui să se abțină de la a comenta până la încheierea operațiunii.

Niște informații militare din Marea Britanie au sugerat că până la 1.700 de luptători de la vasta fabrică industrială s-au predat și au fost duși în zonele controlate de Rusia.


Forțele ruse își continuă ofensiva în jurul orașelor strategice Lysychansk și Severodonetsk, a declară Ucraina.

Potrivit BBC, luptele sunt intense în întreaga regiune Donbas, iar Rusia este acuzată din nou de bombardarea infrastructurii civile. Ucraina susține că a respins 14 atacuri rusești și că a distrus opt tancuri, printre alte vehicule.

UPDATE ORA 09:00

13 civili au fost uciși la Lugansk după bombardamentele rusești, spune oficial ucrainean citat de BBC.

Doisprezece au fost uciși în orașul Severodonețk, unde un atac rusesc nu a avut succes, spune el.

Severodonețk este important din punct de vedere strategic pentru ruși, deoarece controlul acestuia ar permite Rusiei să conducă spre vest și să se conecteze cu forțele ruse care împing la sud-est de Izyum.

Senatul SUA a votat pentru aprobarea unui nou proiect de lege de 40 de miliarde de dolari pentru a oferi ajutor militar și umanitar Ucrainei, scrie BBC.

Pachetul aduce ajutorul total al SUA livrat Ucrainei la peste 50 de miliarde de dolari, inclusiv 6 miliarde de dolari pentru asistență de securitate, cum ar fi instruire, echipamente, arme și sprijin.

Proiectul de lege era de așteptat să fie adoptat la începutul acestei săptămâni, dar a fost blocat de republicanul Kentucky Rand Paul din cauza unei dispute privind supravegherea cheltuielilor.

Dar liderul republicanului la Senat, Mitch McConnell, a respins aceste preocupări și a declarat reporterilor că Congresul are „responsabilitatea morală” de a sprijini „autoapărarea unei democrații suverane”.

UPDATE ORA 08:00

Ministerul Apărării din Marea Britanie tocmai a publicat cea mai recentă evaluare a luptei din Ucraina. Acesta sugerează:

Cel puțin 1.700 de soldați ucraineni se vor fi predați probabil la metalurgia Azovstal. Un număr necunoscut de trupe se află încă înăuntru.

Odată ce forțele ruse au asigurat pe deplin Mariupol, este posibil să se îndrepte în altă parte în regiunea Donbas de est a Ucrainei pentru a consolida alte operațiuni.

Dar mai întâi, acei soldați vor trebui să fie „reechipați” după ce s-au confruntat cu rezistența ucraineană aspră, ceva care poate fi un „proces de lungă durată”.

Guvernatorul Hersonului ocupat, instalat de Rusia, în sudul Ucrainei a declarat că regiunea va fi în curând integrată pe deplin în Rusia. Volodymyr Saldo a scris pe Telegram că aceasta va deveni „regiunea Herson a Federației Ruse”.

Adjunctul său, Kirill Stremousov, a scris că rezidenții vor putea solicita cetățenia rusă în următoarele săptămâni, când situația se va stabiliza.

Oficialii ucraineni au avertizat în mod repetat că Moscova plănuiește un referendum de independență fals în regiune și în alte părți.


Zelenski a acuzat Rusia că a transformat regiunea estică a Donbasului într-un „iad”, în timp ce luptele intense continuă acolo. ,,[Există] greve constante asupra regiunii Odesa, asupra orașelor din centrul Ucrainei. Donbasul este complet distrus„, a spus el. Toate acestea nu au și nu pot avea nicio explicație militară pentru Rusia”, a adăugat Zelenski.

Ministerul ucrainean al apărării a acuzat joi Rusia că își intensifică atacurile în Donbas și împiedică civilii să fugă.

UPDATE ORA 07:00

Japonia va aloca 2 milioane de euro pentru a sprijini securitatea centralelor nucleare ucrainene, a spus ministrul japonez de externe Yosimas Hayashi, potrivit Japan Today.

Atacurile Rusiei asupra instalațiilor nucleare ucrainene sunt complet inacceptabile. Japonia, care a suferit un accident nuclear la Fukushima, dă în judecată aceste acțiuni cel mai sever”, a declarat Hayashi.


G7 a convenit să formeze o Alianță pentru a preveni foametea la nivel mondial. Alianța urmează să organizeze atât finanțarea, cât și cooperarea statelor pentru a asigura populația lumii.

La Berlin, ministrul de externe Svenja Schulze a cerut G7 să depună un efort comun pentru a face față foametei care ar putea rezulta din războiul din Ucraina și a propus o nouă alianță privind securitatea alimentară globală.

UPDATE ORA 06:00

O mână de grupuri tactice de batalioane rusești, cu sprijinul aviației, se îndreaptă direct spre orașul Popasna pentru a încerca să pătrundă în vestul orașului, a scris OSINTdefender pe Twitter.

Rusia a oferit 25 de milioane de tone de cereale pentru export. Răspunsul lui Blinken a fost tăios.

Nu mai blocați porturile din Marea Neagră! să permită libera circulație a navelor, trenurilor și camioanelor care exportă alimente din Ucraina. Nu mai amenințați cu suspendarea exporturilor de alimente și îngrășăminte către țările care critică războiul vostru de invazie”, a declarat Blinken.

Potrivit acestuia, „armata rusă a furat literalmente hrana a milioane de ucraineni și a milioane de oameni din întreaga lume” și, prin urmare, Rusia este responsabilă pentru provocarea crizei actuale.

UPDATE ORA 05:00

Embargoul petrolier împotriva Rusiei este doar o chestiune de timp, spune ministrul de externe Dmitri Kuleba.

Toată lumea ne spunea că embargoul asupra petrolului și gazelor nu este real. Acum, parametrii embargoului petrolier sunt clari. Se va întâmpla – este 100%. Ungaria își face propriul joc în această problemă. Dar sunt convins că se va găsi o soluție”, a declarat șeful Ministerului de Externe.


Partea ucraineană a bombardat din nou satul Alekseevka din Glushkivske, regiunea Kursk, precum și satul Dronivka (la nord de acesta). Agresiunea inamicului a fost înăbușită prin foc de răspuns. Nu s-au înregistrat victime sau pagube, a precizat guvernatorul.

UPDATE ORA 04:00

The New York Times a publicat noi dovezi ale atrocităților militare comise de naziști la Bucha.

Rapoartele și înregistrările video obținute de The New York Times arată că rușii au suferit până la 8 ucraineni la Bucha pe 4 martie, ceea ce reprezintă o potențială atrocitate militară.

Prima înregistrare video, înregistrată de camerele de supraveghere pe 4 martie, îi arată pe rasiști conducându-i pe prizonierii ucraineni (inclusiv un bărbat cu o bluză albastră strălucitoare).

Ulterior, soldații naziști i-au dus pe bărbați în spatele unei clădiri de birouri învecinate, pe care au luat-o și au transformat-o într-o bază improvizată.

O altă înregistrare video a fost trimisă de martori și arată ce se întâmpla în spatele clădirii: se simțeau afișe, după care captivi nu s-au mai întors în locul în care fuseseră luați.

Cea de-a treia înregistrare video realizată cu drona pe 5 martie arată cadavrele întins pe jos lângă clădirea de birouri, iar doi orci pe războinici în ordine cu ele. Printre cadavre se afla o splină de un albastru strălucitor – un bărbat cu un hanorac albastru.

UPDATE ORA 03:00

Pentagonul a blocat transferul de rachete anti-navă Harpoon către Ucraina, potrivit directorului Departamentului american al Apărării, John Kearby.


Militarii ucraineni au provocat 91 de victime pe poziții rusești în cursul zilei – comandamentul operațiilor Pivden

Ca urmare, au fost doborâți:

▪️40 de personal inamic și stocuri de muniție
▪️2 tancuri T-72
▪️ o unitate de artilerie autopropulsată și o gaubitza
▪️2 Sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad
▪️ Sistem de rachete Zenith TOR
▪ Echipamente blindate și auto

UPDATE ORA 02:00

Peste un milion de refugiați s-au întors în Ucraina, a declarat pentru BBC ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadim Pristayko.

El a mai spus că autoritățile din Kiev și Harkov le cer oamenilor să nu se întoarcă în aceste orașe, deoarece acolo încă nu este sigur.

ORA 00:00

Primul proces din Ucraina împotriva unui criminal de război rus a început deja. Și se va încheia cu restabilirea deplină a justiției în cadrul tribunalului internațional. Sunt sigur de asta. Îi vom găsi și îi vom aduce în fața justiției pe toți cei care dau și execută ordine criminale.”, a transmis președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.


Ucraina a reușit să ia inițiativa strategică de la inamic, afirmă comandantul PSAC Valeriy Zaluzhniy după reuniunea Comitetului Militar al NATO.

Astăzi nu ne ocupăm doar de apărare. Am desfășurat un nivel scăzut de acțiuni contraofensive de succes. Am reușit să dezorganizăm Harkov și Mykolayiv, se duc bătălii în sectorul Kherson„, a declarat comandantul-șef.


O Ucraină suverană și independentă va rezista mai mult decât Putin, spune Anthony Blinken.

Nu numai că își păstrează pământurile, dar îi împing pe ruși înapoi. Au câștigat bătălia pentru Kiev. În prezent, există lupte intense în estul și sudul Ucrainei”, a declarat Secretarul de Stat SUA.