• O rachetă rusească a distrus vineri Casa de Cultură din orașul ucrainean Lozova, provocând rănirea a șapte persoane, inclusiv a unui copil de 11 ani, potrivit Biroului președintelui ucrainean.
  • Se așteaptă ca SUA să mențină 100.000 de soldați staționați în Europa în viitorul apropiat, cu excepția cazului în care Rusia va escalada și va amenința Suedia și Finlanda sau membrii NATO, potrivit mai multor oficiali americani.
  • Germania va livra primele 15 tancuri antiaeriene Gepard Ucrainei în luna iulie.

UPDATE 23:00

Câteva dintre cele mai recente evenimete de astăzi:

Zelenski a spus că războiul poate fi rezolvat pe deplin doar prin diplomație și negocieri, în ciuda încrederii sale că Ucraina se poate dovedi victorioasă pe câmpul de luptă.

Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a acordat un interviu rar la televiziune, recunoscând că familia ei a fost „sfâșiată” de război, la fel ca multe alte familii ucrainene.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Rusia și-a intensificat eforturile de a captura întreaga regiune de est a Lugansk.

Au fost raportate lupte aprige în jurul Severodonețk, un oraș despre care guvernatorul regional spune că este „distrus” .
Moscova și-a dezvăluit lista a aproape 1.000 de americani cărora li s-a interzis intrarea în Rusia, inclusiv președintele Biden și secretarul de stat Antony Blinken.

Biden a semnat un proiect de lege care confirmă un ajutor proaspăt american de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Alte 250 de milioane de euro au fost promise de Portugalia, al cărei lider a vizitat astăzi Kievul.

UPDATE 22:00

Actorul Morgan Freeman este unul dintre cei aproape 1.000 de cetățeni americani care au fost loviti de sancțiuni rusești, inclusiv interdicția de a intra în Rusia.

Lista completă a numelor a fost publicată sâmbătă de ministerul rus de externe și include președintele Biden și secretarul de stat Antony Blinken.

Renumitul actor a înregistrat o adresă video în 2017, acuzând Rusia că complotează împotriva Statelor Unite și a cerut o luptă împotriva țării noastre”, a explicat Ministerul de Externe al Rusiei.

Zelenski a avut o întâlnire cu prim-ministrul portughez Antonio Costa

În urma acelei întâlniri, el a spus că există 22 de milioane de tone de alimente blocate în porturile ucrainene și că sunt luate în considerare diverse soluții pentru a rezolva problema.

Agenția de presă Interfax-Ucraina l-a citat spunând că Rusia a blocat „toate opțiunile maritime pentru exportul de produse alimentare” și că Rusia „o fură în liniște”.

Zelenski spune că porturile pot fi deblocate prin mijloace militare și de aceea Ucraina făcea apel pentru arme de la aliați.

UPDATE 21:00

Gazprom se joacă la robinet

Astăzi, fluxul de gaze naturale al gigantului energetic rus Gazprom prin Ucraina a scăzut cu 26,4% față de volumele tranzitate vineri.

Prin punctul de interconectare Sudzha/Sudja – singurul pe care îl mai menține în funcțiune – Gazprom a expediat sâmbătă aproximativ 45,7 milioane metri cubi de gaze naturale, în scădere față de 62,4 milioane metri cubi expediați în cursul zilei de vineri, 20 mai.

Aceste cantități sunt destinate clienților Gazprom aflați în aval, adică vecinii din Vest și din Sud-Vest ai Ucrainei.

Scăderea livrărilor de sâmbătă ar putea fi doar o chestiune temporară. Pentru ziua de duminică, în punctul de interconectare Sudja, Gazprom a nominalizat aproximativ 63,6 milioane metri cubi de gaze naturale pentru tranzit prin Ucraina.

Anterior, operatorul sistemului de transport gaze naturale din Ucraina a anunțat că Gazprom a sistat livrările pentru tranzit prin punctul de interconectare Sokhranivka în data de 11 mai 2022, după închiderea valvei de gaz din Rusia, de pe conducta SOYUZ.

UPDATE 20:00

Armata Rusiei vine spre Vest

Moscova va înființa 12 unități și subunități militare în Districtul Militar de Vest până la sfârșitul anului 2022.

Este o parte din răspunsul pe care Rusia îl pregătește față de perspectiva primirii Finlandei și a Suediei în NATO.

Potrivit lui Serghei Șoigu, ministru al apărării Federației Ruse, granițele de Vest ale Rusiei sunt tot mai expuse riscurilor de securitate națională. printre care

Șoigu invocă și faptul că misiunile avioanelor strategice ale SUA în Europa sunt în creștere, iar navele americane efectuează vizite mai frecvente în Marea Baltică.


Nu este loc pentru chinezi în 5G-ul canadian

Guvernul canadian a anunțat că Huawei și ZTE din China vor fi interzise din rețeaua 5G a țării din cauza riscurilor de securitate.

Companiile canadiene care au instalat deja echipamente 5G de la ZTE sau Huawei trebuie să le demonteze până la 28 iunie 2024, iar orice echipament 4G trebuie să fie scos din uz până la sfârșitul anului 2027.

Ministerul de externe al Chinei a condamnat decizia autorităților canadiene.

UPDATE 19:00

Ucraina recuperează cadavre, printre care și cel al unui ofițer rus de rang înalt, din gropi săpate de localnici în regiunea Harkov

Oficialii ucraineni au recuperat cadavrele a cel puțin șase militari ruși, inclusiv un locotenent-colonel, îngropate de localnici în regiunea Harkov, a declarat sâmbătă un oficial al poliției.

Cadavrele au fost îngropate și marcate doar cu cruci făcute manual, a declarat oficialul poliției regionale, Serhii Bolvinov, într-o declarație pe Facebook. Localnicii i-au îngropat din respect religios, a spus el.

Poliția a dezgropat mormintele din așezarea Zolochiv „pentru a-i identifica pe cei îngropați și pentru a-i transfera în conformitate cu procedurile internaționale„, a spus el.

UPDATE 18:00

Zelenski vrea ca Ucraina să aibă statutul de candidat la UE

The Kyiv Independent relatează că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa ar trebui să obțină statutul de candidat la UE.

Rusia susține că Ucraina ar putea plăti cu cereale pentru armele occidentale

Ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite a declarat că Ucraina ar putea plăti pentru armele occidentale cu livrări de cereale.

Acest lucru vine în contextul în care cele mai sărace țări din lume (multe dintre ele depinzând de Ucraina pentru alimente de bază, cum ar fi grâul) se confruntă cu o criză alimentară.

S-a raportat că tone de cereale se află în porturile ucrainene din Marea Neagră, blocate din cauza prezenței navelor militare rusești și a minelor.

UPDATE 17:00

Tancuri rusești distruse, expuse în capitala Ucrainei, Kiev

Tancuri militare rusești distruse sunt expuse în centrul Kievului.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat, în această dimineață, că aproximativ 1.200 de tancuri rusești au fost distruse în război până în prezent.

UPDATE 16:00

„Nu vom lucra niciodată sub ocupație rusă”, spune proprietarul Azovstal

Mii de soldați ucraineni au părăsit uzina siderurgică Azovstal din Mariupol (Rusia spune că s-au predat, iar Ucraina că au fost evacuați).

Președintele ucrainean a declarat că speră că un schimb de prizonieri le va permite să se întoarcă acasă, dar unii politicieni ruși au cerut ca aceștia să fie urmăriți penal pentru crime de război.

Multe dintre trupele rusești din Mariupol au fost deja desfășurate în altă parte.

În ceea ce privește orașul în sine, Iuriy Ryzhenkov, directorul executiv al Metinvest, proprietarul Azovstal, a declarat pentru ziarul italian Corriere della Sera: „Rușii încearcă să îl curețe (orașul) pentru a-și ascunde crimele.”

„Locuitorii încearcă să facă orașul să funcționeze, să facă să funcționeze din nou rezervele de apă. Dar sistemul de canalizare este deteriorat, au avut loc inundații și se tem de infecții (de la consumul de apă).”

El a spus că, dacă rușii au repus în funcțiune uzina siderurgică (și o altă uzină pe care compania o deține), ucrainenii vor refuza să se întoarcă la locurile de muncă de acolo.

„Nu vom lucra niciodată sub ocupație rusească”, a spus el.

UPDATE 15:00

Oleg Siniegubov, șeful administrației regionale de stat din Harkov: „Astăzi, ocupanții ruși au lansat un atac cu rachete asupra Casei de Cultură din Lozova.

Opt persoane au fost rănite în urma atacului. Printre răniți se numără și o fetiță de 11 ani.

7 dintre cei răniți ei au fost duși la unități medicale, iar medicii le acordă tot ajutorul medical necesar.

Biden semnează un pachet de ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Președintele SUA, Joe Biden, a parafat pachetul masiv de ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, a confirmat un oficial de la Casa Albă, potrivit CNN.

Budanov: Putin este într-o fundătură. Nu poate opri războiul și nu poate să-l câștige. Sunt surprins de prostia rusească

Șeful serviciului secret al Armatei Ucrainei, Kirill Budanov, a declarat pentru The Wall Street Journal că Putin este într-o fundătură, întrucât acum nu mai poate opri războiul, dar nici să-l câștige. ”Sunt surprins de prostia rusească”, a spus Budanov.

Zelenski: Doar diplomația poate pune capăt războiului din Ucraina

Președintele Volodimir Zelenski afirmă că războiul din Ucraina poate fi încheiat doar prin diplomație. În prezent, negocierile de pace dintre cele două părți se află în impas.

De asemenea, liderul de la Kiev a sugerat că Ucraina are șanse să triumfe pe front, însă lucrurile ar putea fi oprite în mod concludent doar “la masa negocierilor”.

Conflictul “va fi sângeros, vor fi lupte, dar se va încheia definitiv doar prin diplomație”, a declarat Zelenski.

Dar Zelenski a subliniat că acest lucru nu va fi ușor, deoarece niciuna dintre părți nu vrea să renunțe la nimic.

Marți, negociatorul principal al Kievului, Mikhailo Podoliak, a declarat că discuțiile au fost suspendate.

A doua zi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat autoritățile de la Kiev că nu doresc să continue discuțiile pentru a pune capăt ostilităților.

Agențiile de presă rusești spun că ultima întâlnire a avut loc în urmă cu aproape o lună, pe 22 aprilie, potrivit BBC.

UPDATE 13:00

Marea Britanie: Moldova ar trebui să fie înarmată conform standardelor NATO

Ministrul britanic de Externe Liz Truss a sugerat că Moldova ar trebui să fie înarmată conform standardelor NATO, chiar dacă nu este membră a Alianței. Ministrul de Externe a declarat că țara trebuie să fie “permanent capabilă să se apere”. Ea a declarat pentru The Telegraph că ideea a fost discutată cu aliații Marii Britanii, informează The Guardian.

Orașul Rubijne a „împărtășit soarta Mariupolului”, afirmă Ucraina

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a postat fotografii din orașul Rubijne din regiunea Luhansk.

Noi fotografii din orașul Rubijne, situat în regiunea Luhansk, au fost publicate de Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe.

Înainte de invazia rusă, orașul număra circa 60.000 de locuitori, dar acum ministerul afirmă că a „împărtășit soarta Mariupolului”.

Mariupolul, situat mai la sud, a devenit o ruină, în urma bombardamentele constante ale Rusiei din ultimele luni, informează Sky News.

Rusia susține că a distrus un transport de armament occidental

Armata rusă susține că a distrus un transport de arme occidentale în regiunea ucraineană Jîtomîr, transmite agenția rusă de știri Interfax, citată de Sky News.

UPDATE 11:00

Moscova declară victoria în lupta pentru combinatul siderurgic de la Mariupol

Rusia a declarat victoria în operațiunea sa de luni de zile pentru cucerirea portului strategic Mariupol, după ce Ucraina a ordonat ultimelor sale trupe adăpostite în combinatul siderurgic Azovstal din oraș să depună armele. 

În cea mai mare victorie a Rusiei în război de până acum, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a raportat președintelui Vladimir Putin “eliberarea completă” a uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol, care fusese ultimul bastion al rezistenței ucrainene – și a orașului în ansamblu. Peste 20.000 de civili se estimează că au murit în timpul conflictului, notează The Guardian

Rusia oprește fluxul de gaze din Finlanda din cauza disputei privind plata sancțiunilor

Compania rusă Gazprom a oprit exporturile de gaze naturale către țara vecină Finlanda, în urma escaladării unei dispute privind plățile pentru sancțiunile impuse Ucrainei.

Importurile prin punctul de intrare Imatra au fost oprite, a anunțat Gasgrid Finlanda într-o declarație.

Gazprom a cerut țărilor europene să plătească pentru livrări în ruble, din cauza sancțiunilor impuse din cauza invaziei Kremlinului, dar Finlanda a refuzat, notează Sky News.

UPDATE 8:00

Zelenski: Rusia trebuie să plătească pentru invazia sa, deoarece răul trebuie să primească un răspuns

Rusia trebuie să fie considerată responsabilă financiar pentru crimele pe care le-a comis, a declarat președintele ucrainean.

Volodimir Zelenski a făcut apel la aliați să semneze un acord multilateral pentru a face presiuni în acest sens – deoarece “răul trebuie să primească un răspuns”.

În discursul său nocturn, el a spus: “Acest lucru este important nu numai în contextul acestui război purtat de Rusia, ci și în contextul oricăror alte acțiuni agresive, fie că este vorba de Rusia sau de orice alt potențial agresor. Răului trebuie să i se răspundă și să știe că va fi pedepsit”.

Potrivit unui astfel de acord multilateral, a spus Zelenski, orice fonduri și proprietăți rusești aflate sub jurisdicția țărilor partenere trebuie să fie confiscate sau înghețate, iar apoi confiscate și direcționate către un “fond special creat din care toate victimele agresiunii rusești să poată primi despăgubiri corespunzătoare”.

Ar fi cu siguranță corect. Iar Rusia va simți adevărata greutate a fiecărei rachete, a fiecărei bombe, a fiecărui proiectil pe care l-a tras asupra noastră”, a mai spus liderul ucrainean, potrivit Sky News.

UPDATE ORA 07.00

În regiunile Portizika, Odesa, Dnipro, Nikolaev și Luhgnsk au loc lovituri aeriene.

UPDATE ORA 06.00

Germania și Italia permit companiilor să deschidă conturi în ruble pentru a cumpăra gaz rusesc, potrivit Reuters. Germania notifică importatorii germani de gaze despre posibilitatea de a deschide conturi în ruble fără a încălca sancțiunile împotriva Rusiei. Guvernul italian a vorbit cu Comisia Europeană și a primit clarificări cu privire la modul în care poate cumpăra gaz rusesc în mod legal.


Ucraina a stabilit exporturi de cereale către Lituania pe calea ferată Șeful Căilor Ferate lituaniene, Egidius Lazauskas, a declarat, citând Rail Insider, că transportul maritim pilot va ocoli Belarusul și costul actual al transportului este de aproximativ 60.000 de euro dus-întors.

UPDATE ORA 05.00

Ultimele forțe ucrainene adăpostite în combinatul siderurgic distrus Azovstal din Mariupol s-au predat, a anunțat Ministerul rus al Apărării, punând capăt celui mai distructiv asediu din timpul războiului, în timp ce Moscova lupta pentru a consolida controlul asupra regiunii Donbas.


Rusia a luat vineri noi măsuri pentru a se pregăti pentru o luptă din ce în ce mai aprigă cu Occidentul în legătură cu războiul din Ucraina, luând măsuri pentru a extinde recrutarea militară la cetățenii mai în vârstă și întrerupând livrările de gaze către Finlanda, ca represalii aparente la cererea vecinului nordic de a adera la alianța NATO.

UPDATE ORA 04.00

Lituania va deveni independentă energetic față de Rusia începând de duminică. Ministerul Energiei a raportat citând Delfi

„Aceasta este o piatră de hotar foarte importantă nu numai pe calea Lituaniei către independența energetică. Este o expresie a solidarității noastre cu Ucraina în război; nu putem permite ca banii noștri să fie folosiți pentru a finanța mașina de război rusă„, a declarat ministrul lituanian al energiei, Dainius Kreivys.

UPDATE ORA 03.00

Ungaria propune un embargo asupra livrărilor offshore de petrol rusesc, păstrând în același timp conductele petroliere operaționale.


În Melitopol, ocupanții dau 10.000 de ruble pensionarilor în schimbul datelor personale.

UPDATE ORA 02.00

Rezumatul Institutului American pentru Cercetări de Război (ISW) despre situația din Ucraina:

  • Forțele rusești au avansat ușor la nord, vest și sud de Popasna pentru a-și continua ofensiva asupra Severodonetsk-ului dinspre sud.
  • Sursele rusești ar putea supraestima numărul de apărători ucraineni evacuați din Azovstal pentru a maximiza numărul prizonierilor de război ruși.
  • Trupele rusești au recâștigat o parte din pozițiile ocupate de contraatacul ucrainean la nord de Harkov.
  • Forțele rusești se pregătesc pentru contraofensiva ucraineană și un conflict prelungit pe Axa Sudică.

Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că gherilele ucrainene au eliminat 36 de ocupanți în weekend:

  • 36 de soldati
  • 3 tancuri T-72
  • Lansator multiplu de rachete Grad
  • Vehicule auto

UPDATE ORA 01.00

Canada va împrumuta Ucrainei peste 200 de milioane de dolari. Se menționează că suma pe care Canada a împrumutat-o Ucrainei în acest an va depăși 1,5 miliarde de dolari Aceste fonduri sunt contabilizate separat de asistența substanțială oferită prin intermediul sprijinului militar și umanitar, precum și de măsurile de migrație, a precizat agenția.


Un localnic care a cântat imnul național ucrainean la pian pe un dig a fost arestat în Tiumen. Bărbatul a fost găsit vinovat de propagandă a atributelor naziste (partea 1 a articolului 20.3 din Codul administrativ al Federației Ruse).

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rusia a afirmat vineri că trupele sale au eliberat complet uzina siderurgică Azovstal, asediată în orașul portuar Mariupol din sudul Ucrainei. Într-o declarație, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, a declarat că ultimul grup de 531 de militanți s-a predat, referindu-se la luptătorii ucraineni care de câteva săptămâni se opuneau asaltului rusesc asupra uzinei.

Anterior, comandantul ucrainean al Regimentului Azov, locotenent-colonelul Denis Prokopenko, a dat ordinul de a înceta apărarea orașului Mariupol și a emis un scurt mesaj video din interiorul uzinei siderurgice Azovstal, în care spunea că liderii militari de vârf au dat ordinul de a păstra viața și sănătatea soldaților din garnizoană și de a înceta apărarea orașului.


O femeie a fost ucisă astăzi în timpul bombardamentelor din Dergachy, a anunțat șeful comunității, Viaceslav Zadorenko. Potrivit acestuia, ocupanții au lansat lovituri de artilerie asupra localităților Dergachy, Bezruky, Slatino, Prudyanka, Russka Lozova și a altor așezări.

Începând de astăzi, inamicul controlează districtele Prokhoda, Kazachelopan Starosta, o mare parte din districtul Tokarovsky și satele Tsupovka din Prudyanka și Novoye din districtul Rusko-Lozovoi Starosta.